Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

15.3.2007 Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

Ulkomaalaisten pelaajien vaihtuvuus on ollut erityisesti Korisliigassa kuluvalla kaudella suurta. Liitto katsoo vaihtuvuuden olevan haitallista, koska katsojien on vaikea samaistua muuttuviin joukkueisiin, joukkueiden yhteispeli ei ehdi kehittyä huippuunsa ja valmentajan toimenkuva painottuu joukkueen kehittämisestä opitun kertaamiseen ja uusien pelaajien sopeuttamiseen.   

Liittohallituksen asettama työryhmä pohtii vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Kuinka monta pelaajaa Korisliiga-joukkueella tulee olla rekisteröitynä ennen kauden alkua? Kuinka monta pelaajaa saa yhteensä olla rekisteröitynä kauden aikana? Lisäksi mietinnän alla on ulkomaalaispelaajien rekisteröintimaksujen korottaminen, seurasiirtojen takarajan aikaistaminen sekä pykälä, jonka mukaisesti uudelle ulkomaalaispelaajalle ei myönnetä pelilupaa, jos seuralla on maksamattomia sarjamaksuja tai ulkomaalaispelaajien rekisteröintimaksuja.  

Nuorten pelaajien entistäkin vapaampaa liikkumista sarjatasolta toiselle tutkitaan myös työryhmän toimesta. Yhtenä keinona pohditaan seurasiirtojen karenssiajan supistamista nykyisestä 14 vuorokaudesta, jolla mahdollistettaisiin seuroille kotimaisen pelaajan tilapäinen lainaaminen ulkomailta tuotettavan sijasta. 

Koripalloliitto poisti viime vuonna ulkomaalaispelaajia koskevat kiintiöt. Silloisista keskeisistä perusteluista yksikään ei ole muuttunut. Suomi kuuluu edelleen Euroopan unioniin, EU:ssa työvoima liikkuu vapaasti, EU:lla on sopimuksia, joiden perusteella työvoiman liikkumista koskevat määräykset koskevat yli 120 maan kansalaisia, ja vapaata liikkuvuutta sovelletaan myös urheiluun. Näin ollen ulkomaalaispelaajien rajoittaminen säännöillä on käytännössä mahdotonta, eikä liittohallitus ole ulkomaalaiskiintiöiden palauttamista harkitsemassa. 

Korisliigasta itsenäinen yhdistys? 

Miesten pääsarja Korisliiga on nykyisellään hallinnollisesti Koripalloliiton sisällä toimiva, päätäntävaltainen SM-yksikkö. Koripalloliitto on teettänyt selvityksen ja esityksen Korisliigan organisoinnista. Esityksessä ehdotetaan siirryttäväksi itsenäiseen Korisliiga-yhdistykseen. Perustettava yhdistys hallinnoisi Korisliigaa Koripalloliiton kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti. Esityksen jatkovalmistelua ovat puoltaneet niin SM-yksikön johtoryhmä kuin nyt Koripalloliiton hallituskin.  

Uuden järjestelyn tuloksena Korisliigan pyörittämiseen saataisiin selkeämpi malli taloudellisesti ja hallinnollisesti. Se mahdollistaisi myös liiton keskittymisen muihin pääpainoalueisiin sekä Korisliigan itsenäisemmän kehittämisen.  

Lopullista päätöstä Korisliigan itsenäistymisestä voidaan odottaa loppukeväästä 2007, jolloin Korisliiga-seurat käsittelevät asiaa.  

Talous erityissyynissä 

Koripalloliitto kertoi helmikuun lopulla, että alustavat tiedot ennakoivat vuoden 2006 tilinpäätökseen ennakoitua suurempaa tappiota. Tämän hetken tietojen mukaan Koripalloliitto on tekemässä viime vuodesta noin 360 000 euron alijäämäisen tuloksen.  

Liittohallitus on ryhtynyt toimenpiteisiin talouden tervehdyttämiseksi. Vuoteen 2007 liittyvää kulutarkkailua on tehostettu ja säästötoimenpiteitä käynnistetty. Vuoden 2006 osalta Koripalloliitto teettää selvityksen ulkopuolisen tahon ja nykyisen tilintarkastajan yhteistyönä. Tarkoituksena on selvittää, mistä alijäämä syntyi, miksei alijäämästä raportoitu ajoissa ja miten Koripalloliiton talousraportointia sekä -valvontaa tulisi kehittää.  

Suomen Koripalloliiton aiempien vuosien ylijäämien ansiosta liitto ei ole vuoden 2006 tuloksesta huolimatta velkaantunut. Koripalloliiton talousarvio vuodelle 2007 on 3,5 miljoonaa euroa. Talousarvio tähtää nollatulokseen.Lisätietoja: /koripalloliitto/

Henkilöt

 
8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

19.5.2008 Pohjoinen alue

Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

3.2.2011 21:34 Pohjoinen alue

Basket.fi-otsikot upotettavissa widgetillä, seurattavissa RSS-syötteillä

Suomen Koripalloliitto on julkaissut nettipalvelussaan uutiswidgetin, jonka avulla Basket.fi-otsikot voi upottaa helposti omille nettisivuille. Otsikoiden seuraamista helpottamaan Basket.fi on avannut myös RSS-syötteiden tilaussivun, jolta voi tilata uutisia aihealueittain.

10.1.2011 Pohjoinen alue

Koripalloliiton toimisto on muuttanut

Suomen Koripalloliiton Helsingin toimisto on muuttanut uusiin toimitiloihin. Liiton uusi toimisto sijaitsee Käpylässä, Amer Sportsin talossa, osoitteessa Mäkelänkatu 91, 00610 Helsinki. Koripalloliitto on samalla avannut uuden asiakaspalvelun puhelinnumeron.

18.11.2010 08:22 Pohjoinen alue

Koripalloliiton koulutuskalenteri keväälle 2011 julkaistu

Suomen Koripalloliiton valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen kalenteri kevään 2011 osalta on julkaistu. Liiton koulutuksessa sisällöt pysyvät entisellään ja tasojen suorittamismahdollisuuksia näyttökokeiden kautta jatketaan. Koripalloliitto haluaa tarjota valmentajille ja ohjaajille selkeän koulutuksenpolun.

27.10.2010 Pohjoinen alue

Koripalloliitto julkaisi Hae Harrastus –hakupalvelun

Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-verkkopalvelussaan Hae Harrastus –hakupalvelun. Nimensä mukaisesti palvelussa voi hakea harrastusmahdollisuuksia, joita Koripalloliiton jäsenseurat tarjoavat.

22.5.2010 Pohjoinen alue

Koripallon C-nuorten SM-kilpailu tekee paluun

Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.

23.6.2008 Pohjoinen alue

Pelisääntöjen tarkennukset Suomessa voimaan 1.7., muutokset vuonna 2012

Suomen Koripalloliitto on vahvistanut kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemien sääntömuutosten käyttöönottoaikataulun Suomessa. Tulkintatarkennukset astuvat voimaan kotimaan parketeilla 1.7.2008, koripallokentän viivoja oleellisesti muuttavat sääntömuutokset puolestaan 1.7.2012.

27.3.2008 Pohjoinen alue

Koripalloliitto reagoi sääntö- ja toimenpideremontilla kannabis-käryihin

Suomen Antidopingtoimikunta suoritti vuosina 2001-07 koripallon parissa lähes 500 dopingtestiä, joiden tulokset olivat kaikki negatiivisia. Vuodenvaihteen jälkeen kaksi amerikkalaispelaajaa jäi kiinni kannabiksen käytöstä tunnetuin seurauksin. Tapausten johdosta Koripalloliitto on käynnistänyt remontin, jonka myötä liiton sääntöjä uusitaan ja antidopingvalistusta tehostetaan.

1.9.2004 Pohjoinen alue

Pelisääntöihin pieniä muutoksia – uudet sääntökirjat myynnissä

Koripallon pelisääntöihin tehtiin kansainvälisen koripalloliiton toimesta pieniä muutoksia ja tarkennuksia kaudelle 2004-05. Uusi Koripallon viralliset pelisäännöt –kirja on käännetty suomeksi ja myynnissä entistä yksinkertaisemmassa muodossa. Saatavana on myös Suomen Koripalloliiton Säännöt ja määräykset 2004-05 –kirjanen.

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

Näytä lisää vastaavia