Erotuomarit ja toimitsijat ovat samaa joukkuetta koripallo-ottelussa

26.3.2019 20:39 Koripallo-ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii saumatonta yhteistyötä erotuomareiden ja toimitsijoiden kesken.

Toimitsijat jäävät usein taka-alalle silloin, kun mitään ongelmia ei ottelussa esiinny. Kaikki toimitsijapöydässä istuvat ovat erittäin tärkeässä roolissa jokaisessa ottelussa. 

Olemme tottuneet junioreiden alueellisissa peleissä siihen, että toimitsijapöydän ääressä istuu 2-3 toimitsijaa (pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, sekä hyökkäyskellon pitäjä). Nämä toimitsijat koostuvat usein pelaavien junioreiden vanhemmista. Moni vanhempi on ensimmäistä kertaa toimitsijana. Tällöin on erittäin tärkeää, että heillä on riittävästi tietoa koripallon säännöistä ja ottelun viemisestä sujuvasti läpi. Erotuomareiden tulee käydä toimitsijoiden kanssa läpi ennen ottelun aloittamista pöytäkirjan täyttämistä, ajanottoa, sekä hyökkäyskellon käyttöä. Ennen ottelua erotuomarit sopivat myös kommunikoinnista keskenään toimitsijoiden kanssa.

Toiminta ottelun aikana

Usein ottelun kuluessa tätä ohjeistusta jatketaan. Tärkeää on myös se, että erotuomari kommunikoi virheet toimitsijoille myös suullisesti.  Joskus erotuomari joutuu korjaamaan esimerkiksi hyökkäyskellon, tai pelikellon lukemaa. 

Erotuomareiden osalta on tärkeää, että kommunikointi sujuu rauhallisesti, sekä ilman tunnekuohuja. Joukkueet tarvitsevat näitä tärkeitä toimitsijoita kauden aikana useaan kertaan. Jos ensimmäisellä kerralla kokemukset toimitsijan työstä ovat epämiellyttäviä, joudumme seuraavassa pelissä taas ohjeistamaan uusia toimitsijoita. Toimitsijoiden on työssään myös muistettava, että he ovat ottelussa virallisia toimijoita, ei lasten vanhempia. Toimitsijoiden tulee käyttäytyä koko ottelun ajan rauhallisesti ja neutraalisti. Toimitsijat eivät myöskään saa kritisoida erotuomareiden ratkaisuja pelissä. Hyvin harvoin ottelun erotuomari joutuu muistuttamaan tästä asiasta, mutta joskus on asiaan jouduttu puuttumaan jyrkemminkin.

Valtakunnalliset pelit

Valtakunnallisissa peleissä tarvitaankin useampia henkilöitä pöydän ääressä. Toimitsijoina toimivat pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, hyökkäyskellon pitäjä, tilastoija, sekä tilastoijan apuna ”puhuja”. Monissa valtakunnallisissa peleissä on lisäksi myös kuuluttaja. Valtakunnallisissa peleissä toimitsijat ovat kokeneempia ja he ovat saaneet koulutuksen toimintaansa joko seuran, tai koripalloliiton toimesta. Tällä viisikolla, tai kuusikolla hoidetaan junioreiden valtakunnalliset pelit, miesten ja naisten I-divisioonan, sekä liigojen ottelut.

Joensuu 27.1.2019 naisten I-divisioonan peli Kataja Basket - Turun Riento

Timo Elo (kuuluttaja), Valtteri Mervola (hyökkäysaikakello), Erik Vänttinen (ajanotto), Iisa Laasonen (pöytäkirja), Aaro Hietala (tilastoija), Lari Liukko (”puhuja”, eli tilastoijan apuna)

Timo Elo

Timon kasvattajaseura pelaajana on Kataja Basket. Timo on pelaajauran lisäksi toiminut vuosia aktiivituomarina, sekä nimeäjänä Joensuussa. Koripalloliiton liittovaltuuston jäsenenä, sekä puheenjohtajana Timo on myös toiminut pitkään. Nykyisin kiireet politiikan saralla ovat rajoittaneet osallistumista koripallotoimintaan. Timo toimii kuitenkin Katajan naisten I-divaripeleissä, sekä joissakin junioreiden valtakunnallisissa peleissä kuuluttajana.

Valtteri Mervola

Valtteri aloitti koripallon pelaamisen ala-asteikäisenä ja on jatkanut pelaajauraa sekä Kataja Basketin junioreissa, että Suomen juniorimaajoukkueessa. Viime elokuussa Valtteri edusti ansiokkaasti suomea U16 vuotiaiden EM-kisoissa. Korisliiga debyytin Valtteri teki 20.3.2019 Kataja-Korihait ottelussa. Tilastoissa löytyy seuraavaa: peliaika 3:49, 7 pistettä, yksi torjunta, vapaaheitot 4/6 ja 3 pisteenheitot 1/1. Toimitsijana Valtteri toimii silloin, kun omalta pelaamiseltaan ehtii. ”Erityistä koulutusta en toimitsijan työhön ole saanut, mutta oma kokemukseni kentällä, sekä erotuomarin peruskurssi on auttanut toimitsijan töissä”.

Erik Vänttinen

Erik aloitti koripalloharrastuksen ala-kouluikäisenä kaverin kannustuksesta. Erik pelasi tällä kaudella Katajan U19 poikien I-divisioonaa. Ajoittain, kun omilta peleiltään Erik ehtii, toimii hän toimitsijana.  Toimitsijatehtäviä tällä kaudella on tullut sekä naisten I-divarissa, että U17 pokien divarissa. Aikoinaan Erik sai koulutuksen seuran puolesta pöytäkirjan pitämiseen. Oma pelikokemus on auttanut myös toimitsijan työssä. ”Yhteistyö tuomareiden kanssa on sujunut aina hyvin ja olen saanut apua heiltä tarvittaessa. Pidän toimitsijan työstä, koska pääsee seuraamaan peliä läheltä ja pitää olla koko ajan tarkkana omassa tekemisessä”.

Iisa Laasonen

Iisa on aloittanut koripallon pelaamisen 9-vuotiaana jatkaen pelaamista 12 vuotta naisten I-divariin saakka. Tällä hetkellä Iisa toimii erotuomarina Katajan junioreiden peleissä, sekä erotuomarinimeäjänä Joensuussa. Iisa on käynyt toimitsijakoulutuksen noin 10 vuotta sitten. Pitkään toimitsijana toimiminen on tuonut rutiinia, sekä taitoa toimia eri tehtävissä toimitsijapöydällä. Iisa on toimitsijan tehtävissä junioreiden peleissä, miesten II-divarissa, naisten I-divarissa, sekä Kataja Basketin miesten liigapeleissä. ”Toimitsijan työ on mieluista, koska pystyy tuomaan oman panoksensa osaksi ottelun sujumista.”

Aaro Hietala

Aaro aloitti pelaajana Katajan mikropojissa, mutta pelaaminen loppui loukkaantumiseen 2016. Samana syksynä Aaro kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen. ”Alussa vieraan ohjelman käyttö oli vähän hankalaa, mutta pelit ovat opettaneet ja nykyään asiat sujuvat helposti rutiinilla”. Tällä kaudella Aaro on toiminut tilastoijana Katajan eri-ikäisten junioreiden valtakunnallisissa peleissä, naisten I-divarissa, sekä miesten korisliigassa.” Hoidan tilastoinnin tietokoneella, jossa apuna on ”puhuja”. Puhuja selostaa ottelun tapahtumat tiiviisti seuraten kentän tapahtumia ja minä syötän tiedot koneelle.” Tilastoinnin kannalta puhujan rooli on erittäin tärkeää. Saman puhujan kanssa toimiminen on helppoa, mutta joskus haasteita tuo puhujan vaihtuminen. Haasteellista hektisessä ottelussa on myös lukuisat yhtäaikaiset vaihdot, sekä runsaat tapahtumat pelin käydessä. Aaron mielestä yhteistyö erotuomareiden kanssa on ollut hyvää ja korostunut entisestään. ”Toimin nykyään myös aktiivisena erotuomarina ja olen ottanut myös toimitsijan tehtävät oppimistilanteina. Olen tauoilla pystynyt kysymään kokeneilta erotuomareilta säännöistä ja tulkinnoista, joita voin hyödyntää omissa tuomaroinneissa”. Aaro aikoo jatkossakin kehittää omaa osaamistaan sekä tilastoijana, että erotuomarina. Aaro on menossa pääsiäisenä Lahteen erotuomareiden koulutusklinikalle hakemaan lisäkokemusta vaativampiin tasoihin.

Lari Liukko

Lari on aloittanut koripallon harrastamisen 8-vuotiaana Heinäveden Hyrskeessä, josta on vuosien saatossa saatu huippupelaajia aina maajoukkueeseenkin saakka. Aktiiviharrastus Larilla jäi armeijavuoteen 2016. Tuon jälkeen on hän löytänyt muita tehtäviä koripallon parissa. Lari on toiminut Kataja Basketin mediavastaavana 2017 alkaen. Miesten edustusjoukkueen peleissä Lari toimii tulostaulun pitäjänä, sekä tarvittaessa tilastoijan apuna ”puhujana”. Tilastoijana, sekä puhujana Lari toimii myös Katajan naisten ja junioreiden valtakunnallisissa peleissä. Viime syksynä Lari kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen, jota voi hyödyntää myös FIBA:n europeleissä. Sähköistä pöytäkirjaa Lari on pitänyt nyt kahden kauden ajan. 

”Toimitsijan työssä antoisinta on se, että pystyy antamaan oman panoksensa koripalloyhteisölle. Haastavaa on se, että kauteen mahtuu noin 30 ottelua toimitsijana ja aina ei ehdi mukaan. Yhteistyö tuomareiden ja valmentajien kanssa on omalta kohdaltani sujunut hyvin. Koripallo on ja tulee aina olemaan minulle se rakkain laji. Pyrin pitämään koripallon lähelläni ja mukana elämässäni.”

Tässä tuli tietoa tärkeistä toimijoista koripallo-ottelun läpiviemisen kannalta. Toimitsijat jäävät usein taustalle, joten muistakaamme arvostaa myös heidän työtään niin pikkuisten junioreiden peleissä, kuin aikuisten pääsarja otteluissakin. Jos kiinnostuit toimitsijan tehtävistä, ota yhteyttä kotipakkakuntasi koripalloseuraan ja kysy mahdollisuutta aloittaa tehtävät toimitsijana.

Asiat

 
11.3.2024 14:16 Erotuomarit

KAAKKOINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi II Kouvolassa ti 2.4.2024 (webinaari) ja to 4.4.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.

4.3.2024 17:23 Erotuomarit

Referee Basic course II as a webinar Fri 22.3. and court session Sun 24.3.2024

Basic Course II is intended for referees who have completed Basic Course I and have already officiated some matches. After completing the basic course, the referee's classification can be upgraded to level 2.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

2.2.2024 11:56 Erotuomarit

LÄNTINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi II Tampereella ma 11.3.2024 (webinaari) ja ti 12.3.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.

2.2.2024 11:41 Erotuomarit

Erotuomarin koulutusklinikka Lahdessa su 31.3.2024

Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.

1.2.2024 10:50 Erotuomarit

ETELÄINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi I Espoossa pe 23.2. (webinaari) ja su 25.2.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi I on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Tason 1 erotuomareina alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

25.1.2024 12:36 Erotuomarit

Erotuomarin koulutusklinikka Lahdessa la 30.3.2024

Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.

25.1.2024 09:55 Erotuomarit

TALENTTI erotuomariklinikka Kisakalliossa 3.-5.5.2024

Talentti erotuomariklinikka on koulutus potentiaalisille erotuomareille. Talentti järjestetään U14-lopputurnauksen yhteydessä, 3-5.5.2024, Lohjan Kisakalliossa. Talentti erotuomariklinikka is a clinic for potential referees who want to get to the higher level. It is held during U14 final tournament in Kisakallio, Lohja, 3.-5.5.2024.

9.1.2024 10:38 Erotuomarit

POHJOINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi I Rovaniemellä ti 23.1. ja ke 24.1.2024

Peruskurssi I on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Tason 1 erotuomareina alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

8.1.2024 12:41 Erotuomarit

KAAKKOINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi I Lappeenrannassa ma 19.2. ja ti 20.2.2024

Peruskurssi I on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Tason 1 erotuomareina alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

Näytä lisää vastaavia