Jukka Toijalalle kolmivuotinen jatkopesti Viron maajoukkueen peräsimessä

22.11.2022 10:28 Viimeiset kolme vuotta erinomaista työtä Viron maajoukkueen päävalmentajana tehnyt Jukka Toijala, 50, on allekirjoittanut kolmivuotisen jatkosopimuksen tehtävänsä jatkosta Viron koripalloliiton kanssa.

Kuva: FIBA

Toijalan alkuperäinen, syksyllä 2019 solmittu kolmivuotinen päävalmentajasopimus oli voimassa ensi helmikuun MM-karsintaikkunan loppuun asti. Uusi sopimus pitää Toijalan pestissään helmikuun 2026 loppuun asti.

- Kyselimme agentin kanssa jo kesän mittaan Viron koripalloliitolta heidän halukkuuttaan solmia jatkopestiä. Syksyn EM-kisojen jälkeen teimme valmennusjohdon kanssa maajoukkueen johtoryhmälle analyysin tilanteestamme ja lähitulevaisuuden näkymistämme, ja he olivat tyytyväisiä kuulemaansa. Loka-marraskuussa neuvoteltiin ja päädyimme tällaiseen ratkaisuun, Toijala taustoittaa.

Toijalan valmentajapesti on samalla osa Viron koripalloliiton pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Liitto uudisti strategiansa vuoteen 2030 asti, ja strategian ensimmäinen konkreettinen välietappi oli pääsy viime syksynä pelattuihin EM-kisoihin.

- Vuoden 2025 EM-kisoihin on kovemmat tavoitteet, eli unelmoimme pääsystä jopa kisojen kahdeksan parhaan joukkoon – sinne, missä Susijengi tänä kesänä oli. Projekti on siis liikkunut oikeaan suuntaan. Uuden ikäluokkamme sisäänajo on edennyt sujuvasti ja jos pelaajien terveystilanteet ja muut muuttujat menevät meidän kannaltamme suotuisasti, voi Viro tehdä arvokisoissa paljon kovempaakin jälkeä 2025-29.

Toijalan kolmeen Virossa vietettyyn vuoteen on mahtunut uuden maajoukkueikäluokan sisäänajo, kaksi vuotta pandemiaa sekä myös kansainväliseen kilpailutilanteeseen heijastunut Ukrainan sota. Monista haasteista huolimatta Toijala on kotiutunut Tallinnaan hyvin ja luonnehtii kasvaneensa tehtävänsä tasolla.

- Olemassa oleviin lähtökohtiin nähden Viron koripalloliitto on panostanut valtavasti koripallon kehittämiseen, Toijala kiittää.

- Kaikkihan sen ymmärtävät, että oma työni ei rajoitu pelkästään miesten maajoukkueikkunoihin. Yhtä lailla tehtäväni on kehittää paikallista valmentajakoulutusta sekä pelaajapolkua juniorimaajoukkueineen ja akatemiatoimintoineen. Tarkoitus on niin ikään tulevan kolmivuotiskauden aikana kehittää olosuhteita strategian mukaisesti virolaisen koripallon hyväksi.

Menestystä ja kokemusta kotimaasta ja kansainvälisiltä kentiltä

Kouvolalaisten Kouvojen kasvatti Jukka Toijala tuli tunnetuksi pelaajaurallaan kolminkertaisena Suomen mestarina (1995, 1999, 2004) kasvattajaseuransa edustusjoukkueen riveissä. Lisäksi Toijala juhli Suomen cupin mestaruutta vuosina 1998 (Kouvot) ja 2002 (Kataja Basket).

Toijala pelasi 12-vuotisella pääsarjaurallaan 430 Korisliiga-ottelua 13,1 pisteen ja 3,1 syötön keskiarvoin Kouvojen ja Kataja Basketin paidoissa. Kansainvälistä kokemusta Toijala haki Belgian liigan Echo Houthalenista syksyllä 1998. Lisäksi Toijala veti Suomi-paidan ylleen 28 nuorten ja 11 miesten maaottelussa.

Päävalmentajauransa Toijala aloitti kaudella 2006–07 Kouvojen peräsimessä. Jo toisella päävalmentajakaudellaan Toijala johdatti Kouvot Korisliigan finaaleihin ja vei nimiinsä vuoden valmentajan kiertopalkinnon.

Syksystä 2010 kevääseen 2016 Toijala valmensi joensuulaista Kataja Basketia. Kataja Basket voitti Toijalan komennossa vuosien 2010 ja 2011 Suomen cupin mestaruudet sekä eteni Korisliigan finaaleihin 2011, 2012 ja 2014. Keväällä 2013 Kataja Basket eteni Toijalan luotsaamana EuroChallengen puolivälieriin.

Helmikuussa 2017 Toijala siirtyi Romaniaan Steaua Bukarestin päävalmentajaksi. Puolentoista Romaniassa viettämänsä kauden aikana Toijala johti Steauan kahdesti Romanian liigan finaaleihin. Tämän jälkeen Toijala valmensi Trefl Sopotia Puolan pääsarjassa siirryttyään joukkueeseen kesken kauden.

Kesällä 2019 Toijala siirtyi vastaamaan HBA-Märskyn I Divisioona A -joukkueen valmennuksesta sekä toimimaan Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentajana. Tie vei kuitenkin jo saman vuoden syksyllä Viroon miesten maajoukkueen päävalmentajan tehtävään. Viro eteni Toijalan valmentamana vuoden 2022 EM-kisoihin.

Toijala toimi kesästä 2010 kesään 2019 Susijengin valmennusjohdossa. Tähän ajanjaksoon mahtuivat vuosien 2011, 2013, 2015 ja 2017 EM-kisat sekä vuoden 2014 MM-kisat.

 
22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

Näytä lisää vastaavia