Suursuosikki Serbia ja EM-kisaisäntä Georgia Susijengin kanssa samaan EM-karsintalohkoon

22.7.2019 15:47 Eurooppalaisen koripallon voimamaa Serbia sekä yhdeksi vuoden 2021 EM-kisaisännistä valittu Georgia tekevät Susijengille seuraa vuosina 2020-21 pelattavissa EM-karsinnoissa. E-lohkon neljänneksi joukkueeksi on tarjolla Sveitsi, Portugali ja Islanti.

Susijengi kohtaa vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa Serbian ja Georgian. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin EM-karsintalohko kävi jo kättelyssä pykälää ahtaammaksi, sillä EM-kisaisännyytensä vuoksi Georgialle lohkeaa kiintiöpaikka vuoden 2021 EM-kisoissa. Lohkon kahdesta muusta kisapaikasta kisaavatkin Susijengi, Serbia ja elokuussa määriteltävä kolmas joukkue.

- Eurooppa on suuri. Voi olla, ettei ehdi illaksi kotiin noiden pelien jälkeen, päävalmentaja Henrik Dettmann sanailee tuleviin vierasmatkoihin viitaten.

- Voisi hyvällä syyllä sanoa, että kovin mahdollinen lohko. Tässä jo MM-karsinnoista tutulla järjestelmällä lohkoarvonnoilla ja päivän kunnolla on alati suurempi merkitys.

Serbia vahva, Georgia kysymysmerkki

Virtus Bolognaan siirtynyt Milos Teodosic kuuluu Serbian ykkösnyrkkiin. Kuva: FIBA Europe.

Lohkon suursuosikkina voidaan hyvällä syyllä pitää hallitsevaa EM- ja MM-hopeamitalisti Serbiaa.

Huomionarvoista kuitenkin on, että mm. Nikola Jokicin (Denver Nuggets), Milos Teodosicin (Virtus Bologna) ja Bogdan Bogdanovicin (Sacramento Kings) tähdittämällä Serbialla ei ole seurajoukkuekauden aikana pelattavissa EM-karsinnoissa NBA-miehistöään käytössään. Oman muuttuvan tekijänsä kuvioon tuo myös taannoisia MM-karsintoja varjostanut FIBA:n ja Euroliigan välinen kiista pelaajien edustusoikeuksista.

Eräänlainen kysymysmerkki on myös kisapassinsa jo leimannut Georgia.

- Serbia saa suurena koripallomaana sen edun, että he eivät ole niin riippuvaisia päivän kunnosta kuin muut maat. Toisaalta suuruutensa vuoksi he menettävät karsinnoista myös pelaajistonsa terävimmän kärjen, jolla on myös vaikutusta, Dettmann pohtii.

- Georgia tulee varmasti karsintoihin voittamaan jokaista mahdollista ottelua, mutta kaikki tietävät, että on erilaista lähteä peleihin pakkovoittotilanteessa kuin kisapaikkansa jo varmistaneena. Saa nähdä, miten tilanne vaikuttaa Georgiaan.

Lohkon musta hevonen esikarsinnoista?

Islanti on kenties viimeisen EM-esikarsintalohkon ennakkosuosikki. Kuva: FIBA Europe.

Karsintalohko E:n viimeisestä paikasta kisaavat Sveitsi, Portugali ja Islanti, jotka kahinoivat keskenään EM-esikarsintojen viimeisessä vaiheessa 3.-21. elokuuta.

Islanti osoitti vaarallisuutensa hakemalla Susijengistä MM-karsintavoiton helmikuussa 2018, kun taas Sveitsi saa elokuun esikarsintapeleihin vahvistuksekseen Houston Rockets-sentteri Clint Capelan. Portugali aiheutti puolestaan Susijengille harmaita turkkikarvoja hiertävällä puolustuksellaan vuoden 2011 EM-jatkokarsinnoissa.

- Islanti on hyvässä asemassa. Heillä on tiivis ja yhtenäinen joukkue, jonka parhaat pelaajat (Martin Herrmannsson, Haukur Palsson, Tryggvi Hlinason) ovat lähestymässä parasta peli-ikäänsä ja saavat paljon peliaikaa hyvissä eurooppalaisissa seuroissa, Dettmann kommentoi.

- Toisaalta Portugali onnistui voittamaan Islannin EM-esikarsinnoissa. Capelalla vahvistettu Sveitsi on oikein huomionarvoinen joukkue – kun taas ilman Capelaa heidän konseptinsa on aivan erilainen. Helpolla näissä karsinnoissa ei pääse kukaan.

Karsinnat käyntiin helmikuussa 2020

Vuosien 2020-21 EM-karsintoihin osallistuu yhteensä 32 maata, jotka jaetaan kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Jokaisesta lohkosta etenee kolme maata elokuussa 2021 pelattaviin EM-kisoihin.

Karsinnat pelataan kolmessa ikkunassa, jotka järjestetään helmikuussa 2020, marras-joulukuussa 2020 ja helmikuussa 2021.

EM-kisat pelataan elokuussa 2021. Kisojen alkulohkoja isännöivät Köln (Saksa), Milano (Italia), Praha (Tshekki) ja Tbilisi (Georgia).

Yhteensä kuusitoista joukkuetta etenee kisojen loppupeleihin Berliiniin.

 
2.3.2024 10:19 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan FIBA:n maailmanrankingissa

Helmikuun EM-karsintaikkunassa yhden voiton ja yhden tappion kerännyt Susijengi on säilyttänyt viime syyskuussa saavuttamansa ennätyssijan FIBA:n miesten maailmanrankingissa. Susijengi jatkaa maailmanrankingin 20. sijalla Euroopan 13. korkeimmalle rankattuna miesten maajoukkueena.

27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

Näytä lisää vastaavia