BC Nokia ja Karhu Basket vääntämään finaalipaikasta

20.4.2018 Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

Bojan Sarcevic pelaa kenties uransa parasta kautta ja on valmis johdattamaan Karhu Basketin seuran ensimmäisiin Korisliigan finaaleihin.

Juho Lehtoranta toimii tuttuun tapaansa päävalmentaja Jussi Laakson sveitsiläisenä työkaluna, suorittaessa minkä tahansa tehtävän päävalmentaja tarvitsee hoidettavan.

"Pitäis olla", toteaa, todennäköisesti, Vincent Council jokaisen irrottamansa heiton jälkeen. Eikä ihme, sillä mies pelaa aivan käsittämätöntä kevättä.

Serbijätti Dragan Labovic on toisella Nokian visiitillään, jos mahdollista, vieläkin kovemmassa iskussa kuin ensimmäisellä. Kuvat: Ville Vuorinen

BC Nokia niputti joensuulaisen Kataja Basketin tyylipuhtaasti voitoin 3-0 matkalla välieriin, joukkueen nojatessa vahvasti päävalmentaja Ville Tuomisen organisoimaan puolustukseen sekä sarjan parhaimpiin lukeutuvan takamies-sentteri -kombinaation pelaamiseen. Sama sapluuna on tehnyt näätäpaidoista yhden koko sarjan kuumimmista joukkueista kevätauringon alla, eikä nokialaisten välieräpaikka ollut varmasti yllätys koripallokansan syvien rivien keskuudessa.

BC Nokian pelaamisen selkärankaa ei tarvitse varsinaisesti etsiä kissojen ja koirien kanssa. Sarjan isojen miesten eliittiin kuuluva serbijätti Dragan Labovic on jatkanut pudotuspeleissä siitä, mihin mies jäi runkosarjassa. Hyökkäyspäässä jokaisella mahdollisella tavalla jatkuvana uhkana toimiva Labovic postitti puolivälierissä 21,0 pistettä, 5,0 syöttöä ja 3,7 syöttöä ottelua kohden, nakutellen kahden pisteen heitot 53,3%, ja kolmoset peräti 55,6% tarkkuudella säkin pohjalle.

Fiksuna ja äänekkäänä pelaajana Labovic toimii myös BC Nokian puolustuspelaamisen ankkurina. Välierissä onkin mielenkiintoista nähdä, millä keinoin Bojan Sarcevicin johtama Karhu Basketin hyökkäys lähtee haastamaan Labovicia BC Nokian puolustuksen ytimessä.

BC Nokian kaksipäisen lohikäärmeen toinen pää löytyy takakentältä. Vincent Council lämmitteli syksyn ja leimahti ilmiliekkeihin kevätauringon pilkahtaessa pilvien takaa. Yhden onnistuneen ja yhden karvan päähän jääneen tripla-tuplan kevään aikana kirjauttanut Council omaa sen tason työkalupakin pelinrakentajan paikalla, ettei vastaavaa ole löydetty hetkeen liigaparketeilta.

Council jatkoi vahvaa kevättään puolivälierissä, niputtaen Kataja Basketin taskuunsa 18,0 pisteen, 10,0 syötön ja 5,0 levypallon keskiarvojen muodossa. Kaikki tämä, vaikka mies osui kolmen pisteen kaaren takaa tasoonsa nähden heikosti, 30,8% tarkkuudella (koko kaudella 40,4%). Council pitää näätäpaitojen hyökkäyksen lankoja käsissään mestarillisesti ja on varmasti valmis taistelemaan pelinrakentajien paremmuudesta Sarcevicin kanssa.

Ulkomaalaisnelikon täydentää monipuolinen Leyton Hammonds (13,7/7,3/3p 42,9%), sekä tarkkakätinen Devoe Joseph (18,3/4,3/3,7 syöttöä) joka latoi joka toisen kaukolaukauksen pussiin puolivälierissä. Näätäpaidoissa viettämässään 25 ottelussa 45,2% tarkkuudella kolmoset pussittanut Joseph toi Nokialle saapuessaan juuri tarvittavan lisän näätäpaitojen kokoonpanoon, eikä ole sattumaa, että juuri Josephin saapumisen jälkeen BC Nokia on ollut sarjan kuumimpia joukkueita.

Vahvaa kevättä pelaava Aapeli Alanen (10,3/4,7/1,0 torjuntaa) ja loputon mismatch-ongelma vastustajien puolustuksille, Eldar Skamo (5,0/5,3/2,0 syöttöä), tarjoilevat kotimaisen osaston kärkiosaamista ja tukevat erinomaisesti Councilia ja Labovicia näätien hyökkäyksessä.

Takakentän väsymätön rakkikoira Niko Mattila (5,7) tulee varmasti olemaan läpi sarjan Sarcevicin niskassa, lonkassa ja parhaimmillaan jopa saman pelipaidan alla puolustamassa mesikämmenten hyökkäysten moottoria. Vastaavasti etukentällä puolustuspään erikoisosaamista Labovicin takaa parketille tuo päävalmentaja Tuomisen luottopelaaja Daniel Dolenc (4,7/3,7).

- Karhu on voittanut 14 ottelua putkeen ja heillä on kotietu, joten kyllä he suosikkina tähän sarjaan lähtevät. Mutta, meillä on hyvä meininki ja korkea itseluottamus, niin mennään kokeilemaan, että minne se riittää. Ei meillä hirveästi ole menetettävää ja kun paineetta pääsee pelaamaan, niin yleensä hyviä asioita tapahtuu, pyörittelee BC Nokian päävalmentaja Ville Tuominen, siirtäen paineita kauhajokisten puolelle seuran nettisivuilla.

- Karhun hyökkäyspeli pyörii paljon Bojanin kautta. Bojanin palloskriinipelaaminen on iso osa heidän hyökkäystään. Puolustuspäässä he ovat isoja ja liikkuvia ja isotkin pelaajat pystyvät myös puolustamaan kaarella. He ovat todella monipuolisia puolustuspäässä.

Karhu Basketin hyökkäyspelaamisen moottorina toden tosiaan toimii tuttu partasuu, kenties uransa parasta kautta pelaava Bojan Sarcevic. Sarjan parhaiden pelaajien joukkoon kevään aikana noussut Sarcevic kieputteli puolivälierissä 17,0 pistettä ja 5,3 syöttöä, kahmien myös 2,0 riistoa ottelua kohden.

Sarcevicin ja Stephen Maxwellin (24,0/6,0) tai Gregory Manganon (16,7/5,3) väliset palloskriinipelit ovat useimpien mesikämmenten hyökkäysten keskiössä. Sarcevicin kirurgin tarkkaa operointia ei ole muutenkaan helppoa saada kuriin, eikä tilannetta helpota Maxwellin jatkuva uhka rullaajana ja Manganon kyky niin ikään rullata, mutta myös hypätä kaaren taakse naulaamaan kolmosia pussin pohjalle. Puolivälierissä 208-senttinen Mangano upotti kolmosensa renkaan läpi 44,4% tarkkuudella.

Karhu Basketin toinen todellinen ase löytyy laiturin paikalta. Urheilullinen, vahva ja monipuolinen laituri, 198-senttinen Rene Rougeau oli jo runkosarjassa kauhajokisten puolustuspään tärkeimpiä palasia ja mies on jatkanut samalla linjalla pudotuspeleissä. Silmämääräisesti joka puolelle parkettia ennättävä Rougeau kirjautti puolivälierissä keskiarvoikseen 11,0 pistettä, 6,7 levypalloa, 5,3 syöttöä, järjenvastaiset 4,0 torjuntaa ja 1,3 riistoa ottelua kohden.

Räjähdysmäisen nousun kotimaisen koripalloyleisön yleiseen tietouteen tällä kaudella tehnyt Henri Kantonen (8,0/4,3/2,0 syöttöä/1,0 riistoa) täydentää kauhajokisten viisikon ja tarjoaa Sarcevicille hyökkäysalueen äärimmilleen levittävää heittouhkaa. Sarcevicin takana pelintekijän roolia harjoittaa Joonas Lehtoranta (5,5), joka pystyy parhaimmillaan omalla panoksellaan muuttamaan yksittäisen ottelun kulun Karhu Basketin suuntaan.

Päävalmentaja Jussi Laakson sveitsiläinen linkkuveitsi, tarvittaessa likimain minkä tahansa roolin ja työnkuvan tismalleen halutulla tavalla suorittava Juho Lehtoranta (4,7/3,3) tuo 82 pudotuspelin kokemuksellaan myös tarvittavaa rauhallisuutta joukkueen pelaamiseen molemmissa kenttäpäissä. Pyrinnön paidassa mestaruudenkin voittanut Kelvin Lewis (11,7/3,7/2,0 syöttöä/1,0 riistoa) tarjoaa samanlaista turvaa ja rauhallisuutta, samalla tuoden tarvittavan lisämausteen Karhu Basketin hyökkäykseen jatkuvalla korintekovalmiudellaan.

- Puolivälierien jälkeen saimme noin viikon valmistautumisjakson välieriin. Olemme käyttäneet sen ajan hyvään harjoitteluun sekä vastustajan heikkouksien ja vahvuuksien opiskeluun, toteaa Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso.

- Olen varma, että perjantaina pallon noustessa olemme valmiita haasteeseen, jonka BC Nokia meille asettaa. Nokialaisryhmällä oli myös viikon verran aikaa punoa juoniaan, mutta vaikka jotain uuttakin vastaan tulisi, heidän keihäänkärkensä on edelleen trio Labovic-Council-Joseph.

 
9.4.2020 14:16 Korisliiga

Vuoden tulokas ja TikTok-tähti – Nokian Shawn Hopkins tähtää yhä ulkomaille

Shawn Hopkins palasi Yhdysvalloista viime kaudeksi kasvattajaseuraansa Nokialle. Tähtäimet ovat yhä kaukana maailmalla, ja keskeytynyt Korisliiga-kausi toi kaappiin lisämotivaatioksi yleisön äänestämän Vuoden tulokas -palkinnon.

6.4.2020 09:28 Korisliiga

Greg Gibson Katajan ja Nokian toisesta puolivälierästä: ”Oli aika keskittyä uudelleen”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2017, jolloin Kataja Basketin ja BC Nokian välisessä puolivälieräsarjassa joensuulaiset joutuivat uudelleenkasaamaan rivinsä edellisvuoden trauman vuoksi. Puolivälieräsarjan toisessa ottelussa Näädät kaatoi Katajan hurjan loppukirinsä myötä.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

31.3.2020 11:18 Korisliiga

Henri Kantonen aloittaa harjoitukset yksin – sopimus on katkolla ja urheilubisnes seisauksessa

Korisliigassa kovassa nousujohteessa ollut Henri Kantonen ei vielä tiedä tulevan kauden työnantajaansa. Mutta ensin täytyy keksiä, miten parhaaseen ikään tuleva pelaaja pääsee poikkeustilassa edes treenaaman.

30.3.2020 10:05 Korisliiga

Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:21 Korisliiga

Pieti Poikola on Lahti Basketballin uusi valmentaja

Kolminkertainen vuoden valmentaja ja Korisliiga-mestari Pieti Poikola tarttuu Lahti Basketballin tahtipuikkoon.

25.3.2020 16:08 Korisliiga

Korisseurat julkaisseet runsaasti kannatuskampanjoita

Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.

24.3.2020 13:42 Korisliiga

Teemu Rannikko uskoo koripallon, urheilun suosioon – seurojen talousongelmiin puolestaan ei ole helppoa vastausta tarjolla

Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.

23.3.2020 13:30 Korisliiga

Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.3.2020 20:57 Korisliiga

Vilpas takaisin kärkeen – Kataja nousee uhkaavasti

Illan ottelukierroksella Salon Vilpas otti Korisliigan kärkipaikan takaisin, Kouvot vahvisti paikkaansa playoff-viivan päällä ja Kataja antoi jälleen myrskyvaroituksen pudotuspeleihin.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.3.2020 21:00 Korisliiga

Seagulls ei ole valmis luopumaan paalupaikasta – Kobrat kotonaan Uraa parempi

Ottelun yllättävänä tähtenä hääri veteraanisentteri Timo Heinonen, kun Seagulls voitti Lahden. Illan toisessa ottelussa Kobrat kaatoi kotonaan Uran.

9.3.2020 10:15 Korisliiga

Korismaanantai: Nokia haastaa kotonaan Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa Kauhajoki vierailee Nokialla.

7.3.2020 22:18 Korisliiga

Ennakkosuosikit vahvoja päivän otteluissa

Lauantain otteluissa ei nähty yllätyksiä. Voittoihin ylsivät Seagulls, Vilpas, Kauhajoki ja UraBasket eGameStars.

Näytä lisää vastaavia