Helsinki Seagulls etsii Petteri Koposen johdolla ensimmäistä Pantteriaan – kantaako Joutsenlaulu hedelmää?

1.10.2021 07:34 Helsinki Seagullsin huikea runkosarjamenestys ei taannut viime keväänä mestaruutta. Nyt joukkue lähtee kauteen yhdellä Suomen kaikkien aikojen pelaajista vahvistettuna.

Petteri Koponen oli ratkaisevassa roolissa nuorena poikana, kun hän juhli Hongan kanssa kahta Suomen mestaruutta ennen ulkomaille lähtöään. Kuva: Ville Vuorinen

Helsinki Seagulls laittoi viime kaudella kaikki panokset pöytään ja pelasi huikean runkosarjan. Joukkue selvisi playoffeihin koko sarjataulukon kärjessä järisyttävällä 20 voiton ja vain kahden tappion tilastolla. Matkan varrella haaviin tarttui myös Suomen cup -pokaali.

Välierissä joukkue kuitenkin yllätettiin pahemman kerran. Teemu Rannikon johtama Salon Vilpas onnistui omalla matkallaan kohti Suomen mestaruutta pudottamaan Seagullsin pronssipeliin Tampereen Pyrintöä vastaan. Seagulls otti näin ollen kahdeksanvuotisessa historiassaan jo peräti kolmannen pronssimitalin, ja sitä kirkkaammat mitalit jäivät vieläkin odottamaan.

Jotta vajaaksi jääneiden kausien historia päättyisi tähän, joukkue palkkasi aseen, joka on kaikkea muuta kuin salainen. Yksi Suomen menestyneimmistä koripalloilijoista, Petteri Koponen, matkusti Italiasta Suomeen ja ilmoitti hieman yllättäen pelaavansa uransa todennäköisesti viimeisen kauden kotikaupungissaan Helsingissä.

– Aion nyt nauttia siitä, että saan olla kotona ja pelata koripalloa Suomessa. Kun saa karsittua aiempiin vuosiin kuulunutta ainaista matkustamista, niin päällimmäisenä ajatuksena on voittaa pelejä, Koponen toteaa.

Seagullsin pelinjohtajan tontti voi tuoda mukanaan paineita – jopa sellaiselle pelaajalle, joka on pitkällä urallaan tärisyttänyt Euroliiga-parkettia legendaarisissa suurseuroissa. Kaikille yleisössä on nimittäin selvää, että aika voittaa on nyt, jos koskaan. Koponen kuitenkin toteaa, ettei kuluta energiaansa miettimällä paineita, sillä ammattiurheilussa ne ovat läsnä aina ja kuuluvat oleellisesti asiaan.

– Totta kai se olisi omallekin uralle hieno kruunaus, että pääsisimme nostamaan Pantterin keväällä, mutta toisaalta sen tietää, kuinka pienistäkin asioista mestaruudet usein jäävät kiinni. On ainoastaan inhimillistä, että uran varrelle sattuu joskus otteluita, joissa keskittyminen herpaantuu väärässä paikassa, ja ne paineet ennen ottelua ovat vain merkki siitä, että silloin asenne on kohdallaan.

Koponen muistuttaa samalla, että kaikki ei myöskään ole kiinni pelkästään kokoonpanon laadusta. Vaikka porukka olisi kuinka hyvä, on valtavan paljon muitakin muuttujia kuin pelaajamateriaali ja asenne, jotka vaikuttavat siihen, loksahtavatko palaset täydellisesti kohdilleen.

Ja ainakaan pelaajamateriaalista ei Seagullsin voittokulku todellakaan jää kiinni. Kotimaiset runkotähdet Shawn Huff, Antti Kanervo ja Tuukka Kotti jatkavat remmissä yhä. Joukkueessa voidaan siis aika ajoin nähdä kentällä yhtä aikaa peräti neljä Susijengin vakionaamaa.

– Kunhan saamme kunnolla integroitua kaikki kolme ulkomaalaisvahvistusta peliin mukaan, meillä tulee olemaan käytössä todella laaja rosteri. Jo pelkän työn mielekkyydenkin kannalta on valtavan hienoa, että pääsee kentälle tuttujen kavereiden kanssa, ja lisäksi sitä tietää jo valmiiksi, minkälaisia vahvuuksia ja mieltymyksiä pelitilanteissa esimerkiksi Shawnilla, Antilla ja Tuukalla on.

Pelikonsepti joukkueessa tulee olemaan kutakuinkin samankaltainen kuin edelliselläkin kaudella, ja se kehittyy entisestään kauden edetessä. Koposen oma tehtävä on kuitenkin panostaa monipuoliseen ykköspaikan pelaamiseen ja huolehtia oman pistetykityksen lisäksi siitä, että pallo päätyy oikeisiin käsiin oikealla hetkellä.

– Jaan pelinjohtovastuun yhdessä Lassi Nikkarisen kanssa, josta olen huomannut jo treeneissä, että hän on kehittynyt koko ajan, ja Susijengi-kesä on tehnyt hänellekin hyvää. Hän tekee paljon oikeita valintoja. Nuorta verta takakentällemme tuo myös Emil Skyttä, jolla näkyvät kaikki edellytykset lyödä lajissa läpi.

Palaset ovat siis kohdallaan. Jää nähtäväksi, toistuuko Korisliigassa tällä kaudella samanlainen legendaarisen pelinjohtajan joutsenlaulu kuin viime kaudellakin.

Helsinki Seagulls 21-22 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy perjantaina 1.10., kun avausottelussa Korihait kohtaa Kauhajoen. Lauantaina on ohjelmassa viiden ottelun kierros. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

Henkilöt

 
16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

Näytä lisää vastaavia