Sadan maaottelun Piipari: "EM-kisapaikka olisi paras muisto"

26.5.2011 Lähes 11 vuotta sitten ensiesiintymisensä naisten maajoukkueessa tehnyt Reetta Piipari, 31, pelaa ensi viikonloppuna Liettuassa uransa sadannen naisten maaottelun. Piiparilla on takanaan monta ikimuistoista hetkeä maajoukkueuraltaan, mutta hän uskoo parhaiden maajoukkuehetkien siintävän vielä edessäpäin.

Reetta Piipari pelaa viikonloppuna uransa sadannen naisten maaottelun.

Piiparin parhaisiin maajoukkuemuistoihin kuuluivat mm. tammikuun 2009 pakkovoitto Isosta-Britanniasta..

..sekä syyskuun 2007 Slovakian kaato Energia Areenalla.

Pitkän uran pelannut Piipari on pelannut mm. NCAA-liigaa Xavierin yliopistossa. Kuvat: Tytti Nuoramo, Ville Vuorinen, Tomi Kaminen ja Xavier University.

Perinteikkään KTP:n kasvatti ja valmentajalegenda Risto Piiparin tytär Reetta puki ensimmäisen kerran naisten maajoukkuepaidan ylleen 22. heinäkuuta 2000 Viroa vastaan. Suomi voitti Mäkelänrinteessä pelatun ottelun 69-67 (30-26) Piiparin viimeistellessä voittajille kuusi pistettä.

- Tuukkasen Taru oli jo silloin aloitusviisikossa ja Lea Hakala taisi pelata viimeisiä naisten maaotteluitaan, Piipari muistelee.

- Sen muistan, että ekoina maajoukkuevuosina Auli Nyman oli tukeni ja turvani. Tunsimme entuudestaan, koska isäni oli ollut iät ja ajat maajoukkueen valmentaja, ja teimme sopimuksen, että pelaamme joskus ainakin naisten SM-sarjassa samassa joukkueessa.

Maaotteludebyyttinsä aikoihin Piipari oli ehtinyt jo pelata yhden kauden yliopistokoripalloa USA:n NCAA-liigan Xavierissa Taru Tuukkasen joukkuetoverina. Takamiehen murtautuminen aina maajoukkueen aloitusviisikkoon asti oli nopeaa, ja lähes koko viime vuosikymmenen ajan maajoukkueen tehopelaajina loistivat ilta toisensa jälkeen Tuukkanen ja Piipari. Vaikka tutkaparin molemmat osapuolet ovat jo ehtineet ylittää 30 ikävuoden rajapyykin, tahti pysyy lujana.

- Kai se on jo selkärangassa. Me ollaan pelattu Tarun kanssa yhdessä NCAA:ta, Espanjan liigaa ja maajoukkuepelejä, joten kai tässä vaiheessa jo tietää aika hyvin, mitä toinen siellä kentällä tekee. Lisäksi Taru on niin hyvä pelaaja, että hänen korinteko- ja syöttötaitoonsa voi aina luottaa.

Viimeiset kaksi kautta naisten SM-sarjaa Lappeenrannan Catzissa pelannut ja keväällä 2010 SM-kultaa juhlinut Piipari on edustanut Catzin lisäksi uransa aikana Xavieria (NCAA), Zaragozaa (Espanja), Extrugasaa (Espanja), CB Islas Canariasia (Espanja) ja Kotkan Peli-Karhuja, jonka lisäksi hän kävi toukokuussa 2003 näyttämässä taitojaan WNBA-joukkue Washington Mysticsin leirillä.

- Hirveän nopeasti kaikki nämä vuodet ovat menneet, ei voi muuta sanoa, hymyilee Piipari.

Muistoja Novi Sadista

Piiparin kymmenvuotiselle maajoukkueuralle mahtuu monta ikimuistoista hetkeä.

- Äkkiä tulisi mieleen syyskuun 2004 EM-karsinnat, kun olimme puoliajalla kymmenen pinnan tappioasemassa Serbia & Montenegroa vastaan Novi Sadissa, mutta voitettiin matsi lopulta. Toinen mikä palaa aina mieleen on se, kun syyskuussa 2007 noustiin viimeisellä jaksolla 16 pinnan takaa voittoon Slovakiasta Vantaalla ja varmistettiin paikka A-divisioonassa, Piipari muistelee.

- Tammikuun 2009 putoamiskarsinnat olivat myös oma juttunsa. Päällimmäisinä muistuu mieleen se, että me hävittiin ekat kaksi peliä ja oltiin pakkovoiton edessä vierasmatsissa Worcesterissa. Meidän lento peruuntui ja kaikkea muutakin sattui, mutta silti me voitettiin Iso-Britannia juuri sillä viidellä pisteellä, mikä oli tavoite.

Piipari piti viime kesän sapattia maajoukkuetoiminnasta, mutta on nyt palannut EM-kisapaikan jahtiin täydellä sykkeellä. Naisten maajoukkue on kukistanut ensimmäisissä maaotteluissaan Tanskan ja Portugalin, ja kohtaa ensi viikonloppuna Liettuassa Liettuan, Ukrainan ja Valko-Venäjän. Piipari uskoo ja toivoo, että hänen parhaat maajoukkuekokemuksensa ovat vielä edessä päin.

- Maajoukkueessa oli muutaman vuoden sellainen tilanne, että saimme juuri ja juuri 12 pelaajaa kasaan, mutta nyt meillä on käytössä laaja rotaatio ja olemme onnistuneet isolla rintamalla. EM-karsinnat ovat sitten ihan oma maailmansa, mutta meillä on nyt oikeasti sellainen tilanne, että voimme voittaa kenet tahansa, takamieskonkari miettii.

- Ja tietenkin jos EM-kisoihin pääsisi, eiköhän se olisi heittämällä paras koripallomuisto siihen asti.

Lisätiedot: Naisten maajoukkue
 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

16.11.2017 Haastattelu

Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

21.8.2007 Maaottelu

Koris.netin haastattelussa: Niina Laaksonen

Naisten maajoukkue viimeistelee EM-karsintakuntonsa keskiviikkona 22.8. klo 19:00 ja torstaina 23.8. klo 16:30 pelattavilla maaotteluilla Viroa vastaan. Koris.net tapasi maajoukkueen levypallospesialistin Niina Laaksosen ja tiedusteli joukkueen ennakkotunnelmia. Laaksosen mukaan Suomi on valmiina yllättämään EM-karsinnoissa kaikki.

2.7.2007 Haastattelu

Koris.netin haastattelussa: Domingo Diaz

Naisten koripallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Domingo Diaz saapui kesäkuun lopussa Suomeen ja suuntasi suorinta tietä Vierumäelle naisten maajoukkueleirille. Koris.net tapasi espanjalaisen Diazin naisten maajoukkueen toisena leiripäivänä.

16.11.2020 11:44 Susiladies

Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen: ”Olemme oikealla tiellä”

Susiladies voitti viime viikonloppuna ensimmäisen EM-karsintaottelunsa kuuteen vuoteen. Päävalmentaja Pekka Salminen nostaa hattua koko suomalaiselle koripalloyhteisölle ja sanoo, että suomalainen nais- ja tyttökoripallo on oikealla tiellä.

11.11.2020 08:43 Susiladies

Susiladies-debytantti Henna Sandvik: “Kesän treenit antoi tosi paljon”

Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.

10.11.2020 15:30 Susiladies

Äärimmäisen atleettinen Alina Iagupova on Ukrainan syömähammas

Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.

9.11.2020 15:46 Susiladies

Susiladiesin Sofia Pelander puhkuu intoa EM-karsintakuplassa

Eilen Portugalin EM-karsintakuplaan saapunut Sofia Pelander, 28, kertoo kuplan tunnelmapaloista yhden päivän kokemuksella, Susiladiesin vastustajista Ukrainasta ja Portugalista sekä omasta paluustaan joukkueeseen vuoden mittaisen tauon jälkeen.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Näytä lisää vastaavia