Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

26.7.2023 13:25 Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

Olli Nkamhoua ennustaa Susijengille valoisaa tulevaisuutta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Neljännen kautensa Yhdysvaltain yliopistoliigassa päättänyt Olli nousi maaliskuussa parrasvaloihin kovimmassa mahdollisessa paikassa, kun hän rankaisi Duken yliopistoa 27 pisteen huippusuorituksellaan NCAA:n valtakunnallisen lopputurnauksen toisella kierroksella.

Ottelua seuraavan vuorokauden ajan stadilaisen Ollin nimi loisti ESPN:n etusivulla yhtenä turnauksen ykköstähtien joukossa.

- Oli ihan hauska peli. Yleensä mä olen parhaimmillani sellaisissa otteluissa, joista sanotaan, että meillä ei pitäisi olla mitään mahdollisuuksia ja että mun pelipaikan vastustaja on paljon mua parempi. Meillä oli tosi vahva halu päästä turnauksessa eteenpäin ja saatiin epäilijöistä vähän lisävirtaa, Olli muistelee viime kevään tähtihetkeään.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

- Loppupeleissä se voitto lämmitti kuitenkin aina lyhyen aikaa, kun hävittiin seuraavassa pelissä ja lopputurnaus päättyi meidän osalta. Mä olen vähän sellainen tyyppi, että jos mun joukkue ei voita, ei oma hyvä pelikään ihan hirveästi lämmitä.

Neljännen yliopistokautensa päättymisen jälkeen Nkamhoua sai muiden koronapandemian aikana NCAA:ssa pelanneiden pelaajien tavoin option palata yliopistoon vielä yhdeksi kaudeksi. Olli tahtoi kuitenkin käydä vielä katsastamassa kalavesiä NBA:n kesäleireillä, joista saadun palautteen perusteella hän päätti valita viidennen kauden NCAA:ssa Michiganin yliopiston paidassa.

- NBA-leireiltä saatu palaute korosti, että mulle olisi tässä vaiheessa parasta pelata vielä yksi hyvä kausi NCAA:ssa ja yrittää sitten uudelleen. Vaikka viime kausi olikin jo ihan hyvä, en ole antanut vielä sitä, mitä mun ikäiseltä ja tyyliseltä odotetaan, Nkamhoua kertoo NBA-leirikokemuksistaan.

- NBA on mun ihan ehdoton ykköstavoite ja haluan todistaa itselleni paitsi, että pääsen NBA:han, myös että pärjään siellä. Pidemmällä aikajänteellä haluan nähdä myös maailmaa ja katsoa minne koripallo minut vie, mutta seurajoukkuetasolla tarkoitus on pelata niin hyvä ensi kausi, että se johtaa mut kohti NBA:ta.

"Oli hauskaa tulla tänne takaisin näyttämään, miten olen kehittynyt koripalloilijana"

Nkamhoua jätti Helsingin taakseen 16-vuotiaana ja muutti isänsä Chuman luokse Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan high school -koripalloa.

Kahden ensimmäisen Tennesseen kautensa aikana Nkamhoua pelasi varsin rajoitettuja minuutteja, kunnes hän murtautui kolmannella kaudellaan Volunteersin aloitusviisikkoon. Suomalaisista koripallon ystävistä hänet tiesi kuitenkin vain ani harva ennen viime elokuussa Tampereella pelattuja Belgia -maaotteluita.

- Musta on ihan ymmärrettävää, ettei Suomessa tiedetä musta juuri mitään. Lähdin Jenkkeihin tosi nuorena, kehityin koripalloilijana aika myöhään, eikä mun junnu-ura Suomessa ollut mitenkään kummoinen. Sitäkin hauskempaa oli tulla tänne takaisin näyttämään, miten olen kehittynyt koripalloilijana.

Belgia-maaotteluissa Olli näytti Delfin Basket -yleisölle koko arsenaalinsa vahvasta levypallopelistä heitontorjuntoihin ja puolimatkan hyppyheitoista voimakkaisiin donkkeihin. Innostuneet joukkuekaverit lähettivät koriraudan päälle puolen tusinaa roikkusyöttöä siinä toivossa, että Olli kävisi läimäisemässä ne kahdella kädellä alaspäin.

- Sasu (Salin) heitti ainakin yhden sellaisen alley oop -syötön, ettei mitään järkeä, Olli nauraa.

- Mutta kokonaisuutena viime kesä oli tosi positiivinen kokemus. Vaikka olen pelannut tosi erilaisessa ympäristössä Tennesseessä, valmentajat auttoi mua tosi paljon sopeutumaan Susijengiin. Toisaalta mä olen kasvanut Suomessa eli tunnen systeemin sikäli ja mä pidän itseäni nykyaikaisena liikkuvana, monipuolisena ja urheilullisena isona, jonka voi laittaa minne päin kenttää vaan.

Olli katsookin hyvällä Susijengin nykyryhmitystä. Kun liikkuvista, monipuolisista ja urheilullisista isoista pelaajista puhutaan, on hänen vierellään kentällä mm. Lauri Markkanen, Alexander Madsen, Federiko Federiko ja Alex Murphy, kaikki erinomaisesti kenttää juoksevia ja monipuolisia isoja.

- Suomi on ollut tosi hyvä kansainvälisessä koriksessa jo pitkään, mutta mun mielestä meillä ei oo ennen ollut tällaista isoa jengiä. Mun mielestä me tuodaan tähän joukkueeseen ihan uudenlainen fiilis. Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaankin yhtäkkiä tuolla arvokisoissa aika kova jengi.

"Olisi upeaa päästä edustamaan mun äidinmaata Aasiassa"

Vuosi sitten Nkamhoua palasi Tennesseehen heti sen jälkeen, kun Susijengi oli varmistanut ensimmäisenä eurooppalaisjoukkueena paikkansa Aasian MM-kisoissa. Prahan ja Berliinin historialliset EM-kisat jäivät Ollilta väliin, mutta jo ennen paluutaan Tennesseehen Olli kertoi joukkuekavereilleen, että MM-kisaleirityksessä nähdään.

- Mä oon tosi innoissani siitä, että mä saan taas olla Susijengissä ja että mulla on mahdollisuus ansaita itselleni paikkaa MM-kisajoukkueessa, Olli kiittelee.

- Paitsi että musta olisi tosi upeaa päästä edustamaan mun äidinmaata Aasiassa, on myös vaikea kuvitella yksilöllisellä tasolla parempaa näyteikkunaa kuin MM-kisat. Siellä on kuitenkin maailman parhaat pelaajat mukana.

Ennen MM-kisajoukkueen nimeämistä tiedossa on kuitenkin neljä viikkoa intensiivistä harjoittelua ja neljä valmistavaa maaottelua, joista ensimmäinen pelataan jo ensi viikolla Tampereella kovaa vauhtia täyttyvässä Nokia Areenassa Liettuaa vastaan.

- Jännittää jo vähän! Olli myöntää.

- Tosi siistiä kuulla, että lippuja on käynyt kaupaksi ja että Susijengi kiinnostaa. Viime kesänä me ei pelattu erityisen hyvin Liettuaa vastaan, joten nyt olisi tarkoituksena pelata ihan erilainen matsi. Meillä on susifanit tukena ja tehdään siitä huikea ilta.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Tampereen Nokia Areenalla Liettuan ja keskiviikkona 9.8. Espoo Metro Areenalla Viron. Otteluliput tapahtumiin myynnissä.

Henkilöt

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia