Juho Nenonen: ”Vilppaan mestaruus on rakennettu yhdessä”

3.5.2021 15:30 Juho Nenonen saapui Salon Vilppaaseen syksyllä 2015. Nenonen on nähnyt läheltä sen työn, mitä salolaisjoukkueessa on tehty menestymisen eteen. Viime viikolla voitettu Suomen mestaruus on palkinto pitkäjänteisestä työstä.

Juho Nenonen pääsi leikkaamaan korisukkaa mestaruuden ratkettua. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Kun Juho Nenonen leikkasi Salohallin korisukkaa viime tiistaina Suomen mestaruuden ratkettua, hetkeen tiivistyi paljon. Niin seuran kuin Nenosenkin osalta.

- Jos miettii sitä, millainen tämä seura oli kuusi vuotta sitten, kun tulin tänne ensimmäistä kertaa ja vertaa sitä tähän hetkeen, onhan tässä paljon tapahtunut, Nenonen sanoo.

- Vilpas on tässä ajassa muuttunut siitä joukkueesta, joka tavoittelee playoff-paikkaa joukkueeksi, jonka tähtäin on Suomen mestaruus.

Nenonen saapui Saloon kaudeksi 2015–16 ja Argentiinan visiittiään lukuun ottamatta edustanut Vilpasta kuuden kauden ajan. Hän on nähnyt läheltä sen, miten joukkueesta on kasvanut pienien kasvukipujen myötä lopulta Suomen mestari.

- Salossa on mieletön potentiaali, joka on nyt puhjennut kukaan. Eikä se missään nimessä lopu tähän hetkeen, vaikka mestaruus saavutettiinkin. Tämä kausi oli hieno kasvutarina joukkueelta ja isossa kuvassa seuran viime vuosien kasvutarina on ollut vielä upeampi, Nenonen sanoo.

”Yksikään ihminen ei ole seuraa isompi”

Vilpas pääsi haistelemaan finaalimaailmaa kahdesti ennen kuin kolmannella kerralla tärppäsi. Kirvelevät finaalitappiot Kataja Basketia ja Kauhajokea vastaan kasvattivat seurasta lopulta Suomen mestarin.

Juho Nenonen vei päävalmentaja Sami Toiviaisen mestaruussuihkuun. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Juho Nenonen vei päävalmentaja Sami Toiviaisen mestaruussuihkuun. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Pelaajan näkökulmasta mestaruus on aina mestaruus. Mutta niistä ihmisistä, jotka ovat vuodesta toiseen laittaneet itsensä likoon ja olleet seurassa mukana, tämä tuntuu erityisen makoisalta. Kun takana ei ole ollut mitään yksittäistä sponsoria, joka on laittanut kättä avokätisesti, vaan kaikki tapahtunut pitkän työn tuloksena.

- Toki Vilppaassa on ollut hahmoina näkyviä pelaajia, on Keijo Poutiaista ja Antero Jokista, mutta niiden takana on myös mieletön määrä upeaa porukkaa, jotka ovat tämän mahdollistaneet. Mestaruus oli koko organisaation yhdessä rakennetun työn tulos – ei yksikään ihminen ole seuraa isompi asia.

- Valmennuksessa on tehty mahtavaa duunia jo vuosien ajan. Mikko Tupamäki loi harjoittelun kulttuuria, Joonas Iisalo jatkoi entisestään vaatimustason nostamista, vei toimintaa vielä ammattimaisempaan suuntaan ja rekrytoi ne suomalaiset, joiden avulla tämä mestaruus voitettiin (Rannikko, Kivimäki, Laine, Koivisto ja Nenonen). Ville Tuominen toi oman osaamisensa ja tiivisti entisestään joukkuetta ja nyt Sami Toiviainen sai kokemuksensa avulla kaikki palaset kohdilleen ja tässä on lopputulos, Nenonen jakaa kiitosta.

Nenonen sanoo, että hän on saanut lukuisia onnitteluviestejä, joiden takana yhtenäinen viesti.

- Monessa paikassa on nähty ja aistittu, mitä Salossa on tehty. Tuntuu, että Vilppaan mestaruudesta on oltu aidosti iloisia. 

Kiitos, Ultras!

Vilppaan faniporukka, Ultras, on kulkenut seuran rinnalla jo vuosia. Äänekkäät fanit eivät tällä kaudella poikkeusolojen takia päässeet seuraamaan suosikkiensa kultamatkaa toivomallaan tavalla. 

Mestaruuden ratkettua joukkue kävi hallin pihalla näyttämässä Pantteri-patsasta, jonne oli keräytynyt onnittelijoita. Ihmisten liikuttuneisuus yllätti kovissa liemissä keitetyn Nenosenkin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

- Urheilussa pitää olla kova, eikä vastustajalle saa näyttää tunteita. Mutta kyllä mestaruuden jälkeen kyynel tuli silmään. Se oli todella liikuttava hetki, kun näki ihmisten silmäkulmista, mikä merkitys tällä on Salolle.

Nenonen myöntää, että Salossa on osattu juhlia mestaruutta.

- Toki koronavuosi toi uuden nyanssin juhlimiseen. Nyt on oltu vain joukkueen kesken, eikä kukaan ole kadonnut tanssilattioiden syövereihin. On saatu rauhassa saunoa joukkueen kanssa ja nautittu mestaruudesta.

Juhlat on hiljalleen takanapäin. Nyt Nenonen ottaa omien sanojen mukaan hetken happea. Nenosen sopimus Vilppaan kanssa päättyi tähän kauteen.

- Kohta istutaan agentin kanssa alas ja aletaan miettimään seuraavia askelia. Vaikka alla oli vaikea loukkaantuminen, niin jalka rupesi kevään mittaan liikkumaan. Kova halu on kehittyä vielä pelaajana ja tuntuu, että paljon on saavutettavaa. On mahdollista, että ura jatkuu Salossa, Nenonen päättää salaperäisenä.

Henkilöt

 
27.1.2023 21:16 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käynnistyivät – Heinonen ja Sajantila ottivat tiukassa väännössä kolmoskilpailun

Miesten Korisliigan ensimmäisenä jatkosarjailtana ylemmän portaan voitot menivät Kouvoille, KTP:lle ja Seagullsille. Alemmassa sen sijaan juhlivat Pyrintö ja Nokia.

26.1.2023 09:16 Korisliiga

Joulukuun vahvin Jeffrey Carroll: ”Täällä ei laiteta yhtä tai kahta kaveria voittamaan otteluita viiden puolesta”

Yhdysvaltalainen laituri Jeffrey Carroll valittiin joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi.

25.1.2023 22:19 FIBA Europe Cup

Hurja toinen puoliaika johdatti Kauhajoen vierasvoittoon – puolivälieräpaikka askeleen lähempänä

Kauhajoki jatkoi upeita otteitaan FIBA Europe Cupissa, kun se kaatoi slovakialaisen Patrioti Levicen vieraskentällä 55–86 (31–28). Kauhajoki jatkaa jatkolohkonsa kärjessä puhtaalla pelillä.

24.1.2023 16:00 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma on vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät perjantaina 27. tammikuuta. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

24.1.2023 12:00 Korisliiga

Oikeusturvalautakunta hyväksyi Korihaiden valituksen – uusintaottelua Korihait-Pyrintö ei pelata

Urheilun oikeusturvalautakunta käsitteli maanantaina 23.1. Korisliiga-joukkue Korihaiden tekemän valituksen Suomen Koripalloliiton hallituksen päätöksestä määrätä liigaottelu Korihait-Pyrintö uudelleen pelattavaksi. Oikeusturvalautakunta hyväksyi valituksen, jonka myötä tiistaille 24.1. aikataulutettua uusintaottelua ei pelata.

21.1.2023 20:45 Korisliiga

Kouvot otti Taylorin johdolla viimeisen paikan ylemmästä jatkosarjasta – Sarcevicin hurja tilastorivi toi Korihaille neljännen voiton

Miesten Korisliigassa pelattiin varsinaisen runkosarjan viimeinen kierros. Tiistai-iltana pelattavan Pyrinnön ja Korihaiden uusintaottelun jälkeen käynnistyvät jatkosarjat.

20.1.2023 20:46 Pääjuttu

KTP varmisti voitolla paikkansa ylemmässä jatkosarjassa – Vili Nyman kentän tehokkain

KTP-Basket jatkaa runkosarjan jälkeen pelejä ylemmässä jatkosarjassa. Yksi paikoista on yhä ratkaisematta.

20.1.2023 13:15 Korisliiga

Korisliigojen päätöskierroksilla riittää rutkasti panosta – näin eri skenaariot vaikuttavat paikkoihin jatkosarjoissa

Korisliigassa KTP-Basket ja BC Nokia eivät tarvitse apua muilta joukkueilta, vaan heille riittää ylempään jatkosarjaan voitto runkosarjan päätöskierroksen ottelusta. Naisten Korisliigassa Forssan Alku voi varmistaa paikkansa ylemmässä jatkosarjassa voittamalla oman ottelunsa.

20.1.2023 12:20 Korisliiga

Korihaiden ja Tampereen Pyrinnön Korisliiga-ottelu uusitaan

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kokouksessaan hyväksynyt Tampereen Pyrinnön valituksen Korisliigan ottelusta Korihait-Pyrintö 30.12.2022, jonka myötä ottelu pelataan uudelleen.

18.1.2023 20:36 Korisliiga

Nokia hukutti Pyrinnön haaveet ylemmästä jatkosarjasta – Vilpas varmisti oman paikkansa

Salon Vilpas ja BC Nokia ottivat kumpikin tärkeän voiton tavoitellessaan ylemmän jatkosarjan paikkoja tiukassa sumpussa. Voiton sai myös ykkössijansa jo varmistanut Kauhajoki.

17.1.2023 20:32 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa kovalla päänahalla – Kobrat kesti Korihaiden paineen

Miesten Korisliigassa viedään runkosarjan viimeisiä kierroksia. Tänään voiton ottivat KTP, Kobrat ja Honka.

14.1.2023 19:41 Korisliiga

Kataja vei kultamitalit Hirvosen hurjien syöttötilastojen siivittämänä – miesten Suomen Cup -finaalia jännitettiin jatkoajalle asti

Kataja Basket kaatoi Helsinki Seagullsin jatkoajalla miesten Suomen Cup -finaalissa.

14.1.2023 09:21 Suomen Cup

Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Suomen Cupin finaalissa klo 17

Miesten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa lauantaina, kun Helsinki Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Seagulls tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

13.1.2023 21:57 Pääjuttu

Seagulls ja Kataja miesten Suomen Cup -finaaliin – Tuomas Hirvosella tehokas ilta välierävoitossa

Kumpikin miesten Suomen Cup -välieristä ratkesi selkeällä erolla. Huomiseen finaaliin etenevät Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

12.1.2023 13:00 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina luvassa kaksi huimaa välierää

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan perjantaina ja lauantaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät BC Nokia, Helsinki Seagulls, Kataja Basket ja Kauhajoki.

10.1.2023 21:58 FIBA Europe Cup

Kauhajoki jatkaa hurjana eurokentillä – haki arvokkaan vierasvoiton Israelista lohkon kärkiottelusta

Kauhajoen vierassaldo FIBA Europe Cupissa pysyi puhtaana, kun joukkue kaatoi tiistaina jatkolohkon kärkiottelussa israelilaisen Hapoel Haifan 59–66 (30–41). Kauhajoki jatkaa lohkon kärjessä puhtaalla pelillä.

10.1.2023 20:30 Korisliiga

LJ Thorpen lähes koko kentän kolmonen siivitti Pyrinnön voittoon – Katajalle kotivoitto Nokiasta

Miesten Korisliigassa nähtiin tänä iltana kaksi kotivoittoa, kun sarjapisteet menivät Tampereen Pyrinnölle ja Kataja Basketille.

10.1.2023 12:00 Korisliiga

Seagullsin Jeffrey Carroll on Korisliigan Kuukauden vahvin

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia. Joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi valittiin Helsinki Seagullsin Jeffrey Carroll.

8.1.2023 18:55 Korisliiga

Kauhajoki otti vierasvoiton Kouvoista – pitää kiinni paalupaikastaan

Illan ainoa Korisliiga-ottelu päättyi Kauhajoen vierasvoittoon Severi Kaukiaisen johdolla.

7.1.2023 19:37 Korisliiga

Vilpas pelasi KTP:n kumoon tasaisen varmalla esityksellä – valmentaja kiitteli kohentunutta joukkuepuolustusta

Salon Vilpas otti kovan kotivoiton KTP-Basketista Korisliiga-illan ainoassa ottelussa.

Näytä lisää vastaavia