Hongan Koponen marssii siviiliin ja mestaruusjahtiin

26.3.2008 Koripallon Suomen mestaruutta puolustavan Espoon Hongan taitavalle pelintekijälle Petteri Koposelle, 19, on luvassa jälleen kiireinen ja myös ikimuistoinen viikonvaihde. Koponen marssii perjantaina siviiliin Lahden Urheilukoulun riveistä kohdatakseen jo lauantai-iltana varuskuntakaupunkinsa koripalloylpeyden Namikan Tapiolan Urheiluhallissa pelattavassa ensimmäisessä puolivälieräottelussa.

Koposen katseet ovat jo tiukasti puolivälieräsarjassa ja "ohi on" -juhlat saavat odottaa.

- Nyt keskitytään vain ja ainoastaan Lahden kaatamiseen puolivälierissä. Meillä on vielä muutama päivä aikaa pistää oma pelimme kuntoon, korostaa Koponen.

Viime kesän NBA-varauksensa myötä lopullisesti kirkkaisiin parrasvaloihin kohonnut Koponen vakuuttaa, että asevelvollisuuden suorittaminen oli ehdottomasti oikea veto tässä vaiheessa uraa.

- Nyt sekin on alta pois, eikä siitä tarvitse enää murehtia. Voin panostaa täysillä tulevaisuuteen.

Koposen mukaan kuuden kuukauden asevelvollisuusaika sujui suunnitelmien mukaan. Armeija piti hyvää huolta huippukoripalloilijasta.

- Ei intti ole haitannut oikeastaan yhtään pelaamista ja harjoitteluani. Tietysti alokasaikana saattoi välillä tuntua vähän raskaammalta ja hankalammalta, mutta viimeistään joulun jälkeen kaikki on ollut siltäkin osin helpompaa.

NBA:n ykköskierroksen varaus jäi viime syksynä Suomeen ja Honkaan hankkimaan lisää peliaikaa ja vastuuta sekä hiomaan fysiikkaansa.

- Kaikki tämäkin on kulkenut suunnitelmien mukaan. Voimaa on tullut lisää ja mikä parasta, olen pystynyt välttymään pahemmilta loukkaantumisilta. Tunnen itseni vahvemmaksi ja valmiimmaksi kontakteihin. Enää minun ei tarvitse koota itseäni seiniltä ajojen jälkeen, heittää Koponen.

Vastuu on tuonut myös lisää tehoja

Petteri Koposen urakointi heijastuu myös runkosarjan tilastoja silmäiltäessä.

194-senttinen Koponen pelasi runkosarjassa yhteensä 38 ottelua, joissa hänelle kertyi tilauksessa ollutta vastuuta ja peliaikaa keskimäärin muhkeat 36,08 minuuttia. Hän heitti niiden kuluessa keskimäärin 19 pistettä, otti 3,4 levypalloa ja tarjoili 3,9 koriin johtanutta syöttöä. Viime kaudella Koposen pistekeskiarvo oli 12,4 yhteensä 44 runkosarjan ottelussa. Tällä kaudella hän oli pistekeskiarvollaan runkosarjan paras kotimainen korintekijä.

- Statsit antavat osviittaa, mutta eivät ne kerro suinkaan kaikkea. Itse sain paljon vastuuta ratkaisuissa varsinkin silloin, kun meillä oli päällä se pahin loukkaantumissuma, muistuttaa Koponen.

Koposen odotettiin olevan merkattu mies kotimaisilla parketeille viime kesän mediamylläkän jälkeen.

- Kyllähän sieltä katsomosta on tullut välillä odotetustikin kommentteja ja varmaan moni vastustaja on halunnut osoittaa taitonsa juuri minua vastaan. Olen kuitenkin vain keskittynyt omaan ja joukkueeni suoritukseen sekä pyrkinyt tekemään parhaani illasta toiseen useimmiten vastustajien amerikkalaistakamiehiä vastaan. Se on tarjonnut minulle hyvän haasteen.

Kovuutta ja kokemusta tarvitaankin, sillä Koposen tuleva kesä kulkee jälleen pitkälti Yhdysvaltojen maaperällä ja ilmatilassa.

- Se ei ole mikään salaisuus. Olen mukana jälleen NBA:n kesäliigassa, joka käynnistyy muistaakseni 11. heinäkuuta Las Vegasissa.

"Lahti on tutun ärhäkkä joukkue puolustuksessa"

Huhtikuussa 20 vuotta täyttävän nuorukaisen ajatukset pysyvät kuitenkin lähiviikot visusti Suomen rajojen sisäpuolella. Koponen pääsi maistelemaan viime keväänä riehakkaita mestaruustunnelmia, jotka hän haluaa kokea ehdottomasti uudelleen. Vainu Pantteri-patsaasta elää vahvana.

- Meillä on täydet mahdollisuudet mestaruuteen, kunhan saamme oman pelimme kuntoon. Lauantain avausottelu kotiyleisön edessä Lahtea vastaan on siinä mielessä jo varsin merkityksellinen.

Koponen tietää tarkalleen, mitä puolivälierissä vyöryy vastaan. Vastakkain kun ovat viime kevään finalistit

- Lahti puolustaa aina ärhäkästi, eikä se ole muuttunut yhtään siinä mielessä. Kuten ennenkin, meidän on haettava voitot nimenomaan pitävän puolustuksen kautta. Lahti on kova joukkue hyökkäyslevypalloissa, painottaa Koponen.

Lahden kotisali tuo sekin oman ja sähäkän lisämausteensa kevään kuumaan puolivälieräsarjaan.

- Omasta mielestäni Namikan kotisali on ehkä vaikein paikka pelata Suomessa, arvioi Koponen.

Korisliigan 1. puolivälieräottelu Honka-Namika Lahti pelataan lauantaina klo 17 Tapiolan Urheiluhallissa. Puolivälieräsarja jatkuu heti seuraavana päivänä Lahdessa.

Lue myös ”Kissajahti alkaa” – Korisliigan tuhti pudotuspelipaketti.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Henkilöt

 
23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Näytä lisää vastaavia