'Jännäreiden' jälkeen Kataja ja Honka 2-0-johtoihin

24.3.2003 Maanantai tarjosi playoff-koripalloa parhaimmillaan. Miesten SM-välierien molemmissa ottelupareissa ratkaisut venyivät viime sekunneille ja toisessa tarvittiin jopa jatkoaika. Joensuulainen Kataja haki viimeisen sekunnin kolmosella varmistuneen 97-94-voiton KTP:stä. Honka puolestaan voitti Pussihukat vieraissa jatkoajan jälkeen 112-107. Näin Kataja ja Honka johtavat ottelusarjoja voitoin 2-0.

Kotkassa loppuratkaisut olivat dramaattiset. Kun 30 sekuntia oli kamppailua jäljellä tasoitti Jani Jernvall KTP:n pitkän kirin päätteeksi ottelun lukemiin 94-94. Yhdeksän sekuntia myöhemmin Jernvall rikkoi Janne Valtosta, joka käveli vapaaheittoviivalle. Hermopaine oli liian kova ja Valtonen heitti molemmat vaparinsa ohi. KTP otti aikalisän, mutta silti sen peli karahti taktiseen virheeseen. KTP oli jo varmistanut jatkoajan ja sillä oli hyvä ote pelistä. Pelikellossa oli vain 21 sekuntia, joten viimeisen sekunnin heitto olisi ollut mahdollinen. Roope Mäkelä otti kahdeksan sekuntia uhkarohkean ratkaisun ja epäonnistui. Mäkelän kolmosesta levypallo päätyi joensuulaisille. Jukka Toijala avasi pitkällä poikkikentän syötöllä Andre Foremanille, joka pysähtyi ja veti kolmosen pohjaan. Kataja voitti 97-94.

Jo ennen loppuhetkiä Kotkassa nähtiin uskomattomia suorituksia. Kataja – tai tarkemmin sanottuna Toijala – aloitti vahvasti. Toijala teki ottelun ensimmäisellä puoliajalla 22 pistettä heittäen pelitilanteista tarkkuudella 7/9. Katajan peli oli varsinaista Toijala-show’ta, sillä silloin kun ratkaisu ei lähtenyt Toijalan käsistä, oli hän juonimassa vapaan tekopaikan muille. Kataja johti parhaimmillaan 18 pisteellä kahteenkin eri otteeseen. KTP onnistui kaventamaan eron puoliaikaan mennessä 12 pisteeseen (46-58).

Toisella puoliajalla Toijala-vyörytys pysähtyi, kiitos Anssi Kinnaslammen. Kinnaslampi liimaantui Toijalaan koko kentän prässin muodossa ja Toijalan ratkaisumahdollisuudet vähenivät. Eräänlainen käännekohta oli hetki, jolloin KTP:n Greg Lewis reilut kuusi minuuttia ennen loppua sai viidennen virheensä. KTP:n peli vapautui Lewisin korvanneen Jernvallin sisääntulon myötä. Jernvallin lisäksi erityisesti Pasi Heinonen oli kirivaiheessa kovassa vedossa. Kotka juoksi Heinosen johdolla tukun nopeita ja puolinopeita. Loppuhetket olivat kahden miehen välistä välienselvittelyä. Andre Foreman teki Katajan seitsemän viimeistä ja Jernvall puolestaan KTP:n kuusi viimeistä pistettä.

Kataja oli paljolti kolmen miehen varassa. Foreman teki ottelussa 32, Toijala 30 ja Sami Laaksonen 19 pistettä. KTP:ltä puolestaan kuusi miestä ylsi kaksinumeroisiin pistelukemiin, parhaana Heinonen 18 pisteellään. Jernvall pussitti lähes täydellisellä heittopelillä (heitot 6/7) 15 silmää.

Cross PuHu:n kirin tappaja

Myyrmäessä pelattu Pussihukkien ja Hongan välinen ottelu monellakin tavalla erikoinen. Alun kori korista –vaihtelun jälkeen, Honka sai otteen. Espoolaiset käänsivät hetkessä 6-8-tappioaseman 27-16-johdoksi. Rykäisy oli vain alkusoittoa, sillä Honka intoutui pelaamaan kauden parasta koripalloaan. Joukkue juoksi loistavasti nopeita hyökkäyksiä, siirteli palloa hyvin ja pelaajat päättivät tilanteet suurella itseluottamuksella. Näin Honka teki ensimmäisen varttitunnin aikana peräti 47 pistettä ja johti 25 pisteen eron turvin. Puoliajalle mentäessä PuHu sai kavennuttua tilanteeksi 41-60.

Tauolta palasi kentälle rentoutunut kotijoukkue. Voiton mahdollisuudet tuntuivat kaukaisilta, joka ilmeisesti karisti ylimääräiset paineet Pussihukkien harteilta. Kun Honka onnistui vartissa tekemään aiemmin 47 pistettä, vastasi PuHu samalla mitalla. Se tälläsi tulostaululle 15 minuutissa uskomattomat 52 pistettä nousten jo viiden pisteen päähän (74-79). Ensimmäisen kerran PuHu pääsi johtoon sitten avausminuuttien tilanteessa 80-79. Se pysyi hetken aikaa niskan päällä ja johti jopa seitsemällä pisteellä (90-83), kunnes iski kipsi. Honka hivuttautui tasatilanteeseen 94-94 ja pääsi vielä viimeisellä sekunnilla yrittämään voittokoriakin. Ville Olki kuitenkin torjui Shawn Huffin heittoyrityksen ja edessä oli jatkoaika.

Ylimääräistä peliaikaa Honka hallitsi Dan Crossin avulla. Kun Cross ensimmäisessä välierässä ratkaisi ottelun tekemällä viimeisen viiden minuutin aikana 15 pistettä, oli hän nytkin ratkaisijana. Honka haki määrätietoisesti Crossille tekopaikkoja, joka hankkiutui vapaaheittoviivalle. Rautaisilla hermoilla hän pisti ottelun yhtä lukuunottamatta kaikki (15/16) vaparinsa sisään ja käänsi taiston Hongalle. Pisteitä Cross teki yhteensä 31.

Jatkoajalla Honka juoksi kokonaisuudessaan tuoreemmin jaloin. Pussihukista Philip Hickey ahersi peräti 43 minuuttia, joka oli 210-senttiselle jätille liikaa. Oman osansa Hickeyn väsyttämisessä teki Hongan Aki Ulander, joka pelasi kenties parhaimman SM-ottelunsa. Ulander paimensi mainiosti Hickeyn pimentoon, punnersi 12 pistettä ja poimi seitsemän levypalloa. Loppupelissä Shawn Huff (12/2) heitti tarkasti. Jukka Hemdahl (11/3) esiintyi myös edukseen.

Pussihukkien ykkönen oli 39 pistettä naputtanut Erron Maxey. Honka ei saanut minkäänlaista otetta ripeäkinttuiseen Maxey’iin, joka nosteli ja donkkaili peräti 26 pistettä korin läheisyydestä. Ville Olki (20/0) oli myös vaarallinen.

Ottelun kiihkeyttä kuvaa hyvin se, että kamppailussa vihellettiin 66 virhettä ja heitettiin 81 vapaaheittoa. Kumpikaan ei pimentänyt sitä seikkaa, että Myyrmäessä nähtiin huipputasoinen ottelu.

Kolmannen välieräottelut pelataan keskiviikkona 26.3. klo 18.30 Joensuun Urheilutalolla ja Tapiolan Urheiluhallissa. Finaalipaikat ovat tuolloin kotijoukkueille, Katajalle ja Hongalle, katkolla.

Asiat

 
29.4.2024 10:38 Naisten Korisliiga

Niko Kuusi Bundesliigan Eigner Angels Nördlingenin päävalmentajaksi

Niko Kuusi on solminut päävalmentajasopimuksen Saksassa naisten Bundesliigaa pelaavan Eigner Angels Nördlingenin kanssa. Kuusen johdolla Torpan Pojat voitti tällä kaudella seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden ja Suomen Cupin.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

29.4.2024 09:37 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa taipui Mestarien liigan finaalissa

Teneriffa ei onnistunut uusimaan kahden vuoden takaista Mestarien liigan voittoa, kun Malaga oli vahvempi finaalissa. Alexander Madsenin Andorra varmisti sarjapaikkansa Espanjassa ja Edon Maxhuni heitti Le Portelin pudotuspeleihin Ranskassa.

28.4.2024 19:32 19-vuotiaiden tyttöjen SM

Espoo Basket Team ja Drive Basketball Academy Black ovat 19-vuotiaiden Suomen mestarit

19-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruudet ratkesivat suoraan kahdessa ottelussa. Tyttöjen Suomen mestari on Espoo Basket Team, kun taas poikien puolella mestaruuden vei Drive Basketball Academy Black.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

27.4.2024 10:48 Susijengi

Touko Tainamo seniorikaudeksi Wyomingiin

Erinomaiset kolme kautta Denverin yliopistossa pelannut Susijengin ison pään lupaus Touko Tainamo, 205 cm ja 23 vuotta, vaihtaa joukkuetta seniorikaudekseen. Munkkiniemen Kisapoikien kasvatin uusi joukkue on Wyoming, joka sijoittui NCAA-liigan Mountain West -konferenssin keskivaiheille päättyneellä kaudella.

27.4.2024 08:04 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa eteni Mestarien liigan finaaliin

Teneriffa pääsee taistelemaan Mestarien liigan voitosta, kun se eteni finaaliin kaatamalla kreikkalaisen Peristerin.

26.4.2024 19:30 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut hakee paikkaa EuroCupiin – Mestarivalmentaja Roope Mäkelä palaa päävalmentajaksi

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa voittanut kotkalainen Peli-Karhut lähtee kauteen 2024–25 kunnianhimoisin suunnitelmin, kun joukkue on päättänyt hakea paikkaa naisten EuroCupiin.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

25.4.2024 21:21 Miesten I divisioona A

Tapiolan Honka vei miesten I divisioonan finaalit ja palaa Korisliigaan

Tapiolan Honka pääsi lunastamaan paikkansa Korisliigaan kaudelle 2024-25, kun Honka kaatoi Jyväskylä Basketball Academyn miesten I divisioona A:n kolmannessa finaaliottelussa 94-63 (46-36) Tapiolan Liikuntahallissa. Honka voitti finaalit suoraan 3-0.

Näytä lisää vastaavia