Jukka Toijala päättää menestyksekkään peliuransa

16.12.2005 Kouvojen pelintekijä Jukka Toijala pelaa uransa viimeisen kotiottelunsa lauantaina Mansikka-ahon hallissa. Vaikean lonkkavaivan kanssa syksyn taistellut kolminkertainen Suomen mestari päättää pitkän uransa ensi keskiviikkona Turussa.

Toijalan lopettamispäätös kypsyi kauden edetessä ja alkuviikosta Toijala keskusteli Kouvojen puheenjohtaja Juhani Pousin sekä päävalmentaja Risto Piiparin kanssa, jotka ymmärsivät Kouvojen luottomiehen ratkaisun.

- Kylmä totuus on, että kroppani ei kestä enää tällä tasolla urheilemista. En ole pystynyt harjoittelemaan koko syksyn aikana kunnolla, eikä tilanne ole muuttumassa ainakaan parempaan suuntaan. Tämä on puhtaasti oma päätökseni ja se pitää, Toijala kertoi torstaina Kouvolan Sanomissa.

- Mielestäni ei ole järkeä roikkua mukana väkisin ja harjoitella silloin tällöin. Se on joukkueen pettämistä. Lonkassani kipu on ollut kova ja särkylääkkeiden avulla olen kyennyt harjoituksiin ja kentälle. Yhdellä jalalla on turha pyristellä Korisliigassa.

- Mietin jo aiemmin syksyllä, että ei tässä taida olla enää mieltä, kun neljän pillerin avulla sai nukutuksi jokusen tunnin. Aina kun käänsin kylkeä, niin kipu herätti, Toijala kertasi.

341 ottelua, 11.527 peliminuuttia, 4436 pistettä

Suomen pelintekijöiden eliittiin kuuluvan Toijalan ura koripallokentillä on kokonaisuudessaan ollut loistava. Kouvolassa hän oli mukana kolmen mestaruusvuoden aikana. Lisäksi Toijala on saavuttanut kaksi Suomen cupin mestaruutta ja hänet valittiin vuonna 2002 SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi. Tuolloin Kouvojen kasvatti edusti Joensuun Katajaa.

Toijala antaa tunnustusta Kouvolan Sanomissa molemmille organisaatioille, joita on Suomessa edustanut.

- Minulla on ollut onni tehdä työtä kahden Suomen parhaan organisaation kanssa. Kouvolassa ja Joensuussa koripalloilun parissa toimivat ihmiset ovat mukana sydämellä. Se on hienoa, kertoo Toijala.

Toijala on edustanut maajoukkuetta 11 miesten ottelun verran, joissa pisteitä on syntynyt 50. Nuorten maajoukkueotteluita on kertynyt 28.

Ulkomailla hän edusti Belgian liigassa kaudella 1998/99 Echo Houthalenia 11 ottelun verran. Hän pelasi keskimäärin 23 minuuttia peliä kohden, pistekeskiarvolla 6,4. Vapaaheittotarkkuus oli 81,2 %, kakkoset puolestaan 40,0 % ja kolmoset 50,0 %. 

SM-runkosarjassa Toijalalle on kertynyt yhteensä 341 ottelua, joissa yhteensä 11.527 peliminuuttia. Tarkkakätinen takamies on heittänyt yhteensä 4436 pistettä (keskiarvo 13,5) ja ottanut 959 levypalloa. Lisäksi nappisyöttöjä on lähtenyt 1081 ja Toikka on hakenut 417 riistoa, 7 torjuntaa, 697 menetystä sekä 689 virhettä.

Heittotarkkuudet SM-sarjassa ovat kunnioitettavat: vapaaheitot 80,6 %, kakkoset 51,0 % ja kolmoset 44,1 %.

SM-pudotuspeleissä Toijala on pelannut 87 ottelua, joissa yhteensä 3041 peliminuuttia. Tehot ovat olleet seuraavat: 1171 pistettä (keskiarvo 13,5), 232 levypalloa, 251 koriin johtanutta syöttöä, 110 riistoa, 186 menetystä, 188 virhettä. Heittotarkkuudet: vapaaheitot 86,2 %, kakkoset 54,0 % ja kolmoset 43,7 %.

Kaikkien aikojen tilastoissa SM-runkosarjassa Toijala on antanut toiseksi eniten syöttöjä (1081) Roope Mäkelän jälkeen (1229). Hän on viidenneksi tarkin kolmosten heittäjä (44,1 %) ja miehellä on toiseksi eniten onnistuneita kolmosia (947) Kari-Pekka Klingan jälkeen (1079).

Toijalalla on hallussaan pisin putki perättäisotteluissa, joissa pistetili on karttunut aina myös kolmen pisteen heitoilla. Putki on 81 ottelua ajalla 2.4.2002–2.2.2004.

Valmennus kiinnostaa

Elämä jatkuu lopettamispäätöksestä huolimatta koripallon parissa. Tällä hetkellä työ jatkuu Kouvolassa, jossa Toijala vastaa seuran markkinoinnista ja edustusjoukkueeseen liittyvistä asioista.

Toijalan mukaan valmentaminen on ala, joka hänet voi tulevaisuudessa viedä mukanaan. Nuorten koripallovalmentaja tutkinnon suorittanut Toijala suuntaa seuraavaksi huippuvalmentaja tutkinnon kimppuun.

- Valmentaminen kiinnostaa ja tavoitteeni on luotsata ainakin jossain vaiheessa SM-sarjajoukkuetta. Haaveeni on, että voisin valmentaa vielä joskus ammattilaisena, Toijala kertoi Kouvolan Sanomissa.

Jukka Toijala pähkinänkuoressa:

  • Kasvattajaseura Kouvot
  • 11 miesten maaottelua, joissa 50 pistettä.
  • 28 nuorten maaottelu, joissa 123 pistettä.
  • Suomen mestari 1995, -99 ja 2004.
  • Suomen cupin voitto 1998 ja 2002.
  • SM-sarjan paras pelaaja 2002, I divisioonan paras pelaaja 1992 ja -93.
  • Pelikaudet SM-sarjassa: 1993–2000 ja 2003–05 Kouvot ja 2001–03 Kataja.
  • Ensimmäinen SM-sarjaottelu: 26.9.1993 FoA - Kouvot.
  • Yhden ottelun piste-ennätys SM-sarjassa: 35 p.

Henkilöt

 
10.10.2018 21:07 Korisliiga

Pyrintö tulitti Ura Basketin nurin – KTP vei Kymenlaakson derbyn

Helsinki Seagulls aloitti kautensa vahvasti Korihaiden kustannuksella.

6.10.2018 11:13 Korisliiga

Korisliiga 2018-19 ennakko 1/3: Viime kauden finalistit ottavat varaslähdön kauteen – Ottelu sunnuntaina suorana Yle TV2:lla

Muutoksia kokenut Karhu Basket ja hyvin kasassa pysynyt Salon Vilpas hakevat jälleen paikkaa loppuotteluissa.

4.10.2018 14:59 Ajankohtainen

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

Rene Rougeau vei Karhu Basketin Korisliigan finaaleihin

Kauhajoen Karhu Basket selvitti ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana tiensä Korisliigan finaaleihin, joukkueen kaadettua BC Nokian välierissä otteluvoitoin 4-1. Ratkaisevassa ottelussa Kauhajoen liikuntahallilla BC Nokia johti ottelua vielä päätösjakson puolivälin jälkeen, mutta Karhu Basket käänsi ottelun nimiinsä Rene Rougeaun viime hetken korilla numeroin 84-82 (34-42).

Karhu Basket venyi jatkoajan kautta 3-1 -johtoon

Kauhajoen Karhu Basket nousi voiton päähän Korisliigan finaaleista, joukkueen kairattua jatkoajan kautta tiensä voittoon perjantai-illan neljännessä välieräottelussa BC Nokiaa vastaan. Takamatkalta neljännelle jaksolle lähtenyt Karhu Basket voitti varsinaisen peliajan viimeisen neljänneksen yhdeksällä pisteellä ja venyi jatkoajan jälkeen 105-102 (42-46, 93-93) -vierasvoittoon.

Vilpas suorin 4-0 voitoin finaaleihin

Salon Vilpas suoritti tyylipuhtaan lakaisun, viikinkipurren selvittäessä tiensä Korisliigan finaaleihin 4-0 -voitoin ohi Helsinki Seagullsin. Torstai-illan ottelussa lokkipaidat hallitsivat tapahtumien kulkua avausjakson, mutta viimeiset kolme neljännestä menivät salolaismerkeissä, Vilppaan juostua lopulta 86-69 (33-29) -vierasvoittoon.

25.4.2018 22:22 Huippu- ja kilpaurheilu

Karhu Basket jatkoi kotivoittojen sarjaa

Karhu Basketin ja BC Nokian välinen välieräsarja jatkoi keskiviikkona tutulla kaavalla, joukkueiden ottaessa kolmannen kerran mittaa toisistaan. Kauhajoen liikuntahallin 1147-päinen kotiyleisö sai todistaa Karhu Basketin karatessa vierailijoilta päätösjaksolla, mesikämmenten venyessä lopulta kotivoittoon lukemin 78-72 (38-34). Karhu Basket johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1.

Salon Vilpas voiton päähän finaalipaikasta

Salon Vilpas kaatoi tiistaina Helsinki Seagullsin jo kolmatta kertaa peräkkäin välieräsarjassa. Vilpas kaatoi helsinkiläisvieraat numeroin 79–71.

BC Nokia tasoitti välieräsarjan

Sunnuntai-illan välieräkamppailu pelattiin Nokian palloiluhallissa, jossa näätäpaitainen BC Nokia onnistui tasoittamaan välieräsarjan Kauhajoen Karhu Basketia vastaan. Tasaisen avauspuolikkaan jälkeen BC Nokia nousi kuskin paikalle kolmannella jaksolla, pysytellen loppuun asti kuskin paikalla matkalla 89-84 (38-37) -voittoon.

Vilpas venyi jatkoajan kautta 2-0 -johtoon

Salon Vilpas otti tuiki tärkeän vierasvoiton lauantai-iltana, joukkueen matkattua välieräsarjan toisessa ottelussa Helsinki Seagullsin vieraaksi Töölön Kisahalliin. Kisiksen parketilla tahtipuikkoa heilutti pitkään Seagulls, mutta jatkoajalle venynyt Vilpas otti kuskin paikan ylimääräisellä viisiminuuttisella ja karkasi 77-86 (35-35, 72-72) -vierasvoittoon.

Lapuan Kobrat liigakarsinnan voittoon – jatkaa Korisliigassa kaudella 2018/19

Lapuan Kobrat päihitti HBA-Märskyn suoraan kahdessa ottelussa kuluvan vuoden liigakarsinnoissa. Paikka ensi kauden Korisliigassa varmistui Kobrien perjantaisella 84–72-voitolla.

BC Nokia ja Karhu Basket vääntämään finaalipaikasta

Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

Karhu Basket säilytti kotiedun

Kauhajoen Karhu Basket otti komealla tavalla välieräsarjan avausvoiton BC Nokiaa vastaan perjantai-iltana Kauhajoen liikuntahallilla. Jokaisen jakson nimiinsä vieneet mesikämmenet karkasivat lopulta 92-78 (39-31) -voittoon, kauhajokisten pitäessä täten tiukasti kiinni sarjasijoituksen tuomasta kotiedusta.

Timo Heinonen kaikkien aikojen ykkönen pudotuspeliotteluissa

Helsinki Seagullsin ja Kouvolan Kouvojen välisen puolivälieräsarjan ratkaisuottelussa tehtiin viime sunnuntaina liigahistoriaa. Lokkipaitojen laituri ja puolustuspelaamisen kulmakivi Timo Heinonen siirtyi nimittäin kaikkien aikojen listalla ykköseksi pelatuissa pudotuspeliotteluissa.

Vilppaalle ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan

Salon Vilpas otti ensimmäisenä välieräjoukkueena askeleen kohti finaalipaikkaa, joukkueen aloittaessa välieräsarjan Helsinki Seagullsia vastaan torstai-iltana Salohallissa. Päätösjakson alkupuolella vielä tasoissa ollut ottelu kääntyi lopulta Vilppaan aavistuksen leveämmän materiaalin ansiosta isännille lukemin 78 -71 (37-38).

Seagulls haastaa Vilppaan taistelussa finaalipaikasta

Korisliigan välierät polkaistaan käyntiin torstaina, kun Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin välinen ottelusarja saa alkunsa Salohallin täpötäysien lehtereiden edessä. Runkosarjan ykkösjoukkue Vilpas eteni 3-1 -otteluvoitoin finaaliin, kuten myös lokkipaitainen runkosarjan nelonen.

Korisliigan välierien otteluohjelma

Miesten Korisliiga on edennyt välierävaiheeseen. Salon Vilpas saa vastaansa Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen Karhu Basket kohtaa BC Nokian. Kotiedut itselleen runkosarjassa pelasivat sarjataulukon ykkönen Vilpas ja kakkonen Karhu Basket. Välierät alkavat Salohallissa torstaina 19.4.

Seagulls Korisliigan välieriin

Helsinki Seagulls selvitti tiensä neljäntenä joukkueena Korisliigan välieriin, lokkipaitojen tiputtaessa Kouvolan Kouvot kesälomille otteluvoitoin 3-1. Ottelusarjan katkaisuottelu Kouvolassa suoritti ratkaisevan irtioton kolmannella jaksolla, matkaten lopulta 83-74 (35-33) -vierasvoittoon.

Näytä lisää vastaavia