Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

15.8.2011 Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.

Tuukka Kotti hullaannutti Helsingin Jäähallin 6108-päisen yleisön tällä torjunnalla, joka lähetti Portugalin Miguel Minhavan nostoyrityksen uudelle lentoradalla.

Ja sama tilanne toisesta kuvakulmasta.

Shawn Huff antoi vahvan näytteen osaamisestaan niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin kenttää.

"Roskisdyykkariksi" itsensä ristinyt Sasu Salin oli jokaisen ulottuvilla olleen irtopallon perässä.

Suomen tähtitakamiehillä Petteri Koposella (kuvassa) ja Teemu Rannikolla oli kaukoheittojen kanssa off-päivä, mutta muutama väkevä ajo nähtiin. Kuvassa viimeistelee Koponen.

Portugalin ykkönen oli väkivahva Carlos Andrade.

Ensi sunnuntaina Gerald Lee Jr. ja kumppanit käyvät Unkarin kaatoon Jäähallissa. Kuvat: Francois Perthuis & Tomi Kaminen.

- Keskityimme viimeiset päivät tähän peliin ja parin päivän päästä alamme keskittyä Unkari-peliin. Pelataan yksi ottelu kerrallaan ja sitten aletaan miettiä EM-kisoja, rauhoitteli Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann innokkaimpia.

Suomi takelteli oman hyökkäyspelaamisensa kanssa, mutta oli siitä huolimatta vakuuttavan ylivoimainen Portugalia vastaan. Hyvä puolustuspelikin takasi voiton ottelussa, jossa Portugalin onnistui pysyä näennäisen lähellä isäntiään ilman todellista mahdollisuutta taistella voitosta.

- Jos näin huonolla heittopelillä voittaa, tietää puolustaneensa hyvin, Dettmann jatkoi viitaten Suomen heikoksi jääneeseen kolmen pisteen heittojen onnistumisprosenttiin (25,0).

- Kuten kaikki näkivät, tämä oli koko joukkueen voitto. Shawn Huff, Sasu Salin ja Tuukka Kotti olivat pelaajat, joihin joukkuehenkemme henkilöityi tänään. Tämä taistelu, tämä puolustus, nämä irtopallot, jotka haimme lattian raosta… kaikki alkaa puolustuksestamme, lasketteli Dettmann.

”Työ on kesken”

Portugali pysyi Suomen iholla toisen jakson alkuun saakka. Teemu Rannikko sai Suomen kolmoshanat auki joukkueen kahdeksannella yrityksellä. Kyseinen heitto käynnisti 10-1-irtioton, jonka päätti Vesa Mäkäläisen nosto nopeasta hyökkäyksestä. Suomi siirtyi jakson aikana 25-18-johtoon, josta portugalilaiset eivät nousseet enää loppupelin aikana viittä pistettä lähemmäksi.

Suomen puolustushihnat olivat niin tiukassa, että Portugali jäi toisella jaksolla seitsemään pisteeseen, joista kaksi viimeistä syntyi Filipe Da Silvan kääntöhyppyheitolla summerin soidessa.

- Iso rotaatiomme mahdollisti sen, että puolustusintensiteetti pysyi korkealla koko pelin. Nämä matsit voitetaan puolustuspäässä. Meidän ei tarvitse olla huolissamme hyökkäyksestämme, heitot menevät ennemmin tai myöhemmin sisään, pohdiskeli Suomen puolustuspelinhahmoihin kuulunut Huff.

Ottelun jälkeen EM-kilpailut tuntuivat olevan jo kaikkien huulilla. Pelaajatkin joutuivat toppuuttelulinjalle.

- Työmme on vielä kesken, ja nyt meidän on keskityttävä täysin Unkari-peliin. Emme ole vielä saavuttaneet mitään, Huff lisäsi.

Huff teki ottelussa 16 pistettä. Saman verran kuin Suomen toinen korihai Tuukka Kotti. Lisäksi kaksikko napsi yhteensä 16 levypalloa.

- Oli hienoa pelata näin ison yleisön edessä. En muista, milloin viimeksi olisin pelannut Suomessa näin isolle yleisölle vai olenko koskaan. Pelasin aggressiivisesti kuten koutsi käski, mutta on muistettava, että meillä on niin laaja pelaajamateriaali, että eri pelaajat voivat ratkaista ottelun eri iltoina. Minun heittoni putosivat tänään, mutta seuraavassa pelissä uppoavat jonkun muun heitot, Huff vakuutti.

Suomen puolustuspelaamisesta on helppo nostaa esille onnistujia. Huff ja Kimmo Muurinen tekivät takuuvarmaa jälkeä. Kotti piti Portugalin isoa kalustossa nuhteessa, katkoi syöttöjä tämän tästä ja sai kuvansa ikuisesti Suomen tuleviin highlights-koosteisiin juoksemalla Miguel Minhavan kiinni tämän päästyä yksin läpi ja pyyhkäisemällä torjunnallaan pallon vaakatasossa lähes ensimmäiselle katsomoriville. Mäkäläinen vietti kentällä 11 minuuttia ja saman verran hän taisi pitää 18 pistettä Unkaria vastaan tehneen Minhavan ilman pallokosketuksia. Salin oli aggressiivisuudellaan joka paikassa hyppimässä irtopallojen perässä ja hankkimassa vastustajalle hyökkääjänvirheitä.

- Kai sieltä pari irtopalloa tuli haettua. Minä olen vähän tällainen roskisdyykkari, Salin naureskeli.

- Tämä oli erilainen kuin matsi Unkaria vastaan. Portugali pelasi hitaampaa peliä, mutta toisaalta oli kontrolloidumpi ja kokeneempi joukkue. Kaksi voittoa kahdessa pelissä on hyvä välitulos, mutta meillä on vielä kaksi karsintamatsia pelaamatta ennen kuin mikään on varmaa, jatkoi Salin.

”Suomi yllätti meidät”

Portugalin kokenut päävalmentaja Mario Palma osasi odottaa Suomelta vahvaa puolustuspeliä ja myönsikin yllättyneensä enemmän kotijoukkueen hyökkäyspelin laajuudesta.

- Suomen joukkuepuolustus oli todella vahvaa. Tuomarit antoivat heidän pelata fyysisesti, ja he mukautuivat linjaan paremmin. Me emme puolestamme pelanneet turhan hyvin: heitimme monta kertaa ohi lähietäisyyksiltä etenkin avauspuoliskolla, ja teimme turhia virheitä puolustuksessakin, Palma kommentoi.

- Suomi on hyvä joukkue, mutta he yllättivät heidät. Tuukka Kotti ja Shawn Huff tekivät enemmän pisteitä, kuin mihin me kuvittelimme heidän pystyvän. Nyt meidän on vain jätettävä tämä ottelu taaksemme ja keskityttävä Unkari-peliin.

Paras jakso Suomen hyökkäyksestä nähtiin neljännen jakson alussa, jolloin hetken näytti siltä, että kentällä esitettäisiin parempaakin koostetaltiointia. Jakson kaksi ensimmäistä koria päättyivät Mikko Koiviston onnistuneeseen kolmoseen ja Huffin räjähtävään donkkiin, kun Suomi oli syötöillään ensin paloitellut Portugalin puolustuksen siivuiksi. Tätä seurasi Muurisen upea torjunta Portugalin jättikokoista Elvis Evoraa vastaan ja heti toiseen päähän Kotin löytyminen vapaaksi puolinopeasta hyökkäyksestä.

Paria minuuttia myöhemmin Suomi käväisi jo 17 pisteen johdossakin (64-56).

- Tupa oli melkein täysi ja kentällä hyvä fiilis pelata. Voitto oli todella tärkeä, vaikka se tuli jälleen melko kehnolla pelillä. Paljon jäi vieläkin parannettavaa, etenkin hyökkäyspäässä, totesi maanantaina uransa sadannen miesten maaottelun pelannut Teemu Rannikko.

Suomen karsintalohkon pelit jatkuvat torstaina (18.8.), kun Unkari isännöi Portugalia. Ottelussa voi ratketa jo Suomen EM-kisapaikka, mikäli molemmat ottelunsa tähän mennessä hävinnyt Unkari sattuisi häviämään.

Käy torstaisessa ottelussa miten tahansa, pelaa Suomi ensi sunnuntaina (21.8.) EM-kisapaikasta tai karsintojen ykkössijasta, jolla välttää joutumisen EM-kisojen ”kuolemanlohkoksi” nimetyn A-lohkon, jossa pelaavat mm. Euroopan mestari Espanja, MM-hopeamitalisti Turkki sekä MM-pronssimitalisti ja kisaisäntä Liettua.

Suomen ja Unkarin välinen ottelu käynnistyy sunnuntaina Helsingin Jäähallissa klo 19.

Suomi – Portugali 68 – 56 (15-15, 16-22, 20-18, 17-16), koripallon EM-karsintaa, Helsinki 15.8.2011

Suomi: Mikko Koivisto 3/3, Antti Nikkilä 0/2, Kimmo Muurinen 4/2, Shawn Huff 16/9, Gerald Lee Jr 7/3, Tuukka Kotti 16/7/3 riistoa, Petteri Koponen 6/3/4 syöttöä, Tuomas Iisalo 0/0, Petri Virtanen 3/0, Teemu Rannikko 6/1/4 syöttöä, Vesa Mäkäläinen 2/2, Sasu Salin 5/7.

Yleisöä: 6108. Seuraavat ottelut: 18.8. Unkari-Portugali, 21.8. Suomi-Unkari (klo 19), 24.8. Portugali-Suomi.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.