Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

5.10.2019 10:51 Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

Helmi Tulonen siirtyi täksi kaudeksi Espanjaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Espanja on Kesäselle, 31, tuttu ympäristö, sillä hän on pelannut maassa jo kolmena aiempana kautena. Kausina 2015-17 hän pelasi Ferrolissa ja seuraavana kautena Real Canoessa.

- Tykkään Espanjasta ja koriksesta täällä. Lisäksi tuli hyvä tarjous, Kesänen avaa päätymistään takaisin Espanjaan.

Kesäsen viime kausi meni Islannissa reykjavikilaisen KR:n riveissä. Hän oli joukkueensa ehdottomia avainpelaajia kirjauttamalla muutamaan otteeseen jopa täydet minuutit pelikentällä.

- Se oli tosi hyvä kausi ja mahtava kokemus. Pelasin pääosin uutta pelipaikkaa ja sitä myöten tuli mukaan ripaus uutta korintekovoimaa ja aseita. Nyt on hyvä lähteä pelaamaan taas pointtina tähän kauteen.

Vilma Kesäsellä alkaa jo neljäs kausi Espanjassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Barakaldo lähtee kauteen sarjanousijana. Kokeneena pelaajana Kesästä odottaa taas iso tontti joukkueessa.

- Minulla on tiedossa iso ja tärkeä rooli pelinjohtamisessa sekä tuon kokemusta joukkueeseen. Toimin eräänlaisena valmentajana kentän puolella, Kesänen valottaa.

- Seuran ensimmäinen tavoite on vakiinnuttaa paikka sarjassa. Mielestäni se on hyvä ja realistinen tavoite. Pystymme saamaan jalkeille kilpailukykyisen joukkueen tähän sarjaan. Ainoa huoli on se, ettei joukkue ole ihan niin valmis ja meillä on ollut muutamia loukkaantumisia jonka vuoksi valmistautumiskausi on ollut vähän repaleinen.  

Kesänen kuuluu siihen kaartiin, joka on pelannut jo usean kauden ajan ulkomailla ja hän saa seurakseen Espanjaan tällä kaudella kolme nuorta suomalaispelaajaa, jotka ovat vasta ottamassa ensiaskeleitaan ammattilaispelaajana.

- On niin hauskaa, että nyt on muitakin suomalaisia ja kaikki vieläpä samassa lohkossa. Aiemmin olen ollut ainoa suomalainen, iloitsee Kesänen.

- Avausvastustajamme on vielä entinen seurani Ferrol ja Anniina [Äijänen] pelaa siellä. He ovat mielestäni lohkomme selkeä ennakkosuosikki ja nousu on heidän tavoitteensa, Kesänen heittää paineita Äijäsen ja Ferrolin suuntaan.

Anniina Äijänen vastuun perässä Ferroliin havittelemaan nousua

Anniina Äijänen, 24, aloittaa toisen kautensa ammattilaisena ja samalla Espanjassa, kun hän edustaa tulevalla kaudella Universitario de Ferrolia. Viime kaudella Äijänen pelasi Espanjan pääsarjassa Sedis Basquetin riveissä, joka ylsi lopulta välieriin saakka.

Anniina Äijänen havittelee nousua Espanjan pääsarjaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen pääsi Sedis Basquetissa maistamaan huippujoukkueen arkea. Vastuuta hän sai noin 10 minuutin keskiarvolla ja nyt hän haluaa päästä isompaan rooliin nykyjoukkueessaan.

- Viime kauden jälkeen halusin saada enemmän vastuuta ja minuutteja. Joukkueella on tavoitteet korkealla ja täällä on toimiva ympäristö. Voin kehittyä täällä pelaajana entistä enemmän ja vastuuta on luvassa, Äijänen kertoo.

Ferrol pelasi kaudet 2014-19 pääsarjassa sijoittuen parhaimmillaan runkosarjassa kolmanneksi. Viime kaudella joukkue jäi kuitenkin viimeiseksi ja putosi sarjaporrasta alemmas. Uuden nousun arkkitehdiksi palkattiin Lino Lopez, joka valmensi Ferrolia sen menestysvuosina ja viime kaudella hän oli Euroliiga-joukkue Avenidan peräsimessä. Nyt Lopez palasi kotikaupunkiinsa nostamaan seuraa takaisin huipulle. Ferrolilla on selvänä tavoitteena palata takaisin mahdollisimman nopeasti pääsarjaan ja Äijäsen mukaan siihen on kaikki edellytykset.

- En ole hirveästi seurannut tätä sarjaa aiemmin enkä tarkkaan tiedä tasoa, mutta on selvää, että tavoitteena on nousta takaisin liigaan. Kaikki tietävät sen. Meillä on tosi iskukykyinen joukkue ja meiltä löytyy aika paljon pituutta ja fyysisyyttä, Äijänen kuvailee.

Äijäsen tavoitteet kulkevat käsi kädessä joukkueen kanssa.

- Meillä on ollut 11 pelaajaa, joista yhdeksän on ollut harjoituskaudella terveenä, joten olemme pelanneet aika pienellä rotaatiolla. Sitä kautta kaikille on tullut vastuuta. Tykkään tosi paljon meidän pelitavasta ja haluan auttaa joukkuetta pärjäämään.

Kesäsen Barakaldo saa liiga-avauksessaan sunnuntaina Äijäsen Baxi Ferrolin kotikentälleen.

Tulonen tavoittelee nousua

Viime kaudella Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsissa pelannut Helmi Tulonen, 20, vaihtoi täksi kaudeksi seuraa ja maata tehdessään sopimuksen Celta de Vigon kanssa.

Helmi Tulonen aloittaa toisen kautensa ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tulonen pelasi vahvan tulokaskauden ammattilaisena ja nousi nopeasti Saarlouisin avainpelaajaksi ahkeroiden kentällä yli 25 minuutin keskiarvolla. Saarlouisin viime kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, kun joukkue putosi 2. Bundesliigaan. Tulonen halusikin lähteä hakemaan uusia virikkeitä toisenlaisesta ympäristöstä.

- Tämä tuntui tarjolla olleista vaihtoehdoista kaikista parhaimmalta ja tämä on hyvä ympäristö. Parin entisen pelikaverin kautta tiesin myös muutamista pelaajista, Tulonen paljastaa.

Sopeutuminen uuteen maahan ja joukkueeseen on sujunut kaikin puolin hyvin.

- Joukkue on ottanut hyvin vastaan ja teemme paljon asioita myös kentän ulkopuolella, joka ei ole aina itsestäänselvyys. Asun kahden joukkuekaverin kanssa kämppiksinä ja kaikki on mennyt hyvin, vaikken kieltä oikein osaakaan.

- Viime kauteen verrattuna kaikki on tosi ammattimaisesti hoidettu. Meillä on monta apuvalmentajaa ja treenimme ovat tosi monipuolisia, kertoo Tulonen.

Celtan menestysvuodet osuvat vuosituhannen vaihteeseen, jolloin se voitti kahdesti Espanjan mestaruuden sekä kertaalleen Copa de la Reinan. Viimeiset kuusi kautta on mennyt kakkostasolla, jossa se on lukeutunut kärkipään joukkueisiin. Viime kaudella se taisteli tiukasti noususta, mutta taipui lopulta nousufinaalissa Promelle.

- Viime kaudella joukkue oli lähellä nousua ja tällä kaudella se on ehdoton tavoite. Sen näkee kaikesta, että kaikki haluavat nousta tällä kaudella.

Omalta kohdaltaan Tulonen toivoo jälleen vastuuta sekä kehitystä pelaajana.

- Meillä on 2-3 muutakin isoa pelaajaa ja olemme pelanneet aika tasaisesti. Tavoitteena on kehittyä ja päästä pelaamaan mahdollisimman paljon sekä auttamaan joukkuetta omassa roolissani nousutavoitteessa.

Celta Vigon kausi starttaa lauantaina CB Arxilin vieraana.

Koskimiehellä debyyttikausi ammattilaisena

Edelliset neljä kautta Americanin yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 23, aloittaa taipaleensa ammattilaisena GDKO Bizkaia Ibaizabalin joukkueessa. Koskimies pelasi vahvan uran yliopistossa ja seniorikaudellaan vastuuta kertyi lähes 33 minuuttia ottelua kohden ja tilastokeskiarvoiksi muodostui 10,7 pistettä ja 3,8 levypalloa.

Elina Koskimiehellä on alkamassa ensimmäinen kausi ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Hän odottaa innolla ammattilaiskenttien haasteita.

- Hyvillä fiiliksillä odottelen, että kausi lähtee kunnolla käyntiin. On tähän ammattilaiselämään ollut kyllä vähän tottumista ja elämä on aika erilaista kuin Jenkeissä.

Suomen universiadimaajoukkueen kapteenina toiminut Koskimies on ehtinyt jo huomata erot yliopisto- ja espanjalaiskoriksen välillä harjoituskauden aikana.

- Nyt on pelkkää korista ja sitä kautta on aikaa enemmän ja itsestä kiinni miten sen käyttää. Kieli on tietenkin uusi ja kulttuuri erilainen. Valmentaja ei myöskään puhu juuri lainkaan englantia. Paljon on kaikenlaisia pieniä asioita joita ei välttämättä osannut edes ajatella. Olen kuitenkin aloittanut kielen opiskelun ja pystyn samalla harjoittelussa keskittymään entistä enemmän parantamaan omia heikkouksiani.

- Pelityyliin on ollut myös vähän totuttelemista, kun USA:ssa on vähän erilaiset säännöt. Peli on täällä paljon nopeampaa ja prässäämme heti ylhäältä sekä pelaamme tiukkaa miesvartiointia. Heti paikan tullen otetaan ensimmäinen vapaa heitto eikä pelikelloa kuluteta loppuun. Olen tykännyt meidän pelityylistä. Paljon on omia vapauksia, mutta samaan aikaan meillä on kuitenkin järjestelmä, jonka kautta pelaamme.

Viime kaudella Bizkaia sijoittui Liga Femenina 2:n A-lohkossa yhdeksänneksi. Koskimies toivoo joukkueen pystyvän petraamaan tänä vuonna ja taistelevan sarjan kärkisijoista.

- Tavoitteena on päästä pudotuspeleihin, eli neljän parhaan joukkoon. Olemme pystyneet harjoituskaudella haastamaan hyvin samassa sarjassa pelaavia joukkueita ja tähän asti kaikki on näyttänyt hyvältä.

Koskimies tunnetaan erityisesti hyvänä heittäjänä. Hänellä onkin lupa heittää aina paikan tulleen.

- Saan heittää niin paljon kuin haluan ja valmentajalta on vihreä valo heittää aina kun on paikka. Samalla opin entistä enemmän katsomaan omaa ratkaisuani ensin, joka on myös aika eri kuin USA:ssa.

Bizkaia Ibaizabalin käynnistyy sunnuntaina kotiottelulla Alcobendasia vastaan.

Liga Femenina 2 pelataan kahdessa 14 joukkueen lohkossa, joiden neljä parasta etenevät pudotuspeleihin.

 
15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Näytä lisää vastaavia