Iisalon ja Vertion Crailsheim taistelee noususta Bundesliigaan – Mirolybovilla ja Janssonilla opettavainen kausi

6.4.2018 Saksan ProA-liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja suomalaisittain runkosarja oli varsin monimuotoinen. Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins ylsi seurahistorian parhaaseen runkosarjasuoritukseen, Anton Mirolybovin käskyttämä Kirchheim Knights jäi niukimmalla mahdollisella tavalla ulos pudotuspeleistä ja Daniel Janssonin luotsaaman OrangeAcademy Ulmin kohtaloksi tuli pudota sarjasta.

Tuomas Iisalon päävalmentama Crailsheim Merlins aloittaa taistelun noususta Bundesliigaan. (Kuva: Oma Design)

Anton Mirolybovin Kirchheim jäi niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. (Kuva: Oma Design)

Daniel Jansson aloittaa uuden projektin nuorten pelaajien kanssa ProB:stä ensi kaudella. (Kuva: BBU01)

ProA:ssa oli tällä kaudella kaksi joukkuetta ylitse muiden, jotka dominoivat sarjaa. Runkosarjan ykkönen Vechta ja Crailsheim päätyivät tasapisteisiin 27 voitolla ja vain kolmella tappiolla, mutta keskinäisten otteluiden vertailussa Vechta vei runkosarjan voiton nimiinsä. Crailsheim voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen neljällä pisteellä, mutta vieraskentällä tuli takkiin kahdeksalla pisteellä.

- Olen tosi tyytyväinen ja pystyimme parantamaan viime vuoden saldosta (25/5) ja se oli kova suoritus. Tiesimme, että runkosarjan voitto ratkeaa jo tammikuussa, kun kohtasimme Vechtan. Meillä oli omat mahdollisuutemme päästä kolmen pisteen päähän, mutta emme siinä onnistuneet. Loppukauden osalta kupletin juoni oli selvä eikä ollut todennäköistä, että Vechta häviäisi enää kahta peliä, keskiviikkona kahden vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa allekirjoittanut Iisalo kertaa runkosarjaa.

Runkosarjan voitto oli lopulta lähinnä kunniakysymys, sillä merkittävää etua siitä ei saa. ProA:sta nousevat kauden päätteeksi molemmat finaaliin selvinneet joukkueet.

- Meillä oli mahdollisuus saada joko Hagen tai Hanau ja siitä sitten sijoilla 3-6 on hyvin tasaiset joukkueet. Kyse oli lähinnä siitä, että voittaako runkosarjan. Hyvä asia on, että jos menemme pidemmälle, niin kohtaamme Vechtan vasta finaaleissa.

Iisalo luotsaa Vertion kanssa Crailsheimia toista kokonaista kauttaan. Kaksikko punoi kesällä sellaiset juonet, että joukkue lähtee nyt pudotuspeleihin 11 peräkkäisen voiton saattelemana.

- Joukkue on kehittynyt kauden aikana valtavasti. Kesällä teimme valinnan, että muutamme radikaalisti puolustusjärjestelmäämme. Siinä meni ensin valmentajilla aikaa oppia se ja sitten pelaajilla. Kesti kauan ennen kuin se meni kaikkien selkärankaan. Uutta järjestelmää sisään ajaessa ei aina tiedä niistä sudenkuopista mitä löytyy ja olemme niitä kauden aikana pystyneet paikkaamaan. Olen ollut tosi tyytyväinen miltä se on näyttänyt ja miten pystymme nyt sitä varioimaan. Kehitys on ollut merkittävää. Hyökkäyspelin vahvuus ei ollut yllätys, sillä meillä on kyllä sillä puolella aseita kaikenlaisia puolustuksia vastaan. Puolustuksen kehittyminen on avannut meille nyt enemmän mahdollisuuksia juosta kenttää, joka on meidän pelille ominaista. Hyökkäykseen on nopeampi lähteä stopin tai levypallon jälkeen kuin kaivamalla palloa sukasta, Iisalo valottaa joukkueen peliä.

Yksi sytyke pelillisiin muutoksiin oli viime kaudessa, kun hienon runkosarjan jälkeen joukkueen tie tyssäsi hieman yllättäen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Nyt joukkue on Iisalon mukaan paremmin varustautunut erilaisia joukkueita ja pelityylejä vastaan.

- Viime kausi oli valtava pettymys sekä joukkueelle että tälle ympäristölle. Ennen kuin pääsemme ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, niin se on varmasti kaikkien fanien mielessä. Me kävimme sen jälkeen analyyttisesti läpi miksi niin kävi. Yksi iso tekijä oli muuntautumiskyvyn puute, jonka pyrimme ratkaisemaan rekrytoinneilla ja sopeutuvaisemmalla puolustuksella.

Crailsheim saa vastaansa pudotuspelien avauskierroksella Hanaun. Crailsheim vei nimiinsä molemmat runkosarjan kohtaamiset ja edelliskerran joukkueet kohtasivat vain pari viikkoa sitten, kun Merlins ryöpytti Hanauta 91-63. Iisalo varoittaa, ettei aliarviointiin ole varaa.

- Hanau on ollut meille vaikea vastus, mutta viime kohtaamisessa tuntui siltä, että saimme heidän koodinsa ratkaistua. Joukkueet tuntevat toisensa hyvin ja se vähentää yllätysmomenttia. Täytyy kuitenkin huomioida, etteivät he pelanneet meitä vastaan viimeksi normaalilla tasollaan emmekä voi tuudittautua siihen, että tulemme vain paikalle ja voitamme 30 pisteellä. Heillä on hyvin tasainen materiaalia eikä selkeitä heikkouksia ole. He ovat hyvin valmennettu, kovasti taisteleva ryhmä ja heillä on hyvä joukkuekemia. Jokaisesta ottelusta on odotettavissa tiukka ja fyysinen kamppailu.

Crailsheimin pudotuspeliurakka alkaa sunnuntaina 8.4. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

Mirolybovin Kirchheim jäi niukasti ulos pudotuspeleistä

Kirchheim jäi harmittavimmalla mahdollisella tavalla pudotuspelien ulkopuolelle. Se päätyi tasapisteisiin runkosarjassa seitsemänneksi ja kahdeksanneksi sijoittuneiden Hanaun ja Hagenin kanssa, mutta jäi juuri pudotuspelirajan alapuolelle keskinäisten otteluiden vertauksessa, vaikka se voitti kauden aikana puolet peleistään.

Kirchheimilla oli haasteita etenkin loukkaantumisten suhteen, sillä Mirolybov ei kauden aikana päässyt juuri täydellä miehistöllä operoimaan.

- Kausi oli sekä opettavainen että hyvin rikkonainen. Meillä oli koko kauden ajan erittäin paljon loukkaantumisia ja jouduimme pelaamaan tosi pienellä rosterilla. Loukkaantumiset alkoivat jo valmistautumiskaudella emmekä pystyneet esimerkiksi kuukauteen harjoittelemaan lainkaan 5 vastaan 5, kun pelaajia oli niin paljon pois, Mirolybov harmittelee.

Vaikka pudotuspelipaikka jäi saavuttamatta, ei Mirolybov painanut päätä pensaaseen.

- Emme päässeet sellaiseen lentoon, mikä olisi vaadittu pudotuspelipaikkaan, mutta tilanteeseen nähden otimme ihan hyvin voittoja. Kausi ei ollut mikään mahalasku, mutta toisaalta enemmänkin olisi ollut otettavissa. Tämä oli myös ensimmäinen kerta ProA:n historiassa, kun joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle 50 prosentin voittosuhteella, joten tulipahan sekin koettua.

Pitkässä juoksussa vastoinkäymiset kasvattavat ja luovat pohjaa tulevaisuuden haasteille.

- Tuli paljon oppia siinä miten ajaa uusia miehiä sisään ja miten saa omaa peliä toteutettua pienellä miesmäärällä, kun jouduimme pelaamaan joskus 5-6 pelaajalla. Kokonaisuudessaan ollaan taas yhtä kokemusta rikkaampia.

Mirolybov toimi Kirchheimin päävalmentajana ensimmäistä kauttaan. Hän myöntää, että ensi kaudeksi on vaihtoehtoja, mutta päätöksiä ei ole sen suhteen vielä tehty.

- Tulevaisuus on vielä vähän auki ja katsotaan mitä se tuo tullessaan. Vielä on vähän liian aikaista sanoa mitään.

Janssonin Ulm aloittaa uuden projektin ProB:stä

Jansson valmensi viime kaudella Bundesliigaseura ratiopharm Ulmin akatemiajoukkue OrangeAcademy Ulmin ProA-sarjaan ja joukkueen tehtävänä on erityisesti kasvattaa pelaajia edustusjoukkueen käyttöön. Janssonilla oli jälleen käsissään erittäin nuori joukkue, joka koostui parinkympin molemmin puolin olevista nuorukaisista. Ulmin visiitti ProA:ssa jäi lopulta kauden mittaiseksi.

- Oli aika kaksijakoinen kausi. Jos huonoista asioita lähdetään liikkeelle, niin putoaminen oli tietenkin pettymys. Huomasimme pystyvämme kilpailemaan ja pysymään sarjassa, joten siinä mielessä kausi oli pieni pettymys ja epäonnistuminen. Vastapainoksi voidaan ajatella, että kuinka moni seura antaa nuorille pelaajilleen mahdollisuuden epäonnistua ja kausi varmasti antoi eväitä jatkoa ajatellen. Kaiken kaikkiaan kausi oli jälleen opettavainen ja kiva vuosi, Jansson kertaa.

Vaikka sarjapaikka näytti uhatulta, ei Ulm painanut paniikkinappulaa, vaan jatkoi panostamista omiin pelaajiin.

- Istuimme seuran kanssa tammikuussa yhteen ja mietimme mitä halusimme tehdä ja toisimmeko joukkueeseen pari jenkkiä joiden avulla olisimme varmasti säilyneet sarjassa. Teimme kuitenkin yhteisymmärryksessä päätöksen katsoa homma loppuun asti omilla pelaajillamme.

Oman haasteensa Janssonille toi edustusjoukkueen pelaajatilanne, kun sen miesvajausta jouduttiin paikkaamaan akatemiajoukkueesta. Se asetti myös Janssonin kovan paikan eteen.

- Kausi oli tosi rikkonainen ja haastava. Bundesliigaan iski loukkaantumissuma ja minulla oli välillä 5-7 pelaajaa joita en nähnyt kertaakaan viikon aikana, kun he olivat liigajoukkueen mukana ja he tulivat sitten vain peleihin. Siinä meille tulikin sitten aika monta häviötä putkeen.

Jansson ei jäänyt kauaa murehtimaan putoamista, vaan suuntasi katseet nopeasti eteenpäin.

- Nyt aloitamme taas uuden projektin ProB:stä, jossa joukkueemme tulee koostumaan varmasti pääasiassa vuosina 2000 ja 2001 syntyneistä pelaajista ja aloitamme samanlaisen projektin mikä nyt oli 1997 syntyneiden kanssa. Nyt näitä meidän vanhimpia akatemiapelaajia siirtyy eteenpäin ja siitä lähtien, kun olen ollut tässä projektissa mukana, niin yhdeksän meidän pelaajaa pelaa ensi kaudella täysammattilaisena. Tietyllä tapaa ProB voi sopia meille paremmin ja kasvatamme taas uusia nuoria, jotka kehittyvät siellä pari vuotta, kunnes ovat valmiita taistelemaan takaisin noususta ProA:han ja ottamaan sen seuraavan askeleen taas eteenpäin, luotaa Jansson.

Lisätietoja: ProA
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia