Henri Kantonen aloittaa harjoitukset yksin – sopimus on katkolla ja urheilubisnes seisauksessa

31.3.2020 11:18 Korisliigassa kovassa nousujohteessa ollut Henri Kantonen ei vielä tiedä tulevan kauden työnantajaansa. Mutta ensin täytyy keksiä, miten parhaaseen ikään tuleva pelaaja pääsee poikkeustilassa edes treenaaman.

Henri Kantosella on pulma. Hän pitää normaalisti kahden tai kolmen viikon palautumistauon kauden viimeisen pelin jälkeen ja aloittaa sen jälkeen treenikauden. Tuo aika on nyt täynnä, mutta Kantonen joutuu raapimaan päätään ja miettimään tosissaan, miten harjoituksia nyt toteuttaisi.

– Aloittelen parhaillaan valmistautumista. Salit ovat kaikki kiinni, eikä niihin pääse edes yksin, joten niissä harjoittelua täytyy katsoa ajan kanssa, kun tämä tilanne vähän selkenee. Nyt alkuun tarkoitukseni on juosta ja tehdä lihaskuntoharjoituksia. Parhaillaan kaikki nämäkin sijoittuvat pitkälti ulkoilmaan.

22-vuotias takamies on kehityksen kannalta merkittävässä vaiheessa. Hän pelasi keskeytyneen kauden Salon Vilppaassa ja nousi joukkueen hyökkäyksessä isoon rooliin Teemu Rannikon loukkaannuttua tammikuussa. Jo vuonna 2018 hän otti merkittävää pallollista roolia Kauhajoen Karhu Basketissa ja pokkasi kauden päätteeksi sekä Korisliiga-mestaruuden että kehittyneimmän pelaajan palkinnon.

Sopimus Vilppaan kanssa on ohi, joten moni koripallon katsoja on uumoillut Kantosen suuntaavan seuraavaksi ulkomaille. Yleisen epätietoisuuden vallitessa niihin uumoiluihin Kantonen ei osaa vastata oikein mitään.

– Aika usein sopimuskeskustelut alkavat heti kauden päätyttyä, mutta nyt eivät ole puhelimet soineet. Pelaajamarkkinat ovat jäissä, koska kukaan ei tiedä, mitkä joukkueet missäkin maassa ovat ylipäätään syksyllä enää olemassa.

Vuoden 2018 finaaleissa Henri Kantonen pelasi Karhu Basketin paidassa seuraavaa joukkuettaan Vilpasta vastaan. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga
Vuoden 2018 finaaleissa Henri Kantonen pelasi Karhu Basketin paidassa seuraavaa joukkuettaan Vilpasta vastaan. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

Harjoitteluolosuhteet vaikuttavat eri pelaajiin eri tavoin. Kokeneimmat konkarit lähinnä pitävät yllä yleiskuntoa ja parantelevat kauden jättämiä vaurioita. Vasta parhaaseen peli-ikään saapuvat nousijat, kuten Kantonen, sen sijaan harjoittelevat yhä aktiivisesti tekniikkaa ja taitoja.

– Olen tavanomaisesti ottanut pallonkäsittelyn mukaan treeniohjelmaan heti alussa fysiikkaharjoittelun kanssa, sillä tunnen itseni ja tässä iässä löytyy vielä paljon kehityskohtia siinä puolessa.

Tilanteesta tekee tasa-arvoisen toki se, että kaikki muutkin ovat samassa veneessä. Ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kaikki urheilubisnes on kauttaaltaan seisahduksissa, ja kaikki ovat harjoituksissaan pitkälti oman kotipihansa varassa.

Mutta Kantosella ei ole parhaillaan edes tulevan työnantajan valmennusryhmää tukenaan, koska työnantajaa ei vielä ole.

– Jokaisen yksilön täytyy nyt suunnitella tekemisensä huolellisesti. Tilanteessa, jossa ei ole käytössä ihanteellista ympäristöä eikä yhteisiä harjoituksia, voi pahimmillaan ottaa isoja askeleita taaksepäin. Mutta toisaalta aikaa on käytössä niin paljon, että on myös loistava tilaisuus kehittää henkilökohtaisia ominaisuuksiaan. Pitää vain löytää keinot.

Kantonen toteaa, että kääntyy omassa tilanteessaan todennäköisesti Saha Trainingin ja turkulaisen Sports Science Labin puoleen, sillä on harjoitellut näiden yritysten kanssa urallaan aiemminkin. Hän suhtautuu tilanteeseen tyynesti eikä panikoi kehityksensä puolesta. Hän on enemmän huolissaan 15–18-vuotiaista juniori-ikäluokista.

– Se on yleensä kriittinen ikä, jossa otetaan isoja harppauksia ja läpimurrot tapahtuvat. Sen näkee vasta tulevaisuudessa, että miten tilanne heihin vaikuttaa.

Teksti: Valtteri Mörttinen

Henkilöt

 
26.2.2021 10:16 Korisliiga

Pekka Saros viheltää lauantaina 1200. liigaottelunsa

Erotuomari Pekka Saros saavuttaa jälleen huiman rajapyykin, kun lauantaina hän viheltää erotuomariuransa 1200. pääsarjaottelun. Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987–88.

24.2.2021 19:55 Korisliiga

Pyrinnön Shawn Hopkins hassutti kasvattajaseuraansa Pirkanmaan derbyssä – Antero Lehdon 16 syöttöäkään eivät kamppailussa riittäneet

Miesten Korisliigassa voittoja hakivat Tampereen Pyrintö, Kauhajoki ja Lahti Basketball. Playoff-viivan ylä- ja alapuoliset joukkueet pysyivät ennallaan.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

13.2.2021 17:11 Korisliiga

Kobrat jatkoi pirteitä otteitaan, Vilppaalle murskavoitto Korihaista

Edellisessä ottelussaan Lahti Basketballille kapsahtanut Lapuan Kobrat haki viidennen voittonsa kuuteen matsiin luutimalla loppuhetkillä BC Nokian tieltään pistein 105-96 (49–48). Samaan aikaan Salohallissa Vilpas vankisti asemiaan pudotuspelien kotietuasetelmissa höykyttämällä liigajumbo Korihaita 119–66 (55–28).

12.2.2021 20:08 Korisliiga

KTP vaikeuksien kautta voittoon Kymenlaakson derbyssä – pudotuspelit askeleen lähempänä

KTP-Basket isännöi Kouvoja ja otti hankalan kamppailun jälkeen tiukan 101–95-voiton.

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

10.2.2021 21:00 Korisliiga

Uralle ja Korihaille kummallekin kauden toinen voitto – Kauhajoki kiilasi Pyrinnön ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa Ura Basket ja Korihait ottivat molemmat vihdoin kauden toisen voittonsa. Kakkossijasta käy kiihkeä taisto, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas vahvistivat omaa asemaansa.

9.2.2021 20:15 Korisliiga

Lahden pyörteet liikaa Kobrille – Seagulls vahvisti sarjajohtoaan

Miesten Korisliigassa illan otteluvoitot menivät Lahti Basketballille ja Helsinki Seagullsille.

8.2.2021 08:30 Korisliiga

Tammikuun Valopilkku Antto Nikkarinen: ”Olemme sijoitustamme parempi joukkue”

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi. Nikkarisen mukaan Kobrien sijoitus sarjataulukossa antaa virheellisen kuvan joukkueen potentiaalista.

6.2.2021 19:04 Korisliiga

Pyrinnöstä ei ollut pysäyttämään Seagullsia – Kauhajoki hengittää kärkikaksikon niskaan

Korisliigan kärkikolmikko tiivistyy, kun kauden loppusuora lähenee. Seagulls pitää visusti kiinni ykköspaikastaan, mutta Pyrinnön ja Kauhajoen välillä nousee jo jännitys.

5.2.2021 20:15 Korisliiga

Kobrat ryöväsi pisteet Mansikka-aholta – Grimes syttyi toisella puolikkaalla

Kouvojen ja Kobrien kohtaaminen miesten Korisliigassa päättyi isäntien 85–95-tappioon.

5.2.2021 13:39 Korisliiga

Rajapyykkeihin yltänyt Sami Toiviainen nauttii päivittäisestä valmentajan työstä ja jatkuvasta oppimisesta

Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tuuletti kahta merkkipaalua tammikuussa, kun hän saavutti 600 Korisliiga-ottelun sekä 300 runkosarjavoiton rajapyykit päävalmentajana - molemmat vasta historian neljäntenä valmentajana.

5.2.2021 10:25 Korisliiga

Korisliigan kärkiottelu Seagulls-Pyrintö lauantaina ilmaiskanavalla – Jim näyttää ottelun suorana

Korisliigan huippuottelu on nähtävissä vapaalla kanavalla tulevana lauantaina, kun sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa. Ennakkostudio käynnistyy klo 16.00 ja ottelu puoli tuntia myöhemmin.

3.2.2021 20:30 Korisliiga

Korisliigassa nähtiin kaksi jatkoeräjännäriä – Kaukiainen ja Kouvot juhlivat voittoa Nuutisen loistopelistä huolimatta

Voitonjuhlia miesten Korisliigassa viettivät tänään Kouvot, Pyrintö, Seagulls ja Kauhajoki.

2.2.2021 20:09 Korisliiga

Kobrien putki jatkuu – Vilpas kaadettiin varmoin ottein

Kobrat otti neljännen perättäisen voittonsa miesten Korisliigassa kaatamalla kotikentällään Salon Vilppaan 98–74.

2.2.2021 13:15 Korisliiga

Antto Nikkarisesta tammikuun Valopilkku

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi.

30.1.2021 18:48 Korisliiga

Seagulls runnoi tiensä taas Suomen cup -finaaliin – Korisliigassa Kobrille kolmas voitto putkeen

Eilisen tavoin miesten Suomen cup -välierissä tasoero näkyi enemmän kuin Korisliigan puolella. Voittajina Helsinki Seagulls ja Kobrat.

29.1.2021 20:39 Korisliiga

Pyrintö hoiti Suomen cup -välierän helposti vajaamiehistä Karhua vastaan – Korisliigan puolella juhli Vilpas

Miesten koripalloa pelattiin kahden eri sarjan puitteissa, kun Tampereen Pyrintö voitti Suomen cupissa ja Salon Vilpas Korisliigassa.

29.1.2021 09:14 Suomen Cup

Miesten Suomen cupin finalistit ratkaistaan viikonloppuna

Perjantain välierässä Pyrintö kohtaa kotikentällään Kauhajoen. Lauantaina pelattavassa toisessa välierässä sarjakärki Seagulls isännöi BC Nokiaa. Ruutu näyttää suorana lähetyksenä molemmat välierät kanavallaan.

27.1.2021 20:04 Korisliiga

Okko Järvi laittoi ennätyslistat uusiksi – Kauhajoki järjesti jymy-yllätyksen ja katkaisi Seagullsin voittoputken

Miesten Korisliigassa pelattiin viiden ottelun ilta, jossa voittajiksi selvisivät myös Kataja, Nokia, Kobrat ja Pyrintö, mutta huomion vei yksinoikeudella sarjakärjen kaatanut Kauhajoki. Illan kohokohta olivat Okko Järven 47 pistettä.

Näytä lisää vastaavia