Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

9.8.2023 09:01 Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

Ilari Seppälä on treenannut itsensä huippukuntoon. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Maaliskuussa 30 vuotta täyttäneen Seppälän kesäisen huippukunnon takana on lopulta mitä yksinkertaisin asia: voimakas tahto harjoitella rikkonaisen kauden jälkeen.

- Viime kausi oli minulle puolikas loukkaantumisten vuoksi ja pääsin pelaamaan vasta tammikuussa. Kauden päätyttyä minulla ei ollut sellaista tunnetta henkisesti tai fyysisesti, että olisin tarvinnut taukoa, enkä myöskään halunnut heittää roskiin sitä kovaa työtä, minkä tein viime syksyn loukkaantumisen jälkeen päästäkseni takaisin pelikuntoon, Seppälä selvittää.

- Jatkoin treenaamista suoraan kauden jälkeen Urhea-hallilla, ja se varmasti näkyy positiivisesti nyt.

Perjantain ottelu oli Seppälän mukaan koko joukkueelle tulikoe, jonka Susijengi selvitti puhtain paperein. Pallonmenetyksiä tuli pari pykälää liikaa eikä joukkue ollut vielä aivan samalla sivulla kummankaan kenttäpäädyn toteuttamisessa, mutta Liettuan voittaminen on ollut Suomelta vuosikymmenten aikana harvinaista herkkua.

- Ensimmäiseksi peliksi oikein hyvä suoritus meiltä. Toki paljon parannettavaa on vielä, mutta onnistuimme niissä asioissa, mitä valmennus ennen peliä painotti, hän arvioi.

- Jos Liettuan tasoinen joukkue voitetaan, ei silloin ihan kehnosti mene.

”Tiedän aika hyvin, mitä missäkin tilanteessa halutaan tehdä”

Seppälä debytoi Susijengissä marraskuun 2017 MM-karsintaikkunassa ja uurasti ensimmäiset pari maajoukkuevuottaan pienin minuutein, kunnes löi itsensä läpi vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa.

Siitä lähtien Seppälän rooli Susijengissä on kasvanut vuosi vuodelta. Sen lisäksi, että hän on pyörittänyt joukkueen peliä useimmiten penkiltä tulevana pelinrakentajana kasvavin minuutein, hän on upottanut voiton ratkaisevan heiton keskimäärin yhdessä karsinta- tai arvokisaottelussa joka ikinen vuosi – viimeksi helmikuussa Israelissa.

- Vuosien varrella pelitapa ja joukkuekaverit ovat tulleet hyvin tutuksi, ja sitä myötä myös vastuu kasvanut. Aika monta erilaista tilannetta on tullut kohdattua susipaidassa, joten tiedän aika hyvin, mitä missäkin tilanteessa halutaan tehdä, Ilari kommentoi omaa rooliaan Susijengissä.

Käsi kädessä yhä suuremman maajoukkueroolin kanssa on kulkenut Lapuan Kobrien kasvatin kansainvälinen ammattilaisura. Seppälä lähti Kataja Basketista Ranskan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle syksyllä 2019 ja on sittemmin pelannut kolme kautta Ranskassa ja yhden kauden Romanian liigaa.

Nämä vuodet ovat osoittaneet, että Seppälällä on paikkansa kansainvälisissä ammattilaisympyröissä. Eikä haitaksi ole sekään tieto, että kolmekymppisenä Ilari on saavuttanut koripalloilijan huippuiän.

- Vastuun kantaminen sekä paineiden alla pelaaminen on varmasti sellaiset asiat, mitkä ovat kehittyneet eniten ulkomaalaisvahvistuksena pelatessa, Seppälä arvioi ulkomaiden vuosiaan.

- Myös kolme vuotta erittäin fyysisenä sarjana tunnetussa Ranskan Pro B:ssä on kehittänyt pelikovuutta.

”Todella odottava tunne”

Seppälä oli vuosi sitten yksi yhdeksästä Susijengin arvokisaensikertalaisesta, kun joukkue pelasi Prahassa ja Berliinissä ensimmäiset EM-kisansa viiteen vuoteen. Juuri ennen kisoja sattunut loukkaantuminen verotti Seppälän kisakuntoa, mutta tästä huolimatta hän pitää kokonaiskokemusta osaltaan äärimmäisen motivoivana.

- Toki harmittaa, että juuri kisojen alla tuli pieni hidastava fyysinen vaiva, mutta yritin parhaani mukaan auttaa jengiä menestymään. Ensimmäiset aikuisten arvokisat itsellä ja kieltämättä hiukan jännitti alkuun, mutta ihan hyvin ne kisat sitten meiltä menikin, Seppälä arvioi.

- Heti kisojen jälkeen harmitti todella paljon. Myöhemmin olen vasta tajunnut, miten korkealla tasolla ollaan, kun tappio Espanjalle voi harmittaa niin paljon ja pelin jälkeen on sellainen tunne, että meidän olisi pitänyt voittaa.

Kesän 2023 Susijengistä Seppälä puhuu ylisanoilla ja isoin kirjaimin.

- Todella odottava tunne. Uskallan sanoa, että tämä on paras joukkue, missä olen omalla maajoukkueurallani pelannut. Hallittu kaaos on hyvä kuvaamaan, mitä haemme. Meiltä löytyy todella monipuoliset työkalut sekä hyökkäykseen että puolustukseen.

Susijengin maaottelukesä jatkuu tänään keskiviikkona, kun vastaan asettuu omaan olympiakarsintaturnaukseensa valmistautuva Viro. Maaotteluita ennen Aasian MM-kisoja on kuitenkin yhteensä neljä, joten kaikki fokus on omassa tekemisessä.

- Voittoa lähdetään hakemaan, mutta samalla tiedostetaan, että tärkeimmät pelit alkavat reilun kahden viikon päästä ja keskittyminen onkin oman konseptin kehittämisessä. Viroa vastaan huomioitavaa on ennen kaikkea heidän erilainen tapansa hyökätä, joten puolustuksessa keskitymme eri asioihin kuin Liettuaa vastaan.

Susijengi ja Viro kohtaavat Espoo Metro Areenalla tänään keskiviikkona 9.8. klo 18.30. Ottelun lipunmyynti on käynnissä.

Henkilöt

 
16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

Näytä lisää vastaavia