Hongan ensimmäinen vuosi J.K. (Jälkeen Koposen)

2.10.2008 Espoon Honka on päättänyt viimeiset kaksi Korisliiga-kautta Suomen mestaruuksiin, mutta syksyllä 2008 joukkueen iskukyky pitkällä tähtäimellä on arvoitus. Puhtaalla raivolla ja energialla viime kevään mestaruuden Hongalle ratkaisseella Akeem Scottilla on pitkä tie kuljettavanaan matkalla puhtaaksi pelinrakentajaksi, kun mestarit valmistautuvat ensimmäiseen vuoteensa ilman Petteri Koposta.

Koposen lähdön lisäksi huippukesän maajoukkuepaidassa pelannut Kimmo Muurinen kärkkyy rahakkaampaa pestiä ulkomailta. Joukkueen vaihtopenkki puolestaan tulvii tulevaisuuden lupauksia, mutta vaihtomiesten keski-iän ollessa 18,5 vuotta on Honka sarjan kärkipään joukkueista rotaatioltaan kapeimpia.

– Petteri Koponen on lähtenyt Espoosta emmekä tiedä, saammeko pitää Kimmo Muurisen riveissämme yhden ottelun, yhden kuukauden vai yhden vuoden ajan. Edessämme on haastava ja mielenkiintoinen kausi, pohdiskelee Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic.

Hongalla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, sillä Muurisenkin lähdön jälkeen joukkueella on tarpeeksi aseita kamppailuun sarjan kärkipaikasta. Takuuvarma Jukka Matinen sekä amerikkalaiset Akeem Scott, Ben Perkins ja Monte Cummings ovat osoittaneet iskukykynsä edellisinä vuosina. Vaikka Hongan vaihtopenkki on nuori, uusien pelaajien esiinnousu ei voi olla enää kaukana. Eldar Skamo nousi joukkueen sytyttäjäksi finaalipeleissä Kouvoja vastaan, 207-senttinen Petri Heinonen voitti Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon keväällä 2007 ja vasta 17-vuotias Sasu Salin paikkaili onnistuneesti kokeneempiaan talven loukkaantumissuman aikana.

– Meillä on koko vuosi aikaa kehittää nuoria pelaajiamme. En voi vaatia heiltä liikaa, mutta odotan heidän kaikkien ottavan suurempaa vastuuta kauden edetessä, latelee Pavicevic.

Jälleen kerran onnistuneen kesän maajoukkueen paidassa urakoinut Honka-kapteeni Jukka Matinen täydentää Pavicevicia todeten, että ainoa tavoite on mestaruus – Muurisella tai ilman.

– Ei meillä sen kokeneempi joukkue ollut viime kaudellakaan, mutta me pelattiin silti hyvää korista ja voitettiin mestaruus. Kunhan hitsaudutaan yhteen, pystytään taas parantamaan peliä kauden loppuun mennessä.

Matinen myöntää Koposen siirtymisen Italian liigan Virtus Bolognaan asettavan joukkueelle uusia haasteita pelinteon suhteen. Matinen luottaa kuitenkin joukkueen nuoriin pelaajiin huomispäivän pelinrakentajaa etsiessä.

– Nuorilla jätkillä on nyt elämänsä tilaisuus. Petskun poissaolon jälkeen takakentällä on isot saappaat täytettävinä, mutta kyllä näillä jätkillä potentiaalissa löytyy.

Asiantuntijapiireissä Honkaa on ennakkoon veikkailtu kauden syöksylaskijaksi, mutta Pavicevic ei usko Hongan katoavan mestaruuspeleistä minnekään.

– Jos voimme voittaa Virtus Bolognan tasoisen joukkueen, voimme taatusti voittaa minkä tahansa joukkueen Suomessa, viittaa Pavicevic Hongan harjoitusotteluvoittoon Koposen uudesta seurajoukkueesta.

Nuorentunut ToPo on oppinut vastoinkäymisistä

Stadin ylpeys ToPo joutui melkoiseen turbulenssiin talvella Jerald Fieldsiin ja Iiro Tenngreniin kohdistuneiden huumausainesyytteiden johdosta. Fantastisesti alkanut kausi päättyi lopulta pronssiottelutappioon. Kesällä ToPo teki tietoisen ratkaisun viettämällä hiljaiseloa pelaajahankintojensa suhteen ja nuorentamalla joukkuetta.

Kokenut suomalaisnelikko Timo Heinonen-Elias Kajander-Jukka Hemdahl-Panu Majala tulee alkavallakin kaudella olemaan ToPon kulmakivi. Ansioituneen kvartetin ympärille on kasattu suuri ryhmä lupaavia tulevaisuuden pelaajia. ToPon kotimaisuusaste on korkea etenkin pelinrakentajan paikalla, jossa aloitusviisikkopaikasta kamppailevat Jarkko Kyllönen (21 vuotta), Michael Pounds (20), Ilpo Pehkonen (19) ja Roope Ahonen (18).

– Meillä on paljon hyviä nuoria takamiehiä etenkin pelinrakentajan paikalla. Kilpailu pelipaikoista on kovaa ja toivottavasti kaikki jätkät tulevat kehittymään vastuun myötä, ToPon energinen valmentaja Tomi Kaminen miettii.

Kotimaisia pelaajalupauksia edustavat myös viime kaudella kannuksensa ansainnut kova-asenteinen laituri Panu Vertio, Pussihukista siirtynyt vauhdikas Eero Lehtinen sekä Turusta hankittu 207-senttinen, 17-vuotias Mikael Sandberg. ToPo aloittaa kautensa vain yhdellä amerikkalaispelaajalla, kokeneella laitahyökkääjä James Allenilla.

– Ulkomaalaispelaajien hankkiminen kestää kauan niillä pelimerkeillä, mitä meillä on. Tarkoitus olisi saada joukkueeseen kovaa duunia tekeviä ja joukkueelleen pelaavia amerikkalaisia, jotka jaksaa olla tukena nuorille jätkille jotka kasvavat vastuuseen, Kaminen sommittelee.

Elias Kajander kertoo sopeutuneensa hyvin ToPon nuorennusleikkaukseen. Loukkaantumiset ovat viime kausina runnelleet ToPoa melkoisesti, mutta nuorisoketjun esiinmarssin myötä harjoituksiin on ilmestynyt uudella tavalla kilpailua ja tempoa.

– Kesällä ei ollut kertaakaan tilannetta, jossa treeneissä olisi ollut alle kymmenen miestä. Tällä harjoittelutasolla odotan, että nuoret kaverit pystyvät nostamaan pelillistä tasoaan ja että me vanhemmat pelaajat pystytään tuottamaan hyvä fiilis joukkueeseen, kertoo Kajander.

Viime kevään mediamyllytyksessä unettomia öitä viettänyt Kaminen uskoo, että pahin kohu ToPon ympärillä on nyt laantunut. Joukkueen tehtäväksi jää keskittyä koripallon peluuseen ja menestyksen rakentamiseen pitkällä tähtäimellä.

– Nahka on kieltämättä paksuuntunut. Pienet vastoinkäymiset eivät enää hetkauta niin paljon kaiken tapahtuneen jälkeen. Viime kaudella meni syksy mukavasti ja kevät sitten vähemmän hyvin, mutta nyt yritetään kääntää asetelma päälaelleen ja toivotaan, että keväällä olisi juhlan aihetta.

FoKoPo palauttaa Forssan liigakartalle

Viimeksi viisi ja puoli vuotta sitten mestaruussarjaa pelannut Forssan Koripojat teki viime kaudella selvää jälkeä miesten I divisioonassa ja rynnisti suoran nousijan paikalta takaisin Korisliigaan. Joukkueen valmentajaksi palanneen Timo Niemisen mukaan FoKoPon paluu liigaan on ollut piristysruiske koko kaupungille.

– FoKoPon liiganousu on näkynyt katukuvassa ja kuulunut ihmisten puheissa. Tällä kaudella meidän tavoitteemme on osoittaa, että kuulumme liigaan.

Forssalaisten kokoonpanossa ei ole yksittäisiä ylivoimaisia suomalaispelaajia, mutta sarjanousijaksi FoKoPo on verrattain kokenut joukkue. 26-vuotias Mikko Jalonen on palkittu kahdesti I divisioonan arvokkaimman pelaajan palkinnolla, Teemu Heiskanen lukeutui viime kaudella divarin parhaisiin kotimaisiin pelaajiin ja Tero Valkama on onnistuessaan erinomainen kaukoheittäjä. Uudet hankinnat Jarno Nissinen ja Arto Talvitie ovat puolestaan pelanneet lukuisia kausia korkeimmalla valtakunnallisella tasolla. Niemisen mukaan ensisijaisen tärkeää on myös se, että forssalaiset ovat saaneet harjoitella kesän ehjänä.

– Ollaan päästy treenaamaan ilman loukkaantumisia ja saatu porukka hitsautumaan yhteen. Sarjatasoilla on iso ero, mutta ei tämän eron pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Meillä on laaja ja käyttökelpoinen kotimainen runko, jotka täydentävät amerikkalaisia pelaajiamme hyvin.

FoKoPo lähtee kauteen kolmella amerikkalaisella, joista yli kaksimetriset Vincent Hunter ja Latece Williams viihtyvät korin läheisyydessä ja urheilullinen 195-senttinen Ray Cunningham operoi mieluiten laidassa. Joukkueen pelinteko on kotimaisten Mikko Jalosen ja Lauri Järvisen käsissä.

– Minimitavoite on se, että pelaamme ensi kaudellakin liigaa Forssassa, mutta kyllä me tosissaan playoffseihin pyritään. Me ollaan treenattu kesä todella kovaa ja saatu peli kulkemaan hyvin yhdessä, analysoi Teemu Heiskanen joukkuettaan.

– Tavoite on varmistaa jatkuvuus forssalaisessa koripallossa. Pienellä paikkakunnalla ei aina voida haalia koko joukkueellista kaupungin ulkopuolelta, vaan oma pelaajatuotanto on saatava takaisin nousuun. Viimeisin kova ikäluokkamme on 1981- ja 1982-syntyneet ja nyt uskotaan, että suvantovaihe alkaisi pikkuhiljaa olla ohi.

Lue koko Koris.netin kausiennakkopakettiLisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Asiat

 
27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:21 Korisliiga

Pieti Poikola on Lahti Basketballin uusi valmentaja

Kolminkertainen vuoden valmentaja ja Korisliiga-mestari Pieti Poikola tarttuu Lahti Basketballin tahtipuikkoon.

25.3.2020 16:08 Korisliiga

Korisseurat julkaisseet runsaasti kannatuskampanjoita

Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.

24.3.2020 13:42 Korisliiga

Teemu Rannikko uskoo koripallon, urheilun suosioon – seurojen talousongelmiin puolestaan ei ole helppoa vastausta tarjolla

Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.

23.3.2020 13:30 Korisliiga

Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.3.2020 20:57 Korisliiga

Vilpas takaisin kärkeen – Kataja nousee uhkaavasti

Illan ottelukierroksella Salon Vilpas otti Korisliigan kärkipaikan takaisin, Kouvot vahvisti paikkaansa playoff-viivan päällä ja Kataja antoi jälleen myrskyvaroituksen pudotuspeleihin.

11.3.2020 14:40 Koripalloliitto tiedottaa

Tilannepäivitys koronavirukseen liittyen – koripallossa jätetään kättelyt pois

Päivitetty 11.3. klo 14.40. Suomen Koripalloliitto korostaa huolellisen käsihygienian merkitystä kaikessa kanssakäymisessä. Koripalloliitto suosittelee lisäksi, että jokaisella pelaajalla on aina oma juomapullo ja pyyhe eikä yhteisiä juomapulloja ja pyyhkeitä käytetä.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.3.2020 21:00 Korisliiga

Seagulls ei ole valmis luopumaan paalupaikasta – Kobrat kotonaan Uraa parempi

Ottelun yllättävänä tähtenä hääri veteraanisentteri Timo Heinonen, kun Seagulls voitti Lahden. Illan toisessa ottelussa Kobrat kaatoi kotonaan Uran.

9.3.2020 21:26 Korisliiga

Stacy Davisin 29 pistettä eivät auttaneet – Kauhajoki kirkkaaseen voittoon Nokiasta

Kauhajoen Karhubasket haki Nokialta reilun voiton.

9.3.2020 10:15 Korisliiga

Korismaanantai: Nokia haastaa kotonaan Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa Kauhajoki vierailee Nokialla.

7.3.2020 22:18 Korisliiga

Ennakkosuosikit vahvoja päivän otteluissa

Lauantain otteluissa ei nähty yllätyksiä. Voittoihin ylsivät Seagulls, Vilpas, Kauhajoki ja UraBasket eGameStars.

6.3.2020 20:20 Korisliiga

Daniel Dolencilla loistoilta Nokian murskavoitossa – Kouvot kaatoi Pyrinnön pisteellä

Korisliigan molemmat pirkanmaalaisjoukkueet matkustivat tänään vieraskentille. Pyrintö taipui pisteellä, mutta Nokia palasi kotiin huima voitto kainalossa.

6.3.2020 09:02 Korisliiga

Uran valmennukseen muutoksia, Johnston nousee päävalmentajaksi

Viimeistä playoff-paikkaa jahtaava Ura Basket eGameStars on vapauttanut Kristian Palotien tehtävästään. Andrew Johnston Jr. luotsaa Uraa loppukauden.

4.3.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas ja Seagulls molemmat voittoihin – Kanervolla sensaatiomainen ilta kaarella

Helmikuun pelaajaksi juuri valittu Tim Coleman varmisti runkosarjan kärkipaikan säilymisen Vilppaalle, ja Antti Kanervo huolehti 36 pisteellään, että Seagulls pysyy kintereillä. Muissa otteluissa voitot keräsivät Pyrintö ja Kobrat.

4.3.2020 10:29 Korisliiga

Vilppaan Tim Coleman jälleen Korisliigan kuukauden pelaaja

Miesten Korisliigan helmikuun pelaajaksi on valittu Vilppaan monipuolinen laituri Tim Coleman.

Näytä lisää vastaavia