Yllättävä tarjous houkutteli Anni Mäkitalon vielä ulkomaille – ”Olisi voinut jälkikäteen kaduttaa”

28.11.2021 12:22 Anni Mäkitalon, 30, ajatukset olivat jo hiljalleen siirtymässä kohti koripallokenttien jättämistä, mutta Kreikasta tullut tarjous houkutteli hänet vielä ulkomaille kertaalleen. Mäkitalo teki thessalonikilaisen PAOK:n kanssa kesällä sopimuksen.

Anni Mäkitalo lähti vielä kerran ulkomaille. (Kuva: Ville Vuorinen)

Mäkitalo on urallaan pelannut aiemmin Tshekissä, Ranskassa, Unkarissa ja Saksassa. Kauden 2018-19 jälkeen hän palasi Suomeen ajatuksissaan päättää uransa ja siirtyä hiljalleen siviilielämän pariin. Kesällä tullut PAOK:n tarjous sai Mäkitalon pakkaamaan matkalaukkunsa vielä kertaalleen ja lähtemään ulkomaille.

- Se oli itse asiassa vähän yllättävä ratkaisu. Kahden Bundesliigavuoden jälkeen palasin Suomeen ja ajattelin, että hoidan korkeakoulututkinnon ja siirryn työelämään. Niin kävikin ja tein pelaamisen ohella osa-aikatöitä. En halunnut kuitenkaan vielä lopettaa viime kauteen, kun ei ollut yleisöä ja oli sellainen kausi. Koris tuntui hauskalta ja kroppa hyvältä, niin ajattelin pelaavani Suomessa vielä kauden, Mäkitalo pohjustaa tilannettaan.

- Sitten yksi agentti, jonka tunsin ennestään, otti minuun yhteyttä ja ilmoitti PAOK:n olevan kiinnostunut. Joukkueella oli mahdollisuus päästä pelaamaan EuroCupia ja Kreikan liiga on kova. Ajattelin, että jos ulkomaille vielä lähtisi, niin se olisi oltava EuroCup-joukkue. Ja jos en olisi lähtenyt, niin se olisi voinut jälkikäteen kaduttaa. Lisäksi en ollut ennen pelannut Etelä-Euroopassa, kun muut ulkomaan vuodet ovat menneet Keski-Euroopassa, Mäkitalo jatkaa.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK osallistui EuroCupin karsintoihin, jossa se kohtasi turkkilaisen Elazig Il Özel Idaren. Tiukan taistelun jälkeen PAOK hävisi molemmat pelit neljällä pisteellä yhteistuloksella 134-142. Mäkitalolle jäi otteluparista hampaankoloon.

- Se oli tosi iso pettymys. Siitä jäi meidän osalta vähän jossiteltavaa. Siinä huomasi, että rahalla pääsee pitkälle. Turkkilainen vastustajamme osti molemmat pelit kotikentälleen, vaikka toisen piti olla kotikentällämme. Lisäksi he vaihtoivat pelaajia, vaikka rekisteröitymisaika oli jo mennyt umpeen. Siinä oli vähän sellainen Daavid ja Goljat -asetelma. Oli tosi hienoa pelata turkkilaista joukkuetta vastaan, joka selviytyi viime kaudella EuroCupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Luulen, että jos meillä olisi ollut kotipeli, niin olisimme menneet jatkoon.

- Harmittaa, ettemme päässeet jatkoon, mutta kokemuksena se oli tosi hieno. Siinä mentiin omien taitojen äärirajoilla, kun mentiin todella kovaa, Mäkitalo kertaa EuroCupin kokemusta.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Mäkitalo on saanut tuntumaa jo Kreikan liigaan. Olympiakos ja Panathinaikos pitävät maassa valtaa, mutta sarjasta löytyy myös muita kovia joukkueita.

- Kreikassa ovat tietysti Olympiakos ja Panathinaikos, jotka pelaavat EuroCupia, mutta muuten sarja oli minulle aika tuntematon. Täällä saa olla kolme ulkomaalaista ja yksi EU-pelaaja. Meillä on kaksi amerikkalaista, puertoricolainen ja sitten minä eurooppalaispelaajana.

- Sarjana tämä on todella laadukas. Koris ei ole niin nopeaa kuin mitä se on Keski-Euroopassa, mutta pelaajat ovat taitavia. Neljä ulkomaalaista nostaa tasoa, mutta myös paikalliset pelaajat ovat myös hyviä. Kaksi EuroCupin joukkuetta ja muutenkin kovia joukkueita, joten kovasta sarjasta kyse, arvioi Mäkitalo sarjaa.

Kreikka tunnetaan urheiluhulluna maana, jossa fanit ovat intohimoisesti omiensa puolella. Samalla vastustajiin suhtaudutaan jopa vihamielisesti. Mäkitalo on saanut huomata kreikkalaisen kannattajakulttuurin, vaikka PAOK:n naisten peleissä ei vielä ole fanaattisinta meininkiä nähtykään.

- Joillakin naisjoukkueilla on iso fanijoukko, mutta täälläkin on rajoituksia päällä ja se on näkynyt yleisömäärissä. Emme ole kohdanneet vielä niitä pahimpia vihollisia. Ne ovat isoja pelejä, ja niihin yleisö yleensä herää. Olen kuitenkin päässyt kokemaan sitä tunnelmaa miesten koris- ja futispeleissä. Kyllä täällä saa tarkkana olla mitä värejä pitää päällä. Ei ole parilla punaisella treenipaidalla ollut paljon käyttöä, Mäkitalo naurahtaa.

Kreikkalaisen urheilun suurseurat Olympiakos ja Panathinaikos ovat kovia myös naisten koripallon puolella. Panathinaikos voitti viime kaudella mestaruuden ja sitä ennen Olympiakos kuittasi viisi edellismestaruutta. Mäkitalo toivoo PAOK:n pystyvän pistämään kapuloita kahden suuren rattaisiin.

- PAOK on ollut kärkikastin joukkueita. Nyt täällä ollaan tekemässä naiskoriksen uutta tulemista. Tänne tuli uusi koutsi, joka valmensi viime kaudella Unkarissa EuroCup-joukkuetta, Kreikan maajoukkueen pointti sekä hyvän profiilin ulkomaalaiset. Täällä yritetään saada vahvempaa asemaa Panathinaikosia ja Olympiakosia vastaan. Kyllä meillä on mitali tavoitteena ja voittaa jompikumpi EuroCup-joukkue, Mäkitalo listaa joukkueen tavoitteita.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK on aloittanut hyvin ollen sarjassa toisena neljän pelin jälkeen. Mäkitalolle alkukausi on ollut haastava, sillä hän oli hetken loukkaantuneena ja samalla hänen roolinsa on muuttunut. Normaalisti pointtina ja pallon kanssa viihtyvä Mäkitalo on saanut totutella uuteen pelipaikkaan.

- Olen joutunut uudenlaiseen rooliin. Se on uusi tilanne, mutta siihen on sopeuduttava. Joukkueessa on ollut vaihdoksia ja loukkaantumisia, joten pelipaikkani on vaihtunut.  Olen pelannut enemmän laidassa kuin pallollisena. Lisäksi minulla oli pieni loukkaantuminen. Valmennusjohto on kuitenkin ollut tyytyväinen, että olen pystynyt sopeutumaan uudelle paikalle ja puolustuksessa olen ihan joukkueen johtavia pelaajia. Hyökkäyspelaamisessa on kuitenkin vielä parannettavaa.

Mäkitalo ei liikaa päätään vaivaa pelikentän haasteilla.

- Ei sitä auta murehtia, ja se on osa ammattilaiselämää. Joukkueessa on ollut vaihdoksia sekä loukkaantumisia, ja siksi pitää pystyä sopeutumaan. Jos valmentajaa haluaa minun pelaavan jossain roolissa, niin en voi mennä hänelle nurisemaan, etten halua. Sitä täytyy aina täyttää se rooli mihin laitetaan, Mäkitalo muistuttaa ammattilaiselämän arjesta.

Jos Mäkitalo on pystynyt omaksumaan pelikentän puolen muutokset, niin myös pelikentän ulkopuolella sopeutumiskyvystä on ollut hyötyä Thessalonikissa.

- Olen viihtynyt tosi hyvin. Olen aika sopeutuvainen luonne ja tiedän, ettei kaikki ole aina täydellistä. Kaupunki on ihana, täällä on vahva urheilukulttuuri, kreikkalainen ruoka on tietenkin hyvää ja seura on legendaarinen sekä iso, jossa kaikki isot palloilulajit ovat saman katon alla. On hieno olla osana sitä. Onhan sääkin vähän erilainen kuin mitä Suomessa, vaikka Pohjois-Kreikkaa onkin, Mäkitalo kuvailee.

Henkilöt

 
30.6.2022 14:19 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Jansson ei jäänyt harmittelemaan nousun kariutumista – ”Se oli tiedossa jo kesällä”

Daniel Jansson ja Hussain Dassouki valmensivat Tigers Tübingenin upeasti Saksan ProA:n finaaliin vastoin kaikkia ennakko-odotuksia. Finaalipaikka olisi oikeuttanut nousuun Bundesliigaan, mutta seura ei ollut vielä siihen valmis eikä hakenut lisenssiä.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

26.6.2022 11:28 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäellä vakuuttava kausi Saksassa – ”Ihan plussan puolelle meni”

Aatu Kivimäki siirtyi viime kaudella Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin joukkueeseen. Kivimäki otti heti isoa roolia Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa ja sopeutui hyvin Saksan pelikentille.

25.6.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi ammensi kokemusta Belgiasta – ”Kyllä siinä kaikenlaista oppi”

Seagullsin kanssa sopimuksen tehnyt Okko Järvi pelasi menneen kauden belgialaisen Phoenix Brysselin joukkueessa. Kausi oli kuitenkin Järvelle vaikea, mutta samalla opettavainen.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

15.6.2022 12:11 Suomalaiset ulkomailla

Anni Mäkitalon kausi päättyi pahaan loukkaantumiseen – ”Jatkosta on tosi vaikea sanoa vielä mitään”

Anni Mäkitalo teki paluun ulkomaan kentille, kun hän pelasi menneen kauden Kreikassa PAOK:n joukkueessa. Suurta vastuuta nauttineen Mäkitalon kausi sai kuitenkin ikävän päätöksen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

7.6.2022 14:49 Suomalaiset ulkomailla

Anni Jämsä nautti ensimmäisestä ulkomaan kokemuksesta – ”Yhtä urani parasta aikaa”

Anni Jämsä siirtyi kesken kauden Pyrinnöstä Italian Serie A2:ssa pelaavaan Torino Teen Basketiin. Loppukausi oli Jämsälle henkilökohtaisesti menestys, mutta samanaikaisesti joukkue jäi sarjassa viimeiseksi ja putosi.

4.6.2022 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen loisti Ranskassa – ”Pelillisesti tämä oli varmasti urani paras kausi”

Annika Holopainen pelasi menneen kauden Ranskan Ligue Feminine 2:n Montbrisonissa. Holopainen pelasi erittäin vahvan kauden, mutta samalla kauteen mahtui myös vaikeuksia.

2.6.2022 13:42 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi jätti Aapeli Alaselle hyvän maun – ”Siinä tuli hyviä pelejä”

Aapeli Alanen vietti ensimmäisen kokonaisen kautensa ulkomailla, kun hän pelasi menneen kauden Itävallan liigassa St. Pöltenin joukkueessa. Alanen kuului joukkueensa avainpelaajiin läpi kauden.

1.6.2022 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestaruus Veera Pirttisen kauden kruunu – ”Kausi oli kokonaisuudessaan hieno”

Veera Pirttinen vietti menneen kauden Slovakiassa Piestanske Cajkyn joukkueessa. Pirttisen ja Cajkyn kausi päättyi Slovakian mestaruuteen.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

23.5.2022 08:06 Suomalaiset ulkomailla

Venla Varis avasi ammattilaisuransa Saksasta – ”Meni kyllä tosi hyvin”

Venla Varis päätti yliopistouransa Goonzagassa joulukuussa ja siirtyi sen jälkeen 2. Bundesliigassa pelaavan Bender Baskets Grünbergrin rivehin. Variksen ammattilaisura sai lentävän lähdön ja tavoitteet tulevaisuuden suhteen ovat korkealla.

Näytä lisää vastaavia