Susijengi seppelöi pitkäaikaiset legendansa maanantain maaottelun yhteydessä

14.11.2022 08:50 Yhteensä 84 maajoukkuevuotta, 887 miesten maaottelua, 6 896 maaottelupistettä ja kahdetkymmenetseitsemät arvokisat: Susijengin Viro-ottelun yhteydessä muistettava legendojen kuusikko on näytellyt korvaamatonta roolia joukkueen nousussa kansainvälisten arvokisojen vakiokävijöiksi.

Mikko Koivisto ja Shawn Huff kuuluvat maanantaina muistettavien Susijengi-legendojen joukkoon. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Tuukka Kotti

Forssan Koripoikien juniorimyllyn kasvatti Tuukka Kotti debytoi miesten maajoukkuetasolla 20-vuotiaana ja 205-senttisenä pienenä laitahyökkääjänä, joka – kiitos pallonkäsittelytaitonsa – päätyi ensimmäisissä EM-karsinnoissaan pelaamaan molemmilla takamiehen paikoilla.

Lopullisen läpimurtonsa miesten maajoukkueympyröihin Kotti teki B-divisioonavuosina 2006–07, jolloin Providencen yliopistossa korinaluspelaajaksi koulitun forssalaisen ulottuvuus, liikkuvuus ja voima pääsivät oikeuksiinsa Susijengin sisäpuolustuksen kenties tärkeimpänä yksittäisenä palasena.

Oivallukset seurasivat toisiaan, ja viimeistään vuoden 2011 EM-kisoissa Liettuassa Kotti oivalsi pystyvänsä Susijengin joukkuekonseptin sisällä ottamaan tasaväkisesti mittaa Euroopan parhaista korinaluspelaajista aina Ioannis Bourousisista (Kreikka) Nikola Pekoviciin (Montenegro) ja Pero Anticiin (Makedonia).

Kotti rikkoi 200. pelatun miesten maaottelun haamurajan EM-kotikisakesänä 2017 ja ylsi vielä saman vuoden EM-kisoissa ja vuosien 2017-19 MM-karsinnoissa selkeästi ikämiesiässä useita kertoja kaksinumeroisille pisteluvuille. Tätä kirjoitettaessa Kotti on 225 maaottelullaan kaikkien aikojen pelattujen miesten maaotteluiden listan selkeä ykkönen.

Jamar Wilson

New Yorkin Bronxissa koripallokasvatuksensa saanut ”Jammu” sai ensikosketuksensa Suomeen silloisen tyttöystävänsä, sittemmin vaimonsa Lauran myötä Albanyn yliopistossa New Yorkissa. Koripalloammattilaisuus toi Jammun Suomeen ja Korisliigaa pelanneeseen Espoon Honkaan kaudeksi 2010-11. Loppu on historiaa.

Suomen luontoon, puhtauteen ja kauneuteen ihastunut Jammu läpäisi kansalaisuustestin vuonna 2014, sai seuraavana kesänä kutsun Susijengin vahvuuteen ja opetteli ensi töikseen Maamme-laulun sanat, jotka hän tulkitsi antaumuksella elokuussa 2015 pelaamansa ensimmäisen maaottelunsa yhteydessä.

Erityisesti Teemu Rannikon jäätyä Bilbaon MM-kisojen jälkeen väliaikaisesti pois Susijengin vahvuudesta nousi kokeneen kolmekymppisen Wilsonin osaaminen arvoon arvaamattomaan. Jammun pallonkäsittelytaito, räjähtävä lähtönopeus sekä kyky viimeistellä kori ruuhkasta ovat tuottaneet monta ikimuistoista hetkeä susifaneille.

Syystä tai toisesta Jammu syttyi vuosien aikana erityisesti otteluihin Ranskaa vastaan. Kukaan ei voisi unohtaa esimerkiksi hänen voittokoriaan Ranskasta Helsingin EM-kotikisoissa 2017 tai 29 pisteen energiapurkaustaan niin ikään Ranskaa vastaan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla helmikuussa 2019.

Shawn Huff

Huff kohosi maajoukkuevahvuuteen urheilullisena laitahyökkääjänä, jonka vahvuuksia olivat erityisesti nopeus, ponnistusvoima ja luotettava heitto. Susijengin tarinan kannalta Huff kypsyi huippupelaajaksi täsmälleen oikeassa vaiheessa, kun joukkue tarvitsi kolmospaikalleen epäitsekästä, urheilullista ja älykästä duunaripelaajaa.

Neljä nousujohteista vuotta Valparaison yliopistossa Yhdysvalloista vaihtuivat pitkäksi ja ansiokkaaksi ammattilaisuraksi, jonka aikana Huff pääsi oikeuksiinsa erityisesti Saksan Bundesliigassa.

Susijengissä Huff on ollut ennen kaikkea ”glue guy” – kaveri, joka tekee täsmälleen sitä, jota vieressä olevat kaverit eniten tarvitsevat, on se sitten kommunikaatiota ja liikettä apupuolustuksessa, levypallopelaamista tai puolen matkan kääntyviä hyppyheittoja. Huffin periksiantamattomuus ja sosiaalinen äly takasivat hänelle myös kapteeninnauhan kesällä 2015.

Tätä nykyä uraa valtakunnanpolitiikassa hakeutuvan Huffin maajoukkueura tuli päätökseen symbolisimmassa mahdollisessa paikassa, historiallisissa syksyn 2022 EM-pudotuspeleissä Berliinissä, ikään kuin siltana kahden Susijengin sukupolven välillä.

Mikko Koivisto

Vantaan Pähkinärinteen kasvatti debytoi kotimaisessa divarissa teinipoikana, kunnes jätti koti-Vantaan taakseen ja suuntasi viideksi vuodeksi Yhdysvaltoihin kasvamaan korkoa high school- ja yliopistokentillä. UNC Greensboron riveissä vietetyt kaudet hioivat Koivistosta kansainvälisen tason kaukoheittäjän, jota kunnioittivat niin Mike ”Coach K” Krzyzewski kuin tuleva NBA-legenda Stephen Currykin.

Koivisto teki ensiesiintymisensä miesten maajoukkuepaidassa EM-karsintakesänä 2008 ja linkosi heti miesten maaotteludebyytissään 17 pistettä tuoretta EM-pronssimitalistia Liettuaa ja Sarunas Jasikeviciusta vastaan. Ottelu määritti Koiviston maajoukkueuran suunnan.

Koiviston täsmäase – maailmanluokan kolmen pisteen heitto – upposi käsittämättömin tarkkuuksin lähes viidentoista Susijengissä vietetyn vuoden aikana. Koivisto otti maajoukkueuransa aikana 414 kolmen pisteen heittoyritystä ja säkitti niistä 41%. Lisäksi Koivisto ansaitsi joukkuetovereidensa luottamuksen älypelaajana, joka tiesi aina, milloin syöttää, milloin heittää, milloin puhua ja minne asemoitua puolustuksessa.

Seurajoukkueurallaan Koivisto ehti kokea niin Turkin kuin Saksankin pääsarjat, mutta kunnostautui ennen kaikkea varsinaissuomalaisten joukkueiden mestaruuden takuumiehinä – Loimaa Bisonsissa 2012 ja 2013 sekä Salon Vilppaassa 2021.

Petteri Koponen

Sukupolvensa ja erään Suomi-koriksen aikakauden keulakuva; ihmelapsi ja teinisensaatio, josta kasvoi ”Kenraali”, Susijengin 2010-luvun superstara ja yksi suomalaisen koripallon ansioituneimmista pelaajista.

Koponen debytoi Susijengissä hädin tuskin 18 vuotta täytettyään ja otti joukkueen pelinrakentajan tontin haltuunsa vasta 20-vuotiaana. 2010-luvun arvokisaputken aikana Koponen otti Susijengin alfasuden valtikan Hanno Möttölältä ja Teemu Rannikolta ja ratkaisi lukemattomia pelejä jengin hyväksi taidollaan ja periksiantamattomuudellaan.

Vertaansa vailla oleva seurajoukkueura, joka alkoi mestaruusvuosilla Espoon Hongassa, eteni kesän 2007 NBA:n ykköskierroksen varauksen myötä neljäksi nousujohteiseksi vuodeksi Virtus Bolognassa ja sitä kautta BC Himkiin, jossa Koponen kohosi ikäluokkansa eurooppalaiseen eliittiin. Tarunhohtoinen ura jatkui vielä FC Barcelonassa, Bayern Münchenissa, Reggio Emiliassa sekä Helsinki Seagullsissa.

Miesten maajoukkueuran kaikkien aikojen historian neljänneksi ahkerin pistemies, joka ansaitsi maajoukkuevuosinaan Euroopan huippujen kunnioituksen aina Vassilis Spanoulisista Ricky Rubioon ja Milos Teodosiciin.

Matti Nuutinen

Kaarinalaisen Ura Basketin turkulaislähtöisen kasvatin Matti Nuutinen on nuoruudestaan asti ollut koripallokentällä kuin monitoimityökalu, joka on pystynyt puolustamaan kolmea pelipaikkaa, painimaan isoja vastaan ja jahtaamaan heittäjiä, upottamaan kulmakolmosen ja ratkaisemaan selkä koria kohti, unohtamatta vähintään pari kertaa vuodessa koittaneita korkeiden pisteiden iltoja.

Nuutisen pääsarjaura alkoi Kouvoissa jo 17-vuotiaana ja Korisliigan eliitti kutsui viimeistään vuosien 2012 ja 2013 Bisonsin kanssa juhlittujen Suomen mestaruuksien myötä. Samoihin aikoihin avautuivat myös Susijengin ovet. Nuutinen otti mukisematta Kimmo Muuriselta perityn duunarin roolin ja sai kuulla vuoden 2014 MM-kisojen Turkki-ottelussa kahdeksan tuhannen suomalaisfanin huutavan nimeään.

Vuodet Susijengissä toivat ”Masa Mäyrälle” kolmet arvokisat, kolmet arvokisakarsinnat ja tosifanien suosikin maineen duunarina, joka ottaa iskut, hakee mustelmat, dyykkaa irtopallojen perään ja on aina ensiksi nostamassa kaatunutta joukkuekaveria parketin pinnasta.

Maajoukkueuran kylkeen Nuutinen uurasti ammattilaisena Kreikassa, Espanjassa, Romaniassa ja Ranskassa, unohtamatta Bisonsin kanssa pelattuja pelejä VTB-liigassa.

 
29.11.2022 08:42 Susijengi

Petteri Koponen Adidas Next Generation -turnauksen U18-kutsujoukkueiden päävalmentajaksi

Yksi suomalaisen koripallon historian kaikkien aikojen pelaajista, vastikään uransa Susijengissä päättänyt Petteri Koponen, 34, on kutsuttu kevättalvella pelattavan Adidas Next Generation -turnauksen kutsujoukkueiden päävalmentajaksi.

28.11.2022 10:08 Suomalaiset ulkomailla

Max Besselink saalistamassa kovaa päänahkaa

Max Besselink käytti hienosti näyttöpaikkansa hyväkseen, kun Göttingen yllätti ALBA Berliinin Saksan Bundesliigassa. Edon Maxhuni ja Sasu Salin jatkoivat vahvasti avittaen joukkueensa voittoihin.

24.11.2022 07:37 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni juhli FIBA Europe Cupin suomalaiskohtaamisessa – ”Iso voitto meille”

Edon Maxhuni pääsi makselemaan Topias Palmille ja Shawn Hopkinsille kalavelkoja, kun Merlins Crailsheim haki tärkeän voiton Craiovasta FIBA Europe Cupissa. Myös Mestarien liigassa nähtiin suomalaisten kohtaaminen.

21.11.2022 10:42 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Aatu Kivimäki palasivat maajoukkuetauolta kynnet teroitettuina

Topias Palmi ja Aatu Kivimäki olivat loistavassa iskussa, kun miesten sarjat palasivat maajoukkuetauolta tositoimiin. Sasu Salinin sihti oli jälleen kohdillaan Espanjassa ja Edon Maxhuni lämpiää Saksassa.

19.11.2022 09:59 Susijengi

Susijengin EM-puolivälierissä peitonnut Espanja maailman ranking-ykköseksi

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on jälleen julkaissut uuden miesten maailmanrankinginsa. Syksyn EM-kisojen puolivälieräottelussa Susijengin niukasti pudottanut ja sittemmin Euroopan mestaruuden voittanut Espanja kuittasi rankingin kärkisijansa nousemalla ohi Yhdysvaltojen. Susijengi paranteli puolestaan ranking-sijoitustaan yhdellä pykälällä.

16.11.2022 17:15 Susijengi

Lassi Tuovi sivuun SIG Strasbourgin päävalmentajan tehtävistä

Susijengin päävalmentajaksi kesällä noussut Lassi Tuovi, 35, jää sivuun SIG Strasbourgin päävalmentajan tehtävistä. Viimeisen lähes kolmen vuoden ajan Strasbourgia menestyksekkäästi niin Ranskan liigassa kuin FIBA Mestareiden Liigassa valmentaneen Tuovin kevääseen 2023 asti ulottuva sopimus on purettu yhteisymmärryksessä.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

13.11.2022 20:25 Susijengi

Susijengi ja Viro vahvistivat maanantain kokoonpanonsa

Lassi Tuovin valmentama Susijengi ja Jukka Toijalan luotsaama Viro ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan MM-karsintaotteluun. Ottelu pelataan Espoo Metro Areenalla klo 18.30 alkaen ja televisioidaan suorana Nelosella klo 18.20 alkaen.

13.11.2022 10:05 Susijengi

Viro juoksee nuorisokaartilla Susijengin kimppuun maanantaina

Jukka Toijalan luotsaama Viro menetti perjantaina mahdollisuutensa selvitä Aasian MM-kisoihin. Joukkueen tähtäimessä on kuitenkin menestys 2020-luvun jälkipuoliskolla, ja lähtee jokaiseen jäljellä olevaan MM-karsintaotteluun kiusaajana, joka härnää, prässää ja juoksee vastustajaltaan jalkoja alta.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

10.11.2022 19:06 Susijengi

Susijengi ja Saksa nimesivät joukkueensa perjantain MM-karsintaotteluun

MM-jatkokarsintalohkon piikkipaikan jakavat Saksa ja Susijengi ovat nimenneet kahdentoista pelaajan miehistönsä perjantai-illan Bambergissa pelattavaan MM-karsintaotteluun. Susijengillä on perjantai-illan ryhmässä mukana kolme ensimmäisiä arvokisakarsintaminuuttejaan odottavaa pelaajaa.

10.11.2022 10:21 Susijengi

EM-pronssimitalisti Saksa isännöi Susijengiä lohkojohtajien kohtaamisessa

Susijengin perättäisten MM-karsintavoittojen määrä on kasvanut jo seitsemään. MM-karsintaurakka jatkuu perjantai-iltana Bambergissa, jossa vastaan saapuu kahden kuukauden takaisissa EM-kisoissa pronssia vienyt Saksa suomalais-kanadalaisen valmentajansa Gordon Herbertin johdolla. Panoksena matsissa on myös lohkon kärkipaikka.

10.11.2022 06:50 NBA

Jazz säkitti kolmosilla Hawksin kumoon – Markkanen 32 pistettä, 8 levypalloa

NBA:ssa Utah Jazz jatkaa läntisen konferenssin kärjessä, kun 17 kolmosta upottanut Jazz voitti vieraskentällä Atlanta Hawksin 125-119 (63-52). Lauri Markkanen oli liekeissä, kun suomalainen upotti 32 pistettä ja kahmi 8 levypalloa.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

8.11.2022 09:24 NBA

Jazz hurjasteli 139 pisteellä Lakersin kumoon – Markkanen naulasi 23 pistettä

NBA:ssa Utah Jazz voitti kolmannen peräkkäisen ottelunsa, kun Jazz päihitti Los Angeles Lakersin kotonaan 116-139 (71-76). Lauri Markkanen oli Jazzin pistekärki, kun suomalainen heittit 23 pistettä vähän alle 28 minuutin peliajalla.

7.11.2022 10:00 Susijengi

Fixus ja Koripalloliitto jatkavat yhteistyötään

Fixus ja koripallomaajoukkueet ovat solmineet vuoden 2023 kattavan jatkosopimuksen. Suomen johtava autovaraosa-, lisävaruste- ja huoltopalveluketju Fixus on toiminut maajoukkueiden yhteistyökumppanina vuodesta 2020 lähtien.

Näytä lisää vastaavia