Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

19.8.2023 14:05 Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on tyytyväinen susikesän 2023 antiin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin MM-kisoihin valmistava neljän viikon leiritysjakso huipentui keskiviikkoillan Latvia-maaotteluun Riiassa, jota seuranneen kaksi päivää joukkue käytti levon merkeissä.

Lauantaina puoliltapäivin Helsingin Mäkelänrinteen URHEA-hallissa kävi jälleen kuhina, kun MM-kisakoneeseen valitut kaksitoista pelaajaa ottivat kentästä ja toisistaan tuntumaa ennen siirtymistä lentokentälle ja Japanin koneeseen nousua.

- Hyvät treenit. Päästiin vielä harjoittelemaan kertaalleen koko porukalla ennen MM-kisapaikoille siirtymistä ja ottamaan tuntumaa niistä viisikoista, joille ensi viikolla pelaamme, Tuovi luonnehti lauantain päiväharjoituksia.

Susijengi kerääntyi ensimmäisen MM-kisaleirityksen merkeissä yhteen 24. heinäkuuta ja pelasi elokuun aikana neljä maaottelua, joista joukkue haki tulokseksi kotivoitot Liettuasta ja Virosta sekä vierastappiot Liettualle ja Latvialle – niistä ensimmäisen täpärästi ja toisen suurinumeroisemmin.

Vanhan perinteensä mukaisesti Susijengi keskittyy arvokisoja edeltävissä maaotteluissa omaan tekemiseensä, eri viisikoiden sisäänajoon ja uusien elementtien hiomiseen. Niin myös tällä kertaa.

- Kokonaisuutena nämä olivat hyvät viikot meille. Olemme selkeästi kehittyneet tietyissä asioissa näiden neljän viikon aikana ja saimme eri lähdöistä ponnistaneita pelaajia samalle kartalle, Tuovi arvioi.

- Sen enempää yksityiskohtiin menemättä voidaan summata, että viimeisen neljän viikon tarkoitus oli varmistaa joukkue pelaamaan Susijengi-korista MM-kisoissa. Sillä saralla nämä viikot toimivat erinomaisesti.

”EM-kisakokemukset tuovat meille rauhallisuutta”

Kun Susijengi lähti vuosi sitten kohti Prahan ja Berliinin EM-kisanäyttämöitä, matkassa oli mukana kokonaiset kahdeksan arvokisojen ensikertalaista.

Tänään lauantaina Okinawaa kohti suuntaavasta susijoukkueesta peräti yhdeksällä on takanaan vähintään yhdet kansainväliset arvokisat, joten alhaisehkosta keski-iästä huolimatta voidaan puhua jo verrattain rutinoituneesta kisaryhmästä.

- Uskoakseni yhteiset kokemukset Prahasta ja Berliinistä tuovat meille ainakin tietynlaista rauhallisuutta. EM-kisoihin mahtui vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja siellä pelanneet herrat muistavat, miten vaikkapa tiukoista paikoista noustaan, pohtii Tuovi.

Samalla kolikon toinen puoli on, että Susijengin pelaajista vain yksi on päässyt kokemaan MM-kisat aiemmin: vuonna 2014 Bilbaon kisanäyttämöllä esiintynyt Sasu Salin.

- Onhan tämä samallaan positiivisella tavalla suurta tuntematonta. Olosuhteet ja kaupunki ovat suurimmalle osalle meistä uusia ja tulevista kisavastustajista useampia vastaan ei ole pelattu ihan joka päivä. Tällaiseen tilanteeseen kannattaa lähteä maltilla ja nöyryydellä, mutta myös innokkaana ja itsevarmana, Tuovi jatkaa.

Joukkueeseen mahtuu myös kolme arvokisojen ensikertalaista: jo pidempään Susijengin matkassa viihtynyt Alex Murphy, vuoden takaisissa MM-karsinnoissa susifaneille esiintynyt Olivier Nkamhoua sekä kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä nimenomaan Okinawalla tehnyt Jacob Grandison.

Susijengin sisäisessä hierarkiassa Murphy, Nkamhoua ja Grandison ovat kuitenkin luottopelaajia siinä missä muutkin.

- Suoraan sanottuna en edes oivaltanut näiden kolmen herran olevan arvokisojen ensikertalaisia ennen kuin siitä minulle sanottiin, Tuovi naurahtaa.

- Alex (Murphy) on pelannut Suomessa eri maajoukkuetasoilla jo yli kymmenen vuotta, Ollille (Nkamhoua) tämä on jo kolmas perättäinen susikesä ja Jake (Grandison) on käynyt läpi koko miesten maajoukkueleirityksen kesäkuun Rising Stars -treeneistä asti. Jokaisella pelaajalla on oma polkunsa Susijengiin, mutta sisältä katsottuna tuntuu siltä kuin he olisivat olleet mukana aina.

”Kaikissa harjoituksissamme on kansainvälisen ottelun intensiteetti”

Susijengi lähtee matkaan kohti Okinawaa lauantaina iltapäivällä ja saapuu pelipaikalle sunnuntai-illansuussa paikallista aikaa.

Sunnuntai-illan joukkue viettää lepuuttelun merkeissä. Sen jälkeen tiedossa on neljä intensiivistä valmistautumispäivää ennen kuin pallo nousee ilmaan MM-avausottelussa Australiaa vastaan.

- Joukkueen kehittämiseen on monia tapoja. Olemme vuosikausia painottaneet sitä, että kaikissa harjoituksissamme on kansainvälisen ottelun intensiteetti. Tällöin saamme pelinomaisen tapahtuman jo treenitilanteeseen. Laadukkaaseen harjoitteluun panostaminen on tuonut meille hyviä tuloksia viime vuosien arvokisoissa ja -karsinnoissa, Tuovi kommentoi.

Alkuviikko Okinawalla merkitseekin Susijengin osalta paitsi aikaeroon tottumista ja harjoittelua, myös maadoittumista sikäläisiin olosuhteisiin.

- Totuttaudumme ilmastoon, hotelliin, rutiineihin, päivärytmiin ja uuteen areenaan, eli ihan arkisiin asioihin, summaa Tuovi.

- Jatkamme maanantaina Okinawalla siitä, mihin tänään lauantaina Helsingissä jäämme. Tavoitteemme on, että kun kisat käynnistyvät Australiaa vastaan, tuntuu Okinawa meistä jo arkiselta ja tutulta ympäristöltä ja voimme pelata siellä kuin kotonamme.

Susijengi kohtaa MM-kisojen alkusarjassa ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Australian (25.8.) lisäksi kisaisäntä Japanin (27.8.) ja EM-pronssimitalisti Saksan (29.8.).

- Mennään ja nautitaan! Nyt meillä on mahdollisuus kirjoittaa taas lisää historiaa, Tuovi hymyilee.

- Sitä odotellessa kannattaa ehdottomasti katsoa tänään lauantaina, kuinka 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pelaa EM-pronssiottelussa Italiaa vastaan.

Henkilöt

 
30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

10.9.2023 19:20 Susijengi

Herbert luotsasi Saksan maailmanmestaruuteen

Suomen kansalaisuuden jo 30 vuotta sitten saanut kanadalaislähtöinen Gordon Herbert, 64, liittyi suomalaisten palloilulajien maailmanmestarivalmentajien harvaan joukkoon luotsaamalla sunnuntaina Saksan koripallon miesten MM-kultaan. Saksa päihitti MM-finaalissa Serbian lukemin 83–77 (47–47).

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

31.8.2023 07:17 Susijengi

Kokenut Kap Verde ratsastaa jättiläinen Tavaresin hartioilla

Susijengin avausvastustaja MM-sijoitusotteluissa on tänään torstaina vastaan ryhmittyvä, historiansa ensimmäisiä MM-kisoja pelaava Kap Verde. Joukkueen peli rakentuu pitkälti Portugalin liigassa pelaavien veteraanien varaan, joskin ryhmän kulmakivenä komeilee Real Madridin järkäle, 221-senttinen Edy Tavares.

30.8.2023 16:47 Susijengi

Kap Verde ja Venezuela Susijengin vastustajiksi MM-sijoitusotteluissa

Okinawalla pelattavan MM-alkulohko F:n ottelut saatiin päätökseen keskiviikkoiltana. F-lohkosta ylempään jatkosarjaan etenevät lohkovoittaja Slovenia ja lohkokakkonen Georgia, kun taas Susijengi ottaa alemman MM-jatkosarjan sijoitusotteluissa mittaa lohkokolmonen Kap Verdestä ja lohkojumbo Venezuelasta.

29.8.2023 16:29 Susijengi

Giddey johti Australian ylempään MM-jatkosarjaan

Japani väläytteli vaarallisuuttaan jo toisena perättäisenä iltana kohoamalla 27 pisteen takaa-ajoasemasta kolmentoista pisteen päähän Australiaa vastaan vajaat kolme minuuttia ennen MM-alkulohko E:n päätösottelun loppua. Australia hyydytti Japanin kuitenkin rutiinilla ja karkasi 109-89 (57-35)-voittoon.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

28.8.2023 09:11 Susijengi

Mitalisuosikki Saksa Susijengin seuraava koetinkivi

Okinawan MM-kisalohko E:tä kahdella voitollaan johtava Saksa saapuu Susijengin seuraavaksi vastustajaksi tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa. Saksa peittosi edellisessä ottelussaan olympiapronssimitalisti Australian ja kaahaa vahvasti kohti Manilan MM-loppusarjaa Dennis Schröderin, Wagnerin veljesten ja Daniel Theisin johdolla.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

26.8.2023 11:37 Susijengi

MM-isäntä Japani luottaa kaukoheittoihin ja kaaokseen

Okinawan MM-alkulohko E:n isäntäjoukkue Japani on pienikokoinen, mutta huolellisesti yhteen pelaava ryhmä täynnä erinomaisia kaukoheittäjiä kahdella maailmanluokan atleetilla ryyditettynä. Hanno Möttölän mukaan parhaat aseet Japanin peittoamiseksi ovat maltti, joukkuepelaaminen ja fyysisyys.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

26.8.2023 03:31 Susijengi

Saksa taivutti kisaisäntä Japanin torstain iltaottelussa

Viime vuoden EM-kisoissa pronssia hakenut Saksa karkasi kisaisäntä Japanilta jo varhain MM-kisojen Okinawan E-lohkon perjantain myöhäisottelussa. Saksa latoi jo avausjakson loppuun mennessä kahdentoista pisteen johtolukemat ja kuittasi 81-63 (53-31)-voiton.

Näytä lisää vastaavia