Honka ja Kouvot näytöstyyliin välieriin

22.3.2004 Espoolaisjoukkue Honka ja Kouvot Kouvolasta pelaavat keväällä 2004 jaossa olevista SM-mitaleista. Asia sai varmistuksen, kun Honka otti maanantai-iltana kolmannen voittonsa salolaisesta Vilppaasta ja Kouvot teki samaisen tempun Lappeenrannan NMKY:lle.

Hongan 3-0-voitto Vilppaasta ei ole suuryllätys, mutta Kouvojen osalta pienimuotoisesta sensaatiosta voidaan puhua. Kouvojen ja Lappeenrannan välisestä taisteluparista veikkailtiin ennakkoon puolivälierien jännitysnäytelmää.

Lappeenranta oli kuitenkin ottelusarjassa ja etenkin joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa aseeton. Kouvot on puolestaan hirmuisessa iskussa. Mansikka-ahon Urheiluhallissa alkoivat Kouvojen sävelet soimaan toisella neljänneksellä, jonka aikana kotijoukkue tykitti hurjat 39 pistettä. Puoliajalla Kouvot johti lukemin 66-35 ja taisto oli käytännössä katsoen ohi.

Kouvot tylsytti jälleen kerran LrNMKY:n syömähampaat. Anssi Kinnaslampi puolusti Andre Foremanin pimentoon ja Marcus Grant tukki Pasi Riihelän pistehanat. Foremanin puolustukseksi on tosin sanottava, että mies osoitti suurta taistelutahtoa pelkästään pelaamalla. Sunnuntain toisessa puolivälierässä Foremanilta meni olkapää sijoiltaan.

Kouvojen heittopeli oli myrkkyä lappeenrantalaisvieraille. Kotijoukkue viskoi ensimmäisellä puoliajalla kolmosensa 10/13 ja kun heitot lähempääkin toimivat, oli LrNMKY pulassa. Kirkkaimpina Kouvot-tähtinä loistivat ja heittopeliensä tarkkuudella säväyttivät Ville Kaunisto (29/8), Samu Kaaresvirta (19/2), Anssi Kinnaslampi (17/3) ja Jukka Toijala (14/2). Kouvojen kolmas voitto Lappeenrannasta kirjattiin lopulta lukemin 109-64.

Välieriä ja mitalipelejä ajatellen Kouvot antoi nykykunnostaan myrskyvaroituksen muille. Sen paketti toimii tällä hetkellä mainiosti. Puolustus on kunnossa ja hyökkäyksessä se vyöryttää laajalla rintamalla. LrNMKY:tä vastaan vastustajan kuviot oli tarkkaan opiskeltuja ja puolustuspään onnistumisten kautta joukkue ryhtyi esittämään myös vapautunutta heittopeliä.

Hongan sisäpelaajat talloivat Vilppaan

Oman myrskyvaroituksensa antoi myös Honka. Kolmen viime vuoden mestari tuntuu löytäneen hyvän puolustusvireen ja siitä sai maanantaina kolmannen kerran peräkkäin kärsiä Vilpas. Hongan voitto heltisi Tapiolassa lukemin 105-64.

Honka dominoi Vilpas-sarjassa korinalustoja, eikä maanantai ollut siitä poikkeus. Fyysisessä korinalustaistossa Vilppaan avainmiesten virhetili alkoi täyttyä jo toisella neljänneksellä. Honka hyödynsi tämän edun tehtaillen korinalustalta pisteitä murhaavalla 78,9 prosentin tarkkuudella. Stephen Rich (18/13) ja ottelun parhaana palkittu Aki Ulander (19/13) viihdyttivät ilahduttavan runsaslukuista kotiyleisöä komeilla donkeillaan. Lisäksi Vilppaan tuskaa lisäsivät Markus Hemdahl (10/2) sekä Heikki Zitting (13/3), jotka takasivat osaltaan isäntien juhlat.

Merkittävimmät osa-alueet ottelun ratkaisun kannalta olivat jälleen kerran kotijoukkueen vahva levypallopeli (45-25) sekä Vilppaan heittopeli (pelitilanneheitot 32,3 prosentti), jossa vierasjoukkueelle ei tullut onnistumisia edes loppuhetkillä Hongan jo höllättyä puolustustaan. 

Kesälomille joutuneen salolaiskymmenikön tehokkaimpia olivat vahvasti 27 minuuttia ennen suihkukomennustaan taistellut Jukka Kataja (19/3) sekä lopussa pistesarakettaan komistanut Joseph Williams (21/7).

Maanantain ottelussa tasaisen ensimmäisen neljänneksen (23-22) jälkeen espoolaisjoukkue alkoi kuroa eroa edellisten kohtaamisten tapaan. Honka meni ajassa reilun 16 minuutin pelin jälkeen jo 20 pisteen johtoon (46-26). Puoliajalla oltiin lukemissa 52-38.

Lahti tuhri mahdollisuutensa, Kataja 2-1-johtoon

Namika Lahden ja joensuulaisen Katajan välisestä ottelusarjasta on muodostumassa erikoisuus – tapahtuipa jatkossa mitä tahansa. Lahti vei Katajaa mennen tullen ensimmäisessä pelissä, hävisi sitten suurinumeroisesti Joensuussa ja maantaina joukkueet tarjoilivat Lahdessa jännitysnäytelmän. Trillerin päätteeksi kentältä poistui yllätysvoittajana Kataja, joka on koko kauden ajan tuskaillut vieraspeliensä kanssa.

Tuskaa näytti tulevan lisää, kun Katajan amerikanapu Clifton Jones sai virhetilinsä täyteen noin viisi minuuttia ennen loppua. Jo aiemmin oli Teemu Siitoselle vihelletty viisi virhettä, joten Katajalta kävi iso kalusto vähiin ja ottelun ratkaisut näytti olevan pedatut Lahdelle.


Kataja ei kuitenkaan antautunut. Se väänsi tahtokorin toisensa perään ja pystyi vastaamaan piste pisteestä Lahden yrityksiin. Vajaat kaksi minuuttia ennen loppua Sami Laaksonen kiskaisi kolmosen sisään lahtelaispuolustuksen ollessa aivan "iholla". Kun ottelua oli 17 sekuntia jäljellä oli Kataja pisteen johdossa ja Mika Haakanalla kaksi vapaaheittoa. Katajan takamies pisti ensimmäisen sisään, mutta toisen ohi. Näin Lahdelle jäi rutkasti aikaa pelata ottelu jatkoajalle. Ratkaisuyritys oli kuitenkin toisenlainen. Teemu Laine ja Sami Pekkola pelasivat pick and roll –pelin, josta Pekkola tuli ulos kaarelle, sai pallon ja vetäisi kolmosen ilmaan reilusti bonusviivan takaa. Heitto ei uponnut, Kataja otti yllätysvoiton lukemin 77-75 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1-johtoon.

Käynnissä olevien pudotuspelien linjan mukaisesti Lahden ja Katajan välinen ottelu oli kovaa painia. Hieman yllättäen fyysinen peli ja ottelutahti uuvutti lahtelaiset, jotka ovat tottuneet pelaamaan suurella rotaatiolla. Maanantaina hieman aktiivisempaa vaihtorulettia pyöritti kuitenkin Kataja ja loppuhetkillä Lahdella alkoi jalka painaa. Se näkyi vapaaheitoissa, joissa Lahti ei ollut terävimmillään päätösneljänneksellä. Kataja voitti myös ottelun levypallot 37-29.

Sami Laaksonen oli jälleen Katajan sankari. Hän teki 24 pistettä. Ennen suihkukomennustaan Clifton Jones ennätti pussittaa 13 pistettä ja kauhoa 14 levypalloa. Lahden paras oli Monte Cummings (22/4). Pitkään sankarin viittaa aseteltiin Mikko Kyrölle (13/2), joka latasi ottelussa kolme kolmosta pohjaan ja näytti kääntävän pelin kotijoukkueelle.

KTP:n hyökkäys rullasi jälleen

Voitoin 2-1 johtaa puolivälieräsarjaansa maanantain jälkeen myös KTP Basket Kotkasta. Se kukisti Karhuvuoressa pelatussa kolmannessa pelissä Pussihukat Vantaalta loppuluvuin 96-79.

Verrattuna lauantaina Vantaalla pelattuun toiseen osaotteluun, suuri muutos oli KTP:n Kenny Youngerin piristyminen. Maanantaina Younger (15/10) oli jälleen oma taisteleva itsensä. Kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa Pussihukkien pihdeissä pysynyt Roope Mäkelä ei vieläkään päässyt pisteillä juhlimaan, mutta ruokki näyttävästi joukkuetovereitaan syötöillään. Mäkelä jakeli yhdeksän koriinjohtanutta syöttöä. Tilastollisesti KTP:n tehokkain oli Iiro Tenngren, joka otti niskalenkin PuHu-torneista ja punnersi näiden edestä 24 pistettä. Hän tosin teki suuren osan pisteistään jo ottelun ratkettua.

Suurin ero pelissä oli KTP:n iloisen hyökkäyspelin löytyminen lauantaisen taaperruksen jälkeen sekä puolustuspelin tiivistyminen. KTP karautti pienelle karkumatkalle jo pelin avausjaksolla, jonka se vei nimiinsä 28-19. Kotkalaiset pitivät liikkuvalla pelaamisellaan vastustajat turvallisen tuntuman päässä loppuun saakka. KTP-hyökkäyksessä pallo teki töitä ja tekopaikkoja avautui. Se näkyi myös heittotilastoissa, joihin KTP:n kahden pisteen heittojen onnistumisprosentiksi kirjattiin erinomainen 63,8 (30/47).

Ottelupareissa Kataja-Lahti ja PuHu-KTP pelataan neljännet puolivälierät keskiviikkona (24.3.) Joensuussa sekä Vantaalla. Honka ja Kouvot jäävät odottamaan välierävastuksiensa varmistumista, sillä SM-pudotuspeleissähän asetetaan aina vastakkain runkosarjasijoitusten perusteella jäljellä olevista joukkueista paras ja huonoin. Näin ollen runkosarjan voittanut Honka saa välierissä vastaansa runkosarjassa heikoimmin sijoittuneen, joka nykytilanteiden säilyessä olisi seitsemänneksi sijoittunut Kataja.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_sm-koris/
 
4.6.2023 09:59 Korisliiga

Mikael Laihonen siirtyy Puolaan

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen, 29, siirtyy Puolaan. 202-senttisen ja viisi kautta Korisliigaa pelanneen Laihosen uusi työnantaja on Puolan divarin välieriin keväällä yltänyt perinteikäs Rosa Radom.

4.6.2023 09:39 Korisliiga

Syrjämäki ja Hollo jatkavat nousija-Bisonsissa

Miesten Divari A:n mestaruuden keväällä voittanut ja Korisliigaan vuoden tauon jälkeen palannut Bisons on solminut kaksi jatkosopimusta. Loimaalaisjoukkueen ensimmäiset pelaajakiinnitykset liigakauteen 2023-24 ovat sentteri Aapeli Syrjämäki ja oma kasvatti Eemeli Hollo.

2.6.2023 20:45 Pääjuttu

Severi Kaukiainen jatkaa Kauhajoella, Karhu Basketille sopimuksia

Päättyneellä kaudella niin Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP) kuin vuoden kuudentena pelaajanakin palkittu Severi Kaukiainen, 25, on solminut kaksivuotisen jatkosopimuksen SM-hopeamitalisti Karhu Basketin kanssa. Karhu Basket julkisti samalla Joona Hakamaan ja Eero Innamaan jatkosopimukset sekä Eemi Luukkosen ja Oliver Kandénin saapumisen Kauhajoelle.

2.6.2023 10:39 Korisliiga

Lassi Nikkarinen jatkaa mestari-Seagullsissa, Gullsin valmennusjohtoon vahvistuksia

Hallitseva Korisliigan mestari Helsinki Seagulls on solminut kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen (2023–25) pelintekijänsä, ToPo Junioreiden kasvatin Lassi Nikkarisen kanssa. Seagullsin mestaruuden takuumiehiin kuulunut 26-vuotias Nikkarinen on edustanut helsinkiläisjoukkuetta kahden kauden ajan.

1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

Näytä lisää vastaavia