Jukka Toijalalle kolmivuotinen jatkopesti Viron maajoukkueen peräsimessä

22.11.2022 10:28 Viimeiset kolme vuotta erinomaista työtä Viron maajoukkueen päävalmentajana tehnyt Jukka Toijala, 50, on allekirjoittanut kolmivuotisen jatkosopimuksen tehtävänsä jatkosta Viron koripalloliiton kanssa.

Kuva: FIBA

Toijalan alkuperäinen, syksyllä 2019 solmittu kolmivuotinen päävalmentajasopimus oli voimassa ensi helmikuun MM-karsintaikkunan loppuun asti. Uusi sopimus pitää Toijalan pestissään helmikuun 2026 loppuun asti.

- Kyselimme agentin kanssa jo kesän mittaan Viron koripalloliitolta heidän halukkuuttaan solmia jatkopestiä. Syksyn EM-kisojen jälkeen teimme valmennusjohdon kanssa maajoukkueen johtoryhmälle analyysin tilanteestamme ja lähitulevaisuuden näkymistämme, ja he olivat tyytyväisiä kuulemaansa. Loka-marraskuussa neuvoteltiin ja päädyimme tällaiseen ratkaisuun, Toijala taustoittaa.

Toijalan valmentajapesti on samalla osa Viron koripalloliiton pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Liitto uudisti strategiansa vuoteen 2030 asti, ja strategian ensimmäinen konkreettinen välietappi oli pääsy viime syksynä pelattuihin EM-kisoihin.

- Vuoden 2025 EM-kisoihin on kovemmat tavoitteet, eli unelmoimme pääsystä jopa kisojen kahdeksan parhaan joukkoon – sinne, missä Susijengi tänä kesänä oli. Projekti on siis liikkunut oikeaan suuntaan. Uuden ikäluokkamme sisäänajo on edennyt sujuvasti ja jos pelaajien terveystilanteet ja muut muuttujat menevät meidän kannaltamme suotuisasti, voi Viro tehdä arvokisoissa paljon kovempaakin jälkeä 2025-29.

Toijalan kolmeen Virossa vietettyyn vuoteen on mahtunut uuden maajoukkueikäluokan sisäänajo, kaksi vuotta pandemiaa sekä myös kansainväliseen kilpailutilanteeseen heijastunut Ukrainan sota. Monista haasteista huolimatta Toijala on kotiutunut Tallinnaan hyvin ja luonnehtii kasvaneensa tehtävänsä tasolla.

- Olemassa oleviin lähtökohtiin nähden Viron koripalloliitto on panostanut valtavasti koripallon kehittämiseen, Toijala kiittää.

- Kaikkihan sen ymmärtävät, että oma työni ei rajoitu pelkästään miesten maajoukkueikkunoihin. Yhtä lailla tehtäväni on kehittää paikallista valmentajakoulutusta sekä pelaajapolkua juniorimaajoukkueineen ja akatemiatoimintoineen. Tarkoitus on niin ikään tulevan kolmivuotiskauden aikana kehittää olosuhteita strategian mukaisesti virolaisen koripallon hyväksi.

Menestystä ja kokemusta kotimaasta ja kansainvälisiltä kentiltä

Kouvolalaisten Kouvojen kasvatti Jukka Toijala tuli tunnetuksi pelaajaurallaan kolminkertaisena Suomen mestarina (1995, 1999, 2004) kasvattajaseuransa edustusjoukkueen riveissä. Lisäksi Toijala juhli Suomen cupin mestaruutta vuosina 1998 (Kouvot) ja 2002 (Kataja Basket).

Toijala pelasi 12-vuotisella pääsarjaurallaan 430 Korisliiga-ottelua 13,1 pisteen ja 3,1 syötön keskiarvoin Kouvojen ja Kataja Basketin paidoissa. Kansainvälistä kokemusta Toijala haki Belgian liigan Echo Houthalenista syksyllä 1998. Lisäksi Toijala veti Suomi-paidan ylleen 28 nuorten ja 11 miesten maaottelussa.

Päävalmentajauransa Toijala aloitti kaudella 2006–07 Kouvojen peräsimessä. Jo toisella päävalmentajakaudellaan Toijala johdatti Kouvot Korisliigan finaaleihin ja vei nimiinsä vuoden valmentajan kiertopalkinnon.

Syksystä 2010 kevääseen 2016 Toijala valmensi joensuulaista Kataja Basketia. Kataja Basket voitti Toijalan komennossa vuosien 2010 ja 2011 Suomen cupin mestaruudet sekä eteni Korisliigan finaaleihin 2011, 2012 ja 2014. Keväällä 2013 Kataja Basket eteni Toijalan luotsaamana EuroChallengen puolivälieriin.

Helmikuussa 2017 Toijala siirtyi Romaniaan Steaua Bukarestin päävalmentajaksi. Puolentoista Romaniassa viettämänsä kauden aikana Toijala johti Steauan kahdesti Romanian liigan finaaleihin. Tämän jälkeen Toijala valmensi Trefl Sopotia Puolan pääsarjassa siirryttyään joukkueeseen kesken kauden.

Kesällä 2019 Toijala siirtyi vastaamaan HBA-Märskyn I Divisioona A -joukkueen valmennuksesta sekä toimimaan Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentajana. Tie vei kuitenkin jo saman vuoden syksyllä Viroon miesten maajoukkueen päävalmentajan tehtävään. Viro eteni Toijalan valmentamana vuoden 2022 EM-kisoihin.

Toijala toimi kesästä 2010 kesään 2019 Susijengin valmennusjohdossa. Tähän ajanjaksoon mahtuivat vuosien 2011, 2013, 2015 ja 2017 EM-kisat sekä vuoden 2014 MM-kisat.

 
28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

26.2.2024 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia tarrasi kiinni EuroCupin välieräpaikkaan

Awak Kuierin Reyer Venezia otti ison askeleen kohti EuroCupin välieräpaikkaa, kun se avasi puolivälierät selvällä voitolla TTT Riiasta. Espanjassa ja Ruotsissa nähtiin suomalaisten kohtaamiset.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

5.2.2024 10:44 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen loisti suomalaiskohtaamisessa – Awak Kuierin Venezia nappasi silti voiton

Helmi Tulonen vei tilastojen valossa pidemmän korren Awak Kuierista, mutta Kuierin Reyer Venezia kuittasi voiton joukkueiden kohtaamisessa. Saksassa nähtiin myös suomalaisten yhteenotto.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

Näytä lisää vastaavia