Ammattilaistulokkaat Seppälä ja Maxhuni tuovat uudet oppinsa Susijengin käyttöön

18.2.2020 15:09 EM-karsintaleiritykseensä eilen kerääntyneessä Susijengissä pelaa useampikin ensimmäisen kauden euroammattilainen. Pelinrakennusosastolla Joensuusta Ranskan Aix-Maurienneen siitynyt Ilari Seppälä ja Yhdysvalloista CB Gran Canarian farmijoukkueeseen edennyt Edon Maxhuni uskovat kansainvälisen ammattilaiskokemuksen auttavan heitä myös maajoukkueympyröissä.

Konkari Ilari Seppälä ei ole arkaillut Aix-Mauriennen komennuksellaan. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Lapuan Korikobrien kasvatti Ilari Seppälä, 26, on kotimaan parketeilla jo tuttu nimi; onhan hän ehtinyt edustaa pääsarjatasolla jo vuosikymmenen ajan Kouvoja, Bisonsia ja Kataja Basketia sekä juhlinut miesten Suomen mestaruutta kahdesti (Kouvot 2016, Kataja 2017).

Syksyllä Seppälä siirtyi kuitenkin uusiin maisemiin allekirjoitettuaan ammattilaissopimuksen Ranskan Pro B -liigaa edustavan Aix-Mauriennen kanssa. Kauden ensimmäisen kolmen viikon ajan Seppälä vielä mukautui uuteen ympäristöönsä, mutta otti lokakuusta alkaen joukkueensa reilusti reppuselkäänsä. Tätä kirjoittaessa Seppälä on kirjauttanut 13,2 pistettä ja 4,7 syöttöä ottelua kohden.

- Jos pelkästään tilastoja katsoo, ehkä silloin näyttää siltä, että mulla oli vaikeuksia alkukaudella, mutta silloin ei vain heitto tippunut. Valmentajat vaan rohkaisivat ja sanoivat, että hyvä kun heität nyt ohi, että osut sitten loppukaudella. Pari kolme viikkoa siinä meni, kun alkoi taas tuttu tuntuma löytämään, naurahtaa 43,2% tarkkuudella kakkosensa, 36,2% kolmosensa ja 73,5% vapaaheittonsa säkittänyt Seppälä.

Siirtyminen Ranskaan on saanut kokeneen takamiehen myös muokkaamaan peliään. Liigan pelaajat niin korkeimmalla kuin toiseksi korkeimmallakin sarjatasolla ovat järjestäen äärimmäisen urheilullisia ja fyysisiä. Ei ole harvinaista, että kumpaakin takamiehen paikoilla vuorottelevan Seppälän kimpussa on illasta toiseen pitkäraajainen ja liikkuva kaksimetrinen takamies.

- Pelaajien fyysisyys- ja nopeusominaisuudet ovat ratkaisevasti erilaisia totuttuun nähden. Kyllä siellä on ollut pakko sopeutua ja samalla kehittää omia fyysisiä ominaisuuksiaan, että pystyy pelaamaan vahvuuksillaan. Kroppaa pitää laittaa tosi paljon likoon – se on nimenomaan sitä kansainvälistä pelaamista.

Susijengissä marraskuussa 2017 debyyttinsä tehnyt Seppälä on tähän mennessä kiskonut susipaidan ylleen yhdessätoista miesten maaottelussa, joista seitsemän vuosien 2017-19 MM-karsintaa. Seppälä uskoo, että kokemusten kertyessä hänestä on vuosi vuodelta entistä enemmän apua joukkueelleen.

- Koko ajan tähän menoon on mukautunut paremmin. Kun on omaksunut systeemit ja muutenkin Susijengin tavan, pystyy tulemaan rohkeammin mukaan alusta asti. Koko ajan on enemmän annettavaa.

Maxhuni: ”Ammattilaisura on jo nyt opettanut paljon”

Siinä missä Ilari Seppälä on monivuotinen Korisliiga-veteraani, Edon Maxhuni, 21, puolestaan pommitti pisteitä juniorimaajoukkueessa, kävi HBA-Märskyn opintopolun ja eteni kahdeksi kaudeksi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han Long Beach Stateen.

Yhdysvalloista Maxhuni siirtyi viime kesänä Espanjan suurseuroihin lukeutuvan CB Gran Canarian farmijoukkueeseen. Maxhuni kiskoi välittömästi niskaansa joukkueensa avausviisikon pelinrakentajan nutun ja on lukeutunut sarjan tehokkaimpien pelaajien kastiin.

- Ammattilaisura on jo nyt opettanut paljon. Yliopistossa me oltiin pitkälti koululle pelaavia opiskelijoita, ja meidän perään katsottiin koko ajan. Ammattilaisena täytyy itse pitää koko ajan huoli itsestään, Maxhuni kuittaa.

- Avainasia on se, että on koko ajan valmiina. Me ollaan edustusjoukkueeseen nähden oma kokonaisuutemme, mutta perinteisesti kesken kauden pelaajalle tai kahdelle tulee kutsu edustukseen tai rinkiin, jos näytöt ovat olleet riittävät. Täytyy olla koko ajan valmis ja keskittynyt.

Samasta valmiudesta Maxhuni on puhunut pitkin kautta Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin kanssa. Dettmann pitää perinteisesti linjat kuumina pelaajiensa kanssa ja kävi jopa Las Palmasissa tarkkailemassa Maxhunia. Ammattilaisuutta opettelevan Hyvinkään Pontevan kasvatin tavoitteena on ennen kaikkea kasvaa yhä monipuolisemmaksi pelaajaksi.

- Skoraaminen hoituu ihan vanhalla painolla, mutta Henkan kanssa puhutaan tosi paljon pelinjohtamisesta, ekstrapassin antamisesta – siitä, että voin olla se pelaaja, joka luo muille asetelman, jossa korinteko on mahdollinen. Siihen tähdätään, että voisin yhä enemmän tuoda sitä ulottuvuutta joukkueeseeni.

Susijengissä Maxhuni debytoi kesällä 2019 ja kiskoikin heti korintekijäsaappaat jalkaan: kesän viimeisessä ottelussa MM-kisoihin valmistautunutta Venäjää vastaan Maxhuni herätti Suomen horroksesta upottamalla 14 minuutissa kymmenen pistettä.

- Kaikki palautuu siihen hereilläoloon. Oon täällä tuomassa nuorta jalkaa jengiin ja voittamaan treeneissä jokaista tilannetta. Jos kutsu kokoonpanoon ja kentälle tulee, vedän siellä ihan samalla tavalla sata lasissa ja isolla itseluottamuksella.

 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

Näytä lisää vastaavia