Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

4.8.2020 08:57 Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Carolina Kert on häikäisevän urheilullinen pelaaja. Kuva: Ville Vuorinen.

Kertin kaksi viimeisintä kesää ovat olleet aikamoista hullunmyllyä. Kesällä 2019 hän puki ensimmäistä kertaa urallaan haastajamaajoukkueen paidan ylleen ja oli nostamassa Suomen 20-vuotiaiden naisten maajoukkueen EM-kisojen A-divisioonaan pienillä minuuteilla.

Aikaisemmalla nollalla maaottelulla hän runnoi itsensä maajoukkuetoimintaan vähän yllättäen, ikään kuin puskan takaa. Sitä edelsi viimeinen A-tyttökausi, jolloin hän pääsi ensimmäisiä kertoja pelaamaan kunnolla, kovaa sarjaa ja isossa roolissa.

– Sillä kaudella pääsin kunnolla pelaan playoffien aikaan. Sitten pääsin U20-joukkueen kanssa kesäksi ja tapahtui paljon kehitystä pelillisesti, Kert kertoo.

– Nyt alkukesästä tein paljon mentaalisesti töitä. Kun korona alkoi, niin en koskenut ollenkaan palloon, vaan mietin juttuja vain päässäni. Tänä kesänä oon jotenkin puhjennut kukkaani.

Korson Kunto -kasvatti Kert ei ole ollut junnutähti, joka on dominoinut ikäluokkansa pelejä pienestä lähtien. Hän on ollut potentiaalinen pelaaja, jonka läpimurto on odottanut aina seuraavaa kautta. Työnteko ei ole kuitenkaan missään vaiheessa loppunut.

– Monta vuotta on tehty töitä ja välillä on tuntunut, että on vain pyörinyt paikallaan ne vuodet. Viime ja tämä kesä ovat alkaneet tuottaa tulosta ja se tuntuu mahtavalta, Kert hymyilee.

Alley-oop, naiskoripallon harvinaisuus

Jos on nähnyt Kertin pelaavan, niin urheilullinen potentiaali ei ole varmasti jäänyt epäselväksi. Viimeisellä A-tyttökaudella nopeista hyökkäyksissä joukkuekaverit pistivät pallon vain ilmaan, antoivat Kertin liihotella ilmassa ja viimeistellä silkkisellä kosketuksella rautojen sisälle.

Alley-oopit eivät jääneet pelkästään satunnaisiin nopeisiin hyökkäyksiin, vaan päävalmentaja Helmi Basketin päävalmentaja Santeri Savolaisen pelikirjassa Kertille pelattiin niitä myös sivu- ja päätyrajoista.

– Kun alkoi saamaan enemmän vastuuta, niin mulle alettiin pelaamaan näitä juttuja. En mä edes tajunnut, että ne olisi jotenkin erilaisia, Kert aloittaa.

– Jotenkin hyppääminen tulee luonnostaan. Pienempänä tuli harrastettua parkouria, tykkäsin hyppiä ja kiipeillä.

Viime tammikuussa Kert siirtyi kesken kauden HBA-Märskystä toisen kotimaansa hallitsevan mestarin Tallinna Ülikoolin vahvuuteen. Tallinnalaiset ehtivät pelata kolme ottelua Baltian liigaa ja saman verran Viron pääsarjan pudotuspelejä (jonne Tallinna Ülikool osallistuu vasta pudotuspeleissä), kunnes kausi päättyi koronaviruspandemian vuoksi.

– Se oli todella hieno kokemus kokonaisuudessaan. Kasvoi ihmisenä, asui yksin ensimmäistä kertaa ja joutui ottamaan vastuun omista asioista. Tietenkin oli todella kivaa pelata hyviä vastustajia vastaan, jotka on atleettisia ja aggressiivisia.

Molemmat osapuolet ovat myös olleet kiinnostuneita yhteistyön jatkumisesta.

”Ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita”

Vaikka Kert onkin saanut jalkansa maajoukkuetoiminnan väliin vasta viime kesänä, niin Susiladiesissa hän ei ole muiden silmissä mikään untuvikko. Valtaosa joukkueesta on jo tuttuja joko Helmi Basketin tai HBA:n kautta. Monet ovat jo yhdessä pukeneet ylleen Suomi-paidan.

– Me ollaan nuoria, mutta ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita. Se on etu, että suuri osa on pelannut yhdessä jo monta vuotta. Tiedetään paremmin muiden vahvuudet ja pystytään pelaamaan joukkueena paremmin.

Susiladiesilla on takanaan harjoittelupainotteinen kesä, joka huipentuu lopullisesti Latvia-otteluihin. Kertin suhteen Riikassa pelattavat ottelut ovat hänen ensimmäinen mahdollisuutensa päästä pelaamaan naisten maaottelu tai kaksi.

– Se olisi iso asia itselle. Arvostan todella paljon, että tällainen mahdollisuus on ja se olisi varmasti todella hieno kokemus.

Henkilöt

 
22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

2.5.2019 11:20 Susiladies

Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

25.4.2019 12:02 Susiladies

Kausi Islannissa oli Vilma Kesäselle hieno kokemus

Vilma Kesäsellä, 30, oli vahva kausi Islannin liigassa KR:n riveissä. Joukkueen taival päättyi välierissä, mutta Kesäselle kausi oli menestyksekäs ja hieno kokemus.

Näytä lisää vastaavia