Erotuomarit ja toimitsijat ovat samaa joukkuetta koripallo-ottelussa

26.3.2019 20:39 Koripallo-ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii saumatonta yhteistyötä erotuomareiden ja toimitsijoiden kesken.

Toimitsijat jäävät usein taka-alalle silloin, kun mitään ongelmia ei ottelussa esiinny. Kaikki toimitsijapöydässä istuvat ovat erittäin tärkeässä roolissa jokaisessa ottelussa. 

Olemme tottuneet junioreiden alueellisissa peleissä siihen, että toimitsijapöydän ääressä istuu 2-3 toimitsijaa (pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, sekä hyökkäyskellon pitäjä). Nämä toimitsijat koostuvat usein pelaavien junioreiden vanhemmista. Moni vanhempi on ensimmäistä kertaa toimitsijana. Tällöin on erittäin tärkeää, että heillä on riittävästi tietoa koripallon säännöistä ja ottelun viemisestä sujuvasti läpi. Erotuomareiden tulee käydä toimitsijoiden kanssa läpi ennen ottelun aloittamista pöytäkirjan täyttämistä, ajanottoa, sekä hyökkäyskellon käyttöä. Ennen ottelua erotuomarit sopivat myös kommunikoinnista keskenään toimitsijoiden kanssa.

Toiminta ottelun aikana

Usein ottelun kuluessa tätä ohjeistusta jatketaan. Tärkeää on myös se, että erotuomari kommunikoi virheet toimitsijoille myös suullisesti.  Joskus erotuomari joutuu korjaamaan esimerkiksi hyökkäyskellon, tai pelikellon lukemaa. 

Erotuomareiden osalta on tärkeää, että kommunikointi sujuu rauhallisesti, sekä ilman tunnekuohuja. Joukkueet tarvitsevat näitä tärkeitä toimitsijoita kauden aikana useaan kertaan. Jos ensimmäisellä kerralla kokemukset toimitsijan työstä ovat epämiellyttäviä, joudumme seuraavassa pelissä taas ohjeistamaan uusia toimitsijoita. Toimitsijoiden on työssään myös muistettava, että he ovat ottelussa virallisia toimijoita, ei lasten vanhempia. Toimitsijoiden tulee käyttäytyä koko ottelun ajan rauhallisesti ja neutraalisti. Toimitsijat eivät myöskään saa kritisoida erotuomareiden ratkaisuja pelissä. Hyvin harvoin ottelun erotuomari joutuu muistuttamaan tästä asiasta, mutta joskus on asiaan jouduttu puuttumaan jyrkemminkin.

Valtakunnalliset pelit

Valtakunnallisissa peleissä tarvitaankin useampia henkilöitä pöydän ääressä. Toimitsijoina toimivat pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, hyökkäyskellon pitäjä, tilastoija, sekä tilastoijan apuna ”puhuja”. Monissa valtakunnallisissa peleissä on lisäksi myös kuuluttaja. Valtakunnallisissa peleissä toimitsijat ovat kokeneempia ja he ovat saaneet koulutuksen toimintaansa joko seuran, tai koripalloliiton toimesta. Tällä viisikolla, tai kuusikolla hoidetaan junioreiden valtakunnalliset pelit, miesten ja naisten I-divisioonan, sekä liigojen ottelut.

Joensuu 27.1.2019 naisten I-divisioonan peli Kataja Basket - Turun Riento

Timo Elo (kuuluttaja), Valtteri Mervola (hyökkäysaikakello), Erik Vänttinen (ajanotto), Iisa Laasonen (pöytäkirja), Aaro Hietala (tilastoija), Lari Liukko (”puhuja”, eli tilastoijan apuna)

Timo Elo

Timon kasvattajaseura pelaajana on Kataja Basket. Timo on pelaajauran lisäksi toiminut vuosia aktiivituomarina, sekä nimeäjänä Joensuussa. Koripalloliiton liittovaltuuston jäsenenä, sekä puheenjohtajana Timo on myös toiminut pitkään. Nykyisin kiireet politiikan saralla ovat rajoittaneet osallistumista koripallotoimintaan. Timo toimii kuitenkin Katajan naisten I-divaripeleissä, sekä joissakin junioreiden valtakunnallisissa peleissä kuuluttajana.

Valtteri Mervola

Valtteri aloitti koripallon pelaamisen ala-asteikäisenä ja on jatkanut pelaajauraa sekä Kataja Basketin junioreissa, että Suomen juniorimaajoukkueessa. Viime elokuussa Valtteri edusti ansiokkaasti suomea U16 vuotiaiden EM-kisoissa. Korisliiga debyytin Valtteri teki 20.3.2019 Kataja-Korihait ottelussa. Tilastoissa löytyy seuraavaa: peliaika 3:49, 7 pistettä, yksi torjunta, vapaaheitot 4/6 ja 3 pisteenheitot 1/1. Toimitsijana Valtteri toimii silloin, kun omalta pelaamiseltaan ehtii. ”Erityistä koulutusta en toimitsijan työhön ole saanut, mutta oma kokemukseni kentällä, sekä erotuomarin peruskurssi on auttanut toimitsijan töissä”.

Erik Vänttinen

Erik aloitti koripalloharrastuksen ala-kouluikäisenä kaverin kannustuksesta. Erik pelasi tällä kaudella Katajan U19 poikien I-divisioonaa. Ajoittain, kun omilta peleiltään Erik ehtii, toimii hän toimitsijana.  Toimitsijatehtäviä tällä kaudella on tullut sekä naisten I-divarissa, että U17 pokien divarissa. Aikoinaan Erik sai koulutuksen seuran puolesta pöytäkirjan pitämiseen. Oma pelikokemus on auttanut myös toimitsijan työssä. ”Yhteistyö tuomareiden kanssa on sujunut aina hyvin ja olen saanut apua heiltä tarvittaessa. Pidän toimitsijan työstä, koska pääsee seuraamaan peliä läheltä ja pitää olla koko ajan tarkkana omassa tekemisessä”.

Iisa Laasonen

Iisa on aloittanut koripallon pelaamisen 9-vuotiaana jatkaen pelaamista 12 vuotta naisten I-divariin saakka. Tällä hetkellä Iisa toimii erotuomarina Katajan junioreiden peleissä, sekä erotuomarinimeäjänä Joensuussa. Iisa on käynyt toimitsijakoulutuksen noin 10 vuotta sitten. Pitkään toimitsijana toimiminen on tuonut rutiinia, sekä taitoa toimia eri tehtävissä toimitsijapöydällä. Iisa on toimitsijan tehtävissä junioreiden peleissä, miesten II-divarissa, naisten I-divarissa, sekä Kataja Basketin miesten liigapeleissä. ”Toimitsijan työ on mieluista, koska pystyy tuomaan oman panoksensa osaksi ottelun sujumista.”

Aaro Hietala

Aaro aloitti pelaajana Katajan mikropojissa, mutta pelaaminen loppui loukkaantumiseen 2016. Samana syksynä Aaro kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen. ”Alussa vieraan ohjelman käyttö oli vähän hankalaa, mutta pelit ovat opettaneet ja nykyään asiat sujuvat helposti rutiinilla”. Tällä kaudella Aaro on toiminut tilastoijana Katajan eri-ikäisten junioreiden valtakunnallisissa peleissä, naisten I-divarissa, sekä miesten korisliigassa.” Hoidan tilastoinnin tietokoneella, jossa apuna on ”puhuja”. Puhuja selostaa ottelun tapahtumat tiiviisti seuraten kentän tapahtumia ja minä syötän tiedot koneelle.” Tilastoinnin kannalta puhujan rooli on erittäin tärkeää. Saman puhujan kanssa toimiminen on helppoa, mutta joskus haasteita tuo puhujan vaihtuminen. Haasteellista hektisessä ottelussa on myös lukuisat yhtäaikaiset vaihdot, sekä runsaat tapahtumat pelin käydessä. Aaron mielestä yhteistyö erotuomareiden kanssa on ollut hyvää ja korostunut entisestään. ”Toimin nykyään myös aktiivisena erotuomarina ja olen ottanut myös toimitsijan tehtävät oppimistilanteina. Olen tauoilla pystynyt kysymään kokeneilta erotuomareilta säännöistä ja tulkinnoista, joita voin hyödyntää omissa tuomaroinneissa”. Aaro aikoo jatkossakin kehittää omaa osaamistaan sekä tilastoijana, että erotuomarina. Aaro on menossa pääsiäisenä Lahteen erotuomareiden koulutusklinikalle hakemaan lisäkokemusta vaativampiin tasoihin.

Lari Liukko

Lari on aloittanut koripallon harrastamisen 8-vuotiaana Heinäveden Hyrskeessä, josta on vuosien saatossa saatu huippupelaajia aina maajoukkueeseenkin saakka. Aktiiviharrastus Larilla jäi armeijavuoteen 2016. Tuon jälkeen on hän löytänyt muita tehtäviä koripallon parissa. Lari on toiminut Kataja Basketin mediavastaavana 2017 alkaen. Miesten edustusjoukkueen peleissä Lari toimii tulostaulun pitäjänä, sekä tarvittaessa tilastoijan apuna ”puhujana”. Tilastoijana, sekä puhujana Lari toimii myös Katajan naisten ja junioreiden valtakunnallisissa peleissä. Viime syksynä Lari kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen, jota voi hyödyntää myös FIBA:n europeleissä. Sähköistä pöytäkirjaa Lari on pitänyt nyt kahden kauden ajan. 

”Toimitsijan työssä antoisinta on se, että pystyy antamaan oman panoksensa koripalloyhteisölle. Haastavaa on se, että kauteen mahtuu noin 30 ottelua toimitsijana ja aina ei ehdi mukaan. Yhteistyö tuomareiden ja valmentajien kanssa on omalta kohdaltani sujunut hyvin. Koripallo on ja tulee aina olemaan minulle se rakkain laji. Pyrin pitämään koripallon lähelläni ja mukana elämässäni.”

Tässä tuli tietoa tärkeistä toimijoista koripallo-ottelun läpiviemisen kannalta. Toimitsijat jäävät usein taustalle, joten muistakaamme arvostaa myös heidän työtään niin pikkuisten junioreiden peleissä, kuin aikuisten pääsarja otteluissakin. Jos kiinnostuit toimitsijan tehtävistä, ota yhteyttä kotipakkakuntasi koripalloseuraan ja kysy mahdollisuutta aloittaa tehtävät toimitsijana.

Asiat

 
14.5.2019 13:53 Seura tiedottaa

Tule erotuomariksi senioreiden MM-kisoihin kesällä 2019

Tapiolan Honka järjestää koripallon senioreiden MM-kisat 27.7.-4.8.2019 Espoossa. Kisoissa pelataan otteluita 12-15 pelipaikalla ympäri Espoota, pääsääntöisesti Metroradan varrella. Miesten sarjoja on +35-vuotiaista aina +80-vuotiaisiin ja naisten sarjoja +30-vuotiaista +65-vuotiaisiin saakka.

2.4.2019 16:37 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Tampereella 9.-10.5.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

2.4.2019 16:30 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Tampereella 26.4.2019

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE).

3.3.2019 16:17 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Jyväskylässä 6. ja 8.5.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

2.2.2019 20:47 Erotuomarit

Kansallinen erotuomariklinikka KEK 2019 1.0 Lahdessa 19.-21.4.2019

Koripalloliitto järjestää Lahden Eastern tournamentin yhteydessä Kansallisen Erotuomariklinikan. Klinikan hyväksytysti suorittaneet sertifioituvat Liittoerotuomareiksi (LTE). Klinikalla syvennytään erotuomarina toimiseen, ottelutapahtumisen johtamiseen, erotuomaritekniikkaan, kahden erotuomarin mekaniikkaan ja sääntöihin.

31.1.2019 15:49 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Salossa 25.2. ja 4.3.2019

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE).

31.1.2019 15:37 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Kajaanissa 30.3.2019

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE).

24.1.2019 19:11 Erotuomarit

Pelataanko koripallo-otteluita, jos ei ole nimeäjiä?

Tärkeää ottelun sujumiselle on, että saamme jokaiseen otteluun tuomarit. Miten nuo tuomarit ilmestyvät viheltämään peliä? Tässä asiassa ovat, näkymättömiksi jääneet, nimeäjät tärkeässä roolissa

10.1.2019 21:01 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Turussa 31.1. ja 6.2.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

29.12.2018 19:36 Erotuomarit

Satu valmentajasta ja tuomarista

Tässä sadussa esiintyy fiktiivinen valmentaja Aleksi fiktiiviseltä paikkakunnalta Nokia, sekä fiktiivinen tuomari Roope fiktiiviseltä paikkakunnalta Tampere.

14.12.2018 17:45 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Turussa 17. ja 22.1.2019

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE).

5.12.2018 20:42 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Vantaalla 6.1.2019

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE).

5.12.2018 20:33 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Vantaalla 5.1.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

5.12.2018 20:25 Erotuomarit

Erotuomarin kausikoulutus Helsingissä 17.12.2018

Kausikoulutus on pakollinen jokaiselle, joka aikoo tuomaroida kauden aikana. Kausikoulutuksessa käydään läpi sääntöasioita, erotuomarina toimimista ja tulevan kauden pelillisiä painopisteitä.

3.12.2018 20:36 Erotuomarit

TALENTTI-erotuomariklinikka Kisakalliossa

Talentti erotuomariklinikka on koulutus, joka järjestetään U14-lopputurnauksen yhteydessä, 3-5.5.2019, Lohjan Kisakalliossa. Klinikka on suunnattu erityisesti PSE-koulutusryhmään tähtääville erotuomareille (LTE), mutta mukaan voi hakea myös NUE-, ALE- ja SAE-statuksen omaava, eteenpäin pyrkivä, koripalloerotuomari.

3.12.2018 17:28 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Mikkelissä 4. ja 7.1.2019

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

28.11.2018 18:40 Erotuomarit

Erotuomareiden koulutusklinikat, mitä ne ovat ja kenelle ne on tarkoitettu.

Koripalloerotuomareiden koulutusklinikoita on järjestetty muutaman vuoden ajan ympäri Suomea. Koulutusklinikkoja järjestetään eri turnauksien yhteydessä ympäri maata. Koulutusklinikoilla keskitytään ottelutarkkailuihin ja niistä annettaviin palautteisiin.

9.11.2018 17:42 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Nokialla 26.11.2018

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia.

29.10.2018 18:20 Erotuomarit

Erotuomareita tarvitaan AND1 turnaukseen Saloon 4.-6.1.2019

Perinteinen 12. AND1 turnaus lähestyy. Turnaus pelataan Salon keskustan palloilusaleissa heti vuodenvaihteen jälkeen 4.-6.1.2019.

29.10.2018 15:53 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Salossa 11. ja 18.12.2018

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

Näytä lisää vastaavia