28.11.2018 18:40 Koripalloerotuomareiden koulutusklinikoita on järjestetty muutaman vuoden ajan ympäri Suomea. Koulutusklinikkoja järjestetään eri turnauksien yhteydessä ympäri maata. Koulutusklinikoilla keskitytään ottelutarkkailuihin ja niistä annettaviin palautteisiin.
Koulutuspäivä alkaa lyhyellä yhteisellä luennolla, missä kouluttajat kertovat päivän aikataulun, tutustuvat tuomareihin sekä kertovat hieman siitä mitä ottelutarkkailu on. Päivän aikana tuomarit viheltävät 2-4 ottelua, riippuen turnauksen aikatauluista. Tuomarit saavat näistä henkilökohtaisen suullisen palautteen omista vahvuuksistaan, sekä kehityskohteista ja lisäksi sähköpostilla yhteenvedon kaikista tarkkailuista.
Kenelle klinikka on tarkoitettu?
Koulutusklinikalle voi osallistua kuka tahansa koripalloerotuomari. Olet sitten ihan uusi tuomari (NUE), muutama vuosi sitten kurssin käynyt (ALE, SAE) tai hieman pidemmälle edennyt (LTE), on kurssi sinulle juuri sopiva. Sinulla voi siis olla suuret tavoitteet tuomarina tai haluat vain kehittää omaa osaamistasi.
Erotuomareiden koulutusklinikalle Kouvolassa Tykkimäkiturnauksen yhteydessä 17.11.2018 osallistui juuri edellä mainittuja tuomareita. Seuraavaksi haastatteluja kolmen eri tuomariluokituksen omaavasta ja eri-ikäisestä tuomarista.
Taavi Lapila NUE, Kouvola
Olen pelannut koripalloa 17 vuotta ja seuroja ovat olleet ToPo, Masu, Sykki, Kori-80 ja Kouvot. Tuomaroinnin aloitin 16-vuotiaana, kun isä huomasi erotuomareiden peruskurssin Malmin palloiluhallilla. Aloitin tuomitsemiset pienten junnujen sarjapeleissä. Mahtuihan tuohon alkuun muutamia hurjempiakin matseja miesten ja naisten alasarjoissa. Hakeuduin klinikalle kehittääkseni itseäni erotuomarina, siten pystyn paremmin auttamaan kroonista erotuomaripulaa alueella. Näinkin pitkään kun olen tuominnut, ei otteluitani koskaan ole tarkkailtu, tai en ole saanut toiminnasta palautetta. Koulutusklinikkaa pidän erittäin hyödyllisenä, koska sain asiallista palautetta omasta toiminnastani. Sain klinikalla hyvää ”sparrausta” tuomarointeihini. Nyt tiedän omat kehityskohteet, jotka pyrin pitämään mielessäni tulevissa otteluissa.
Taavi Lapila, Kouvolasta
Ilkka Juvonen SAE, Mikkeli
Aloitin pelaajana 70-luvun puolivälissä Kouvojen junnuissa. Pelasin Kouvolassa myös miesten II-divisioonaa. Pelejä on kertynyt myös Tampereella ja Porissa. Mikkelissä olen asunut 30 vuotta. Valmensin MiNMKY:n tyttöjen sekä naisten joukkueita 10 vuotta. Valmennuksen lopetettuani halusin tehdä vielä asioita koripallon parissa. Valmentajaurallani olen antanut riittävästi palautetta tuomareille. Halusin kokeilla tuota vastaanottajan roolia tuomarina. Hakeuduin koulutusklinikalle, koska haluan vielä kehittää omaa osaamistani tuomarina, ”koskaan ei ole liian myöhäistä kehittyä”. Halusin saada palautetta omasta toimimisesta ja varmuutta tuomarointiini. Sain klinikalta itselleni todella paljon ohjeita esimerkiksi mekaniikkaani. Noita asioita pystyn parantamaan tulevissa otteluissani. Yhtenä motivaationa jatkaa tuomaritoimintaani on myös omasta kunnostani huolehtiminen.
Ilkka Juvonen, Mikkelistä ja Perttu Pekkarinen, Joensuusta
Perttu Pekkarinen LTE, Joensuu
Aloitin koripalloharrastuksen pelaajana minipojissa, jatkaen aina A-poikiin saakka. Olen toiminut myös minipoikien valmentajana. Erotuomareiden peruskurssin kävin 14-vuotiaana. Ensimmäinen pelini oli melko haasteellinen, kun tuomitsin miesten harrastesarjan ottelun. Tuomarina minulla on menossa jo seitsemäs kausi. Viime vuonna suoritin jatkokurssin ja osallistuin myös Kouvolassa järjestetylle koulutusklinikalle. Silloin sain kouluttajilta suosituksen hakeutua Kansalliselle erotuomariklinikalle (KEK). Klinikan suoritin tammikuussa tentteineen sekä fysiikkatesteineen ja sain korotettua erotuomariluokituksekseni liittoerotuomariksi. Tällä kaudella olen päässyt tuomitsemaan naisten I-divisioonaa, 16-, 17- ja 19-vuotiaiden valtakunnallisia otteluita. Koulutusklinikalle hakeuduin uudelleen, koska haluan kehittää edelleenkin toimintaani. Halusin saada palautetta toiminnastani kentällä, koska omaa toimintaa on vaikea arvioida tuomaroidessa. Palaute katsojilta tai valmentajilta tulee harvoin hyödyllisessä muodossa. Klinikalla sain palautetta toiminnastani ja pystyin kysymään epäselviä asioita kouluttajilta. Klinikka on myös mielestäni hyvä paikka käydä katsomassa millä tasolla oma osaamiseni on tällä hetkellä. Myös koulutusklinikan henki on ollut loistava molemmilla kerroilla. Tavoitteeni on tällä kaudella päästä Talentti klinikalle näyttämään kykyjäni mahdollisesta pääsystä pääsarjatuomariryhmään.
Yhteistyö turnausten järjestäjien kanssa
Koulutusklinikkojen onnistumiseksi on erittäin tärkeää tehdä yhteistyötä turnausjärjestäjien kanssa. Kahtena vuonna klinikka on järjestetty yhteistyössä Kouvojen kanssa. Yhteistyö on sujunut erinomaisesti. Kouvoista tuomaripäällikkönä on toiminut juniorivalmennuspäällikkö Jyri Haikonen. Tämänvuotinen turnaus oli jo järjestyksessä 27. Haastetta Jyrille toi 157 joukkueen ja 736 tuomaritehtävän organisointi. Jyrin mukaan turnaus onnistui jälleen hyvässä turnaushengessä. Ennätyksellistä oli se, että mikrojoukkueita osallistui peräti 56, joka on osoitus koripallon kasvusta Suomessa. Jyri näkee tässä valoisan tulevaisuuden suomikoriksessa. Jyri haluaa välittää kiitoksen kaikille turnauksen järjestelyihin osallistuneille vapaaehtoisille ja muille toimijoille, tuomareita unohtamatta.
Tervetuloa klinikoille!
Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä, voit olla yhteydessä Koripalloliittoon Oona Panulaan.
oona.panula@basket.fi
Tästä ilmoittautumiseen
https://tapahtumat-basket-fi.pwire.fi/tapahtumat/tag/erotuomarin-koulutusklinikka/
Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille, jotka ovat aktiivisesti toimineet tason 2 erotuomareina noin vuoden ajan. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.
Koripalloliitto järjestää kaudella 2025-26 kaksi Valtakunnallista erotuomariklinikkaa (VEK). Klinikat järjestetään Espoo liikkuu -tournamentin yhteydessä 23.-24.8.2025 ja Susi All Stars Cupin yhteydessä 28.-30.11.2025.
Enni Alm ja Paulus Parkatti suorittivat IWBF:n Zone-erotuomariklinikat hyväksytysti Sveitsissä ja Italiassa.
Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.
Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.
Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.
Talentti erotuomariklinikka on koulutus potentiaalisille erotuomareille. Talentti järjestetään U14-lopputurnauksen yhteydessä, 2.-4.5.2025, Lohjan Kisakalliossa. Talentti erotuomariklinikka is a clinic for potential referees who want to get to the higher level. It is held during U14 final tournament in Kisakallio, Lohja, 2.-4.5.2025.
Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.
Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssi II:n suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.
Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.