Hannu Kauppinen raivaa tietä FIBA:n video-operaattorina

17.8.2018 10:13 Kansainvälinen koripalloliitto FIBA panostaa toiminnassaan yhä määrätietoisemmin erotuomaritoiminnan kehittämiseen. Viime vuodet erotuomaritarkkailijana Suomessa toiminut Hannu Kauppinen oli tänä kesänä 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa video-operaattorina tuomassa kansainvälistä erotuomaritoimintaa uudelle aikakaudelle.

Minna Koivula, Hannu Kauppinen ja Didac Artes Helsingin EM-kisoissa.

Idea erotuomariratkaisujen dokumentoitikonseptiin FIBA:n puitteissa on lähtöisin kaikkien aikojen suomalaiselta koripallotuomarilta Carl Jungebrandilta, joka pohti jo vuosikymmen sitten videotarkistuksen mahdollisuuksia tuomaritoiminnan kehittämisessä.

Kun tarvittavat työkalut oli hankittu ja valmistelut tehty, erotuomariratkaisujen dokumentointikonsepti otettiin testikäyttöön vuonna 2014 Espanjan MM-kisoissa. Kehityspolun seuraava looginen askel otettiin viime syksynä.

- Vuoden 2017 EM-kisojen yhteydessä FIBA koulutti Helsingissä ja Istanbulissa paikallisia video-operaattoreita. Osallistuimme Minna Koivulan kanssa yhdessä viime syksyn video-operaattorikoulutukseen Helsinki Areenalla ja tänä vuonna sain ensimmäistä kertaa kutsun video-operaattorin tehtävään 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin Valko-Venäjälle, Kauppinen kertoo.

Koripallotilastointi on kehittynyt 2010-luvun aikana valtavasti. Video-operaattoreiden tekemän työn myötä FIBA:n henkilöstöllä on käytössä entistä tarkempi tietopankki, joka helpottaa hyödyntämään tuomareita ja heidän työtään koskevaa tietoa.

- Jokaisesta tuomarin tekemästä vihellyksestä kirjaamme 6-12 faktaa muistiin, kuten: kuka tuomari vihelsi, millä paikalla hän sijaitsi, missä pallo oli, ketä vastaan vihellettiin ja minkälainen tuomio oli, jatkaa Kauppinen.

- Kyllähän siinä kiire tulee, mutta kun hommaan pääsee kunnolla sisään, rutiini alkaa vaikuttaa ja työ helpottuu.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Video-operaattorien mukaantulo tarkoittaa erotuomarien kannalta niin mahdollisuuksia kuin haasteitakin. Video-operaattorien keräämän datan käytöstä ylimmässä vastuussa ovat erotuomarijohtaja ja erotuomarikouluttaja.

- Me operaattorit keskitymme tapahtumien dokumentointiin, emmekä ota kantaa siihen, ovatko tuomiot olleet oikeita ja vääriä. Olemme mukana otteluiden jälkeisessä palautetilaisuudessa esittämässä pyydettyjä videoklippejä. Ottelun aikana sovitut ns. ’debrief’-klipit löydämme nopeasti ja tarpeen mukaan voimme myös esittää muita tilanteita ottelusta.

Erotuomarikouluttaja tulee otteluiden jälkeen pyytämään raporttia videopätkineen kaikkineen tietyistä tilanteista, joita hän tahtoo käydä läpi otteluiden jälkeen, ja meidän tehtävämme on tehdä mahdollisimman selkeä paketti heidän käyttöönsä.

NBA on ottanut tallenneaineiston aktiivikäyttöön jo joitain vuosia sitten. Selkein vertailukohta on ”Last 2 Minute”-raportit, jotka NBA julkistaa.

FIBA:ssa prosessi on vielä alkutekijöissään.

- Historiallisesti tuomarien ja kouluttajien väliset palautekeskustelut ovat edenneet niin, että epäselvät tilanteet kuitataan näkemyseroina. Nyt meillä on puhtaasti objektiivinen ottelutallenne käytössä, mikä helpottaa keskustelun pitämisessä olennaisuuksissa, Kauppinen kuvailee.

- Minskin kisoissa osa tuomareista ei ole tottunut saamaan videopalautetta, ja heille palautteen saaminen oli haastava kokemus. Mitä laajemmalle alueelle järjestelmä saadaan kuljetettua, sitä suurempi hyöty tästä kaikille osapuolille kuitenkin on.

”Videot vain lisäosa, ei ydin”

Carl Jungebrandin kanssa käymiensä keskustelujen perusteella Kauppinen kuitenkin muistuttaa, että videotallenteita tulee käyttää vain renkinä, ei isäntänä.

- Videoiden käyttö palautekeskusteluissa on pieni lisäosa. Paljon tärkeämpää on saada statistiikkaa siitä, miten tuomarit viheltävät, ja luoda kirjasto otteluissa tehdyistä tuomioista, Kauppinen toteaa.

- Kun FIBA:ssa käydään keskusteluja esimerkiksi tulevista sääntömuutoksista, tuomaritoiminnasta vastaava elin voi hakea keräämästämme aineistosta esimerkiksi vihelletyt EU-virheet ja käydä ne systemaattisesti läpi. Vastaavasti voimme pitää kirjaa siitä, minkälaisia ratkaisuja erotuomarit tekevät, joiden perusteella FIBA voi tehdä ohjeistuksia.

Hannu Kauppinen on toiminut vuosina 2013-18 erotuomaritarkkailijana miesten ja naisten Korisliigoissa sekä Korisliigojen pudotuspelien, juniorien SM-finaalien ja miesten divisioonafinaalien komissaarina.

 
4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

11.9.2019 09:26 Pääjuttu

Korisliigojen ja miesten ykkösdivisioonien kauden 2019-20 erotuomaristot julkaistu

Koripalloliiton erotuomariyksikkö on nimennyt alkavalla kaudella Korisliigoja sekä miesten divareita tuomitsevat erotuomarit.

10.7.2019 09:46 Valmentajat

Tiina Sten toimii Slovenian Summit -tyttökoristapahtuman pääorganisaattorina

Slovenian Postojnassa järjestettävä FIBA Euroopan suurin tyttökoristapahtuma kerää Euroopasta tyttöpelaajien lisäksi naisvalmentajia ja -erotuomareita viisipäiväiselle leirille 11.7.-15.7. Entinen naisten maajoukkuepelaaja Tiina Sten toimii tapahtumassa isossa roolissa.

18.6.2019 12:33 Erotuomarit

Suomalaisia erotuomareita valittu kesän arvokilpailuihin

Kuluneen pelikauden aikana suomalaiset erotuomarit tuomitsivat kotimaan sarjojen lisäksi lähes sata kansainvälistä ottelua. Tulevana kesänä viisi suomalasista erotuomaria nähdään nuorten arvokisoissa sekä universiadeissa.

22.8.2018 09:14 Koripalloliitto tiedottaa

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin

Tähän juttuun on koottu FIBA:n sääntömuutoksen tärkeimmät kohdat. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2018.

8.8.2018 15:17 Erotuomarit

Ville Selkeelle arvokasta kokemusta U17 MM-kisoista

Komeettamaisen nousun kotimaisen koripallon tuomarien eliittiin tehnyt nokialaislähtöinen Ville Selkee, 26, kotiutui heinäkuussa 17-vuotiaiden poikien MM-kisoista Argentiinasta. Selkee vihelsi arvokisoissa täydet seitsemän peliä ja sai todeta omin silmin koripallon olevan kansainvälisesti valtavassa kasvussa.

14.6.2018 09:47 Seurat

Seurauutisia #14: Nuoret erotuomarit kannustavat uusia tuomareita mukaan toimintaan

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkkejä hyviksi havaituista toimintamalleista.

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

Seurauutisia #2: Alueelliset erotuomarikoordinaattorit tehostamaan ja kehittämään paikallista erotuomaritoimintaa

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa Koripalloliiton verkkosivujen kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja hyviksi havaituista toimintamalleista.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

5.7.2017 Maaottelu

Suomelle kaksi uutta FIBA-erotuomaria – Selkee ja Haaja kansainvälisille kentille

Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n erotuomarilistalla on yhteensä kuusi suomalaista tuomaria. Uusina niminä kansainvälisen FIBA-lisenssin saivat Ville Selkee ja Joona Haaja.

Petri Mäntylälle Helsingin Pyttykerhon erotuomaripalkinto

Neljästi peräkkäin Korisliigan parhaaksi erotuomariksi valittu Petri Mäntylä saa Helsingin Pyttykerhon vuoden 2016 erotuomaripalkinnon.

3.3.2017 Erotuomarit

3x3 Finnish Tour jatkuu Helsingissä 17.-19.3.2017

GoExpo-messujen yhteydessä lauantaina 18.3. järjestetään satelliittitasoinen 3x3-turnaus Helsingin Messukeskuksessa.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

9.3.2016 20:23 Pohjoinen alue

Nuorten EM-kilpailuiden vapaaehtoisten haku alkaa 16.3.2016

Mitä Sinä teet heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa? Nyt sinulla on mahdollisuus kokea kansainvälinen ja korkeatasoinen koripallotapahtuma ja olla itse mukana järjestämässä sitä vapaaehtoisena.

25.1.2016 23:59 Pohjoinen alue

Koripallo uuteen lisenssiennätykseen

Suomalainen koripalloperhe on kasvanut lisenssimäärillä mitattuna isommaksi kuin koskaan aiemmin. Pelikaudella 2015-16 on lunastettu tähän mennessä 17 110 koripallolisenssiä, jonka myötä lähes 20 vuotta vanha ennätys siirtyi historiaan.

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

Näytä lisää vastaavia