Juho Nenonen palaa ikimuistoiseen videopalaveriin: ”Vahvistus totesi, että Juhon ei kannattaisi pelata”

20.4.2020 10:02 Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2017, kun Salon Vilpas ja Karhu Basket kohtasivat toisensa välieräsarjassa. Tänään nähtävässä klassikko-ottelussa kauhajokiset menivät omia menojaan ottelun ensimmäisellä puoliajalla, kunnes Juho Nenonen astui kentälle.

Juho Nenonen Vilpas Ultrasin hellässä huomassa voitetun Kauhajoki-ottelun jälkeen. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Susijengin vakiokalustoon kuuluvalle Juho Nenoselle Vilppaan ja Karhu Basketin välinen kolmas välieräottelu on ikimuistoinen. 

Nenonen oli palannut Vilppaan paitaan tammikuussa. Edellisvuoden huhtikuussa hän oli Vilppaan puolivälierätappion jälkeen lähtenyt pikahälytyksellä Argentiinan pääsarjaan Regatas Corrientesin joukkueeseen, jossa hän pelasi hienon kevään. 

Onnistuneen loppukauden myötä Nenonen sai kaudeksi 2016-17 sopimuksen saman sarjan huippujoukkueeseen, Ciclista Olimpico de la Bandaan. Haastavan kauden puolivälissä Nenonen kuitenkin pakkasi kamansa ja palasi Vilppaaseen, jossa hän oli ensimmäisellä kaudella noussut fanien ehdottomaksi kulttipelaajaksi.

- Argentiina oli mielenkiintoinen ja vaiherikas kokemus. Vuoden vaihteessa palasin Saloon, joka taisteli runkosarjan voitosta. Ehdin pelata runkosarjassa kymmenen ottelua, kunnes lähentäjäni repesi, Nenonen muistelee.

Nenosen oli tarkoitus tehdä paluu parketille runkosarjan lopussa, mutta Nenonen ja valmennusjohto päätti, että paluu tapahtuisi pudotuspelien toisella kierroksella. 

Vilpas kaatoi puolivälierissä Pyrinnön suoraan kolmessa ottelussa. Välieräsarjan avausottelussa Salossa Karhu Basketia vastaan Nenonen pelasi vajaat viisi minuuttia upottaen yhden kolme pisteen heiton. Vierasottelussa Nenonen ei pelannut sekuntiakaan.

 

Nenonen saa hurjan sytykkeen videopalaverissa

Nenonen palaa muistelossaan Kauhajoki-sarjaa ennakoivaan videopalaveriin.

- Filmin päätteeksi yksi joukkueen vahvistuksista halusi sanoa pari sanaa. Hän nousi ylös ja totesi, että puolivälierissä meni hyvin ja kaikki muutkin ovat varmasti sitä mieltä, että kokoonpanoa ei kannata lähteä muuttamaan. Hän lisäsi, että vaikka Juho on pelikuntoinen, se ei tarkoita, että hänen pitäisi pelata, Nenonen kertoo.

- Kuuntelin hänen ajatuksenjuoksua ja ymmärsin, mitä hän haki takaa. Mutta en tietenkään ollut hänen kanssaan samaa mieltä, olin valmis auttamaan joukkuetta. Onnistuin hiljentämään egoni siinä tilanteessa. Olin hiljaa ja nyökyttelin. Päävalmentaja Joonas Iisalo tuli kiittämään tilanteen jälkeen, että maltoin mieleni.

Kolmannessa pelissä Salohallissa vierasjoukkue Karhu Basket meni ottelun alussa menojaan. Avauskymppi meni vierasjoukkueelle 6-20. Kotijoukkueella oli paha lukko päällä, joka jatkui toisen neljänneksen alkupuolella. 

Kauhajokiset johtivat jo 9-32, kunnes Nenonen otti Vilppaan reppuselkäänsä Okko Järven ja Mikko Koiviston kanssa hurjan kolmosrallin myötä.

- Taisin vetää kolme kolkkia putkeen toisella kympillä. Sain kovan sytykkeen joukkueelle ja lopulta voitimme ottelun. Kyseinen vahvistuksen ääni kellossa muuttui ja hän riensi kiittämään heti ottelun jälkeen. Mietin hiljaa itsekseni pelin aikana, että hänkin taputtaa tälle suoritukselle.

- Otin vahvistuksen kommentit positiivisena haasteena. Minulle ei jäänyt hampaankoloon mitään, en ollut katkera tai vihainen. Tietyllä tavalla hän auttoi minua ja antoi lisää energiaa. Ehkä hän ei tiennyt, että olen pelimies, Nenonen naureskelee.

Nenoselle Vilppaan ja Karhu Basketin kohtaamiset ovat piirtyneet mieleen tunnelmarikkaina, mutta urheiluhenkeä kunnioittavina kohtaamisina.

- Kauhajoella mua rakastetaan kovasti ja tunne on molemminpuolinen. Etenimme lopulta ottelusarjasta finaaliin ja muistan, kuinka 7. välierän jälkeen fanit kävivät keskenään kättelemässä. Se kertoo paljon siitä, että vaikka peli on menossa ja hävyyttömyyksiä huudellaan, pelin jälkeen kaikki ovat kavereita keskenään.

- Meillä oli monella tavalla hieno duunarijengi tuona kautena, joka oli valmentajansa näköinen. Vaikka pieni välikohtaus joukkueen sisälle mahtuikin vahvistuksen esitelmän myötä, joukkuehenki oli loistava. Pystyimme positiivisella tavalla nokittelemaan toisiamme, Nenonen päättää.

Klassikko-ottelu ma klo 18.00 3. välierä Vilpas – Kauhajoki, pelattu 19.4.2017 @ Elisa Viihde Sport

 

Henkilöt

 
23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

21.4.2020 08:41 Korisliiga

Studio 6: Vilppaan ja Susijengin Juho Nenonen vieraana keskiviikkona

Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 22.4. Juho Nenonen

18.4.2020 10:41 Korisliiga

Ville Tuominen Helsingborgin peräsimeen

Kesken jääneellä 2019-20-seurajoukkuekaudella Korisliigan Salon Vilpasta valmentanut Ville Tuominen, 38, siirtyy Ruotsin Damliganin nousijajoukkue Helsingborgin peräsimeen kaudeksi 2020-21. ToPon kasvatteihin lukeutuva Tuominen on Suomen lisäksi valmentanut aiemmin Tanskassa sekä Bakken Bearsia että paikallista naisten maajoukkuetta.

16.4.2020 12:36 Korisliiga

Nikkarinen takoi näyttävät tilastot, mutta Kobrien sijoitus jäi vaivaamaan – pelinjohtajan seuraava siirto yhä arvoitus

Kobrat jäi Korisliigan sarjataulukossa toiseksi viimeiseksi, vaikka Antto Nikkarinen esitti näyttäviä otteita pallonkäsittelijän paikalla. Nyt hän pohtii, onko uusi alku ulkomailla vielä mahdollinen.

Näytä lisää vastaavia