Daniel Jansson Saksan Pro A:n Tübingenin peräsimeen

17.4.2020 13:32 Jo pitkät tovit Saksassa viipynyt Kouvolan Kouvojen kasvatti Daniel Jansson, 40, siirtyy Saksan Pro A -liigaa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi. Kesken kaiken päättyneellä 2019-20-seurajoukkuekaudella Jansson toimi Bundesliigaa ja Eurocupia pelanneen Ratiopharm Ulmin miesten edustusjoukkueen apuvalmentajana.

Daniel Jansson kääntää uuden luvun valmentajanurallaan. Kuva: Oma Design.

Lähes 70-vuotisen historiansa aikana Tübingen ehti pelata 14 perättäistä kautta Saksan Bundesliigaa ennen tipahtamistaan kakkostasolle Pro A:han kaudeksi 2018-19.

Tübingen on käynnistänyt vastikään uuden pitkän tähtäimen nousuprojektin, joka perustuu ennen kaikkea nuorten saksalaisten prospektien kehittämiseen. Projektin päävalmentajaksi valittiin Jansson, jonka meriitit juniorivalmentajana saksalaisessa koripallossa ovat kiistattomat.

- Olen valtavan ylpeä siitä, että sain mahdollisuuden olla osana näin mahtavaa organisaatiota ja näin pitkään. Samalla olen hyvin ylpeä myös siitä mitä saimme Ulmissa aikaiseksi: Seura on ehdottomasti vakiinnuttanut paikkansa Euroopassa eräänä parhaista akatemioista, ja viime kausi Bundesliigassa ja Eurocupissa avasi silmät monella tavoin uudelleen, Jansson kommentoi.

Jansson luonnehtii kuutta vuotta Ulmissa hedelmälliseksi. Pitkä aikakausi yhdessä seurassa synnytti kuitenkin janon uusien haasteiden pariin.

- Kuusi vuotta Ulmissa on pitkä aika. Tübingen osoitti pitkään kiinnostuksensa minun palkkaamisekseni, ja kun puhuimme seuran kanssa heidän uudesta kurssistaan ja pitkäaikaisesta projektista, myös oma kiinnostukseni heräsi. Samalla täytyy muistaa, että Tübingen on Ulmille erittäin rakas paikallisvihollinen, ikään kuin pikkuveli, joten alusta asti molempien seurojen johdot olivat mukana keskusteluissa. Avoimuus ja ennenkaikkea Ulmin tuki helpottivat valtavasti vaikean päätöksen tekoa.

Saksassa, kuten muuallakin Euroopassa, tieto seurajoukkuekauden 2020-21 alkamisesta on vielä täysin hämärän peitossa, eikä sen parempaa tietoa ole kevätkauden 2020 jatkosta tai tulevasta kesäharjoittelusta.

- Tämän hetken tilanne on kaikkialla äärimmäisen vaikea, ja toki se heijastuu myös Tübingenin organisaatioon. Valmentajia ja työntekijöitä on lomautettu, ja samalla valtava epävarmuus ja -tietoisuus vallitsee toiminnan ympärillä. Näissä vallitsevissa olosuhteissa voi kuitenkin piillä myös mahdollisuus, Jansson avaa.

- Tübingenin menestyksekkäät kaudet ovat usein perustuneet äärimmäisen onnistuneisiin ulkomaalaishankintoihin, mutta kaikki ymmärtävät että se ei pitkässä juoksussa ole pysyvä ratkaisu. Toivottavasti pystyisimme hissukseen rakentamaan seuran uuden filosofian ja toimintatavat niin, että seurasta tulisi tasaisemmin menestyvä organisaatio. Tarkoitus olisi löytää ylöspäin suuntaavia pelaajia, jotka voisivat sitoutua projektiin myös pidemmäksi aikaa. On pidemmän päälle rankkaa rekrytoida täysin uusi joukkue joka vuosi. Ainakin se on varmaa, että paljon on töitä tehtävänä.

Menestystä, palkintoja ja nuorten pelaajien kehitystä

Jansson on viihtynyt Saksassa jo runsaan puolen vuosikymmenen ajan. Hän siirtyi saksaan kesällä 2014 Ratiopharm Ulmin akatemiajoukkueen päävalmentajaksi. Kaksi vuotta myöhemmin, 2016, hänet palkittiin ansioistaan Saksan U19-liigan (NBBL) vuoden valmentajana joukkueen edettyä liigan Final Fouriin.

Vuonna 2017 pelkistä nuorista saksalaispelaajista koostuva Ulmin akatemiajoukkue eteni Janssonin johdolla Saksan Pro B -liigan mestaruuteen, jolloin Jansson valittiin vuoden valmentajaksi. 2018 Ulm eteni jälleen NBBL:n Fouriin ja 2019 Jansson palkittiin Kurt Siebenhaar -palkinnolla merkittävästä juniorityöstä Baden-Wurttembergin alueella.

Janssonin suojatteja Ulmin akatemiajoukkueessa ovat vuosien aikana olleet mm. Chrissi Phillips, Marcell Pongo ja David Krämer. Ulmin nuoriin suojatteihin lukeutuu myös Killian Hayes, joka on kärkiehdokkaita tulevassa NBA:n varaustilaisuudessa.

Suomessa Jansson on tehnyt tähänastisen valmentajauransa PuHu Junioreissa, missä hän työskenteli myös toiminnanjohtajana, sekä Suomen juniorimaajoukkueissa. Pelaajaurallaan Jansson edusti PuHua ja Porvoon Tarmoa kolmella Korisliiga-kaudella. Nuorisomaaotteluita hänelle on pelaajana kirjattu 24 kappaletta 4,1 pisteen keskiarvolla.

 
8.7.2020 08:57 Susiladies

Anniina Äijänen jatkaa sarjanousun jahtaamista Ferrolissa

Susiladiesin Anniina Äijänen, 24, jatkaa Espanjan Liga Femenina 2:n Universitario de Ferrolissa myös tulevalla kaudella. Keskeytetyltä kaudelta Äijäselle ja Ferrolille jäi sarjanousun kokoinen palanen hampaankoloon.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

3.7.2020 08:56 Suomalaiset ulkomailla

Gordon Herbert siirtyy Venäjälle Avtodorin peräsimeen

Kanadan päävalmentajaksi vuoden 2019 MM-kisojen jälkeen noussut suomalais-kanadalainen Gordon Herbert, 61, valmentaa seuratasolla ensi kaudella Venäjän korkeimmalla seuratasolla VTB-liigassa pelaavaa Avtodor Saratovia. Apuvalmentajaksi Avtodoriin saapuu viime kaudella Frankfurtissa apuvalmentanut 25-vuotias Daniel Herbert.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

30.6.2020 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonilla hienot jäähyväiset Ulmille – ”Rotsi oli aika tyhjä”

Daniel Janssonin kuusi vuotta kestänyt valmennustaival Ulmin kanssa päättyi ainakin toistaiseksi Bundesliigan lopputurnauksen välierään. Seuraavaksi Janssonia odottavat Tigers Tübingenin päävalmentajatehtävät.

26.6.2020 07:49 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin kausi päättyi makeaan voittoon

Sasu Salinin kausi Teneriffan kanssa tuli päätökseen torstai-iltana, kun joukkue pelasi Espanjan liigan lopputurnauksen viimeisen pelinsä. Kausi päättyi komeasti niukkaan voittoon Barcelonasta.

25.6.2020 22:06 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo tyytyväinen Merlins Crailsheimin kauteen – ”Löysimme perusajatuksen nopeasti eikä menestys ollut sattumaa”

Iisalon veljesten Tuomaksen ja Joonaksen valmentama Merlins Crailsheim jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa jumbosijalle. Päävalmentaja Tuomas Iisalo oli kuitenkin tyytyväinen lopputurnauksen antiin ja kokonaisuudessaan sensaatiomaiseen kauteen.

25.6.2020 14:29 Susiladies

Susiladiesin Elina Koskimies jatkaa Espanjan Ibaizabalissa

Susiladiesin Elina Koskimies, 23, jatkaa ammattilaisuraansa tutussa ympäristössä myös ensi vuonna, kun Koskimies on tehnyt jatkosopimuksen Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaavan GDKO Ibaizabal ST:n kanssa.

24.6.2020 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm putosi finaalista – Sasu Salinin Teneriffalle avausvoitto

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taipui Saksan Bundesliigan välierässä Ludwigsburgille ja samalla Ulmin vahva meno tuli päätökseen. Espanjassa Sasu Salinin edustama Teneriffa avasi voittotilinsä.

22.6.2020 08:53 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm jännittävistä lähtökohdista toiseen välierään

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taistelee tiukasti Saksan Bundesliigan lopputurnauksen finaalipaikasta. Espanjassa Sasu Salinin Teneriffan jatkohaaveet sen sijaan kariutuivat.

20.6.2020 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Janssonin Ulm välieriin - Koposen kausi päättyi

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm eteni Saksan Bundesliigan lopputurnauksen välieriin. Petteri Koposen kausi sen sijaan päättyi, kun Bayern München putosi jatkosta. Espanjassa Sasu Salinin vahva pelivire jatkui, mutta Teneriffa hävisi jälleen.

19.6.2020 11:59 Pääjuttu

Elias Valtonen ammattilaisuran alkuun Tübingenin paidassa

Viimeiset kaksi kautta Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Arizona Statea edustantu Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 21, on allekirjoittanut 1+1-vuotisen sopimuksen Saksan Pro A-liigan Tübingenin kanssa. Susijengin nuoreen kaartiin kuuluvaa Valtosta, 200 cm, valmentaa Tübingenissa vuosikaudet Saksassa viihtynyt Daniel Jansson.

18.6.2020 09:47 Suomalaiset ulkomailla

Salinin loistopeli ei riittänyt voittoon Espanjassa –Jansson kiinni välieräpaikassa Saksassa

Espanjan liigan lopputurnaus saatiin käyntiin keskiviikkona ja Sasu Salinin Teneriffa aloitti harmittavalla tappiolla Salinin loistovireestä huolimatta. Saksassa sen sijaan alkoivat pudotuspelit ja Daniel Janssonin Ulm otti tiukan otteen välieräpaikasta.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

15.6.2020 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm lohkovoittoon

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm selvitti Saksan Bundesliigan lopputurnauksen lohkovaiheen tappioitta ja voitti A-lohkon.

13.6.2020 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo jatkosopimukseen Merlins Crailsheimin kanssa

Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat Saksan Bundesliigassa loistokauden pelanneen Crailsheim Merlinsin valmentajina myös ensi kaudella. Veljesten sopimus kattaa ensi kauden.

11.6.2020 14:55 Susiladies

Suurlupaus Awak Kuier aloittaa ammattilaisuransa Italiassa

Suomen koripallon huipputalentti ja yleisöäänestyksessä naisten Korisliigan vuoden pelaajaksi arvostettu Awak Kuier, 18, on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Italian Serie A:ssa pelaavan Virtus Eirene Ragusan kanssa.

11.6.2020 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm varmisti paikan pudotuspeleihin Bundesliigassa

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm varmisti paikkansa Saksan lopputurnauksen pudotuspeleissä kaatamalla Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Merlins Crailsheimin.

9.6.2020 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Bayern München murskasi Iisalojen Merlinsin

Saksan Bundesliigan kauden päättävässä lopputurnauksessa saatiin toinen kierros käyntiin maanantaina ja Petteri Koposen edustama Bayern München kirjautti avausvoittonsa Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Merlins Crailsheimin kustannuksella.

6.6.2020 23:36 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm kukisti Koposen Bayern Münchenin

Saksan Bundesliiga starttasi uudestaan muutaman kuukauden tauon jälkeen kauden päättävän lopputurnauksen merkeissä. Lauantaina pyörähtivät käyntiin A-lohkon pelit ja Daniel Janssonin Ulm järjesti heti jättiyllätyksen kaatamalla Petteri Koposen Bayern Münchenin.

Näytä lisää vastaavia