Erotuomari Timo Favorin hyppäsi kaukalosta parketin laidalle

11.3.2021 13:15 Timo Favorin on yksi suomalaisen palloiluhistorian tunnetuimmista erotuomareista. Jääkiekon SM-liigassa päätuomarina 1000 peliä viheltänyt tamperelainen päätti uransa helmikuussa 2019. Favorinin mukaan sen jälkeen tapahtui sattuma, joka johdatti hänet tiiviisti koripalloerotuomareiden matkaan.

Timo Favorin pääerotuomariura päättyi Tampereella Tapparan ja Ilveksen välisessä ottelussa. Kuva: Mika Kylmäniemi / Jääkiekon SM-liiga Oy

Seppo Mäkelä, Timo Favorin ja Jari Levonen jääkiekon puolella. Jorma Ovaska, Carl Jungebrand ja Ilkka Weijo muun muassa koripallossa. Historian saatoissa on nähty lukuisia upeita erotuomareita, jotka ovat jo lopettaneet uransa ja jättäneet muistijäljen niin laji-ihmisiin kuin seuraajiinkin. Edellä olevia erotuomareita yhdistää ainakin yksi asia: jokainen heistä oli persoona. Erotuomari, josta niin katsojat kuin joukkueetkin välillä pitivät ja välillä inhosivat .

51-vuotias Timo Favorin on jääkiekon SM-liigan erotuomareiden maratontaulukon kärkinimi. Hänen tuomariuransa päättyi 2019, kun 1000 ottelua tuli täyteen. Favorin valittiin neljästi SM-liigan parhaaksi erotuomariksi. Hän toimi erotuomari MM-kisoissa ja Torinon olympialaisissa 2006. Uran jälkeen hän kirjoitti yhdessä Linda Huhtisen kanssa omaelämänkerran Tuomari, Timo Favorinin tarina (Bazar 2019).

Kun Favorinin ansiokas ura jääkiekkoerotuomarina päättyi, hän oli jo mielessään halunnut kokeilla jotain täysin uutta. Silti päätymisen koriksen pariin oli omien sanojen mukaan puhdasta sattumaa.

- Olin kyseisenä syksynä 2019 Ylen Radio Suomessa vieraana puhumassa erotuomarimaailmasta yhdessä Kati Nynäsin kanssa. Tuosta tapaamisesta jäi kytemään keskusteluyhteys minun ja Katin välillä, Favorin sanoo.

Favorin on urheiluihminen henkeen ja vereen. Lajista riippumatta hän tykkää seurata urheilua ja opiskella eri lajien hienouksia. Kun aktiiviura kaukaloissa loppui, Favorin on ollut sen jälkeen tuttu näky koriskatsomoissa. 

- Sovimme Katin kanssa kahdenkeskisellä sopimuksella, että kirjaan ylös huomioita, jotka liittyvät erotuomaritoimintaan Korisliigassa. Tein siis vuoden hiljaista työtä taustalla, josta ainoastaan Kati tiesi. Kun viime vuoden syksyllä tulimme erotuomareiden koulutustilaisuudessa ulos asian kanssa, moni yllättyi, Favorin naurahtaa.

 

Erotuomarin yksi tärkeimmistä tehtävistä on jouheva pelinjohtaminen

Kati Nynäs toimii Suomen Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentaja. Yhteistyö kahden entisen huippuerotuomarin välillä on ollut molemmin puolin avartavaa. Kyseessä ei ollut salainen tehtävä, vaikka se salassa pitkään pysyikin.

Favorin tehtävänä ei ole ollut ottaa kiinni yksittäisiin tuomioihin, vaan pääfokus on ollut erotuomareiden pelinjohtamisessa ja siinä, että ottelut menisivät erotuomareiden osalta jouhevasti läpi. 

- Koripalloerotuomareiden työ on muuttunut viime vuosina, kun videotarkastukset ovat tulleet osaksi tukemaan tuomioiden tekemistä. Mielestäni koristuomarit ovat omaksuneet tämän loistavasti ja tuomiot tulevat tarkastuksien jälkeen nopeasti.

- Korisliigassa on todella ammattimaisia erotuomareita. Olen itse keskittynyt tuomaan oman kokemukseni nimenomaan pelinjohtamisen näkökulmasta. Peliä pitää saada oikealla tavalla jouhevammaksi. Kun pallo on pelissä, ylimääräinen härvääminen ottelutapahtumassa jää vähäisemmäksi. Siksi on tärkeää, että niin sanotut torikokoukset jäävät vähälle.

- Erotuomareiden jyvät ja akanat erottuvat yleensä niissä tilanteissa, jossa on kyseessä haastavampi sääntötulkinta. Silloin erotuomareiden keskustelutaidot ja kehonkieli nousee tärkeämpään rooliin. Mitä nopeammin näistä tilanteista erotuomarit selviävät, jää kaikelle muulle ylimääräiselle näissä tilanteissa vähemmän aikaa, Favorin näkee.   

Puhutaan sitten koripallosta tai jääkiekosta, puhutaan pallopelistä, joista löytyy erotuomarin vinkkelistä paljon yhtymäkohtia.

- Erotuomarit viheltävät luottamuksesta. Siinä missä pelaajille ja valmentajille tapahtuu virheitä ottelutilanteissa, samaa käy myös erotuomareille. Erotuomarit pystyvät johtamaan peliä monella tapaa ja mitä jouhevammin peli viedään läpi sitä parempi. 

 

Keskustelut erotuomareiden kanssa antaneet paljon molemmin puolin

Favorin kertoo, että hän on käynyt paljon keskusteluja vuoden aikana koripalloerotuomareiden kanssa. 

- Koripalloerotuomarit ovat todella analyyttinen ja akateeminen porukka. Koriksen rikkaus on se, että mukana on sekä vanhoja että nuoria tuomareita. On naisia ja miehiä, nuoria ja kokeneita – ja paljon eri kansalaisuuksia. Koripallon globaalius näkyy juuri tässä ja se on mahtava asia, Favorin näkee.

Erotuomarit nostetaan usein jalustalle yksittäisten tilanteiden pohjalta. Favorin ei ole asiantuntija yksittäisissä koriksen sääntötulkinnoissa, vaan hänen tuoma kokemus pelinjohtamistaidoissa on antanut paljon koripalloerotuomareille. 

- On ollut kiva, miten hyvin minut ja näkemykseni on otettu vastaan. Tarkoitukseni on ollut pelinjohdollisesti haastaa erotuomareita, miten tietyissä tilanteissa voidaan asiat kommunikoida ja hoitaa, että peli pysyy jouhevasti kasassa.

- On ollut hienoa seurata, miten koripalloerotuomarit jatkuvasti kehittävät itsesään. On parit kuntotestit, videotehtävät ja sääntökokeet joka vuosi. Erotuomarit lähestyvät todella analyyttisesti omaa tehtäväänsä kohtaan.

Vaikka Favorin on silminnähden innoissaan toimiessaan koripalloerotuomareiden kanssa, yksi asia on varma. Häntä ei koripalloparketeilla tulla näkemään.

- Ei varmasti tule tapahtumaan, Favorin naurahtaa.

- Toki pakko myöntää sen verran, että ensi syksynä juoksen sen vaadittavan juoksutestin, kun 1200 peliä viheltänyt Pekka Saroskin sen menee, niin onhan minunkin nuorempana ja kokemattomampana poikana siihen pystyttävä!

 
23.8.2021 12:40 Erotuomarit

Suomella tulevilla kausilla seitsemän FIBA-erotuomaria

Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n erotuomarilistalla on yhteensä seitsemän suomalaista tuomaria. Mukana on niin Korisliigasta kuin naisten Korisliigasta tuttuja erotuomareita.

20.4.2021 09:10 Erotuomarit

Naisten toisessa finaalissa tehtiin historiaa: naispuolinen nelikko vastasi oikeuden jakamisesta

Tapiolan Hongan ja Peli-Karhujen toisessa finaalissa tehtiin suomalaista korishistoriaa, kun ottelun koko erotuomarikolmikko sekä komissaari olivat naisia.

20.11.2020 11:15 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: uusi heittoliike, tekninen virhe loppuhetkillä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

28.10.2020 10:37 Erotuomarit

Salman Babar, 19, on ikäisekseen kokenut erotuomari: ”Tämä on loistava tapa pysyä koriksessa mukana”

Salman Babar toimi erotuomarina ensimmäisen kerran 14-vuotiaana. Sen jälkeen hän on vuositasolla viheltänyt parhaimpina kausina yli 120 ottelua. Hänen mukaansa tuomarointi on loistava harrastus, jonka avulla hän pysyy kunnossa.

27.10.2020 15:10 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrikkeitä ja virheitä ennen heittotilanteita

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

15.7.2020 13:00 Koripalloliitto tiedottaa

Timo Nieminen Koripalloliiton erotuomaripäälliköksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi erotuomaripäälliköksi on valittu Timo Nieminen. Hän aloittaa tehtävässä elokuun puolessa välissä.

28.5.2020 10:00 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliitto kehittää erotuomaritoimintaansa

Erotuomaritoiminnan päällikkönä Koripalloliitossa toiminut Kati Nynäs siirtyy osa-aikaiseksi huippuerotuomarivalmentajaksi vastaamaan erotuomareiden koulutuksesta ja toiminnan kehittämisestä. Samalla Koripalloliitto on tehnyt päätöksen uuden erotuomaripäällikön palkkauksesta. Uusi erotuomaripäällikkö tulee vastaamaan kaikesta muusta erotuomaritoiminnasta ja sen kehittämisestä.

28.2.2020 21:43 Erotuomarit

Erotuomarilegenda Jorma Ovaskan paita jäädytettiin Karhuvuoressa

Kotkassa kunnioitettiin huimaa erotuomariuraa tehnyttä Jorma "Jorkka" Ovaskaa, kun ennen KTP-Kobrat-ottelua jäädytettiin Ovaskan tuomaripaita.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

11.9.2019 09:26 Pääjuttu

Korisliigojen ja miesten ykkösdivisioonien kauden 2019-20 erotuomaristot julkaistu

Koripalloliiton erotuomariyksikkö on nimennyt alkavalla kaudella Korisliigoja sekä miesten divareita tuomitsevat erotuomarit.

10.7.2019 09:46 Valmentajat

Tiina Sten toimii Slovenian Summit -tyttökoristapahtuman pääorganisaattorina

Slovenian Postojnassa järjestettävä FIBA Euroopan suurin tyttökoristapahtuma kerää Euroopasta tyttöpelaajien lisäksi naisvalmentajia ja -erotuomareita viisipäiväiselle leirille 11.7.-15.7. Entinen naisten maajoukkuepelaaja Tiina Sten toimii tapahtumassa isossa roolissa.

18.6.2019 12:33 Erotuomarit

Suomalaisia erotuomareita valittu kesän arvokilpailuihin

Kuluneen pelikauden aikana suomalaiset erotuomarit tuomitsivat kotimaan sarjojen lisäksi lähes sata kansainvälistä ottelua. Tulevana kesänä viisi suomalasista erotuomaria nähdään nuorten arvokisoissa sekä universiadeissa.

22.8.2018 09:14 Koripalloliitto tiedottaa

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin

Tähän juttuun on koottu FIBA:n sääntömuutoksen tärkeimmät kohdat. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2018.

17.8.2018 10:13 Erotuomarit

Hannu Kauppinen raivaa tietä FIBA:n video-operaattorina

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA panostaa toiminnassaan yhä määrätietoisemmin erotuomaritoiminnan kehittämiseen. Viime vuodet erotuomaritarkkailijana Suomessa toiminut Hannu Kauppinen oli tänä kesänä 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa video-operaattorina tuomassa kansainvälistä erotuomaritoimintaa uudelle aikakaudelle.

8.8.2018 15:17 Erotuomarit

Ville Selkeelle arvokasta kokemusta U17 MM-kisoista

Komeettamaisen nousun kotimaisen koripallon tuomarien eliittiin tehnyt nokialaislähtöinen Ville Selkee, 26, kotiutui heinäkuussa 17-vuotiaiden poikien MM-kisoista Argentiinasta. Selkee vihelsi arvokisoissa täydet seitsemän peliä ja sai todeta omin silmin koripallon olevan kansainvälisesti valtavassa kasvussa.

14.6.2018 09:47 Seurat

Seurauutisia #14: Nuoret erotuomarit kannustavat uusia tuomareita mukaan toimintaan

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkkejä hyviksi havaituista toimintamalleista.

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

Seurauutisia #2: Alueelliset erotuomarikoordinaattorit tehostamaan ja kehittämään paikallista erotuomaritoimintaa

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa Koripalloliiton verkkosivujen kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja hyviksi havaituista toimintamalleista.

Näytä lisää vastaavia