Joulukuun Valopilkku Jeremiah Wood: ”Joillekin tämä on pelkkää koripalloa, mutta minulle tämä on taidetta ja elämän tarkoitus”

21.1.2022 08:39 Triplatuplakone Jeremiah Wood tilastoi joulukuun aikana ottelukohtaisesti 13,8 pistettä, 10,5 levypalloa ja kymmenen syöttöä. Suomessa viihtyvä Salon Vilppaan korinalusjyrä puhuu avoimesti kehityksestään niin pelaajana kuin ihmisenäkin.

Kuukauden Valopilkkua ei joulukuussa 2021 ainakaan puhtaiden numeroiden valossa tarvinnut miesten Korisliigassa kauaa hakea. Salon Vilppaan korinalusjyrä Jeremiah Woodin onnistumiset näkyivät niin henkilökohtaisissa meriiteissä kuin joukkueenkin huimissa onnistumissa.

Wood merkkautti nimiinsä ottelua kohden 13,8 pistettä, 10,5 levypalloa ja tasan kymmenen koriin johtavaa syöttöä. Lisäksi hän johti joukkueensa joulukuun aikana neljään voittoon ilmaan ainuttakaan tappiota.

Wood pelaa Vilppaassa kolmatta kautta, ja hän on nakuttanut hurjia tilastorivejään Korisliigan historiaan jo peräti kolmella eri vuosikymmenellä. Hän pelasi nimittäin ensimmäiset kautensa Suomessa jo vuosina 2008–2011 edustaen Joensuun Katajaa ja Kauhajoen Karhua, minkä jälkeen kierteli Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa ennen kuin vakiinnutti paikkansa Vilppaan luottomiehenä.

– Ensimmäinen salaisuus onnistuneen triplatuplien takomisen takana on se, että pitää olla hyvät joukkuetoverit. He hoitavat sinulle palloa ja sinä heille. Ei ole kyse pelkästä vaivannäöstä vaan siitä, että kaikki uskovat toisiinsa. Yhden pelaajan triplatuplakin on lopulta vain osoitus joukkueen yhteisestä onnistumisesta, Wood toteaa.

Vuonna 1985 syntyneen Woodin polku koripallon parissa ei ollut ehtinyt vielä kovinkaan pitkäksi ennen hänen ensimmäistä saapumistaan Suomeen. Hän syntyi vain kuukauden erolla aivan samalla seudulla kuin tällä hetkellä luultavasti maailman tunnetuin koripalloilija LeBron James. Paikka oli Akronin kaupunki Yhdysvaltain Ohiossa, jossa Wood myös pelasi kaikki neljä yliopistokauttaan ennen kuin allekirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Katajaan.

– Aloitin koripallon erittäin myöhään. Pelasin amerikkalaista jalkapalloa suurimman osan nuoruudestani. Rehellisesti sanoen vaihdoin koripalloon tyttöjen takia. Näin, kuinka suosittuja ja ihailtuja koripalloilijat olivat, ja se sytytti minut. Ensimmäisessä ottelussani en päässyt edes kentälle, mutta olin ylpeä, kun sain pelkästään pitää joukkueen paitaa, Wood nauraa.

Ikää Woodille on kertynyt jo 36 vuotta. Siitä huolimatta mies painaa hommia Vilppaan sentterinä jo kolmatta kautta putkeen eikä näytä minkäänlaisia väsymisen merkkejä. Wood vaikuttaa viihtyvän yhä hyvin, vaikka onkin 7000 kilometrin päässä alkuperäiseltä kotiseudultaan. Sitä varmasti helpottaa, että hän nauttii niin paljon kylmästä, että kutsuu itseään jääkarhuksi.

Mutta kyse ei silti ole pelkistä keleistä. Salossa hänelle tärkeintä on yhä koripallo.

– Tunnen yhä sen poltteen sisälläni. Joillekin tämä on pelkkää koripalloa, mutta minulle tämä on elämän tarkoitus. Treenaan paljon kentän ulkopuolella, ja kentällä on kaiken sen työn näytönpaikka. Kun yleisö ja joukkuetoverit ovat onnellisia, se palkitsee. Tunnen olevani taiteilija, ja tämä on lajini.

Wood on toki kuluneiden vuosien varrella joutunut hienosäätämään pelityyliään huomattavasti sitä mukaa kuin ikää on kertynyt ja pelaamisen kulttuuri on muuttunut. Se ei silti ole vienyt lopputuloksia ainakaan yhtään heikompaan suuntaan.

– Nuorena olin vähän sellainen, että en kuunnellut ketään vaan painoin vain hurjalla energialla. Vanhempana sitä alkaa tajuta, että tässäkin on kyse paljon isommista asioista kuin vain omasta suoriutumisesta. Olen pelaajana kiertänyt maailmaa ja nähnyt paljon erilaisia kulttuureja ja katsomuksia. On tärkeää vain olla avoin kaikkia kohtaan ja kehittyä ihmisenä.

Henkilöt

 
16.5.2022 16:55 Korisliiga

Jussi Savolainen Vilppaan päävalmentajaksi, Sami Toiviaisesta seuran uusi toiminnanjohtaja

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa saavuttanut Salon Vilpas on maanantaina kertonut uusista tulevaisuuden kuvioistaan. Päävalmentajaksi nousee seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Sami Toiviainen puolestaan siirtyy toimiston puolelle.

14.5.2022 11:55 Korisliiga

Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

12.5.2022 15:19 Korisliiga

Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

11.5.2022 20:20 Korisliiga

Kauhajoki vei mestaruuden ennätysyleisön edessä – finaalien MVP Cameron Jones varmisti voiton

Viimekautinen mestari Salon Vilpas joutui luopuman Pantterista ja tyytymään tällä kertaa hopeamitaleihin, kun kauden sensaatiotapaus Kauhajoki selätti finaalisarjan voitoin 4–1.

10.5.2022 12:22 Korisliiga

Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

10.5.2022 09:47 Korisliiga

Remu Raitanen jatkaa KTP-Basketissa

Viime kauden kovin kotimainen pistenikkari Remu Raitanen on tehnyt jatkosopimuksen seuransa KTP-Basketin kanssa.

9.5.2022 20:34 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Roope Ahonen sytytti Vilppaan, mutta Cameron Jones ilmoitti, että ei käy

Kauhajoki taivutti huikean taistelun päätteeksi Salon Vilppaan ja otti 3–1 johtoaseman Korisliiga-finaaleissa.

6.5.2022 20:33 Korisliiga

Vihdoin tasaväkinen vääntö – kolmas Korisliiga-finaali ratkesi epäonnistuneeseen voittoheittoon

Kauhajoki piti pintansa Salon Vilppaan loppukiriä vastaan ja nousi Korisliiga-finaaleissa 2–1-johtoon.

4.5.2022 20:02 Korisliiga

Vilpas tuli otteluun täysin uudella varmuudella – Korisliiga-finaalit tasan

Salon Vilpas tasoitti miesten Korisliigan finaalisarjan Kauhajokea vastaan 1–1:een.

2.5.2022 20:56 Korisliiga

Korisliiga-finaalit ryminällä käyntiin – Kauhajoki otti rajun avausvoiton

Rene Rougeau ja Lee Skinner dominoivat kentällä, kun Kauhajoki kaatoi Salon Vilppaan miesten Korisliiga-finaalien avauksessa.

2.5.2022 09:30 Korisliiga

Korisliigan finaalit tänään käytiin – avausfinaali vapaasti katsottavissa Jimiltä

Kauhajoki ja Vilpas huipentavat Pantterijahdin tänään käynnistyvässä finaalisarjassa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Avausfinaalin ennakkostudio käynnistyy tänään klo 18.00.

1.5.2022 16:50 Korisliiga

Janne Koskimies: ”Viime vuosien ylivoimaisesti kovimmat kilpakumppanit kohtaavat finaalisarjassa”

Kauhajoki lähtee neljänteen peräkkäiseen finaalisarjaan ennakkosuosikin viitta harteillaan. Päävalmentaja Koskimies myöntää, että vastus on pahin mahdollinen, kuten kauden aikaiset keskinäiset kohtaamiset ovat osoittaneet.

1.5.2022 10:15 Korisliiga

Sami Toiviainen: ”Kauhajoki herättää suuria tunteita Salossa”

Hallitseva Suomen mestari lähtee monissa papereissa finaalisarjaan hienoisena altavastaajana, mutta se sopii paremmin kuin hyvin salolaisjoukkueelle, joka runkosarjassa aiheutti Kauhajoella harmaita hiuksia.

30.4.2022 20:50 Korisliiga

Kauhajoen Severi Kaukiainen luottaa joukkueensa kykyyn käsitellä ennakkosuosikin paineet: ”Valmentaja ja vahvistukset pitävät huolta, ettei jengi lähde leijumaan”

Kauhajoki esitti yhden kaikkien aikojen runkosarjasuorituksista miesten Korisliigassa. Finaalissa vastaan asettuu vanha tuttu ja hallitseva mestari, Salon Vilpas, mutta takamies Severi Kaukiainen tietää, miten tilanne pitää kohdata.

30.4.2022 08:45 Korisliiga

Vilppaan Juho Nenosella edessään kymmenennet Korisliiga-finaalit – muistaa yhä uransa raskaimmat loppuottelut

Juho Nenonen on juossut parketille Korisliigan loppuotteluissa jo yhdeksän kertaa. Maanantaina 2. toukokuuta juhlitaan pyöreitä, kun hänen edustamansa hallitseva mestari Salon Vilpas kohtaa kauden ennakkosuosikin Kauhajoen.

29.4.2022 20:46 Korisliiga

Huffin ja Koposen seurataipaleelle huima päätös – Seagulls pronssille 30 pisteen voitolla

Helsinki Seagulls kaatoi Kataja Basketin Korisliigan pronssiottelussa pistein 84–54.

29.4.2022 09:01 Korisliiga

Shawn Huffin ja Petteri Koposen huimat seurajoukkueurat päätökseen

Kaksi suomalaisen koriksen legendaa päättävät seurajoukkueuransa perjantaina Korisliigan pronssiottelussa Seagulls-Kataja Basket. Susijengin ja Seagullsin luottokaksikon ura ulkomaan ammattilaiskentillä käynnistyi 2008.

24.4.2022 19:52 Korisliiga

Finaalirevanssi luvassa – Kauhajoki ja Vilpas samana iltana välieristä voittoon

Miesten Korisliigan molemmat välieräsarjat päättyivät tänään, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas sinetöivät itselleen 4–1-voiton.

22.4.2022 21:02 Korisliiga

Kataja laittoi tuulemaan uudessa hallissa – kavensi sarjan 3–1:een

Kataja Basket otti uuden kotihallinsa kunniaksi ensimmäisen voittonsa miesten Korisliigan välierissä.

22.4.2022 13:06 Korisliiga

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä yli 1,2 miljoonaa euroa tukea Korisliigan seuroille

OKM myönsi tukea eritysavustuksena Korisliigan ja naisten Korisliigan joukkueille koronapandemiasta aiheutuneiden tappioiden kattamiseksi. Kyseessä oli neljäs koronaan liittyvä OKM:n eritysavustus.

Näytä lisää vastaavia