Erotuomarit ja toimitsijat ovat samaa joukkuetta koripallo-ottelussa

26.3.2019 20:39 Koripallo-ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii saumatonta yhteistyötä erotuomareiden ja toimitsijoiden kesken.

Toimitsijat jäävät usein taka-alalle silloin, kun mitään ongelmia ei ottelussa esiinny. Kaikki toimitsijapöydässä istuvat ovat erittäin tärkeässä roolissa jokaisessa ottelussa. 

Olemme tottuneet junioreiden alueellisissa peleissä siihen, että toimitsijapöydän ääressä istuu 2-3 toimitsijaa (pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, sekä hyökkäyskellon pitäjä). Nämä toimitsijat koostuvat usein pelaavien junioreiden vanhemmista. Moni vanhempi on ensimmäistä kertaa toimitsijana. Tällöin on erittäin tärkeää, että heillä on riittävästi tietoa koripallon säännöistä ja ottelun viemisestä sujuvasti läpi. Erotuomareiden tulee käydä toimitsijoiden kanssa läpi ennen ottelun aloittamista pöytäkirjan täyttämistä, ajanottoa, sekä hyökkäyskellon käyttöä. Ennen ottelua erotuomarit sopivat myös kommunikoinnista keskenään toimitsijoiden kanssa.

Toiminta ottelun aikana

Usein ottelun kuluessa tätä ohjeistusta jatketaan. Tärkeää on myös se, että erotuomari kommunikoi virheet toimitsijoille myös suullisesti.  Joskus erotuomari joutuu korjaamaan esimerkiksi hyökkäyskellon, tai pelikellon lukemaa. 

Erotuomareiden osalta on tärkeää, että kommunikointi sujuu rauhallisesti, sekä ilman tunnekuohuja. Joukkueet tarvitsevat näitä tärkeitä toimitsijoita kauden aikana useaan kertaan. Jos ensimmäisellä kerralla kokemukset toimitsijan työstä ovat epämiellyttäviä, joudumme seuraavassa pelissä taas ohjeistamaan uusia toimitsijoita. Toimitsijoiden on työssään myös muistettava, että he ovat ottelussa virallisia toimijoita, ei lasten vanhempia. Toimitsijoiden tulee käyttäytyä koko ottelun ajan rauhallisesti ja neutraalisti. Toimitsijat eivät myöskään saa kritisoida erotuomareiden ratkaisuja pelissä. Hyvin harvoin ottelun erotuomari joutuu muistuttamaan tästä asiasta, mutta joskus on asiaan jouduttu puuttumaan jyrkemminkin.

Valtakunnalliset pelit

Valtakunnallisissa peleissä tarvitaankin useampia henkilöitä pöydän ääressä. Toimitsijoina toimivat pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, hyökkäyskellon pitäjä, tilastoija, sekä tilastoijan apuna ”puhuja”. Monissa valtakunnallisissa peleissä on lisäksi myös kuuluttaja. Valtakunnallisissa peleissä toimitsijat ovat kokeneempia ja he ovat saaneet koulutuksen toimintaansa joko seuran, tai koripalloliiton toimesta. Tällä viisikolla, tai kuusikolla hoidetaan junioreiden valtakunnalliset pelit, miesten ja naisten I-divisioonan, sekä liigojen ottelut.

Joensuu 27.1.2019 naisten I-divisioonan peli Kataja Basket - Turun Riento

Timo Elo (kuuluttaja), Valtteri Mervola (hyökkäysaikakello), Erik Vänttinen (ajanotto), Iisa Laasonen (pöytäkirja), Aaro Hietala (tilastoija), Lari Liukko (”puhuja”, eli tilastoijan apuna)

Timo Elo

Timon kasvattajaseura pelaajana on Kataja Basket. Timo on pelaajauran lisäksi toiminut vuosia aktiivituomarina, sekä nimeäjänä Joensuussa. Koripalloliiton liittovaltuuston jäsenenä, sekä puheenjohtajana Timo on myös toiminut pitkään. Nykyisin kiireet politiikan saralla ovat rajoittaneet osallistumista koripallotoimintaan. Timo toimii kuitenkin Katajan naisten I-divaripeleissä, sekä joissakin junioreiden valtakunnallisissa peleissä kuuluttajana.

Valtteri Mervola

Valtteri aloitti koripallon pelaamisen ala-asteikäisenä ja on jatkanut pelaajauraa sekä Kataja Basketin junioreissa, että Suomen juniorimaajoukkueessa. Viime elokuussa Valtteri edusti ansiokkaasti suomea U16 vuotiaiden EM-kisoissa. Korisliiga debyytin Valtteri teki 20.3.2019 Kataja-Korihait ottelussa. Tilastoissa löytyy seuraavaa: peliaika 3:49, 7 pistettä, yksi torjunta, vapaaheitot 4/6 ja 3 pisteenheitot 1/1. Toimitsijana Valtteri toimii silloin, kun omalta pelaamiseltaan ehtii. ”Erityistä koulutusta en toimitsijan työhön ole saanut, mutta oma kokemukseni kentällä, sekä erotuomarin peruskurssi on auttanut toimitsijan töissä”.

Erik Vänttinen

Erik aloitti koripalloharrastuksen ala-kouluikäisenä kaverin kannustuksesta. Erik pelasi tällä kaudella Katajan U19 poikien I-divisioonaa. Ajoittain, kun omilta peleiltään Erik ehtii, toimii hän toimitsijana.  Toimitsijatehtäviä tällä kaudella on tullut sekä naisten I-divarissa, että U17 pokien divarissa. Aikoinaan Erik sai koulutuksen seuran puolesta pöytäkirjan pitämiseen. Oma pelikokemus on auttanut myös toimitsijan työssä. ”Yhteistyö tuomareiden kanssa on sujunut aina hyvin ja olen saanut apua heiltä tarvittaessa. Pidän toimitsijan työstä, koska pääsee seuraamaan peliä läheltä ja pitää olla koko ajan tarkkana omassa tekemisessä”.

Iisa Laasonen

Iisa on aloittanut koripallon pelaamisen 9-vuotiaana jatkaen pelaamista 12 vuotta naisten I-divariin saakka. Tällä hetkellä Iisa toimii erotuomarina Katajan junioreiden peleissä, sekä erotuomarinimeäjänä Joensuussa. Iisa on käynyt toimitsijakoulutuksen noin 10 vuotta sitten. Pitkään toimitsijana toimiminen on tuonut rutiinia, sekä taitoa toimia eri tehtävissä toimitsijapöydällä. Iisa on toimitsijan tehtävissä junioreiden peleissä, miesten II-divarissa, naisten I-divarissa, sekä Kataja Basketin miesten liigapeleissä. ”Toimitsijan työ on mieluista, koska pystyy tuomaan oman panoksensa osaksi ottelun sujumista.”

Aaro Hietala

Aaro aloitti pelaajana Katajan mikropojissa, mutta pelaaminen loppui loukkaantumiseen 2016. Samana syksynä Aaro kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen. ”Alussa vieraan ohjelman käyttö oli vähän hankalaa, mutta pelit ovat opettaneet ja nykyään asiat sujuvat helposti rutiinilla”. Tällä kaudella Aaro on toiminut tilastoijana Katajan eri-ikäisten junioreiden valtakunnallisissa peleissä, naisten I-divarissa, sekä miesten korisliigassa.” Hoidan tilastoinnin tietokoneella, jossa apuna on ”puhuja”. Puhuja selostaa ottelun tapahtumat tiiviisti seuraten kentän tapahtumia ja minä syötän tiedot koneelle.” Tilastoinnin kannalta puhujan rooli on erittäin tärkeää. Saman puhujan kanssa toimiminen on helppoa, mutta joskus haasteita tuo puhujan vaihtuminen. Haasteellista hektisessä ottelussa on myös lukuisat yhtäaikaiset vaihdot, sekä runsaat tapahtumat pelin käydessä. Aaron mielestä yhteistyö erotuomareiden kanssa on ollut hyvää ja korostunut entisestään. ”Toimin nykyään myös aktiivisena erotuomarina ja olen ottanut myös toimitsijan tehtävät oppimistilanteina. Olen tauoilla pystynyt kysymään kokeneilta erotuomareilta säännöistä ja tulkinnoista, joita voin hyödyntää omissa tuomaroinneissa”. Aaro aikoo jatkossakin kehittää omaa osaamistaan sekä tilastoijana, että erotuomarina. Aaro on menossa pääsiäisenä Lahteen erotuomareiden koulutusklinikalle hakemaan lisäkokemusta vaativampiin tasoihin.

Lari Liukko

Lari on aloittanut koripallon harrastamisen 8-vuotiaana Heinäveden Hyrskeessä, josta on vuosien saatossa saatu huippupelaajia aina maajoukkueeseenkin saakka. Aktiiviharrastus Larilla jäi armeijavuoteen 2016. Tuon jälkeen on hän löytänyt muita tehtäviä koripallon parissa. Lari on toiminut Kataja Basketin mediavastaavana 2017 alkaen. Miesten edustusjoukkueen peleissä Lari toimii tulostaulun pitäjänä, sekä tarvittaessa tilastoijan apuna ”puhujana”. Tilastoijana, sekä puhujana Lari toimii myös Katajan naisten ja junioreiden valtakunnallisissa peleissä. Viime syksynä Lari kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen, jota voi hyödyntää myös FIBA:n europeleissä. Sähköistä pöytäkirjaa Lari on pitänyt nyt kahden kauden ajan. 

”Toimitsijan työssä antoisinta on se, että pystyy antamaan oman panoksensa koripalloyhteisölle. Haastavaa on se, että kauteen mahtuu noin 30 ottelua toimitsijana ja aina ei ehdi mukaan. Yhteistyö tuomareiden ja valmentajien kanssa on omalta kohdaltani sujunut hyvin. Koripallo on ja tulee aina olemaan minulle se rakkain laji. Pyrin pitämään koripallon lähelläni ja mukana elämässäni.”

Tässä tuli tietoa tärkeistä toimijoista koripallo-ottelun läpiviemisen kannalta. Toimitsijat jäävät usein taustalle, joten muistakaamme arvostaa myös heidän työtään niin pikkuisten junioreiden peleissä, kuin aikuisten pääsarja otteluissakin. Jos kiinnostuit toimitsijan tehtävistä, ota yhteyttä kotipakkakuntasi koripalloseuraan ja kysy mahdollisuutta aloittaa tehtävät toimitsijana.

Asiat

 
3.12.2019 14:58 Erotuomarit

Erotuomaritoiminnan organisaatiota vahvistettu – Seppo Viljanen keskittyy alueellisen toiminnan kehittämiseen

Seppo Viljanen on aloittanut marraskuun alussa Suomen Koripalloliiton alueellisen erotuomaritoiminnan pääkoordinaattorina.

20.10.2019 13:28 Erotuomarit

Kenelle erotuomarin peruskurssi on tarkoitettu?

Erotuomareiden peruskurssi on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille koripallosta kiinnostuneille henkilöille. Erotuomareiden peruskurssi sisältää sekä teoriaosuuden, että saliharjoittelun.

20.10.2019 13:13 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Lappeenrannassa 9. ja 16.12.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Kurssin koulutuskieli on suomi.

14.10.2019 12:12 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Turussa 21. ja 26.11.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Kurssin koulutuskieli on suomi.

1.10.2019 20:44 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Salossa 5. ja 14.11.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Kurssin koulutuskieli on suomi.

22.9.2019 21:18 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Espoossa 4. ja 6.10.2019

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE). Kurssin koulutuskieli on suomi.

22.9.2019 21:01 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Rovaniemellä 1. ja 2.10.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Kurssin koulutuskieli on suomi.

12.9.2019 08:24 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Porissa 14. ja 21.10.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Kurssin koulutuskieli on suomi.

11.9.2019 09:26 Pääjuttu

Korisliigojen ja miesten ykkösdivisioonien kauden 2019-20 erotuomaristot julkaistu

Koripalloliiton erotuomariyksikkö on nimennyt alkavalla kaudella Korisliigoja sekä miesten divareita tuomitsevat erotuomarit.

31.8.2019 12:03 Erotuomarit

Erotuomareiden koulutusklinikat ja TALENTTI klinikan ilmoittautuminen avattu

Kauden 2019-2020 koulutusklinikat ja TALENTTI klinikan ilmoittautumiset avattu. Koulutusklinikoilla saat palautetta tuomaroinnista ja opit uutta!

31.8.2019 09:55 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Oulussa 14.9.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

13.8.2019 20:40 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Karkkilassa 19. ja 22.8.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

8.8.2019 20:48 Erotuomarit

Erotuomarin koulutusklinikka Heinolassa, Spalding Cupissa 14.9.2019

Koulutusklinikka on erotuomareiden lisäkoulutustapahtuma, joka keskittyy tarkkailuotteluihin ja niistä annettaviin palautteisiin.

6.8.2019 10:07 Läntinen alue

Tuomariksi Mieleinen Basketiin Loimaalle 21.-22.9.2019

Loimaan Korikonkareiden 21.-22.9.2019 järjestämään Mieleinen Basketiin haetaan nyt innokkaita tuomareita viheltämään mikro-, mini ja U14-ikäisten korisotteluita.

4.8.2019 21:15 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Helsingissä 28.8. ja 30.8.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

2.8.2019 09:54 Seura tiedottaa

Mieleinen Basket -junioriturnaus syyskuussa Loimaalla – erotuomarihaku myös käynnissä

Mikro-, mini- ja U14-ikäisten syysturnaus Mieleinen Basket järjestetään 21.-22.9.2019 Loimaalla. Turnauksessa on vielä muutama paikka vapaana.

21.7.2019 19:02 Erotuomarit

Tallink turnaukseen tarvitaan erotuomareita 23.-25.8.2019

Perinteinen junioriturnaus Espoossa pelataan jälleen elokuun lopulla ja tuomarit ovat luonnollisesti erittäin tärkeä osa onnistunutta lopputulosta. Tervetuloa mukaan!

21.7.2019 18:58 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Espoossa 6. ja 8.9.2019

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE).

10.7.2019 09:46 Valmentajat

Tiina Sten toimii Slovenian Summit -tyttökoristapahtuman pääorganisaattorina

Slovenian Postojnassa järjestettävä FIBA Euroopan suurin tyttökoristapahtuma kerää Euroopasta tyttöpelaajien lisäksi naisvalmentajia ja -erotuomareita viisipäiväiselle leirille 11.7.-15.7. Entinen naisten maajoukkuepelaaja Tiina Sten toimii tapahtumassa isossa roolissa.

26.6.2019 21:40 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Espoossa 5. ja 7.8.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

Näytä lisää vastaavia