Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

3.6.2018 11:44 Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

Jukka Toijalan tähtäimessä on Romanian mestaruus. (Kuva: Ville Vuorinen)

Steaua on selvittänyt tiensä finaaleihin vaikeimman kautta. Ensin puolivälierissä Timisoara kaatui otteluvoiton 3-2 ja samoihin lukuihin päättyi myös välieräsarja hallitsevaa mestaria ja runkosarjan voittajaa Cluj'ta vastaan. Ratkaisevassa välierässä Steaua haki kovan 76-72-voiton Cluj’n vieraana. Steaua on osoittanut erityisesti henkistä kovuutta, sillä sen kausi on ollut katkolla jo viisi kertaa, mutta joka kerta joukkue on pystynyt kampeamaan voiton.

- Urheilu on siinä mielessä erikoista, että siinä on pienet marginaalit. Tässä on kokenut sekä sankarin että konnan roolin perspektiivit ja se on usein kolikon heittoa. Olimme viisi kertaa selkä seinää vasten ja joka kerta pystyimme voittamaan. Olemme kirjoittamassa aikamoista tarinaa. Sekä valmentajat, pelaajat että muu ryhmä on pystynyt elämään hetkessä emmekä ole katsoneet seuraavaa ottelua pidemmälle ja pystyneet puristamaan otteluista voitot, Toijala kertaa pudotuspelien vaiheita.

 

Viimeinen välierävoitto Cluj’sta oli erityisen maukas. Cluj voitti ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliään kotonaan, mutta Steaua hoiteli nimiinsä Bukarestissa pelatut ottelut. Viides ja ratkaiseva peli pelattiin jälleen Cluj’n kotikentällä, jolla se oli hävinnyt Romanian liigan otteluissa kauden aikana ainoastaan kahdesti. Voitolla Steaua sai samalla makean revanssin viime kauden finaaleissa kokemalleen tappiolle.

- Viimeisen välierän jälkeen fiilis oli huojentunut ja onnellinen. Siinä oli sellainen voittajafiilis, vaikka tärkeimmät pelit ovat vielä edessä. Olimme tiukassa paikassa ja tuntui, että olisimme voittaneet jotain isompaa, vaikka nyt kausi vasta huipentuu.
 

Joukkueen henkinen puoli kivenkova

 

Vaikka finaalit ovat vasta edessä, hehkuttaa Toijala jo joukkueensa henkistä kanttia.

- Sitä ei tarvitse enää epäillä tapahtui finaaleissa mitä tahansa. Joukkue on henkisesti vahva, mutta nyt vastassa on taas erilainen joukkue. Olemme pelanneet 27 päivän aikana 10 peliä ja siihen matkat päälle. Meidän täytyy pitää huolta, että olemme valmistautuneita ja fiksusti toipuneet välierästä.

Jukka Toijalan Steaua on osoittanut kovaa henkistä kanttia pudotuspeleissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Finaalipaikka toi varmuutta myös Toijalan tulevaisuuden suunnitelmiin, sillä hänen sopimuksessaan ollut optio ensi kaudesta aktivoitui seuran puolelta automaattisesti finaalipaikan myötä.

- Minulla on optio vielä purkaa sopimus, jos jotain erikoista tulee, mutta minulla on oikeus jatkaa päävalmentajana. Ensi kauteen olisi ihan erilaiset lähtökohdat, kun viime kesänä pakka oli ihan levällään ja joukkuetta alettiin rakentaa vasta heinäkuun lopussa. Nyt kuudella pelaajalla oli sopimuksessa sama optio, joten se luo ihan erilaiset lähtökohdat ensi kauteen.

 

Finaalissa Steaua saa vastaansa Oradean, joka sijoittui runkosarjassa kolmanneksi. Joukkueet kohtasivat toisensa kauden aikana viidesti ja Oradea vei keskinäiset ottelut 3-2. Toijalan mukaan vastaan on asettumassa jälleen vaikea haaste.

- Oradea pisti joulutauon aikana paketin kokonaan uusiksi. ToPossakin pelannut takamies Obie Trotter sai lähteä kuten myös nelospaikan pelaaja. He muuttivat joukkueensa täysin erilaiseksi. Heillä on tasaisen iso joukkue ja kokoa löytyy myös takakentältä ja he juoksevat hyvin kenttää. Molemmat voittivat vieraissa sen jälkeen, kun he muuttivat joukkuettaan. Meilläkin on olemassa kokoa takakentälle ja match-upit sopivat hyvin. Mielenkiintoinen finaalisarja on tulossa ja olisi tärkeä saada hyvä alku. Tärkeämpi on kuitenkin tietenkin lopettaa hyvin, Toijala naureskelee.

 

Romanian liigan finaalit käynnistyvät maanantaina ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

Henkilöt

 
21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

Näytä lisää vastaavia