Espanjan pudotuspelit aloittava Vilma Kesänen: ”Ferrol on herännyt naiskorikseen”

5.4.2017 Naarassusien pelintekijä Vilma Kesänen, 28, ja Universitario de Ferrolin pudotuspeliurakka Espanjan pääsarjassa Liga Femeninassa alkaa tänään keskiviikkoiltana, kun Ferrol saa vastaansa isokokoisen Gipuzkoa UPV:n. Seurahistoriansa parasta kautta pelaava Ferrol on saanut hullaannutettua kotikaupunkinsa loistavilla otteillaan.


Kesäsellä on ollut fyysisesti haastava kevätkausi, jota ovat riepotelleet loukkaantumiset. Runkosarjan viimeinen peli Gernikaa vastaan jäi väliin, mutta toiveet ovat, että paluu kentille tapahtuisi jo tänään Gipuzkoa vastaan.
 

– Itsellä on vähän kaksijakoinen kausi. Alkukausi meni tosi hyvin ja pelit kulki. Marraskuussa ennen maajoukkuepelejä loukkaannuin. Kun tuon sain kuntoon, niin tuli uusi loukkaantuminen ja sitä ollaan pyritty paikkaamaan, Kesänen kertoo.
 

– Joukkueelta kausi on ollut superhyvä. Kaksinkertaisessa sarjassa ensimmäinen rundi oli jo tosi hyvä. Nälkä kasvaa syödessä ja toinen rundi meni myös hyvin. Se auttaa varmasti, että meillä pysyi runko samana. Yksi espanjalainen ja yksi amerikkalainen vaihtui tälle kaudelle. Menestyksen salaisuus on se, että tunnetaan toisemme paremmin ja koutsin pelitapa.
 

Ferrol pelaa seuran historian parasta kautta nousten edelliskauden yhdeksänneltä sijalta pudotuspelien kotietuun neljänneksi. Espanjan luoteisnurkan Galiciassa sijaitseva 70 000 asukkaan Ferrolista löytyi 1990-luvun loppuun asti miesten ACB-joukkue, joten koripallohistoriaa löytyy. Universitario de Ferrol nousi Liga Femeninaan kolme kautta sitten ja voittanut kotiyleisönsä puolelleen mm. edeten kuluvalla kaudella legendaariseen Copa de la Reinaan.
 

– Pikkukylä on aivan sekaisin koripallosta, mikä on hienoa. Copa de le Reinaan pääseminen oli ensinnäkin aivan uskomatonta saavutus ylipäänsä. Nyt vielä saimme playoff-paikan, niin kaupunki on herännyt uudelleen naiskorikseen. Sosiaalinen media on täynnä tykitystä, halli oli viime pelissä täynnä ja kaikilla meidän värit eli valkoista päällä.

Pienehkö Ferrol vastaan iso Gipuzkoa

Espanjan pääsarjassa pelaa yhteensä 14 joukkuetta, joista vain kuusi etenee pudotuspeleihin. Runkosarjan ykkönen ja kakkonen etenevät suoraan välieriin, kun taas sijat 4-6 mittelevät puolivälierissä pääsystä neljän parhaan joukkoon. Ferrol ratkaisi juuri viimeisellä kierroksella neljännen sijansa ja kohtaa nousujohteisen runkosarjavitosen Gipuzkoa UPV:n.
 

Runkosarjan viimeisessä ottelussaan Gipuzkoa oli pakkovoiton edessä päästäkseen pudotuspeleihin, kun vastassa oli Eurocup-joukkue Girona, jonka Gipuzkoa voitti kotikentällään 57-50.
 

– He ovat hyvässä lennossa ja tosi hyvä joukkue. Alkukaudesta voitimme heidät meidän kotikentällä, mutta vieraissa hävisimme. He vaihtoivat toiselle kierrokselle jonkin verran pelaajia, joten sanoisin, että he ovat olleet parempi joukkue kevät- kuin syyskaudella.
 

Gipuzkoa on isokokoinen joukkue, jota tähdittää koko Liga Femeninan eliittiin kuuluva 193-senttinen brasilialaissentteri Nadia Colhado, joka on viimeistellyt joukkueelleen keskimäärin 16,5 pistettä ja 9,3 levypalloa ottelua kohden.
 

– Meillä on täydet mahdollisuudet voittaa he kaksi kertaa, mutta varmasti tulee olemaan viimeiseen sekuntiin asti tiukkoja otteluja. Tässä kaksikossa me olemme selkeästi pienempi joukkue, mutta sitä pitää vain käyttää hyödykseen.
 

– Olemme olleet pienempi joukkue melkein kaikkia vastaan. Meidän pelikonseptissa pelataan avointa ja liikkuvaa hyökkäystä. Puolustuksessa pitää vähän soveltaa ja saada apuja sisälle. Toistaiseksi tämä on toiminut ihan hyvin, Kesänen naurahtaa.
 

Liga Femeninan puolivälierät pelataan systeemillä paras kolmesta eli kahdella voitolla etenee välieriin.

Lisätietoja: Vilma Kesänen
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

24.2.2017 Haastattelu

Avenir Basketin Minna Sten: ”Pitkillä pelaajilla kehitys voi tulla myöhään”

Ensimmäistä ammattilaiskauttaan ulkomailla pelaava Minna Sten, 29, on löytänyt kokeneella iällä paikkansa ja roolinsa Ranskan kakkossarjan LF2:n Avenir Basketista. Vaikka tällä hetkellä Sten elää koripalloilijan unelmaa, niin tie Turun Riennon nuoresta ja kömpelöstä sentteristä Naarassusien vakiokasvoksi ja Euroopassa ammatikseen pelaavaksi koripalloilijaksi on vaatinut töitä ja kärsivällisyyttä.

Näytä lisää vastaavia