Greg Gibson Katajan ja Nokian toisesta puolivälierästä: ”Oli aika keskittyä uudelleen”

6.4.2020 09:28 Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2017, jolloin Kataja Basketin ja BC Nokian välisessä puolivälieräsarjassa joensuulaiset joutuivat uudelleenkasaamaan rivinsä edellisvuoden trauman vuoksi. Puolivälieräsarjan toisessa ottelussa Näädät kaatoi Katajan hurjan loppukirinsä myötä.

Kiihkeä toinen ottelu on yksi Katajan ja Nokian kolmivuotisen puolivälieräpelien jännimpiä. Kuva: Ville Vuorinen.

Edelliskeväänä 2016 nokialaiset arpoivat vielä runkosarjan kalkkiviivoilla, onko edessä putoaminen vai pudotuspelit. Kahdeksannelle sijalle yltäneet Näädät pudotti runkosarjan paraatityyliin voittaneen Katajan jo ensimmäisellä kierroksella ja nokialaiset marssivat seurahistorialliseen pronssimitaliin saakka.

Kauden 2016/17 Kataja-päävalmentaja Greg Gibson ei silloin ollut mukana, mutta tukullinen pelaajia oli. Vuoden 2017 puolivälieräsarjan ensimmäinen ottelu oli Katajan näytös, jossa BC Nokia pysyi hädin tuskin mukana, mutta toisessa ottelussa Näädät äityi loppuhetkillä hurjaan loppukiriin haltioituneen kotiyleisönsä edessä.

– Kun selvisi, että Nokia tulee vastaan ensimmäisellä kierroksella, niin kyllä, ihmiset sanoivat, että edessä on jo toinen yllätysvoitto altavastaajalle. Ensimmäisessä pelissä saimme homman hoidettua. Toisessa Nokia heitti kovia heittoja sisään ja me teimme virheitä puolustuspäässä, Gibson kertoo.

Papa Dia nousi kauden aikana nokialaisyleisön suosikiksi. Kuva: Ville Vuorinen.

Vajaat seitsemän minuuttia ennen loppusummeria Kataja johti Nokian palloiluhallilla vielä seitsemän pistettä, mutta kotijoukkueen Papa Dia ja Javier Duren johdattivat nokialaiset 16-0-juoksuun, josta joensuulaiset eivät enää toipuneet.

– Koko pudotuspelien kannalta oli aika keskittyä uudelleen. Kun häviää, niin se on helpompaa. Muistan pelin jälkeisen videopalaverin, jossa puhui sekä video että Teemu Rannikko. Hän kritisoi itseään kuten parhaat johtajat ja kapteenit tekevät.

”Killer Bees” vastaan Dia ja Duren

Javier Duren on omimmillaan Nokian loppukirissä. Kuva: Ville Vuorinen.

Ennen Nokia-tappiota Katajalla oli takanaan loistokausi, joka myöhemmin kirkastui Korisliigan kultamitaliksi. Mestareiden liigassa Kataja eteni lohkovaiheeseen asti ja nappasi kovia päänahkoja kerta toisensa jälkeen.

– Kyseessä oli ainutlaatuinen joukkue, jossa löytyi voitontahtoa ja työntekoa. Vesa Mäkäläinen ja Teemu Rannikko olivat johtajia. Rion Brown eteni vielä kovempiin sarjoihin. Daniel Mullings toi energiaa; Tommi Huolila ja Ilari Seppälä täyttivät roolinsa täydellisesti. Jarekious Bradley alkoi tekemään töitä kauden edetessä ja oli tappavan tarkka kaaren takaa loppukaudella, Gibson muistelee.

Ennen puolivälieräsarjaa Katajalla oli hiukan synkkiä pilviä yllä, kun Mullings ei pystynyt pelaamaan loukkaantumisen vuoksi.

– Olimme onnekkaita, että meillä oli viiden ulkomaalaispelaaja. Kutsuin heitä nimellä ”Killer Bees” eli Kervin Bristol, Rion Brown, Jarekious Bradley ja Darryl Bryant.

Teemu Rannikko osoitti ottelun jälkeen johtajuutta, jota vain Teemu Rannikko voi näyttää. Kuva: Ville Vuorinen.

BC Nokian kausi oli eläväinen ja joukkue löysi lopullisen muotonsa vasta ennen vaihtorajan lähestyessä. Suomalaisrunko ja Papa Dia tekivät tuhojaan alusta asti, mutta päävalmentaja vaihtui Ilpo Rantasesta Ville Tuomiseksi ennen joulua, ja kovanluokan korintekijä Javier Duren liittyi nokialaisryhmään vuodenvaihteen jälkeen.

Kaadettuaan tappion jälkeen Nokian puolivälierissä 3-1, joensuulaiset saivat seuraavaksi vastaansa Helsinki Seagullsin. Stadilaiset kaatuivat Katajan toimesta 4-1 ja finaaleissa tuli vastaan Kauhajoen Karhubasketin kanssa seitsemänteen peliin asti mitellyt Salon Vilpas.

– Pelasimme Seagullsia vastaan todella hyvin, jos ei ota huomioon toista ottelua. Nokiaa vastaan pelattu toinen peli antoi meille niin paljon itseluottamusta, että se tuntui ainakin näin jälkikäteen helpommalta ottelusarjalta. Finaalit ovat tietenkin täysin oma juttunsa.

Kataja juhli seurahistoriansa toista mestaruutta kaataen Vilppaan loppuotteluissa 2-4.

Klassikko-ottelu ma 6.4. 18:00 2. puolivälierä BC Nokia – Kataja Basket, pelattu 5.4.2017

 
29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

Näytä lisää vastaavia