Erotuomarit ja toimitsijat ovat samaa joukkuetta koripallo-ottelussa

26.3.2019 20:39 Koripallo-ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii saumatonta yhteistyötä erotuomareiden ja toimitsijoiden kesken.

Toimitsijat jäävät usein taka-alalle silloin, kun mitään ongelmia ei ottelussa esiinny. Kaikki toimitsijapöydässä istuvat ovat erittäin tärkeässä roolissa jokaisessa ottelussa. 

Olemme tottuneet junioreiden alueellisissa peleissä siihen, että toimitsijapöydän ääressä istuu 2-3 toimitsijaa (pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, sekä hyökkäyskellon pitäjä). Nämä toimitsijat koostuvat usein pelaavien junioreiden vanhemmista. Moni vanhempi on ensimmäistä kertaa toimitsijana. Tällöin on erittäin tärkeää, että heillä on riittävästi tietoa koripallon säännöistä ja ottelun viemisestä sujuvasti läpi. Erotuomareiden tulee käydä toimitsijoiden kanssa läpi ennen ottelun aloittamista pöytäkirjan täyttämistä, ajanottoa, sekä hyökkäyskellon käyttöä. Ennen ottelua erotuomarit sopivat myös kommunikoinnista keskenään toimitsijoiden kanssa.

Toiminta ottelun aikana

Usein ottelun kuluessa tätä ohjeistusta jatketaan. Tärkeää on myös se, että erotuomari kommunikoi virheet toimitsijoille myös suullisesti.  Joskus erotuomari joutuu korjaamaan esimerkiksi hyökkäyskellon, tai pelikellon lukemaa. 

Erotuomareiden osalta on tärkeää, että kommunikointi sujuu rauhallisesti, sekä ilman tunnekuohuja. Joukkueet tarvitsevat näitä tärkeitä toimitsijoita kauden aikana useaan kertaan. Jos ensimmäisellä kerralla kokemukset toimitsijan työstä ovat epämiellyttäviä, joudumme seuraavassa pelissä taas ohjeistamaan uusia toimitsijoita. Toimitsijoiden on työssään myös muistettava, että he ovat ottelussa virallisia toimijoita, ei lasten vanhempia. Toimitsijoiden tulee käyttäytyä koko ottelun ajan rauhallisesti ja neutraalisti. Toimitsijat eivät myöskään saa kritisoida erotuomareiden ratkaisuja pelissä. Hyvin harvoin ottelun erotuomari joutuu muistuttamaan tästä asiasta, mutta joskus on asiaan jouduttu puuttumaan jyrkemminkin.

Valtakunnalliset pelit

Valtakunnallisissa peleissä tarvitaankin useampia henkilöitä pöydän ääressä. Toimitsijoina toimivat pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja, hyökkäyskellon pitäjä, tilastoija, sekä tilastoijan apuna ”puhuja”. Monissa valtakunnallisissa peleissä on lisäksi myös kuuluttaja. Valtakunnallisissa peleissä toimitsijat ovat kokeneempia ja he ovat saaneet koulutuksen toimintaansa joko seuran, tai koripalloliiton toimesta. Tällä viisikolla, tai kuusikolla hoidetaan junioreiden valtakunnalliset pelit, miesten ja naisten I-divisioonan, sekä liigojen ottelut.

Joensuu 27.1.2019 naisten I-divisioonan peli Kataja Basket - Turun Riento

Timo Elo (kuuluttaja), Valtteri Mervola (hyökkäysaikakello), Erik Vänttinen (ajanotto), Iisa Laasonen (pöytäkirja), Aaro Hietala (tilastoija), Lari Liukko (”puhuja”, eli tilastoijan apuna)

Timo Elo

Timon kasvattajaseura pelaajana on Kataja Basket. Timo on pelaajauran lisäksi toiminut vuosia aktiivituomarina, sekä nimeäjänä Joensuussa. Koripalloliiton liittovaltuuston jäsenenä, sekä puheenjohtajana Timo on myös toiminut pitkään. Nykyisin kiireet politiikan saralla ovat rajoittaneet osallistumista koripallotoimintaan. Timo toimii kuitenkin Katajan naisten I-divaripeleissä, sekä joissakin junioreiden valtakunnallisissa peleissä kuuluttajana.

Valtteri Mervola

Valtteri aloitti koripallon pelaamisen ala-asteikäisenä ja on jatkanut pelaajauraa sekä Kataja Basketin junioreissa, että Suomen juniorimaajoukkueessa. Viime elokuussa Valtteri edusti ansiokkaasti suomea U16 vuotiaiden EM-kisoissa. Korisliiga debyytin Valtteri teki 20.3.2019 Kataja-Korihait ottelussa. Tilastoissa löytyy seuraavaa: peliaika 3:49, 7 pistettä, yksi torjunta, vapaaheitot 4/6 ja 3 pisteenheitot 1/1. Toimitsijana Valtteri toimii silloin, kun omalta pelaamiseltaan ehtii. ”Erityistä koulutusta en toimitsijan työhön ole saanut, mutta oma kokemukseni kentällä, sekä erotuomarin peruskurssi on auttanut toimitsijan töissä”.

Erik Vänttinen

Erik aloitti koripalloharrastuksen ala-kouluikäisenä kaverin kannustuksesta. Erik pelasi tällä kaudella Katajan U19 poikien I-divisioonaa. Ajoittain, kun omilta peleiltään Erik ehtii, toimii hän toimitsijana.  Toimitsijatehtäviä tällä kaudella on tullut sekä naisten I-divarissa, että U17 pokien divarissa. Aikoinaan Erik sai koulutuksen seuran puolesta pöytäkirjan pitämiseen. Oma pelikokemus on auttanut myös toimitsijan työssä. ”Yhteistyö tuomareiden kanssa on sujunut aina hyvin ja olen saanut apua heiltä tarvittaessa. Pidän toimitsijan työstä, koska pääsee seuraamaan peliä läheltä ja pitää olla koko ajan tarkkana omassa tekemisessä”.

Iisa Laasonen

Iisa on aloittanut koripallon pelaamisen 9-vuotiaana jatkaen pelaamista 12 vuotta naisten I-divariin saakka. Tällä hetkellä Iisa toimii erotuomarina Katajan junioreiden peleissä, sekä erotuomarinimeäjänä Joensuussa. Iisa on käynyt toimitsijakoulutuksen noin 10 vuotta sitten. Pitkään toimitsijana toimiminen on tuonut rutiinia, sekä taitoa toimia eri tehtävissä toimitsijapöydällä. Iisa on toimitsijan tehtävissä junioreiden peleissä, miesten II-divarissa, naisten I-divarissa, sekä Kataja Basketin miesten liigapeleissä. ”Toimitsijan työ on mieluista, koska pystyy tuomaan oman panoksensa osaksi ottelun sujumista.”

Aaro Hietala

Aaro aloitti pelaajana Katajan mikropojissa, mutta pelaaminen loppui loukkaantumiseen 2016. Samana syksynä Aaro kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen. ”Alussa vieraan ohjelman käyttö oli vähän hankalaa, mutta pelit ovat opettaneet ja nykyään asiat sujuvat helposti rutiinilla”. Tällä kaudella Aaro on toiminut tilastoijana Katajan eri-ikäisten junioreiden valtakunnallisissa peleissä, naisten I-divarissa, sekä miesten korisliigassa.” Hoidan tilastoinnin tietokoneella, jossa apuna on ”puhuja”. Puhuja selostaa ottelun tapahtumat tiiviisti seuraten kentän tapahtumia ja minä syötän tiedot koneelle.” Tilastoinnin kannalta puhujan rooli on erittäin tärkeää. Saman puhujan kanssa toimiminen on helppoa, mutta joskus haasteita tuo puhujan vaihtuminen. Haasteellista hektisessä ottelussa on myös lukuisat yhtäaikaiset vaihdot, sekä runsaat tapahtumat pelin käydessä. Aaron mielestä yhteistyö erotuomareiden kanssa on ollut hyvää ja korostunut entisestään. ”Toimin nykyään myös aktiivisena erotuomarina ja olen ottanut myös toimitsijan tehtävät oppimistilanteina. Olen tauoilla pystynyt kysymään kokeneilta erotuomareilta säännöistä ja tulkinnoista, joita voin hyödyntää omissa tuomaroinneissa”. Aaro aikoo jatkossakin kehittää omaa osaamistaan sekä tilastoijana, että erotuomarina. Aaro on menossa pääsiäisenä Lahteen erotuomareiden koulutusklinikalle hakemaan lisäkokemusta vaativampiin tasoihin.

Lari Liukko

Lari on aloittanut koripallon harrastamisen 8-vuotiaana Heinäveden Hyrskeessä, josta on vuosien saatossa saatu huippupelaajia aina maajoukkueeseenkin saakka. Aktiiviharrastus Larilla jäi armeijavuoteen 2016. Tuon jälkeen on hän löytänyt muita tehtäviä koripallon parissa. Lari on toiminut Kataja Basketin mediavastaavana 2017 alkaen. Miesten edustusjoukkueen peleissä Lari toimii tulostaulun pitäjänä, sekä tarvittaessa tilastoijan apuna ”puhujana”. Tilastoijana, sekä puhujana Lari toimii myös Katajan naisten ja junioreiden valtakunnallisissa peleissä. Viime syksynä Lari kävi koripalloliiton tilastointikoulutuksen, jota voi hyödyntää myös FIBA:n europeleissä. Sähköistä pöytäkirjaa Lari on pitänyt nyt kahden kauden ajan. 

”Toimitsijan työssä antoisinta on se, että pystyy antamaan oman panoksensa koripalloyhteisölle. Haastavaa on se, että kauteen mahtuu noin 30 ottelua toimitsijana ja aina ei ehdi mukaan. Yhteistyö tuomareiden ja valmentajien kanssa on omalta kohdaltani sujunut hyvin. Koripallo on ja tulee aina olemaan minulle se rakkain laji. Pyrin pitämään koripallon lähelläni ja mukana elämässäni.”

Tässä tuli tietoa tärkeistä toimijoista koripallo-ottelun läpiviemisen kannalta. Toimitsijat jäävät usein taustalle, joten muistakaamme arvostaa myös heidän työtään niin pikkuisten junioreiden peleissä, kuin aikuisten pääsarja otteluissakin. Jos kiinnostuit toimitsijan tehtävistä, ota yhteyttä kotipakkakuntasi koripalloseuraan ja kysy mahdollisuutta aloittaa tehtävät toimitsijana.

Asiat

 
15.7.2020 13:00 Koripalloliitto tiedottaa

Timo Nieminen Koripalloliiton erotuomaripäälliköksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi erotuomaripäälliköksi on valittu Timo Nieminen. Hän aloittaa tehtävässä elokuun puolessa välissä.

13.7.2020 10:11 Erotuomarit

Kansallinen erotuomariklinikka 22.-23.8. Espoossa

Tallink-turnauksen yhteydessä järjestetään Espoossa 22.-23.8 Kansallinen erotuomariklinikka. Teemoina ovat ottelutapahtuman johtaminen, erotuomarina kehittyminen, urheilijaksi kasvaminen, erotuomariolemus sekä pelinymmärryksen ja erotuomarin itseanalyysin kehittäminen.

10.7.2020 16:18 Erotuomarit

Erotuomarin peruskursseja Espoossa heinäkuun lopulla ja elokuun alussa

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Kurssien ajankohdat ovat 28.-29.7., 4.-5.8. sekä 11. ja 13.8.

8.6.2020 15:43 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Tampereella 27. ja 29.7.2020

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

28.5.2020 10:00 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliitto kehittää erotuomaritoimintaansa

Erotuomaritoiminnan päällikkönä Koripalloliitossa toiminut Kati Nynäs siirtyy osa-aikaiseksi huippuerotuomarivalmentajaksi vastaamaan erotuomareiden koulutuksesta ja toiminnan kehittämisestä. Samalla Koripalloliitto on tehnyt päätöksen uuden erotuomaripäällikön palkkauksesta. Uusi erotuomaripäällikkö tulee vastaamaan kaikesta muusta erotuomaritoiminnasta ja sen kehittämisestä.

8.3.2020 21:03 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Raumalla 23.3. ja 2.4.2020

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE). Kurssin koulutuskieli on suomi.

6.3.2020 13:13 Erotuomarit

Korisliiga Tough Calls #4: heittäjän aiheuttama kontakti ja jälkipyykin selvittelyä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

28.2.2020 21:43 Erotuomarit

Erotuomarilegenda Jorma Ovaskan paita jäädytettiin Karhuvuoressa

Kotkassa kunnioitettiin huimaa erotuomariuraa tehnyttä Jorma "Jorkka" Ovaskaa, kun ennen KTP-Kobrat-ottelua jäädytettiin Ovaskan tuomaripaita.

27.2.2020 13:23 Erotuomarit

Kansainvälinen erotuomari Rauno Nieminen on poissa

Suomalaisen koripalloväen on tavoittanut suru-uutinen. Monivuotinen kansainvälinen koripalloerotuomari ja erotuomarikouluttaja Rauno ”Ransu” Nieminen nukkui pois 19. helmikuuta 86 vuoden ikäisenä.

27.2.2020 09:15 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Forssassa 10.3. ja 18.3.2020

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE). Kurssin koulutuskieli on suomi.

21.2.2020 15:49 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi 4.3. ja 5.3.2020 Lohjalla

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

27.1.2020 18:24 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Turussa 25.2 ja 2.3.2020

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE). Kurssin koulutuskieli on suomi.

24.1.2020 10:34 Erotuomarit

Kansallinen erotuomariklinikka KEK 2020 10.-12.4.2020 Lahti

Koripalloliitto järjestää Easter Tournamentin yhteydessä Kansallisen Erotuomariklinikan. Klinikan hyväksytysti suorittaneet sertifioituvat Liittoerotuomareiksi (LTE). Klinikalla syvennytään erotuomarina toimiseen, ottelutapahtumisen johtamiseen, erotuomaritekniikkaan, kahden erotuomarin mekaniikkaan ja sääntöihin.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

20.1.2020 16:49 Erotuomarit koulutus

Erotuomarin peruskurssi 12.2. ja 14.2.2020 Espoo

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Ilmoittaudu alla olevan lomakkeen kautta ehdokkaaksi kurssille. HUOM kurssille valitaan hakijoiden joukosta noin 16 osallistujaa. Osallistujille ilmoitetaan valinnasta erikseen. Kurssin koulutuskieli on suomi.

17.1.2020 14:04 Erotuomarit

Erotuomarin jatkokurssi Tampereella 11. ja 17.2.2020

Jatkokurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille erotuomareille. Jatkokurssin suoritettua tulee Alue-erotuomariksi (ALE) ja mahdollistaa tuomarina toimimisen naisten III-divisioonan, miesten IV-divisioonan ja alueen nuorten otteluissa sekä etenemisen kohti sarja- (SAE) ja liittoerotuomaria (LTE). Kurssin koulutuskieli on suomi.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

18.12.2019 20:42 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Uudessakaupungissa 7. ja 14.1.2020

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Kurssin koulutuskieli on suomi.

3.12.2019 14:58 Erotuomarit

Erotuomaritoiminnan organisaatiota vahvistettu – Seppo Viljanen keskittyy alueellisen toiminnan kehittämiseen

Seppo Viljanen on aloittanut marraskuun alussa Suomen Koripalloliiton alueellisen erotuomaritoiminnan pääkoordinaattorina.

Näytä lisää vastaavia