Daniel Jansson Saksan Pro A:n Tübingenin peräsimeen

17.4.2020 13:32 Jo pitkät tovit Saksassa viipynyt Kouvolan Kouvojen kasvatti Daniel Jansson, 40, siirtyy Saksan Pro A -liigaa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi. Kesken kaiken päättyneellä 2019-20-seurajoukkuekaudella Jansson toimi Bundesliigaa ja Eurocupia pelanneen Ratiopharm Ulmin miesten edustusjoukkueen apuvalmentajana.

Daniel Jansson kääntää uuden luvun valmentajanurallaan. Kuva: Oma Design.

Lähes 70-vuotisen historiansa aikana Tübingen ehti pelata 14 perättäistä kautta Saksan Bundesliigaa ennen tipahtamistaan kakkostasolle Pro A:han kaudeksi 2018-19.

Tübingen on käynnistänyt vastikään uuden pitkän tähtäimen nousuprojektin, joka perustuu ennen kaikkea nuorten saksalaisten prospektien kehittämiseen. Projektin päävalmentajaksi valittiin Jansson, jonka meriitit juniorivalmentajana saksalaisessa koripallossa ovat kiistattomat.

- Olen valtavan ylpeä siitä, että sain mahdollisuuden olla osana näin mahtavaa organisaatiota ja näin pitkään. Samalla olen hyvin ylpeä myös siitä mitä saimme Ulmissa aikaiseksi: Seura on ehdottomasti vakiinnuttanut paikkansa Euroopassa eräänä parhaista akatemioista, ja viime kausi Bundesliigassa ja Eurocupissa avasi silmät monella tavoin uudelleen, Jansson kommentoi.

Jansson luonnehtii kuutta vuotta Ulmissa hedelmälliseksi. Pitkä aikakausi yhdessä seurassa synnytti kuitenkin janon uusien haasteiden pariin.

- Kuusi vuotta Ulmissa on pitkä aika. Tübingen osoitti pitkään kiinnostuksensa minun palkkaamisekseni, ja kun puhuimme seuran kanssa heidän uudesta kurssistaan ja pitkäaikaisesta projektista, myös oma kiinnostukseni heräsi. Samalla täytyy muistaa, että Tübingen on Ulmille erittäin rakas paikallisvihollinen, ikään kuin pikkuveli, joten alusta asti molempien seurojen johdot olivat mukana keskusteluissa. Avoimuus ja ennenkaikkea Ulmin tuki helpottivat valtavasti vaikean päätöksen tekoa.

Saksassa, kuten muuallakin Euroopassa, tieto seurajoukkuekauden 2020-21 alkamisesta on vielä täysin hämärän peitossa, eikä sen parempaa tietoa ole kevätkauden 2020 jatkosta tai tulevasta kesäharjoittelusta.

- Tämän hetken tilanne on kaikkialla äärimmäisen vaikea, ja toki se heijastuu myös Tübingenin organisaatioon. Valmentajia ja työntekijöitä on lomautettu, ja samalla valtava epävarmuus ja -tietoisuus vallitsee toiminnan ympärillä. Näissä vallitsevissa olosuhteissa voi kuitenkin piillä myös mahdollisuus, Jansson avaa.

- Tübingenin menestyksekkäät kaudet ovat usein perustuneet äärimmäisen onnistuneisiin ulkomaalaishankintoihin, mutta kaikki ymmärtävät että se ei pitkässä juoksussa ole pysyvä ratkaisu. Toivottavasti pystyisimme hissukseen rakentamaan seuran uuden filosofian ja toimintatavat niin, että seurasta tulisi tasaisemmin menestyvä organisaatio. Tarkoitus olisi löytää ylöspäin suuntaavia pelaajia, jotka voisivat sitoutua projektiin myös pidemmäksi aikaa. On pidemmän päälle rankkaa rekrytoida täysin uusi joukkue joka vuosi. Ainakin se on varmaa, että paljon on töitä tehtävänä.

Menestystä, palkintoja ja nuorten pelaajien kehitystä

Jansson on viihtynyt Saksassa jo runsaan puolen vuosikymmenen ajan. Hän siirtyi saksaan kesällä 2014 Ratiopharm Ulmin akatemiajoukkueen päävalmentajaksi. Kaksi vuotta myöhemmin, 2016, hänet palkittiin ansioistaan Saksan U19-liigan (NBBL) vuoden valmentajana joukkueen edettyä liigan Final Fouriin.

Vuonna 2017 pelkistä nuorista saksalaispelaajista koostuva Ulmin akatemiajoukkue eteni Janssonin johdolla Saksan Pro B -liigan mestaruuteen, jolloin Jansson valittiin vuoden valmentajaksi. 2018 Ulm eteni jälleen NBBL:n Fouriin ja 2019 Jansson palkittiin Kurt Siebenhaar -palkinnolla merkittävästä juniorityöstä Baden-Wurttembergin alueella.

Janssonin suojatteja Ulmin akatemiajoukkueessa ovat vuosien aikana olleet mm. Chrissi Phillips, Marcell Pongo ja David Krämer. Ulmin nuoriin suojatteihin lukeutuu myös Killian Hayes, joka on kärkiehdokkaita tulevassa NBA:n varaustilaisuudessa.

Suomessa Jansson on tehnyt tähänastisen valmentajauransa PuHu Junioreissa, missä hän työskenteli myös toiminnanjohtajana, sekä Suomen juniorimaajoukkueissa. Pelaajaurallaan Jansson edusti PuHua ja Porvoon Tarmoa kolmella Korisliiga-kaudella. Nuorisomaaotteluita hänelle on pelaajana kirjattu 24 kappaletta 4,1 pisteen keskiarvolla.

 
11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen isossa roolissa tärkeässä voitossa – ”Itsellä upposi tärkeissä paikoissa”

Lotta-Maj Lahtisen heitot upposivat oikeisiin hetkiin, kun hän auttoi Sedis Basquetin tärkeään voittoon maratonottelussa. Elina Aarnisalo merkkautti komean tupla-tuplan Belgiassa, Roosa Lehtoranta ylsi kauden piste-ennätykseensä Saksassa ja Sofia Pelander sai valinnan kierroksen joukkueeseen Ruotsissa.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

1.3.2024 10:13 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia EuroCupin välieriin

Awak Kuier oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin, kun latvialainen TTT kaatui selvästi. Sofia Pelander sai vahvan startin viikkoon Ruotsissa.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

26.2.2024 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia tarrasi kiinni EuroCupin välieräpaikkaan

Awak Kuierin Reyer Venezia otti ison askeleen kohti EuroCupin välieräpaikkaa, kun se avasi puolivälierät selvällä voitolla TTT Riiasta. Espanjassa ja Ruotsissa nähtiin suomalaisten kohtaamiset.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia