Teneriffan kolmoslinko Sasu Salin: ”Tämä on hyvä paikka olla”

31.12.2022 14:22 Susijengin kapteeni ja helsinkiläisen MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 31, sai suotuisien otteluohjelmien ansiosta kokea ammattilaisurallaan tuiki harvinaisen Suomen joulun. Nyt joulu on vietetty ja Sasu on palannut Espanjan liigaan siivittämään joukkuettaan, sarjakärkeä hätyyttelevää Lenovo Teneriffaa kohti uusia urotekoja yhtenä sen kärkipelaajista.

Sasu Salinin peli kulkee Espanjassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Solmittuaan kesällä 2010 – vasta yhdeksäntoista vuoden ikäisenä – ensimmäisen ammattilaissopimuksensa on Sasu Salin viettänyt suurimman osan jouluistaan koto-Suomen ulkopuolella.

Ikimuistoinen vuosi 2022 toi kuitenkin mukanaan kauan odotetun poikkeuksen sääntöön, kun Sasun joukkue Lenovo Tenerife päätti syyskautensa FIBA Mestareiden Liigassa vierasottelulla Vilnassa, runsaan 600 kilometrin päässä kotoa.

- Siitähän pääsi sitten näppärästi Helsinkiin ja kun vielä oli otteluohjelmassa muutaman matsin tauko, niin mikäs siinä sitten kotiin matkatessa. Ihan oli vanhan ajan tunnelma, kun pääsi tänne pohjoiseen viettämään joulua ja näkemään vähän luntakin, Sasu iloitsee.

Joulu on kuitenkin nyt jo mennyttä päivää. Sasu palasi perheineen talvisesta Helsingistä Teneriffan aurinkosaarelle ja sonnustautui torstai-iltana työhaalareihin, kun Teneriffa myllytti CB Granadaa kotikentällään yli 30 pisteen erolla. Voitollaan Teneriffa kohenteli asemiaan ACB-liigan jaetulla kakkossijalla voiton päässä liigakärki Real Madridista.

- Ihan kivasti tämä syksy meni. Se tietysti auttoi, että jengi pysyi aika lailla samana sitten viime kauden. Tässä joukkueessa arvostetaan jatkuvuutta ja nytkin seurajohto hankki tuttuun runkoon muutaman pelitapaan sopivan hankinnan, eli Elgin Cookin ja maajoukkuemies Jaime Fernandezin. Mikäs tässä pelatessa.

”Nyt tuntuu siltä että saa nauttia kyydistä”

Salin debytoi Espanjan ACB-liigassa keväällä 2015 siirryttyään kesken kauden Slovenian Union Olimpija Ljubljanasta CB Gran Canarian paitaan. Tätä kirjoitettaessa Sasu Salin on ollut jo vuosikaudet Suomi-koriksen ylivoimaisesti tunnetuin Espanjan suurlähettiläs.

Viimeksi kuluneen lähes kahdeksan vuoden aikana Salinista on tullut kautta Espanjan maan kunnioitettu kolmen pisteen heittäjä, puolustaja ja hengenluoja, joka tuntuu petraavan peliään vuosi vuodelta. Tällä kaudella Salin on ollut Espanjan liigan 12. tarkin kolmen pisteen heittäjä ja ottelukohtaisten onnistuneiden kolmosten tilastossa koko maan ykkönen.

- Emmä tiedä, tämä on jotenkin hyvä paikka olla. Kauteen oli helppo lähteä, kun vierellä on lähestulkoon pelkästään tuttuja kavereita ja tiedän ainakin itse ihan täsmälleen, että saan pallon niihin heittopaikkoihin kuin tahdon, Sasu kohauttaa olkiaan.

- Omassa pääkopassa auttaa, kun peli sujuu henkilökohtaisella ja joukkueen tasolla ja voittoja tulee ja saa olla iso osa sitä. Jos välillä tuleekin heikko hetki, ihan yhtä nopeasti sieltä noustaan. Nyt tuntuu siltä että saa nauttia kyydistä ja pelata vain.

Salin lähti seurajoukkuekauteen 2022-23 herkullisista asetelmista, kun Susijengi kohtasi maajoukkuekesän huipennuksessa Berliinissä pelatussa EM-puolivälieräottelussa sittemmin Euroopan mestaruuden voittaneen Espanjan. Suomalaisjohto kävi avauspuoliskolla parhaimmillaan viidessätoista pisteessä, kunnes Espanja tarrasi otteen pelistä ja tyylitteli yhdeksän pisteen marginaalilla mitalipeleihin. Ottelu luonnollisesti noteerattiin Espanjassa.

- Kyllä Susijengi ja Suomi-koris sai espanjalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna tosi kivasti huomiota siitä pelistä. Totta kai omat joukkuekaverit ovat siitä jutelleet, mutta muidenkin jengien pelaajat ovat nostaneet sen puheenaiheeksi, Sasu kertoo.

- Totta kai häviäminen harmitti paikan päällä, mutta aika nopeasti siitä olotilasta selvisi ja aloin käsittää, mitä oltiin tehty. Ei ollut mikään häpeä hävitä tulevalle Euroopan mestarille. Espanjalaisetkin ovat sanoneet, että tällä menolla me tullaan saavuttamaan vielä paljon isompia asioita lähivuosina.

”Väkisinkin välillä tulee mietittyä ensi kesää"

Salin on joukkueineen herkullisessa asemassa kevätkauden 2023 kynnyksellä.

FIBA Mestareiden Liigassa Teneriffa on hallitseva mestari, joka lähtee jatkosarjavaiheeseen tähtäin selässään paitsi mestarin asemassa, myös voitettuaan oman alkulohkonsa. Espanjan liigassa Teneriffa kuuluu puolestaan perinteisten mestarisuosikkien, Real Madridin ja FC Barcelonan, lähimpien haastajien joukkoon.

- Meidän jengin pääprioriteettina on Mestareiden Liiga, ja joukkuekin on koottu enemmän tai vähemmän sitä silmällä pitäen. Kun tätä nykyä Euroliigaan ei harmi kyllä voi enää päästä muuten kuin lisenssillä, me lähdetään siitä, että pelataan joka vuosi Mestareiden Liigan mestaruudesta ja rakennetaan siitä eteenpäin.

ACB:ssakin marginaalit ovat pienet. Viime keväänä Teneriffan taru katkesi puolivälierissä Joventut Badalonaa vastaan, mutta vuotta aiemmin Sasu joukkuetovereineen oli välierissä yhden otteluvoiton päässä sittemmin mestaruuden voittaneen FC Barcelonan kaadosta.

- Barca ja Real on aina ne kaksi isoa. Niille hävittiin tänä syksynä, mutta toisaalta me voitettiin Baskonia ja Valencia, jotka on ne isoimmat haastajat. Ainahan me näiden kärkijengien päänahat halutaan. Pudotuspeleihin on pitkä aika, ja niitä odotellessa me halutaan pelata voittavaa korista, tehdä hyviä juttuja yhdessä ja pedata asemia kevättä varten.

Vaikka Sasun katse on tällä hetkellä täydellisesti seurajoukkuekaudessa, kokeneen kehäketun ajatukset hiipivät tämän tästä syyskesän 2023 Aasian MM-kisoihin.

Sasu pelaa elämänsä kautta Teneriffalla, Lauri Markkanen on kehittynyt Utah Jazzin kanssa All Star -tason pelaajaksi, koko tukku nuoria susipelaajia pelaa ammattilaisina mm. Kreikan ja Italian ja Saksan pääsarjoissa ja Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa kasvaa korkoa Olivier Nkamhouan (Tennessee), Mustapha Amzilin (Dayton) ja Fede Federikon (Pittsburgh) kaltaisia tulevaisuuden nimiä – unohtamatta high school -vuottaan Kansasissa pelaavaa Miro Littleä.

- Pelkkää positiivista. Meillä on ennätysmäärä suomalaisia ammattilaisina ja monta mielenkiintoista nimeä kehittymässä tuolla rapakon takana. Väkisinkin välillä tulee mietittyä ensi kesää. Niin kauan kaikki on hyvin, kun mun ei tarvi huolehtia siitä, että mahdunko mä jengiin, Sasu naurahtaa.

Susijengi kerääntyy ennen kesää vielä yhden kerran tositoimiin, kun joukkue kohtaa helmikuun lopun MM-karsinnoissa vieraskentällä Israelin ja kotonaan Espoo Metro Areenalla Saksan.

- Meillä on vielä täydet saumat lohkovoittoon, joten tavoite on aika selvä. Käynnistetään kausi samalla energialla kuin millä tänä vuonna ollaan pelattu ja siitä on hyvä lähteä ensi kesään.

Susijengi huipentaa vuosien 2021-23 MM-karsintarupeaman 27. helmikuuta 2023 pelattavalla kotiottelulla Saksaa vastaan Espoo Metro Areenassa. Liput otteluun täältä.

Henkilöt

 
24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

Näytä lisää vastaavia