Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

3.6.2018 11:44 Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

Jukka Toijalan tähtäimessä on Romanian mestaruus. (Kuva: Ville Vuorinen)

Steaua on selvittänyt tiensä finaaleihin vaikeimman kautta. Ensin puolivälierissä Timisoara kaatui otteluvoiton 3-2 ja samoihin lukuihin päättyi myös välieräsarja hallitsevaa mestaria ja runkosarjan voittajaa Cluj'ta vastaan. Ratkaisevassa välierässä Steaua haki kovan 76-72-voiton Cluj’n vieraana. Steaua on osoittanut erityisesti henkistä kovuutta, sillä sen kausi on ollut katkolla jo viisi kertaa, mutta joka kerta joukkue on pystynyt kampeamaan voiton.

- Urheilu on siinä mielessä erikoista, että siinä on pienet marginaalit. Tässä on kokenut sekä sankarin että konnan roolin perspektiivit ja se on usein kolikon heittoa. Olimme viisi kertaa selkä seinää vasten ja joka kerta pystyimme voittamaan. Olemme kirjoittamassa aikamoista tarinaa. Sekä valmentajat, pelaajat että muu ryhmä on pystynyt elämään hetkessä emmekä ole katsoneet seuraavaa ottelua pidemmälle ja pystyneet puristamaan otteluista voitot, Toijala kertaa pudotuspelien vaiheita.

 

Viimeinen välierävoitto Cluj’sta oli erityisen maukas. Cluj voitti ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliään kotonaan, mutta Steaua hoiteli nimiinsä Bukarestissa pelatut ottelut. Viides ja ratkaiseva peli pelattiin jälleen Cluj’n kotikentällä, jolla se oli hävinnyt Romanian liigan otteluissa kauden aikana ainoastaan kahdesti. Voitolla Steaua sai samalla makean revanssin viime kauden finaaleissa kokemalleen tappiolle.

- Viimeisen välierän jälkeen fiilis oli huojentunut ja onnellinen. Siinä oli sellainen voittajafiilis, vaikka tärkeimmät pelit ovat vielä edessä. Olimme tiukassa paikassa ja tuntui, että olisimme voittaneet jotain isompaa, vaikka nyt kausi vasta huipentuu.
 

Joukkueen henkinen puoli kivenkova

 

Vaikka finaalit ovat vasta edessä, hehkuttaa Toijala jo joukkueensa henkistä kanttia.

- Sitä ei tarvitse enää epäillä tapahtui finaaleissa mitä tahansa. Joukkue on henkisesti vahva, mutta nyt vastassa on taas erilainen joukkue. Olemme pelanneet 27 päivän aikana 10 peliä ja siihen matkat päälle. Meidän täytyy pitää huolta, että olemme valmistautuneita ja fiksusti toipuneet välierästä.

Jukka Toijalan Steaua on osoittanut kovaa henkistä kanttia pudotuspeleissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Finaalipaikka toi varmuutta myös Toijalan tulevaisuuden suunnitelmiin, sillä hänen sopimuksessaan ollut optio ensi kaudesta aktivoitui seuran puolelta automaattisesti finaalipaikan myötä.

- Minulla on optio vielä purkaa sopimus, jos jotain erikoista tulee, mutta minulla on oikeus jatkaa päävalmentajana. Ensi kauteen olisi ihan erilaiset lähtökohdat, kun viime kesänä pakka oli ihan levällään ja joukkuetta alettiin rakentaa vasta heinäkuun lopussa. Nyt kuudella pelaajalla oli sopimuksessa sama optio, joten se luo ihan erilaiset lähtökohdat ensi kauteen.

 

Finaalissa Steaua saa vastaansa Oradean, joka sijoittui runkosarjassa kolmanneksi. Joukkueet kohtasivat toisensa kauden aikana viidesti ja Oradea vei keskinäiset ottelut 3-2. Toijalan mukaan vastaan on asettumassa jälleen vaikea haaste.

- Oradea pisti joulutauon aikana paketin kokonaan uusiksi. ToPossakin pelannut takamies Obie Trotter sai lähteä kuten myös nelospaikan pelaaja. He muuttivat joukkueensa täysin erilaiseksi. Heillä on tasaisen iso joukkue ja kokoa löytyy myös takakentältä ja he juoksevat hyvin kenttää. Molemmat voittivat vieraissa sen jälkeen, kun he muuttivat joukkuettaan. Meilläkin on olemassa kokoa takakentälle ja match-upit sopivat hyvin. Mielenkiintoinen finaalisarja on tulossa ja olisi tärkeä saada hyvä alku. Tärkeämpi on kuitenkin tietenkin lopettaa hyvin, Toijala naureskelee.

 

Romanian liigan finaalit käynnistyvät maanantaina ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia