Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

30.11.2020 21:58 Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

Jälleen mies paikallaan: Edon Maxhuni tekee vahvaa nousua Susijengin takakentällä. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengillä oli ennen ottelua tiedossa, että hävittyään Sveitsiä vastaan viimeisen sekunnin heitolla Serbia saapuisi hurjalla intensiteetillä maanantai-illan otteluun.

Kaikesta valmistautumisesta huolimatta Serbia antoi pelin ensimmäisen puolentoista neljänneksen ajan Susijengille shokkihoitoa. Serbipelaajat painostivat Susijengin pelinrakentajia koko kentällä ja pysyivät skriinin takaa juoksevissa heittäjissä kiinni iilimatoina kiinni niin, että ottelun synkimmällä hetkellä Susijengi oli kerännyt 14 pisteen vastapainoksi 19 virhettä ja hävinnyt levypallot kahdellatoista.

Susijengi teki tarvittavat korjaukset puolustuspäässä ja löysi Jamar Wilsonin ja Edon Maxhunin avulla vähitellen hyökkäyksen flow'n. Ero kaveni tauon jälkeen hetkittäin kuuteen ja seitsemään pisteeseen, mutta aina Suomen hengittäessä niskaan Serbia sai vapauttavan korin tai puolustuspään onnistumisen myötä eron takaisin kymmeneen.

- Kyllä tämä peli ratkesi jo aivan alussa. Meillä oli vaikeuksia tottua Serbian puolustuspelaamiseen ja he tukkivat hyökkäyspelimme liikkeen. Pelihän oli tasaista sen jälkeen, kun saimme hyökkäyksestä otteen, mutta jäimme alussa aivan liian kauas taakse, päävalmentaja Henrik Dettmann arvioi.

- Tämä oli silti minusta ihan hyvä peli meiltä. Pelaajat kasvoivat pelin aikana, me kasvoimme joukkueena ja pystyimme vähän palauttamaan sitä lookia, mikä meillä oli kesän Viro-matseissa. Todella iso arvostus kaikille pelaajille, jotka joutuvat uusiin tilanteisiin uusien joukkuetovereiden kanssa kuukausien tauon jälkeen ja silti suoriutuvat tehtävästään.

Maxhuni sytytti joukkueensa jälleen

Susijengin kirkkain ilonaihe oli nuorisomaajoukkueissa korisukkia vuosi toisensa jälkeen liekittänyt Edon Maxhuni.

Susihyökkäyksen sakatessa pahimman kautta Maxhuni hyökkäsi pelkäämättä serbialaispuolustusta päin ja onnistui heitoillaan ja palloskriinipeleillään repimään aukkoja serbiselustaan. Maxhuni osoitti erityisesti rohkeuden merkityksen kansainvälisen tason koripallossa.

- Aina pitää olla valmis pelaamaan ja kun minulle tulee mahdollisuus astua kentälle, anna joka kerta kaikkeni. Saatiin peli ihan hyvin rullaamaan huonon alun jälkeen, mutta Serbia on yksi maailman suurista koripallomaista. He osasivat pitää johtonsa, Maxhuni kuittasi pelin hengen.

Dettmannin mainitsema ”kesän look” pilkisteli hetkittäin tauon jälkeen. Uusista pelaajista Elias Valtonen (8/6) osoitti arvonsa kahden pään pelaajana, Daniel Dolenc (1/5) paini iskuja kaihtamatta isoja serbejä vastaan ja monitoimimies Aapeli ”Kaapeli” Alanen (2/3) esitti parhaimmillaan kimmomuurismaista puolustuspelaamista.

Sasu Salin (10/4/5 riistoa) ja Shawn Huff (9/2) pelottelivat serbejä kirivaiheessa ja Alexander Madsen (9/2/3 blokkia) väläytteli hetkittäin.

Kokonaisuus näkyi kuitenkin tilastoista: Serbia vei levypallot 43-31 ja sai erinomaisella hyökkäyspään rotaatiollaan Susijengin virhevaikeuksiin jo varhain. Serbia pääsikin vapaaheittoviivalle 35 kertaa – tuplat Susijengiin (18 vapaaheittoa) nähden.

- Meidän puolustushan toimi ihan hyvin suurimman osan ajasta. Eka puolisko oli samanlainen kuin helmikuussakin Serbiaa vastaan, ei saatu millään heittoja sisään. Pari heittoa enemmän ekalla jaksolla sisään, niin olisi ollut erinäköinen peli, Sasu Salin harmitteli pelin jälkeen.

Sudenkatse Sveitsin suuntaan

Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Georgia ryntäsi lähelle lohkovoittoa. Serbia puolestaan tarrasi toiseen EM-kisapaikkaan toisella voitollaan. Susijengi ja Sveitsi pitävät lohkon perää, kummallakin on yksi voitto kolmesta ottelusta.

Niinpä helmikuun 2021 EM-karsintaikkunaan lähdettäessä asetelma on, että Susijengin on pidettävä Sveitsi takanaan.

- Me lähdetään helmikuun ikkunaan sillä asenteella, että voitetaan molemmat pelit, Edon Maxhuni uhkui.

- Näissäkin peleissä oli ihan hyviä elementtejä, joista lähteä ammentamaan helmikuun ikkunaan. Kaikki on omissa käsissä, komppasi Salin.

Susijengi kohtaa Sveitsin perjantaina 19.2. ja Georgian sunnuntaina 21.2.

Serbia – Susijengi 75–66 (17–7, 35–25, 55–45), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Espoo Metro Areena 30.11.2020

Susijengi: Edon Maxhuni 15/2/6 syöttöä, Sasu Salin 10/4/5 riistoa, Alexander Madsen 9/2/3 blokkia, Shawn Huff 9/2, Elias Valtonen 8/6, Jamar Wilson 6/0, Daniel Dolenc 3/5, Aapeli Alanen 2/3, Henri Kantonen 2/2, Matti Nuutinen 2/0, Mikko Koivisto 0/0, Carl Lindbom.

Serbia: Danilo Andjusic 19/1, Aleksa Avramovic 17/4, Dragan Apic 12/5/3 syöttöä, Nemanja Dangubic 8/7.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

28.11.2020 22:29 Susijengi

Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.