7.10.2005 Teemu Rannikko, 25, eli viime keväänä koripallouransa kenties vaikeimpia hetkiä. Myöhemmin kesällä konkurssiin kaatuneen perinteikkään italialaisseuran Scavolini Pesaron sotkuinen pelaajapolitiikka kulminoitui turkulaislähtöiseen takamieheen, jonka minuutit jäivät joulun jälkeen vähiin varsinkin Euroliigan parketeilla.
Viisi vuotta Italian kentillä pelannut ja hetkeksi itseluottamuksensa kadottanut Rannikko teki kovan ratkaisun, jota hänen ei ole tarvinnut katua. Slovenialainen Union Olimpija Ljubljana tunnetaan seurana, josta jalostuu lähes vuosittain huippupelaajia Euroopan suurseuroihin.
- Olimpijassa ei pelaa supertähtiä, he syntyvät siellä, kiteyttää joukkueen uusi kroatialaisvalmentaja Pino Grdovic pelin hengen.
Tuuheaviiksinen koripalloguru, Rannikon kanssa sujuvasti italian kielellä kommunikoiva Grdovic tukee omalta osaltaan Ljubljanan ajatusmaailmaa.
Grdovic tunnetaan nimenomaan valmentajana, joka panostaa paljon henkilökohtaista taitojen kehittämiseen ja hiomiseen. Grdovicin henkilökohtaisessa valmennuksessa ovat kukkaan puhjenneet muun muassa Marko Milic ja Gregor Fucka.
Nyt työn alla on vuorostaan Rannikko.
- Olen seurannut Rannikon uraa Italiassa. Teemussa on mielestäni paljon enemmän potentiaalia, mitä hänestä on saatu tähän mennessä irti.
- Pidän Rannikkoa yhtenä Euroopan lupaavimmista takamiehistä. Uskon, että pystyn nostamaan hänet pelillisesti seuraavalle tasolle, sanoo Grdovic.
Rannikon siirtyminen Italiasta rajanaapuri Slovenian puolelle on tuonut jo nyt toivottua nostetta hänen uralleen - paitsi pelillisesti, myös henkisesti.
- Minulla on hyvä kesä takana maajoukkueessa ja Ljubljana vaikuttaa kaiken puolin oikealta ratkaisulta. Olen löytänyt viime kaudella kateissa olleen itseluottamukseni, kertoo Rannikko, jolle uran rakentaminen eurooppalaisten sarjojen kautta oli jo aikoinaan luontevampi vaihtoehto kuin Yhdysvaltojen yliopistopelit.
Grdovic lukeutuu niihin valmentajiin, joka valitsee Rannikon viitoittaman tien
- Nuoren pelaajan ei ole välttämättä hyvä lähteä yliopistosarjoihin, jotka tarjoavat vähän pelejä ja lyhyen kauden. Lisäksi Yhdysvalloissa ei panosteta niin paljon yksilöharjoituksiin kuin Euroopassa. Mielestäni näiden pelaajien pitäisi pysyä pitempään omissa seuroissaan.
- Näin jo Espoon turnauksessa sen, että Suomessa riittää lupaavia nuoria pelaajia Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon taustalla. Heihin pitää panostaa nyt entistä enemmän. Näkemäni perusteella sain suomalaisesta koripallosta paremman kuvan, mitä osasin odottaa, myöntää Grdovic.
Suomen Korisliigassa pelataan alkaneella kaudella ennätysmäärä pelejä. Ljubljanalla on myös edessä ruuhkainen kausi, jota tosin Slovenian pääsarja ei suuremmin kuormita. Olimpija osallistuu Slovenian liigaan vasta keväällä pudotuspelien alkaessa.
Euroliiga ja lauantaina vierasottelulla Grdovicin kotikaupungissa Kroatian Zadarissa käynnistyvä 14 joukkueen Adriatic-liiga takaavat kuitenkin parhaimmillaan 80 ottelun kauden.
- Tavoitteena on Euroliigan jatkopaikka, eli sijoittuminen 16 parhaan joukkoon. Adriatic-liigassa Ljubljana tähtää ensisijaisesti neljän kärkeen. Sloveniassa haluamme uusia mestaruuden ja ottaa cupin voiton. Slovenian supercup on jo hoidettu kotiin, heittää hyväntuulinen Rannikko, jonka viime kaudesta vahvasti uusiutunut Ljubljana on terävimmillään joulun jälkeen.
Joukkue saa silloin ruotuunsa Slovenian viime kauden komeetan, Saso Ozboltin. Vedran Morovicin ja Manuhar Markoishvilin loukkaantumiset saattavat olla voitettu kanta jo sitä ennen.
Euroopan ammattilaiskentillä päättyneellä kaudella debytoinut Susijengin ison pään luottomies ja Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 203 cm ja 25 vuotta, on solminut tulevaa kautta koskevan sopimuksen Italian pääsarjaa (Serie A) pelaavan Pallacanestro Varesen kanssa.
Viime vuosina Saksan maajoukkueen peräsimessä historiaa tehnyt Gordon Herbert, 66, jatkaa menestysputkeaan. Herbertin valmentama Bayern München huipensi kautensa mestaruuteen päihittämällä torstai-iltana Saksan Bundesliigan viidennessä finaaliottelussa Ulmin 81–77 (48–41). Joukkueen apuvalmentajana toimi Gordon Herbertin poika Daniel Herbert.
Alexander Madsen edusti viime kaudella katalonialaisseura Lleidaa, joka lähti ACB-liigaan sarjanousijana. Joukkue onnistui uusimaan paikkansa sarjassa, mutta Madsenin kauteen mahtui omat haasteensa.
Susijengin takamies Edon Maxhunilla oli tapahtumarikas kausi. Hän aloitti kauden Ranskassa, käväisi Italiassa ja päätti sen Turkissa.
Elias Valtonen pelasi hyvän kauden Espanjan ACB-liigan Granadassa, vaikka joukkueen kausi päättyi harmillisesti putoamiseen. Seuraavaksi Valtonen suuntaa katseensa kohti elokuun EM-kotikisoja.
Susijengin luottomiehiin lukeutuva Mikael Jantunen päätti seurajoukkuekauden 2024–25 satukirjalopetuksella, kun hänen edustamansa Paris Basketball kaatoi AS Monacon Ranskan finaalien viidennessä osaottelussa lukemin 99–93 (54–50). Jantunen sai kunnian viimeistellä pariisilaisjoukkueen historian ensimmäisen mestaruuden vapaaheittoviivalta loppusekunneilla.
Sara Bejedin ensimmäiseen ammattilaisvuoteen mahtui ylä- ja alamäkiä. Hän uskoo debyyttikauden oppien kantavan tulevaisuudessa.
Korisliigan kotimaisten pistetykkien kärkisijoille viime vuosina noussut ja keväällä Helsinki Seagullsin kanssa Suomen mestaruutta juhlinut Erik Sajantila, 195 cm ja 24 vuotta, on solminut ensimmäisen kotimaan ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuvan Sajantilan uusi joukkue on hollantilainen Landstede Hammers.
Susijengin kapteeni Sasu Salin päätti seurajoukkuekautensa riemukkaisiin tunnelmiin, kun hänen edustamansa Cluj-Napoca kukisti Romanian liigan perjantaisessa viidennessä finaaliottelussa Oradean vieraskentällä 67–68 (39–37). Kyseessä on Salinin ensimmäinen kansallisen liigan mestaruus sitten kevään 2008, jolloin hän juhli Espoon Hongan kanssa Suomen mestaruutta.
Roosa Lehtoranta, 28, on tehnyt jatkosopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Saarlouis Royalsin kanssa. Päättyneellä kaudella Royals voitti Saksan cupin ja eteni sarjassa finaaleihin saakka.