Hongan Koponen marssii siviiliin ja mestaruusjahtiin

26.3.2008 Koripallon Suomen mestaruutta puolustavan Espoon Hongan taitavalle pelintekijälle Petteri Koposelle, 19, on luvassa jälleen kiireinen ja myös ikimuistoinen viikonvaihde. Koponen marssii perjantaina siviiliin Lahden Urheilukoulun riveistä kohdatakseen jo lauantai-iltana varuskuntakaupunkinsa koripalloylpeyden Namikan Tapiolan Urheiluhallissa pelattavassa ensimmäisessä puolivälieräottelussa.

Koposen katseet ovat jo tiukasti puolivälieräsarjassa ja "ohi on" -juhlat saavat odottaa.

- Nyt keskitytään vain ja ainoastaan Lahden kaatamiseen puolivälierissä. Meillä on vielä muutama päivä aikaa pistää oma pelimme kuntoon, korostaa Koponen.

Viime kesän NBA-varauksensa myötä lopullisesti kirkkaisiin parrasvaloihin kohonnut Koponen vakuuttaa, että asevelvollisuuden suorittaminen oli ehdottomasti oikea veto tässä vaiheessa uraa.

- Nyt sekin on alta pois, eikä siitä tarvitse enää murehtia. Voin panostaa täysillä tulevaisuuteen.

Koposen mukaan kuuden kuukauden asevelvollisuusaika sujui suunnitelmien mukaan. Armeija piti hyvää huolta huippukoripalloilijasta.

- Ei intti ole haitannut oikeastaan yhtään pelaamista ja harjoitteluani. Tietysti alokasaikana saattoi välillä tuntua vähän raskaammalta ja hankalammalta, mutta viimeistään joulun jälkeen kaikki on ollut siltäkin osin helpompaa.

NBA:n ykköskierroksen varaus jäi viime syksynä Suomeen ja Honkaan hankkimaan lisää peliaikaa ja vastuuta sekä hiomaan fysiikkaansa.

- Kaikki tämäkin on kulkenut suunnitelmien mukaan. Voimaa on tullut lisää ja mikä parasta, olen pystynyt välttymään pahemmilta loukkaantumisilta. Tunnen itseni vahvemmaksi ja valmiimmaksi kontakteihin. Enää minun ei tarvitse koota itseäni seiniltä ajojen jälkeen, heittää Koponen.

Vastuu on tuonut myös lisää tehoja

Petteri Koposen urakointi heijastuu myös runkosarjan tilastoja silmäiltäessä.

194-senttinen Koponen pelasi runkosarjassa yhteensä 38 ottelua, joissa hänelle kertyi tilauksessa ollutta vastuuta ja peliaikaa keskimäärin muhkeat 36,08 minuuttia. Hän heitti niiden kuluessa keskimäärin 19 pistettä, otti 3,4 levypalloa ja tarjoili 3,9 koriin johtanutta syöttöä. Viime kaudella Koposen pistekeskiarvo oli 12,4 yhteensä 44 runkosarjan ottelussa. Tällä kaudella hän oli pistekeskiarvollaan runkosarjan paras kotimainen korintekijä.

- Statsit antavat osviittaa, mutta eivät ne kerro suinkaan kaikkea. Itse sain paljon vastuuta ratkaisuissa varsinkin silloin, kun meillä oli päällä se pahin loukkaantumissuma, muistuttaa Koponen.

Koposen odotettiin olevan merkattu mies kotimaisilla parketeille viime kesän mediamylläkän jälkeen.

- Kyllähän sieltä katsomosta on tullut välillä odotetustikin kommentteja ja varmaan moni vastustaja on halunnut osoittaa taitonsa juuri minua vastaan. Olen kuitenkin vain keskittynyt omaan ja joukkueeni suoritukseen sekä pyrkinyt tekemään parhaani illasta toiseen useimmiten vastustajien amerikkalaistakamiehiä vastaan. Se on tarjonnut minulle hyvän haasteen.

Kovuutta ja kokemusta tarvitaankin, sillä Koposen tuleva kesä kulkee jälleen pitkälti Yhdysvaltojen maaperällä ja ilmatilassa.

- Se ei ole mikään salaisuus. Olen mukana jälleen NBA:n kesäliigassa, joka käynnistyy muistaakseni 11. heinäkuuta Las Vegasissa.

"Lahti on tutun ärhäkkä joukkue puolustuksessa"

Huhtikuussa 20 vuotta täyttävän nuorukaisen ajatukset pysyvät kuitenkin lähiviikot visusti Suomen rajojen sisäpuolella. Koponen pääsi maistelemaan viime keväänä riehakkaita mestaruustunnelmia, jotka hän haluaa kokea ehdottomasti uudelleen. Vainu Pantteri-patsaasta elää vahvana.

- Meillä on täydet mahdollisuudet mestaruuteen, kunhan saamme oman pelimme kuntoon. Lauantain avausottelu kotiyleisön edessä Lahtea vastaan on siinä mielessä jo varsin merkityksellinen.

Koponen tietää tarkalleen, mitä puolivälierissä vyöryy vastaan. Vastakkain kun ovat viime kevään finalistit

- Lahti puolustaa aina ärhäkästi, eikä se ole muuttunut yhtään siinä mielessä. Kuten ennenkin, meidän on haettava voitot nimenomaan pitävän puolustuksen kautta. Lahti on kova joukkue hyökkäyslevypalloissa, painottaa Koponen.

Lahden kotisali tuo sekin oman ja sähäkän lisämausteensa kevään kuumaan puolivälieräsarjaan.

- Omasta mielestäni Namikan kotisali on ehkä vaikein paikka pelata Suomessa, arvioi Koponen.

Korisliigan 1. puolivälieräottelu Honka-Namika Lahti pelataan lauantaina klo 17 Tapiolan Urheiluhallissa. Puolivälieräsarja jatkuu heti seuraavana päivänä Lahdessa.

Lue myös ”Kissajahti alkaa” – Korisliigan tuhti pudotuspelipaketti.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Henkilöt

 
5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

9.5.2016 Haastattelu

Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

16.12.2014 Haastattelu

Carl Lindbom: ”Olemme oppineet pelaamaan joukkueena”

Liiganousija Helsinki Seagulls on viettänyt lähes koko syyskauden Korisliigan jumbosijalla, mutta joulun lähestyessä lokit ovat päässeet odotettuun liitoon. Viimeisestä neljästä ottelustaan kolme voittaneen Seagullsin kotimaisen pistetykin Carl Lindbomin, 23 ja 206 cm, mukaan helsinkiläiset ovat joulukuun aikana oppineet pelaamaan joukkueena.

30.9.2014 Haastattelu

Kouvojen Ville Kaunisto: ”Tehdään tästä kaikkien aikojen kausi”

Korisliigan kausi 2014/15 on ovella ja joukkueet hiovat viimeisiä kuvioitaan ennen keskiviikkoista käyntiin pyörähtävää avauskierrosta. Haastajan asemasta ennakkosuosikkien joukkoon liittyneiden Kouvojen kapteeni Ville Kaunisto, 32, uskoo, että alkavassa kaudessa on aineksia Korisliigan historian kaikkien aikojen parhaaksi.

Näytä lisää vastaavia