Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

16.9.2020 16:15 Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

Topias Palmilla alkaa toinen kausi Vanoli Cremonassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi teki viime vuonna kolmevuotisen sopimuksen Vanoli Cremonan kanssa. Koronapandemia päätti myös Italiassa kauden ennen aikojaan ja seurat olivat tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Cremona ilmoitti heinäkuun alkupuolella, ettei se pysty enää pyörittämään edustusjoukkueen toimintaa ja keskittyy jatkossa vain junioripuoleen. Muutamaa viikkoa myöhemmin lisärahoitusta oli löytynyt ja seura pystyikin jälleen operoimaan.

Palmi myöntää kesän olleen melkoista aaltoliikettä.

- En tasan tarkkaan tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli. Kun lensin Suomeen, niin seura sanoi, että heillä on taloudellisia vaikeuksia, mutta ne eivät välttämättä vaikuta mihinkään. Heinäkuussa he ilmoittivat sitten agentilleni, että nyt kannattaisi alkaa katsomaan uutta seuraa. Valmentajat ja pelaajat lähtivät aika nopeasti muualle. Itse en ehtinyt, kun ei oikein löytynyt sellaista sopivaa vaihtoehtoa. Elokuussa seura sitten elvytettiin ja he onnistuivat löytämään rahoitusta ja sponsoreita. Sitten joukkue kasattiin nopeasti parissa viikossa ja saimmekin kokoon ihan mielenkiintoisen joukkueen.

- Kyllähän siinä oli alkuun aika huonot fiilikset, kun tein kuitenkin kolmen vuoden sopimuksen ja tarkoituksenani oli olla täällä useampi vuosi. Osasin kuitenkin henkisesti valmistautua, kun paljon liikkui kaikenlaisia huhuja. Silti, kun virallinen ilmoitus tuli, että seuran edustustoiminta lakkaa eikä tule pelaamaan Serie A:ssa, niin olihan se shokki. Yhtä lailla se oli sitten positiivinen shokki, kun selvisi, että seura jatkaakin. Olihan se aika vuoristoratamainen kesä, Palmi kertaa kesän tapahtumia.

Topias Palmilla oli vaiherikas kesä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi oli ainoa pelaaja edelliskauden joukkueesta, jolla oli vielä sopimus voimassa. Cremona joutuikin nopeaan tahtiin kasaamaan sekä valmennusjohdon että uudet pelaajat. Palmin mukaan joukkueen rakentaminen onnistui yllättävänkin hyvin.

- Pelaajat hankittiin aika kovalla kiireellä, mutta meillä on mielestäni aika laaja ja yllättävän monipuolinen joukkue, joka voi pelata eri tavoilla koripalloa. Meiltä löytyy myös kokemusta aika hyvin, ettei meillä ole mikään junnuporukka, mikä oli jossain vaiheessa kesää pelkona. Menemme ainakin alkuun aika pienellä rotaatiolla ja meillä on kymmenen pelaajaa ja sitten pari omaa junnua täyttämässä rosteria.

Italiassa kilpailukausi on saatu jo käynnistettyä Supercupin merkeissä. Supercupissa 16 joukkuetta jaettiin neljään neljän joukkueen lohkoon, joista lohkovoittajat etenevät Final Four –turnaukseen. Viime kaudella Palmi jäi Cremonassa suhteellisen vähälle vastuulle, mutta Supercupin peleissä vastuuta tuli hyvin. Palmi pelasi kuudessa ottelussa keskimäärin 23,5 minuuttia ja heitti 11,8 pistettä. Parhaassa pelissään Palmi upotti 18 pistettä ja jäi alle kymmenen pisteen vain kerran.

- Nyt olen saanut vastuuta mukavasti. Pelaamme täysin erilaista koripalloa kuin viime kaudella ja mielestäni pystyn auttamaan tässä pelitavassa joukkuetta paremmin kuin viime vuonna. Nähtävästi valmentaja on ollut samaa mieltä, kun minuutteja on tullut. Tietenkin meillä on vain kymmenen pelaajaa, niin vastuuta tulee sitäkin kautta, mutta on tuntunut erittäin hyvältä pelata nyt.

Viime kaudella Palmi sai suurimmat minuuttinsa paikatessaan loukkaantumisia, mutta saattoi välillä olla koko pelin penkillä tai jopa katsomon puolella. Nyt hän on kuulunut pelaavaan rotaatioon heti alusta saakka.

- Tällä hetkellä olen joko ensimmäinen tai toinen pelaaja, joka tulee penkiltä. Yhdessä Supercupin ottelussa olin avausviisikossa, mutta ei se ole minulle niin tärkeää, kunhan saan pelata. Saan ottaa ratkaisuja ja minulla on aika vapaa rooli. Saan pelata pallollisena ja lukea hyökkäyssettejä. Meidän hyökkäyspelaaminen on aika vapaamuotoista, ja on kiva kokeilla vähän eri juttuja ja miten ne toimivat.

Topias Palmi oli tehokkaana Supercupissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Cremonan Supercupin lohkossa olivat lisäksi Virtus Bologna, Fortitudo Bologna sekä Reggio Emilia. Cremona voitti otteluistaan yhden jääden lohkossa lopulta viimeiseksi. Palmin mukaan tulos ei ollut Supercupista pääasia.

- Aloitimme Supercupin siten, että meillä oli parissa ensimmäisessä pelissä 6-7 pelaajaa ja ne menivät vielä pelituntumaa hakiessa. Otimme ne enemmän harjoituspeleinä emmekä niinkään lähteneet voittamaan niitä, vaan rakentamaan peliämme. Emme saaneet Final Four -paikkaa, mutta Supercup antoi osviittaa siitä mihin suuntaan pelimme menee. Meillä oli kova lohko, mutta pystyimme pitämään pelit tiukkoina yleensä kolme neljännestä ja viimeisessä loppui sitten joko bensa tai valmentaja alkoi peluuttaa nuorempia. Meillä on ihan hyvä ja iskukykyinen joukkue.

Supercupin otteet antavat uskoa siitä, että Palmilla on edessään läpimurtokausi Serie A:ssa. Samaan hän pyrkii itsekin.

- Tavoitteena on parantaa viime kaudesta. Nyt on tullut paljon vastuuta ja haluan jatkaa sitä. Pyrin siihen, ettei kausi olisi samanlaista vuoristorataa kuin viime vuonna, ja pystyisin pitämään roolini sekä vastuuni eikä tulisi sellaisia nollapelejä tai katsomokomennuksia mitä tuli viime kaudella.

Italian Serie A käynnistyy Cremonan osalta 27.9.

Henkilöt

 
3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

8.4.2020 16:13 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä rauhallisin mielin Ranskassa – ”Ihan hyvin on mennyt toistaiseksi”

Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

27.3.2020 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin pelissä alkaa näkyä vuosien kerätty kokemus – ”Suorittamiseni oli tänä vuonna tasaisempaa”

Carl Lindbom, 28, pelasi toista kauttaan puolalaisen Radomin riveissä. Lindbom urakoi tälläkin kaudella isoja minuutteja hyvillä tehoilla. Erityisen iloinen Lindbom oli koko kauden jatkuneesta tasaisuudesta.

24.3.2020 10:15 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenista Latvian mestari

Alexander Madsen, 25, sai tililleen Latvian mestaruuden, kun Latvian koripalloliitto päätti lopettaa koripallokauden kruunaten samalla VEF Riian mestariksi. Madsenille itselleen kausi oli jälleen rikkonainen loukkaantumisten takia, mutta paljon viitteitä paremmasta löytyi myös.

14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

Näytä lisää vastaavia