Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

26.2.2024 21:27 EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

Micke Jantunen loisti tehoykkösenä, kun Susijengi haki EM-karsintojen avausvoittonsa Tanskasta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

1. jakso – Susijengi 23 Tanska 27

Tunnusteleva alku pelille, mutta paremmin omaa hyökkäystään toteuttaa Tanska. Tanska hakee hanakasti ratkaisuja siirtolohkaremaiselle Kevin Larsenille, joka pyörähtelee pitkälti olkapäänsä yli yhdeksän pistettä jakson aikana. Jakson edetessä vertyy puolestaan Tanskan syömähammas Iffe Lundberg kahdella kolmosellaan.

Susijengin valmennusjohto pyörittää alusta asti kymmenen miehen rotaatiota. Edon Maxhuni puhkoo pelin alussa tanskalaispuolustusta kovilla ajoillaan, ja kun Tanska virittelee karkumatkaa, tuovat Ilari Seppälä ja Jacob Grandison helpotusta tärkeillä koreillaan. Jakson lopussa Tanskan Bakary Dibba upottaa summerin soidessa vierasjohdoksi 23–27.

2. jakso – Susijengi 42 Tanska 58

Maxhuni ja Remu Raitanen siirtävät Susijengin pisteen johtoon, jonka jälkeen taivas pimenee. Aktiivinen Tanska puristaa joukkuepuolustuksellaan kaiken ilman susihyökkäyksestä ja ammentaa toisessa päässä onnistumisia toisen perään. Kun jakso on vanhennut viisi minuuttia, johtaa Tanska 30–46 Larsenin (14 p) ja Lundbergin (13 p) ratkaisuilla.

Lassi Tuovin pyytämän aikalisän jälkeen Susijengi saa hetken helpotusta Sasu Salinin ja Micke Jantusen onnistumisilla, mutta sitten alkaa sataa taas. Tanska latoo kolmosiaan järisyttävällä prosentilla (taukoon mennessä 10/17, 58,8 %) ja hakee lisää itseluottamusta Bakary Dibban ja Morten Sturupin donkeista.

Tauolle lähdettäessä Tanska johtaa ilotulituslukemin 42–58. Lundberg (16 p), Larsen (15 p) ja Sturup (10 p) ovat rikkoneet kaksinumeroisten pisteiden rajan.

3. jakso – Susijengi 72 Tanska 72

Metro Areenan siirtoparketille saapuu kopista hampaansa teroittanut susilauma. Vaikka kolmoset kolisevat edelleen pitkälti rautoihin, hakee Susijengi energiaa puolustuksensa haalarifiiliksestä ja kuroo tanskalaiskaulaa työkori kerrallaan umpeen. Tanska tekee jakson ensimmäisellä viisiminuuttisella neljä pistettä ja valmentaja Allan Foss pyytää aikalisän, kun Elias Valtonen ajaa päädystä päätyyn ja kavennuslukemiksi 58–62.

Tanska saa aikalisän jälkeen susihyökkäyksen hidastumaan, mutta vieraat ovat menettäneet etulyöntiasemansa. Edon Maxhuni upottaa Dibban edestä kolmosen haamurajoilta, Valtonen ja Jantunen nostavat kakkoset hyökkäyslevypalloista. Duuni jatkuu puolustuspäässä: Sasu Salin kalastaa Iffe Lundbergille hyökkääjän virheen ja Aatu Kivimäki huudattaa Metro Areenan kotiyleisöä hakemalla blokin päätyrajalla.

Susijengi voittaa jakson 30–14 ja päättää jakson tasalukemiin 72–72.

4. jakso – Susijengi 89 Tanska 85

Matsi jähmettyy asemiinsa. Helppoja koreja ei tule kummassakaan kenttäpäädyssä. Elias Valtonen käyttää Susijengin 74–72 -johdossa, jonka jälkeen seuraa pitkä, hermostunut etsikkoaika. Susipuolustus saa silminnähden väsyneet Lundbergin ja Larsenin kuriin, mutta Bakari Dibba ja Sylvester Berg nousevat varjoista viemään Tanskan 76–82 -johtoon.

Pelin viimeisen neljän ja puolen minuutin aikana susipuolustus loksahtaa uomiinsa ja Tanska tekee vain kolme pistettä. Susien joukosta löytyy sankareita silloin, kun niitä tarvitaan. Sasu Salin, Aatu Kivimäki ja Jacob Grandison onnistuvat vapauttavissa koreissaan. Jantunen nostaa hyökkäyslevypallosta Susijengin 85–84 -johtoon, Edon Maxhuni vapauttaa Alexander Madsenin alley oop -tippiin ja Salin esittää sasumaiset tuuletukset kalastettuaan Iffe Lundbergille toisen hyökkäysvirheen.

Loppulukemat 89–85 viimeistelee Alexander Madsen vapaaheittoviivalta. Fanit saapuvat kentän reunalle tervehtimään suosikkejaan. Susijengin voittotili EM-karsinnoissa on avautunut.

Ottelun ratkaisu

Perusasiat ratkaisivat: huolellisuus, sovituista asioista kiinni pitäminen ja taisteluilme.

Tanska sai peliin lentävän lähdön ilmiömäisellä kolmen pisteen heittopelillään ja kun Iffe Lundbergin lisäksi myös Kevin Larsen oli heitossa, sai Tanska hengen päälle. Mutta päävalmentaja Tuovin miehistöineen ei tarvinnut sanoa kummallisuuksia tauolla kopissa. Suljetaan vastustaja levypalloista, kommunikoidaan puolustuksessa, syötetään minne sovitaan, isketään skriinit kohdalleen – perusasiat riittävät.

Susijengin leveämpi rotaatio nousi matsin aikana myös arvoon arvaamattomaan. Kun Kevin Larsen alkoi piiputtaa ja Elias Valtonen ja Sasu Salin saivat Iffe Lundbergilta elintilan pois, sai Susijengi penkiltä lisää ratkaisijoita muun muassa Jacob Grandisonin, Remu Raitasen ja Aatu Kivimäen muodossa. Matsin tauottua ei paremmasta joukkueesta ollut epäselvyyttä.

Ottelun hahmot

Tanskan Euroliiga-mies Iffe Lundberg oli hurjilla yksilösuorituksillaan kentän kuningas, mutta hyytyi matsin edetessä saatuaan Euran Jordanin Elias Valtosen ja Malmin roskisdyykkari Sasu Salinin kiusakseen.

Susijengi onnistui puolestaan kollektiivina. Jo Serbiaa vastaan myrskyn merkkejä näyttänyt aloitusviisikko nosti yhdessä tasoaan molemmissa päissä kenttää. Micke Jantunen (19/7/4 syöttöä), Elias Valtonen (13/4), Alexander Madsen (15/5/3 syöttöä) ja Edon Maxhuni (14/1/6 syöttöä) täyttivät oman leiviskänsä niin kuin pitikin. Vaikka Sasu Salinin (4/2/4 syöttöä) heittopeli ei auennut, hän upotti pisteensä tärkeimmässä paikassa ja toi susipuolustukseen viimeisen lukon lukon päälle.

Jacob Grandison (10/0) haki alusta asti epäröimättä omaa ratkaisuaan ja pelasi parhaan ottelunsa susipaidassa sitten viime elokuun Liettua-kotiottelun. Jokerikortiksi löytyi pakasta ”Karkkilan Kisner” Aatu Kivimäki (5/0), joka toi Maxhunille tärkeitä lepominuutteja pelinrakentajana, upotti pari koria ja nautiskeli highlight-tason heitontorjunnan päätyrajalla.


Sanottua

”Olen tosi ylpeä pelaajistani. Tuollaisen esityksen jälkeen, mitä Tanskalta ensimmäisen puoliajan aikana nähtiin, ei ole koskaan helppo nousta takaisin peliin mukaan tällä tasolla. Jälkimmäisellä 20-minuuttisella oli meidän vastuullamme kerätä itsemme, palata perusasioihin ja alkaa pelata omalla tavallamme. Tästä voitosta on syytä olla ylpeä.”

-Päävalmentaja Lassi Tuovi

”Aina ei heitto putoa, mutta silloin pitää löytää muunlaisia tapoja auttaa joukkuetta. Ihan hyvin saatiin (Gabriel) Lundberg pysähtymään toisella puoliskolla. Pitää vaan pistää kroppaa likoon ja jaksaa uskoa, niin kuin tänään tehtiin.”

-Sasu Salin

”Tämä oli hyvä ikkuna meille. Kaikki tulivat hyvällä asenteella ja saatiin taas erittäin hyvä treeniviikko alle. Ajettiin muutamia uusia juttuja molemmissa peleissä sisään eikä peli ollut missään nimessä täydellistä, mutta ajoittain sieltä näkyi välähdyksiä jutuista, joita tahdottiinkin nähdä. Oli kiva saada voittotili auki tänään kotiyleisön edessä ja tästä jäi hyvä fiilis lähteä kevätkauteen.”

-Elias Valtonen

Susijengi – Tanska 89–85 (23–27, 42–58, 72–72), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Espoo Metro Areena (Espoo) 26.2.2024

Susijengi: Mikael Jantunen 19/7/4 syöttöä, Alexander Madsen 15/5/3 syöttöä, Edon Maxhuni 14/1/6 syöttöä, Elias Valtonen 13/4, Jacob Grandison 10/0, Remu Raitanen 6/4, Aatu Kivimäki 5/0, Sasu Salin 4/2/4 syöttöä, Ilari Seppälä 3/0, Perttu Blomgren 0/0, Daniel Dolenc 0/0, Topias Palmi 0/0.

Tanska: Gabriel Lundberg 26/6/6 syöttöä, Kevin Larsen 20/5/6 syöttöä, Mads Sturup 12/1/3 riistoa, Bakary Dibba 11/7/3 syöttöä/2 blokkia.

 
23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

28.11.2020 22:29 Susijengi

Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

Näytä lisää vastaavia