Yllättävä tarjous houkutteli Anni Mäkitalon vielä ulkomaille – ”Olisi voinut jälkikäteen kaduttaa”

28.11.2021 12:22 Anni Mäkitalon, 30, ajatukset olivat jo hiljalleen siirtymässä kohti koripallokenttien jättämistä, mutta Kreikasta tullut tarjous houkutteli hänet vielä ulkomaille kertaalleen. Mäkitalo teki thessalonikilaisen PAOK:n kanssa kesällä sopimuksen.

Anni Mäkitalo lähti vielä kerran ulkomaille. (Kuva: Ville Vuorinen)

Mäkitalo on urallaan pelannut aiemmin Tshekissä, Ranskassa, Unkarissa ja Saksassa. Kauden 2018-19 jälkeen hän palasi Suomeen ajatuksissaan päättää uransa ja siirtyä hiljalleen siviilielämän pariin. Kesällä tullut PAOK:n tarjous sai Mäkitalon pakkaamaan matkalaukkunsa vielä kertaalleen ja lähtemään ulkomaille.

- Se oli itse asiassa vähän yllättävä ratkaisu. Kahden Bundesliigavuoden jälkeen palasin Suomeen ja ajattelin, että hoidan korkeakoulututkinnon ja siirryn työelämään. Niin kävikin ja tein pelaamisen ohella osa-aikatöitä. En halunnut kuitenkaan vielä lopettaa viime kauteen, kun ei ollut yleisöä ja oli sellainen kausi. Koris tuntui hauskalta ja kroppa hyvältä, niin ajattelin pelaavani Suomessa vielä kauden, Mäkitalo pohjustaa tilannettaan.

- Sitten yksi agentti, jonka tunsin ennestään, otti minuun yhteyttä ja ilmoitti PAOK:n olevan kiinnostunut. Joukkueella oli mahdollisuus päästä pelaamaan EuroCupia ja Kreikan liiga on kova. Ajattelin, että jos ulkomaille vielä lähtisi, niin se olisi oltava EuroCup-joukkue. Ja jos en olisi lähtenyt, niin se olisi voinut jälkikäteen kaduttaa. Lisäksi en ollut ennen pelannut Etelä-Euroopassa, kun muut ulkomaan vuodet ovat menneet Keski-Euroopassa, Mäkitalo jatkaa.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK osallistui EuroCupin karsintoihin, jossa se kohtasi turkkilaisen Elazig Il Özel Idaren. Tiukan taistelun jälkeen PAOK hävisi molemmat pelit neljällä pisteellä yhteistuloksella 134-142. Mäkitalolle jäi otteluparista hampaankoloon.

- Se oli tosi iso pettymys. Siitä jäi meidän osalta vähän jossiteltavaa. Siinä huomasi, että rahalla pääsee pitkälle. Turkkilainen vastustajamme osti molemmat pelit kotikentälleen, vaikka toisen piti olla kotikentällämme. Lisäksi he vaihtoivat pelaajia, vaikka rekisteröitymisaika oli jo mennyt umpeen. Siinä oli vähän sellainen Daavid ja Goljat -asetelma. Oli tosi hienoa pelata turkkilaista joukkuetta vastaan, joka selviytyi viime kaudella EuroCupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Luulen, että jos meillä olisi ollut kotipeli, niin olisimme menneet jatkoon.

- Harmittaa, ettemme päässeet jatkoon, mutta kokemuksena se oli tosi hieno. Siinä mentiin omien taitojen äärirajoilla, kun mentiin todella kovaa, Mäkitalo kertaa EuroCupin kokemusta.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Mäkitalo on saanut tuntumaa jo Kreikan liigaan. Olympiakos ja Panathinaikos pitävät maassa valtaa, mutta sarjasta löytyy myös muita kovia joukkueita.

- Kreikassa ovat tietysti Olympiakos ja Panathinaikos, jotka pelaavat EuroCupia, mutta muuten sarja oli minulle aika tuntematon. Täällä saa olla kolme ulkomaalaista ja yksi EU-pelaaja. Meillä on kaksi amerikkalaista, puertoricolainen ja sitten minä eurooppalaispelaajana.

- Sarjana tämä on todella laadukas. Koris ei ole niin nopeaa kuin mitä se on Keski-Euroopassa, mutta pelaajat ovat taitavia. Neljä ulkomaalaista nostaa tasoa, mutta myös paikalliset pelaajat ovat myös hyviä. Kaksi EuroCupin joukkuetta ja muutenkin kovia joukkueita, joten kovasta sarjasta kyse, arvioi Mäkitalo sarjaa.

Kreikka tunnetaan urheiluhulluna maana, jossa fanit ovat intohimoisesti omiensa puolella. Samalla vastustajiin suhtaudutaan jopa vihamielisesti. Mäkitalo on saanut huomata kreikkalaisen kannattajakulttuurin, vaikka PAOK:n naisten peleissä ei vielä ole fanaattisinta meininkiä nähtykään.

- Joillakin naisjoukkueilla on iso fanijoukko, mutta täälläkin on rajoituksia päällä ja se on näkynyt yleisömäärissä. Emme ole kohdanneet vielä niitä pahimpia vihollisia. Ne ovat isoja pelejä, ja niihin yleisö yleensä herää. Olen kuitenkin päässyt kokemaan sitä tunnelmaa miesten koris- ja futispeleissä. Kyllä täällä saa tarkkana olla mitä värejä pitää päällä. Ei ole parilla punaisella treenipaidalla ollut paljon käyttöä, Mäkitalo naurahtaa.

Kreikkalaisen urheilun suurseurat Olympiakos ja Panathinaikos ovat kovia myös naisten koripallon puolella. Panathinaikos voitti viime kaudella mestaruuden ja sitä ennen Olympiakos kuittasi viisi edellismestaruutta. Mäkitalo toivoo PAOK:n pystyvän pistämään kapuloita kahden suuren rattaisiin.

- PAOK on ollut kärkikastin joukkueita. Nyt täällä ollaan tekemässä naiskoriksen uutta tulemista. Tänne tuli uusi koutsi, joka valmensi viime kaudella Unkarissa EuroCup-joukkuetta, Kreikan maajoukkueen pointti sekä hyvän profiilin ulkomaalaiset. Täällä yritetään saada vahvempaa asemaa Panathinaikosia ja Olympiakosia vastaan. Kyllä meillä on mitali tavoitteena ja voittaa jompikumpi EuroCup-joukkue, Mäkitalo listaa joukkueen tavoitteita.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK on aloittanut hyvin ollen sarjassa toisena neljän pelin jälkeen. Mäkitalolle alkukausi on ollut haastava, sillä hän oli hetken loukkaantuneena ja samalla hänen roolinsa on muuttunut. Normaalisti pointtina ja pallon kanssa viihtyvä Mäkitalo on saanut totutella uuteen pelipaikkaan.

- Olen joutunut uudenlaiseen rooliin. Se on uusi tilanne, mutta siihen on sopeuduttava. Joukkueessa on ollut vaihdoksia ja loukkaantumisia, joten pelipaikkani on vaihtunut.  Olen pelannut enemmän laidassa kuin pallollisena. Lisäksi minulla oli pieni loukkaantuminen. Valmennusjohto on kuitenkin ollut tyytyväinen, että olen pystynyt sopeutumaan uudelle paikalle ja puolustuksessa olen ihan joukkueen johtavia pelaajia. Hyökkäyspelaamisessa on kuitenkin vielä parannettavaa.

Mäkitalo ei liikaa päätään vaivaa pelikentän haasteilla.

- Ei sitä auta murehtia, ja se on osa ammattilaiselämää. Joukkueessa on ollut vaihdoksia sekä loukkaantumisia, ja siksi pitää pystyä sopeutumaan. Jos valmentajaa haluaa minun pelaavan jossain roolissa, niin en voi mennä hänelle nurisemaan, etten halua. Sitä täytyy aina täyttää se rooli mihin laitetaan, Mäkitalo muistuttaa ammattilaiselämän arjesta.

Jos Mäkitalo on pystynyt omaksumaan pelikentän puolen muutokset, niin myös pelikentän ulkopuolella sopeutumiskyvystä on ollut hyötyä Thessalonikissa.

- Olen viihtynyt tosi hyvin. Olen aika sopeutuvainen luonne ja tiedän, ettei kaikki ole aina täydellistä. Kaupunki on ihana, täällä on vahva urheilukulttuuri, kreikkalainen ruoka on tietenkin hyvää ja seura on legendaarinen sekä iso, jossa kaikki isot palloilulajit ovat saman katon alla. On hieno olla osana sitä. Onhan sääkin vähän erilainen kuin mitä Suomessa, vaikka Pohjois-Kreikkaa onkin, Mäkitalo kuvailee.

Henkilöt

 
25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

23.5.2022 08:06 Suomalaiset ulkomailla

Venla Varis avasi ammattilaisuransa Saksasta – ”Meni kyllä tosi hyvin”

Venla Varis päätti yliopistouransa Goonzagassa joulukuussa ja siirtyi sen jälkeen 2. Bundesliigassa pelaavan Bender Baskets Grünbergrin rivehin. Variksen ammattilaisura sai lentävän lähdön ja tavoitteet tulevaisuuden suhteen ovat korkealla.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

16.5.2022 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Heta Äijäsen kauteen mahtui kaikenlaista – ”Sain vuodesta paljon”

Heta Äijänen palasi yhden Suomessa vietetyn vuoden jälkeen takaisin ulkomaan kentille täksi kaudeksi. Äijänen pelasi kauden aikana Espanjan kakkostasolla Maresmessa sekä Islannin liigassa Valurissa.

10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

22.4.2022 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä tapahtumarikas kausi – ”Mahtui kaikenlaisia tapahtumia ja muutoksia”

Anniina Äijänen pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä. Äijäsen kauteen mahtui paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

16.4.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen aloittaa finaalit Slovakiassa – ”Odotettavissa on tasaväkinen finaalisarja”

Veera Pirttinen aloittaa taistelun Slovakian mestaruudesta, kun Piestanske Cajky kohtaa finaalissa Ruzomberokin. Finaalisarjasta on odotettavissa jännittävä, sillä joukkueiden kohtaamiset ovat olleet tällä kaudella tasaisia.

9.4.2022 08:04 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen jahtaa kauden toista pokaalia

Viron ja Latvia yhteisliigassa pelataan viikonlopun aikana Final Four -lopputurnaus, jossa ratkaistaan sarjan voittaja. Alexander Madsenin VEF Riika lähtee lopputurnaukseen ennakkosuosikkina.

6.4.2022 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Silja Viidalla positiivinen ensimmäinen kausi ulkomailla – ”Tämä oli aika helppo askel”

Silja Viita, 21, pelasi menneen kauden Ruotsissa IK Eos Lundin joukkueessa. Kausi oli samalla Viidan ensimmäinen kausi ulkomaan kentillä.

2.4.2022 10:04 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella alkavat pudotuspelit Ranskassa – ”Kauden parasta aikaa”

Ranskan LF2:ssa alkavat pudotuspelit lauantaina. Annika Holopaisen Montbrison kohtaa puolivälierässä runkosarjan voittaja Toulousen.

27.3.2022 14:42 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander ja Anniina Äijänen aloittavat pudotuspelit Saksassa

Saksan Bundesliigassa käynnistyvät pudotuspelit sunnuntaina. Suomalaispelaajista pudotuspelitunnelmaan pääsevät Sofia Pelander ja Anniina Äijänen.

25.3.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsin ja Elina Koskimiehen kausi päättyi yllättäen – ”Se oli iso shokki”

Saksan Bundesliigassa Angels Nördlingenin joukkueessa pelanneiden Anissa Poundsin sekä Elina Koskimiehen kausi tuli päätökseen, kun sarjan runkosarja keskeytettiin eikä Angels selvinnyt pudotuspeleihin. Muuten suomalaiskaksikko viihtyi hyvin ja pelasi vahvan kauden.

18.2.2022 14:01 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov palasi Swans Gmundenin penkin päähän – ”Henkisesti iso virstanpylväs”

Anton Mirolybov on ollut koko alkukauden poissa Swans Gmundenin päävalmentajatehtävistä, kun hän on käynyt läpi syöpähoitoja. Tiistaina hän teki paluun yhdeksän kuukauden tauon jälkeen joukkueen penkin päähän.

17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

5.2.2022 13:22 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen pelaa uransa parasta ammattilaiskautta – ”Nyt on tosi kiva pelata”

Annika Holopainen ja hänen seuransa Montbrison ovat tällä hetkellä huippuiskussa Ranskan LF2:ssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar on esiintynyt tehokkaasti myös tällä kaudella.

Näytä lisää vastaavia