Juho Nenonen: ”Vilppaan mestaruus on rakennettu yhdessä”

3.5.2021 15:30 Juho Nenonen saapui Salon Vilppaaseen syksyllä 2015. Nenonen on nähnyt läheltä sen työn, mitä salolaisjoukkueessa on tehty menestymisen eteen. Viime viikolla voitettu Suomen mestaruus on palkinto pitkäjänteisestä työstä.

Juho Nenonen pääsi leikkaamaan korisukkaa mestaruuden ratkettua. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Kun Juho Nenonen leikkasi Salohallin korisukkaa viime tiistaina Suomen mestaruuden ratkettua, hetkeen tiivistyi paljon. Niin seuran kuin Nenosenkin osalta.

- Jos miettii sitä, millainen tämä seura oli kuusi vuotta sitten, kun tulin tänne ensimmäistä kertaa ja vertaa sitä tähän hetkeen, onhan tässä paljon tapahtunut, Nenonen sanoo.

- Vilpas on tässä ajassa muuttunut siitä joukkueesta, joka tavoittelee playoff-paikkaa joukkueeksi, jonka tähtäin on Suomen mestaruus.

Nenonen saapui Saloon kaudeksi 2015–16 ja Argentiinan visiittiään lukuun ottamatta edustanut Vilpasta kuuden kauden ajan. Hän on nähnyt läheltä sen, miten joukkueesta on kasvanut pienien kasvukipujen myötä lopulta Suomen mestari.

- Salossa on mieletön potentiaali, joka on nyt puhjennut kukaan. Eikä se missään nimessä lopu tähän hetkeen, vaikka mestaruus saavutettiinkin. Tämä kausi oli hieno kasvutarina joukkueelta ja isossa kuvassa seuran viime vuosien kasvutarina on ollut vielä upeampi, Nenonen sanoo.

”Yksikään ihminen ei ole seuraa isompi”

Vilpas pääsi haistelemaan finaalimaailmaa kahdesti ennen kuin kolmannella kerralla tärppäsi. Kirvelevät finaalitappiot Kataja Basketia ja Kauhajokea vastaan kasvattivat seurasta lopulta Suomen mestarin.

Juho Nenonen vei päävalmentaja Sami Toiviaisen mestaruussuihkuun. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Juho Nenonen vei päävalmentaja Sami Toiviaisen mestaruussuihkuun. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Pelaajan näkökulmasta mestaruus on aina mestaruus. Mutta niistä ihmisistä, jotka ovat vuodesta toiseen laittaneet itsensä likoon ja olleet seurassa mukana, tämä tuntuu erityisen makoisalta. Kun takana ei ole ollut mitään yksittäistä sponsoria, joka on laittanut kättä avokätisesti, vaan kaikki tapahtunut pitkän työn tuloksena.

- Toki Vilppaassa on ollut hahmoina näkyviä pelaajia, on Keijo Poutiaista ja Antero Jokista, mutta niiden takana on myös mieletön määrä upeaa porukkaa, jotka ovat tämän mahdollistaneet. Mestaruus oli koko organisaation yhdessä rakennetun työn tulos – ei yksikään ihminen ole seuraa isompi asia.

- Valmennuksessa on tehty mahtavaa duunia jo vuosien ajan. Mikko Tupamäki loi harjoittelun kulttuuria, Joonas Iisalo jatkoi entisestään vaatimustason nostamista, vei toimintaa vielä ammattimaisempaan suuntaan ja rekrytoi ne suomalaiset, joiden avulla tämä mestaruus voitettiin (Rannikko, Kivimäki, Laine, Koivisto ja Nenonen). Ville Tuominen toi oman osaamisensa ja tiivisti entisestään joukkuetta ja nyt Sami Toiviainen sai kokemuksensa avulla kaikki palaset kohdilleen ja tässä on lopputulos, Nenonen jakaa kiitosta.

Nenonen sanoo, että hän on saanut lukuisia onnitteluviestejä, joiden takana yhtenäinen viesti.

- Monessa paikassa on nähty ja aistittu, mitä Salossa on tehty. Tuntuu, että Vilppaan mestaruudesta on oltu aidosti iloisia. 

Kiitos, Ultras!

Vilppaan faniporukka, Ultras, on kulkenut seuran rinnalla jo vuosia. Äänekkäät fanit eivät tällä kaudella poikkeusolojen takia päässeet seuraamaan suosikkiensa kultamatkaa toivomallaan tavalla. 

Mestaruuden ratkettua joukkue kävi hallin pihalla näyttämässä Pantteri-patsasta, jonne oli keräytynyt onnittelijoita. Ihmisten liikuttuneisuus yllätti kovissa liemissä keitetyn Nenosenkin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

- Urheilussa pitää olla kova, eikä vastustajalle saa näyttää tunteita. Mutta kyllä mestaruuden jälkeen kyynel tuli silmään. Se oli todella liikuttava hetki, kun näki ihmisten silmäkulmista, mikä merkitys tällä on Salolle.

Nenonen myöntää, että Salossa on osattu juhlia mestaruutta.

- Toki koronavuosi toi uuden nyanssin juhlimiseen. Nyt on oltu vain joukkueen kesken, eikä kukaan ole kadonnut tanssilattioiden syövereihin. On saatu rauhassa saunoa joukkueen kanssa ja nautittu mestaruudesta.

Juhlat on hiljalleen takanapäin. Nyt Nenonen ottaa omien sanojen mukaan hetken happea. Nenosen sopimus Vilppaan kanssa päättyi tähän kauteen.

- Kohta istutaan agentin kanssa alas ja aletaan miettimään seuraavia askelia. Vaikka alla oli vaikea loukkaantuminen, niin jalka rupesi kevään mittaan liikkumaan. Kova halu on kehittyä vielä pelaajana ja tuntuu, että paljon on saavutettavaa. On mahdollista, että ura jatkuu Salossa, Nenonen päättää salaperäisenä.

Henkilöt

 
13.9.2021 23:18 Mestarien liiga

Vilpas taipui Mestarien liigan karsinnoissa

Salon Vilppaan historian ensimmäinen euro-ottelu päättyi karvaaseen tappioon romanialaista Cluj-Napocaa vastaan. Vastustajan salama-alusta toipunut Vilpas taisteli takaisin peliin, mutta taipui lopulta 106–97 (51–51).

12.9.2021 12:53 Mestarien liiga

Vilpas-leiri luottavaisena Mestarien liigan karsintaan

Hallitseva Suomen mestari Salon Vilpas matkasi perjantaina Ateenaan, jossa se aloittaa maanantaina Mestarien liigan karsinnan romanialaista Cluj Napocaa vastaan. VeikkausTV näyttää ottelun suorana.

17.8.2021 18:23 Susijengi

Hannes Pöllä Kouvojen paitaan

Viimeiset neljä kautta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Oklahomassa ja Tennessee-Martinissa pelannut Susijengin sentteri ja Lahti Basketball Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 211 cm ja 23 vuotta, edustaa alkavalla 2021-22 Korisliiga-kaudella Kouvoja.

16.8.2021 09:50 Korisliiga

Henri Kantonen, Cameron Jones ja Rene Rougeau tekevät paluun Korisliigaan ja Kauhajoelle

Susijengiin murtautunut ja viime kaudella Ranskan Pro B:ssä pelannut Henri Kantonen vahvistaa Karhu Basketia alkavalla kaudella. Edellisen mestaruuden takuumiehet Rene Rougeau ja Cameron Jones pukevat oranssin paidan jälleen.

13.8.2021 10:58 Korisliiga

Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

5.8.2021 13:34 Susijengi

Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

23.7.2021 10:01 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuussa alussa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 9.5.2022. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

7.7.2021 09:00 Korisliiga

Joonas Lehtoranta palaa KTP-Basketiin

Kevään Hollannin liigassa Feyenoordissa pelannut Joonas Lehtoranta, 27, on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa KTP-Basketin kanssa. Lehtoranta siirtyi Korisliiga-kauden jälkeen juuri Kotkasta Hollantiin.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

Näytä lisää vastaavia