16.10.2017 FIBA:n ja Euroliigan välinen kädenvääntö Euroliiga-pelaajien edustusoikeudesta marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoissa on nostanut kahden merkittävän koripallotoimijan väliset kiistat otsikoihin myös Suomessa. Mutta mistä koko jupakassa on kysymys?
Teemu Rannikko pelasi Euroliiga-joukkue Olimpija Ljubljanassa kausilla 2005–2007.
Kädenvääntö juontaa juurensa vuosituhannen taitteeseen, jolloin Euroopan suuret koripalloseurat perustivat oma kattojärjestönsä ULEB:n (Union of European Leagues of Basketball) ja sen alaisuuteen Euroliigan toimintaa pyörittävän kaupallisen yhtiön ECA:n (Euroleague Commercial Assets).
Euroopan suurseurojen organisoituminen syntyi protestina FIBA Worldin passiivisuuteen kehittää Euroliigan markkinointia sekä seuroille epäedullisiin tv-sopimuksiin. Euroliigan aluevaltausta helpottivat FIBA:n 1990-luvun lopun merkittävät taloudelliset vaikeudet. FIBA pyristeli yhden kauden ajan vastaan omalla Suproliigallaan, joka jäi kuitenkin auttamattomasti altavastaajaksi Euroliigan rinnalla.
Väliaikaisen linnarauhan saavuttamiseksi vastaperustettu FIBA Eurooppa typistikin maajoukkuetoiminnan kokonaisuudessaan heinäkuun lopun ja syyskuun alun väliselle ajanjasolle. Aiemmin karsintaikkunoita oli ollut vuoden mittaan useampia niin, että seurajoukkuekausi katkesi kaksi tai kolme kertaa kauden aikana karsintaotteluiden vuoksi.
2000-luvun edetessä ULEB ja ECA kehittivät Euroliigaa omaksi brändikseen, joka vahvisti vähitellen jalansijaansa muiden palloilulajien eurooppalaisten huippusarjojen rinnalla. Syvimmästä lamastaan selvinneenä FIBA puolestaan käynnisti vuonna 2006 oman laajamittaisen organisaatiouudistuksensa vahvistaakseen asemiaan maailman johtavana koripallotoimijana sekä saadakseen vuosituhannen alussa menettämäänsä vaikutusvaltaa takaisin.
Turkin MM-kisojen yhteydessä järjestetyssä FIBA Worldin maailmankokouksessa vuonna 2010 ilmoitti Euroliiga koko koripalloyhteisön hämmästykseksi pidemmän tähtäimen tavoitteekseen synnyttää Eurooppaan NBA:n veroinen ammattilaissarja. Tämä ”Euroopan NBA” toimisi suurseurojen yhteenliittymänä, eivätkä sen joukkueet välttämättä enää pelaisi kansallisten liittojen ja sitä kautta FIBA:n hallinnoimissa kansallisissa sarjoissa.
FIBA vastasi Euroliigan liikkeeseen syksyllä 2010 ilmoittamalla kasvattavansa EM-kisoihin osallistuvien joukkueiden määrää 16:sta 24:aan taatakseen lajin suosion leviämisen ”perinteisten” koripallomaiden ulkopuolelle. Seuraava liike nähtiin marraskuussa 2012, jolloin FIBA ilmoitti Kuala Lumpurin maailmankokouksensa jälkeen tuovansa vanhat maaotteluikkunat takaisin seurajoukkuekauden aikaiseen kilpailukalenteriin syksyllä 2017.
Vuonna 2014 FIBA:n jäsenmaat hyväksyivät yksimielisesti sääntömuutokset, jotka antoivat FIBA:lle oikeudet ohjeistaa entistä tarkemmin maakohtaisten lajiliittojen toimintaa. Tämän seurauksena myös FIBA Euroopan asema muuttui itsenäisestä eurooppalaisesta toimijasta FIBA Worldin alaiseksi yksiköksi.
Seuraavasta aluevaltauksestaan FIBA ilmoitti syksyllä 2015, jolloin se ilmoitti perustavansa Eurooppaan oman Mestarien Liigansa pyrkimyksenään palauttaa eurooppalaisten seurojen huippukoripallo oman sateenvarjonsa alle.
FIBA:n Mestarien Liigan perustaminen oli viimeinen pisara Euroliigalle, joka haastoi FIBA:n oikeuteen helmikuussa 2016. Siitä lähtien FIBA ja Euroliiga ovat kommunikoineet keskenään lähinnä juristien välityksellä eri oikeusasteissa.
FIBA:n ja Euroliigan välisessä arvovaltakiistassa kädenvääntö Euroliiga-pelaajien edustusoikeudesta marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoissa on vain viimeisin luku.
Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.
Annika Holopainen ja Sara Rokkanen olivat oivassa vireessä tällä viikolla, kun molemmat tilastoivat tupla-tuplat. Holopainen johdatti hurjalla pelillään KR:n myös kauden avausvoittoon.
Espanjan kentillä nähtiin vahvoja esityksiä Susiladiesin pelaajilta ja hyviä uutisia kuului myös Ruotsista, kun Isabella Kaukopaasi pelasi ensimmäisen pelinsä loukkaantumisensa jälkeen.
Miesten korisparketeilla pelattiin viikonloppuna vielä ennen maajoukkuetauon alkua. Daniel Dolenc osoitti oivaa virettä Itävallassa ja hyviä suomalaissuorituksia nähtiin myös Espanjassa ja Ranskassa.
Sasu Salin aloitti Espanjan Copa del Reyn tulikuumana upottaen 18 pistettä johdattaessaan Teneriffan välieriin. Petteri Koposen Reggianan tie sen sijaan nousi pystyyn Italian cupissa.
Espanjassa ja Italiassa ratkotaan loppuviikon aikana cup-mestaruudet. Sasu Salin ja Petteri Koponen aloittavat pelinsä torstaina.
Roope Ahonen pelasi ensimmäiset minuuttinsa yli vuoteen, kun hän palasi viikonloppuna pelikentille pitkän loukkaantumisen jälkeen. Erik Murphy mätti Japanissa taas hurjia tehoja.
Ilari Seppälä ja Edon Maxhuni olivat alkuviikon suomalaisonnistujia, mutta heidän tehopelinsä eivät riittäneet voittoon.
Sasu Salin sai viikonloppuna 200 ottelua täyteen Espanjan liigassa ja juhlisti sitä komealla voitolla. Saksassa Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheim sen sijaan järjesti sensaation kaatamalla Bayern Münchenin tähtisikermän.
Susiladiesin pelaajat osoittivat hyvää kuntoa juuri ennen kuin Euroopan kärkisarjat jäivät maaottelutauolle. Annika Holopainen iski taululle jälleen hurjat tehot Islannissa, Sofia Pelander loisti Hernerin ottaessa viikolla kaksi voittoa ja Awak Kuier osoitti olevansa valmiina haastamaan Belgian ja Ukrainan.
Petteri Koposen Pallacanestra Reggiana sekä Carl Lindbomin Stal Ostrow Wielkopolski etenivät jatkoon FIBA Europe Cupin alkulohkoista. Ranskan ProB:ssä Henri Kantonen ja Ilari Seppälä olivat Aix-Mauriennen parhaimmistoa.
Alexander Madsen pääsi syntymäpäivänsä lisäksi juhlimaan jatkopaikkaa Mestarien liigassa, kun VEF Riika puristi jatkoon. Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittivat lohkovaiheen pelit FIBA Europe Cupissa.
FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.
Erik Murphy jatkoi vakuuttavia esityksiään Japanin B2-liigassa ja Daniel Dolenc oli tehokkaana Itävallassa sunnuntain kamppailuissa.
Annika Holopainen jatkoi vahvoja pelejään Islannin liigassa, mutta KR jahtaa siitä huolimatta edelleen ensimmäistä voittoaan. Awak Kuier ylsi kahdesti viikon aikana kaksinumeroisiin pisteisiin ja koville pisteille pääsivät myös Sofia Pelander, Anniina Äijänen sekä Sara Rokkanen.
Petteri Koponen debytoi lauantai-iltana uuden seuransa Pallacanestro Reggianan riveissä. Muitakin ilonaiheita nähtiin, sillä Elias Valtonen tykitti peräti 30 pistettä Saksan ProA:ssa ja Roope Ahonen on hiljalleen tekemässä paluuta tositoimiin.
Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.
Henri Kantonen ja Ilari Seppälä osoittivat tasoaan Ranskassa ja Alexander Madsen sekä Edon Maxhuni jatkoivat vahvoja esityksiään Virossa ja Latviassa. Myös Sasu Salin ylsi kaksinumeroisille pisteille viikonlopun otteluissa.
Islannin liiga palasi yli kolmen kuukauden tauolta ja Annika Holopainen pääsi taas pitkästä aikaa pelien makuun iskemällä tilastoihin hurjia lukemia.
Pitkän ja vaiherikkaan kansainvälisen uransa syksyllä 2008 Italian Serie A:sta aloittanut Susijengi-ikoni Petteri Koponen, 194 cm ja 32 v., palaa Italiaan. Viimeisen runsaan puolivuotisen seurajoukkuekentiltä sivussa ollut MaSu-Basketin kasvatti on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Serie A:ta pelaavan Pallacanestro Reggianan kanssa.