Suomi viime hetken voittoon Unkarin huutomyrskyssä

12.8.2011 Suomen koripallomaajoukkue aloitti EM-karsinnat riemastuttavalla vierasvoitolla, kun Gerald Lee Junior nosti voittokorin Petteri Koposen upeasta syötöstä vajaat kolme sekuntia ennen loppusummeria. Kori hiljensi Szolnokissa kotijoukkuettaan huumaavalla huutomyrskyllä kannustaneen yleisön ja viimeisteli tulostaululle lukemat 73-75 (37-37). Maanantaina Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Portugalin.

Gerald Lee Junior nosti Suomen voittoon Unkarista vajaat kolme sekuntia ennen loppua EM-karsintojen avausottelussa.

Suomalaisten helpotus ja riemu oli käsinkosketeltavaa vaikean ottelun tauottua. Kuvassa puhisee susipaidaaan Lee Jr.

Tuuletusten jälkeen Suomen joukkue käänsi pikaisesti katseensa Unkari-pelin analyysiin ja maanantaiseen Portugali-otteluun. Kuvassa Suomen Tuomas Iisalo (edessä) ja Mikko Koivisto.

Voittokorin syöttänyt Petteri Koponen uskoo maanantaina kotiyleisön näkevän maanantaina Helsingin Jäähallissa "aggressiivisemman, iloisempaa korista pelaavan" Suomen. Kuvat: Ville Vuorinen.

Vaikeaksi muodostuneen ottelun jälkeen kentän laidalla hikoili helpottuneita suomalaisia.

- Hyvä, että onnistuttiin voittamaan näinkin huonolla pelillä. Tosipelejä ei yksinkertaisesti voi harjoitella, vaan niiden voittaminen on pelaamalla opittava, huokaisi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomi oli pariinkin otteeseen karkaamassa Unkarilta, mutta kissahiiri-leikille saatiin lopullinen päätös jännittävimmällä mahdollisella tavalla. Unkari pääsi tilanteessa 73-73 yrittämään johtokoria, kun Obie Trotter kiihdytti väkevään ajoon. Ajoittain haparoinut Suomen puolustus oli tällä kertaa rautaa, eikä antanut Unkarin passin pikalähetyksenä saaneelle Trotterille tuumaakaan ylimääräistä tilaa.

Pelikellossa oli enää 14 sekuntia, kun Suomi lähti viimeiseen hyökkäykseen. Petteri Koposen ja Gerald Lee Juniorin täydellinen yhteispeli loppuhetkillä toi Suomelle parhaan mahdollisen alun EM-karsintakampanjalle.

- Pelattiin viimeisessä hyökkäyksessä ”Junnun” kanssa pallollisen skriini, josta lähdin ajamaan. Junnu leikkasi korille ja näin hänet täysin vapaana. Siitä oli helppo työ syöttää, kertasi Koponen ottelun viimeisiä sekunteja ja Leen tekemää voittokoria.

Ottelun panos oli luettavissa päätössummerin soidessa pelaajien kasvoilta. Siinä missä suomalaiset ryntäsivät halailemaan toisiaan kasvot kuuluisalla ”Naantalin auringolla”, vajosivat unkarilaiset kentän pintaan päitään pidellen. Unkarille tappio tiesi kovaa kolausta joukkueen EM-kisahaaveille.

- Tämä oli kova, kova tappio. Suomi teki sen yhden korin, johon me emme pystyneet, nieleskeli Unkarin päävalmentaja Lajos Meszaros pelin jälkeen.

Kv. koripalloliiton puheenjohtaja: ”Loistavaa viihdettä”

Ottelua seurasi tupaten täysi katsomo. Eikä Szolnokin piskuiseen halliin ahtautuneet 2200 katsojaa vain seuranneet, vaan pitivät sellaista meteliä, että läsnäolijoille saattoi hyvinkin jäädä pysyviä kuulovaurioita.

Yksi lehtereillä olleista silmäpareista kuului Euroopan koripalloliiton islantilaiselle puheenjohtajalle Olafur Rafnssonille.

- Haluan kiittää molempia joukkueita ja yleisöä mahtavasta ottelusta ja viihdetapahtumasta. Molemmat joukkueet ovat ”minun” joukkueitani. Niin pahoillani kuin olen unkarilaisten ystävien tappiosta, niin samalla olen vilpittömän iloinen suomalaisystävieni voitosta, kommentoi Rafnsson.

Vilpitöntä kiitosta ja arvostusta herui yleisölle myös suomalaisleiristä.

- Pitää antaa kunniaa unkarilaisyleisölle, joka teki ottelusta loistavan. Yleisö auttoi Unkarin hurmioon, kun he nousivat tappioasemasta. Kentällä ei kuullut mitään, kuvaili Suomen kapteeni Teemu Rannikko.

Yleisön tuoman ”kuudennen pelaajan” näki myös Dettmann.

- Tämä oli ennalta kenties karsinnan vaikein peli. Voittoon on oltava tyytyväinen, kun se tuli vieraissa ja tällaisen yleisön edessä. Toivottavasti saamme samanlaisen tuen omalla kotikentällämme Helsingin Jäähallissa maanantaina.

Suuren kiitoksen sai Suomen joukkueelta myös lahtelaisfaneista koostunut suomalaiskannattajien joukko, joka teki unkarilaisten huutomyrskyn keskellä parhaansa kannustaakseen sinivalkoisia värejä.

Omilla aseilla  

Suomen alku otteluun oli tyrmäävä. Koposen, Sasu Salinin, Shaw Huffin, Kimmo Muurisen ja Tuukka Kotin muodostama puolustusorientoitunut viisikko nakkasi puolessatoista minuutissa taululle lukemat 0-7 saaden unkarilaisyleisön haukkomaan henkeään. Hyvä alku johdatti Suomen kuitenkin suoraan sudenkuoppaan.

- Puolustuspelaamista pitää parantaa jatkossa huomattavasti. Tulimme hyvästä alusta aivan liian tyytyväisiksi, Dettmann arvioi.

Suomella oli alun jälkeen kaksikin etsikkoaikaa, joita se ei pystynyt hyödyntämään. Toisella neljänneksellä Suomi oli karata kotijoukkueelta, mutta puolustuspään huippusuorituksia seurasi hyökkäyspäässä tukku ohiheittoja avoimista paikoista ja menetyksiä.

Kolmannella jaksolla Suomen voitto näytti jo viimeistelyä vaille sinetöidyltä, kun Salin sytytti loistavilla puolustus- ja hyökkäyssuorituksillaan Suomen iloiseen loimuun. Suomi vetäisi reilun viiden minuutin jakson 21-5 ja nousi 61-49-johtoon. Rykäisyn aikana kolmoskaaren takaa onnistuivat Muurinen, Koponen ja Rannikko, joka harvinaista herkkua joukkueelle, jonka kaukoheitot pelissä kirjattiin 6/23 (26,1 %).

Unkarin selkäranka ei katkennut, vaan se tuli takaisin vahvasti. Kotijoukkueen puolustus tiivistyi ja yleisö villiintyi onnistuneista hyökkäyssuorituksista. Äkkiä asetelmat vaihtuivat päälaelleen Unkarin vastatessa 15-0-jaksollaan, jonka aikana Suomi oli hetkellisesti paniikissa.

- Unkari käytti meidän omia aseita. He tulivat aggressiivisesti syöttölinjoille ja veivät pelitilan pelinrakentelultamme, Dettmann analysoi.

”Voitto tärkein, maanantaina parempaa”

Itsensä tyhjille tankeille saunamaisissa olosuhteissa puurtaneelle ryhmälleen Dettmann jakoi voiton lisäksi muustakin.

- Voiton ohella parasta oli se, että opimme pelin edetessä. Jäätymistämme ei voi kieltää. Se tuli, koska emme olleet aiemmin kohdanneet näin kovaa painetta. Otimme kuitenkin oppia ja viimeinen kori oli siitä hyvä osoitus. Mahtava pelinluku niin Petteriltä kuin ”Junnultakin” tilanteessa, jossa mitattiin kanttia. Sitä ennen niin Lee, Kotti kuin Rannikokin tekivät kovia henkilökohtaisia suorituksia, kiitteli Dettmann.

Rannikko teki ottelussa 16 ja voittokorin tehnyt Lee 14 pistettä. Muurinen ylsi 12 ja Koponen kymmeneen pisteeseen.

Loppuvihellyksen tuoman riemun jälkeen suomalaiset palasivat nopeasti ”miehet missiolla” –moodiinsa, joka on ollut Suomen maajoukkueesta havaittavissa jo pidemmän aikaa. Voitonriemun asemesta pelaajista huokui halua analysoida päättynyttä peliä, jossa oli hyviä, mutta liikaa myös heikkoja hetkiä.

- Voitostahan näissä otteluissa vain pelataan, enkä missään nimessä halua olla negatiivinen, mutta tiedän mihin tämä joukkue pystyy, eikä sitä nähty tänään. Tähän ei voi olla tyytyväinen. Vierasvoitto oli tärkeä ja kun se tuli heikommallakin pelillä, kertoo se jotain tasostamme, Koponen puntaroi.

- Maanantaina edessä on taas tärkeä peli, kun päästään kotikentälle. Olen varma, että kotiyleisö näkee meidät aggressiivisemmalla ilmeellä pelaamassa iloisempaa korista, päätti Koponen.

Maanantain vastus Portugali voitti omassa EM-karsinta-avauksessaan Unkarin kotonaan 71-66.

Suomen ja Portugalin välinen ottelu käynnistyy maanantaina 15.8. Helsingin Jäähallissa klo 19. Ottelun ennakkolipunmyynnissä rikottiin jo aiemmin viikolla 5000 lunastetun lipun rajapyykki. Perjantaina lippuja oli myynnissä enää 1400. Ovet avautuvat Jäähallilla maanantaina klo 17.

Unkari – Suomi 73 – 75 (24-23, 13-14, 15-24, 21-14), koripallon EM-karsintaa, Szolnok 12.8.2011

Suomi: Mikko Koivisto 5/2, Antti Nikkilä 0/1, Kimmo Muurinen 12/2, Shawn Huff 6/3, Gerald Lee Jr 14/5, Tuukka Kotti 6/5, Petteri Koponen 10/2/5 syöttöä, Tuomas Iisalo -, Petri Virtanen -, Teemu Rannikko 16/4/4 syöttöä, Vesa Mäkäläinen 0/1, Sasu Salin 6/5.

Yleisöä: 2200. Seuraavat ottelut: 15.8. Suomi-Portugali (klo 19), 18.8. Unkari-Portugali, 21.8. Suomi-Unkari (klo 19), 24.8. Portugali-Suomi.

Lisätiedot: Ottelutilastot
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.

5.8.2011 22:40 Maaottelu

Suomi voitti MM-kävijä Saksan EM-karsintojen kenraalissaan

Suomen koripallomaajoukkue järjesti melkoisen jymypaukun ensi viikolla käynnistyvien EM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan. Suomi voitti EM- ja MM-kisojen vakiokävijä Saksan sen kotikentällä Hagenissa tuloksella 74-79 (41-36).

4.8.2011 Maaottelu

Suomi väänsi ”miniotteluissa” voiton Saksasta

EM-karsintoihin valmistautuva Suomen koripallomaajoukkue väänsi voiton Saksasta Hagenissa pelatussa harjoitusmaaottelussa. Suomi pelasi nousujohteisesti suljetuin ovin pelatun, neljästä kymmenen minuutin ”miniottelusta” koostuneen taiston vieden otteluiden yhteistuloksen nimiinsä 65-62.

29.8.2010 Maaottelu

Varamiehinen Suomi taipui kokemattomuuttaan Latvialle

Suomen koripallomaajoukkueen taival EM-karsinnassa päättyi tällä erää kitkerään kotitappioon Latvialle. Ilman neljää aloitusviisikon tähteään pelannut Suomi menetti kahdeksan pisteen johtonsa viimeisen viiden minuutin aikana ja hävisi lukemin 90-93 (50-42). Suomen EM-kisahaaveet lepäävät nyt kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) syyskuussa tekemien päätöksien varassa.

26.8.2010 Maaottelu

Israel hyödynsi Suomen uinahduksen

Suomen koripallomaajoukkue pysyi tavoitteessaan kolmen jakson verran EM-karsintaottelussaan Israelia vastaan. Nokia Areenalle pakkautuneiden 11 000 israelilaisfanin riemuksi kotijoukkue kuitenkin hyödynsi vieraidensa nukahduksen kolmannella jaksolla, karkasi ja vei voiton lukemin 85-71 (32-33).

23.8.2010 Maaottelu

Suomi teki huiman nousun, kärsi sydäntä raastavan tappion Italialle

Suomen koripallomaajoukkue osoitti jälleen taistelutahtonsa, kun susi-paidat kaivoivat itsensä kuopasta villisti pelissä eläneen kotiyleisön avittamana ja sai loppuhetkillä vielä mahdollisuuden voittoheittoon. Lopputuloksena oli kuitenkin sydäntä raastava tappio Italialle lukemin 83-85 (30-48).

21.8.2010 Maaottelu

Fyysisempi Montenegro hallitsi korinalustaa ja peliä

Suomen koripallomaajoukkue ei pystynyt järjestämään jymy-yllätystä EM-karsintojen lohkokärki Montenegrolle. Vahvasti EM-kisoihin matkalla olevat montenegrolaiset hallitsivat ilmatilaa ja tekivät fyysisyydellään Suomen illasta tukalan. Montenegro voitti dramaattisen lopun saaneen ottelun 91-71 (52-37).

14.8.2010 Maaottelu

Varamiehinen Suomi ei pysynyt Latvian kyydissä luistelukisassa

Upeaan Israel-voittoon keskiviikkona käytännössä ilman aloitusviisikkoaan venynyt Suomen koripallomaajoukkue ei kyennyt uusimaan yllätystä lauantaina. Hurjassa heittovireessä ollut Latvia voitti Riiassa pelatun EM-karsintaottelun murskalukemin 87-67 (54-26). Pääroolin ottelussa otti latvialaisten iloisen hyökkäyspelin lisäksi olosuhteet.

11.8.2010 Maaottelu

Suomen kakkosketju lähetti Israelin kotimatkalle tappio niskassaan

Vastoinkäymisten koettelema Suomen koripallomaajoukkue teki huikean tempun keskiviikkona Espoon Barona Areenalla. Käytännössä ilman aloitusviisikkoaan pelanneen Suomen junioripitoinen kakkosketju nöyryytti Israelin NBA- ja Euroliiga-tähtiä kukistamalla huiman jännitysnäytelmän päätteeksi ja kotiyleisön riemuksi vieraansa lukemin 84-83 (44-48).

9.8.2010 Maaottelu

Suomen upea nousu jäi vajaaksi Italiassa

Suomen koripallomaajoukkue kaivoi itsensä kuoppaan EM-karsintaottelussa Barissa, nousi hienosti kaukaa takaa-ajoasemasta taistelemaan voitosta Italiaa vastaan, mutta joutui lopulta antautumaan. Italia avasi EM-karsintojen voittotilinsä kukistamalla Suomen 82-73 (47-34).

Näytä lisää vastaavia