Jukka Toijalan Viro saapuu Suomeen tulevaisuuden menestysjoukkueella

28.7.2020 14:00 Ensimmäistä vuottaan Jukka Toijalan komennossa pelaava Viro väläytteli potentiaaliaan viime viikonlopun kotiturnauksessaan luuttuamalla keski-iältään 22,5-vuotiaalla joukkueella lattiaa niin Liettualla kuin Latviallakin. Toijala uskoo, että Viro on tekemässä 2020-luvun aikana vahvaa nousua taisteluun Baltian ja sitä myötä koko Euroopan koripalloherruudesta.

Toijalan luotsaama Viro kukisti viime viikonloppuna Baltian mestaruusturnauksessa Latvia sekä Liettuan. Kuva: FIBA

Tätä kirjoittaessa Toijalan asema virolaisessa koripalloperheessä on vahva: Viron mainiot otteet helmikuun EM-karsintaikkunassa ja kotiturnaukset voitot Euroopan eliittiin lukeutuneista Latviasta ja Liettuasta ovat saaneet Viron asiantuntevan koripalloväen ryhmittymään kouvolalaislähtöisen päävalmentajansa taakse.

Samaan aikaan Viron nousujohteisia otteita ei voi pitää täytenä yllätyksenä. Vuosituhannen taitteen molemmin puolin syntyneet nuoret ovat olleet kovaa valuuttaa ikäluokkiensa EM-kisoissa ja viime vuosien alavireen jälkeen Viron maajoukkueeseen on tyrkyllä kenties kaikkien aikojen lupaavin ikäluokkansa.

- Kun minua haastateltiin tähän pestiin ensimmäistä kertaa, Viron koripalloliiton edustajat halusivat tietää, mitä tiedän virolaisesta koripallosta. Sen lisäksi minun piti luoda heille mielikuva siitä, missä näen Viron miesten maajoukkueen viiden vuoden päästä. Tiesin, että Virolla on parikymppisten ja sitä nuorempien ikäluokissa tulossa muutamia aivan poikkeuksellisia pelaajia, ja visiomme kohtasivat, Toijala kertoo.

Helmikuun EM-karsintaikkunassa Viro päihitti Pohjois-Makedonian vieraskentällä ja taisteli kynsin hampain Tallinnassa voitosta Italiaa vastaan, vaikka juoksikin karsintoihin koko Euroopan nuorimpana maajoukkueena.

Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA
Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA

Vaikka viime viikonlopun Baltian mestaruusturnauksessa kaatuivat Euroopan koripallojättiläinen Liettua sekä vahvaa nousua vanhan mantereen kärkikymmenikköön viime vuosina tehnyt Latvia, Toijala muistuttaa matkan olevan vasta alussa.

- Tässä on vielä monta kilometriä edessä. Tietysti on kiva, että matka näiden nuorten kanssa on alkanut positiivisissa merkeissä, mutta kärkipelaajiensa, massansa ja materiaalinsa puolesta Liettualla ja Latvialla on vielä etumatkaa. Sitä kohti edetään leiri kerrallaan.

”Toijala-korista”: kenttä käyttöön ja parhaat pelaajat esiin

Viron vuonna 2020 pelaamaa neljää maaottelua seuranneet koripallon ystävät tunnistavat joukkueen pelaamisesta lukuisia mm. viime vuosikymmenen alun Kataja Basketin ”Toijala-koriksen” elementtejä.

- Pyrimme aktiivisuuteen kentällä, joskaan emme superaggressiivisuuteen. Pyrimme käyttämään koko kentän aluetta molemmissa päissä ja samalla tukeutumaan oman materiaalimme ja pelaajatyyppimme vahvuuksiin, että saisimme parhaat pelaajamme tuntemaan kentällä olonsa kotoisaksi ja toteuttamaan itseään, Toijala summaa.

- Tähänastiset treeniviikot ovat olleet sen verran lyhyitä, että operoimme vielä kovin ohuella pelikirjalla ja vähillä yhteiskokemuksilla ja pelitapa tulee varmasti muokkautumaan ajan kuluessa.

Susijengin valmennusjohdossa Toijala viihtyi koko 2010-luvun, aina vuoden 2010 EM-karsinnoista kesään 2019. Eikä Toijala kiellä, etteivätkö tämän viikon maaottelut Susijengiä vastaan olisi merkittävä kokemus paitsi symbolisesti, myös uran kannalta.

- Onhan tämä kenelle tahansa valmentajalle aivan ainutlaatuinen tilaisuus ja varmasti tunnelataus tulee olemaan aika kova, kun kansallislaulut alkavat soida ennen matsia.

Coach Toijalan Viro-tärpit – seuraa heitä

Kerr Kriisa (188 cm/19 v): ”26 pistettä ja seitsemän syöttöä voitto-ottelussa Liettuaa vastaan. Käsittämätön energia molemmissa päissä kenttää, todella kova kilpailija. Äärimmäisen nopea sekä fyysisesti että hoksottimiltaan.”

Sander Raieste (203/21), Henri Drell (206/20): ”Kummallakin on mielettömästi kroppaa ja urheilullisuutta omalle pelipaikalleen. Kumpikin on vielä hiomaton timantti ja hommia on paljon tehtävänä, että miehet täyttävät mittansa, mutta tässä on meille erittäin potentiaalinen kaksikko 2020-luvulle.”

Siim-Sander Vene (203/29): ”Nuoren joukkueen henkinen liideri, jolla on takanaan pitkä ura Zalgiris Kaunasissa junnuista aikuisiin. Vaikka täyttää vasta 30 vuotta, on kiertänyt Eurooppaa jo pitkään. Tyylikäs, monipuolinen pelaaja.”

Viro Susijengi-maaotteluissa 29.–30.7.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2020–21

0

Henri DRELL

206

2000

Victoria Libertas (ITA)

2

Sander RAIESTE

203

1999

Vitoria-Gasteiz (ESP)

3

Kregor HERMET

205

1997

BC Kalev/Cramo (EST)

5

Rait-Riivo LAANE

179

1999

Miercurea Ciuc (ROU)

8

Mihkel KIRVES

198

1996

Pärnu Sadam (EST)

11

Siim-Sander VENE

203

1990

Fuenlabrada (ESP)

20

Rauno NÜRGER

208

1993

BC Kalev/Cramo (EST)

22

Martin DORBEK

194

1991

BC Kalev/Cramo (EST)

24

Saimon SUTT

200

1995

Oberwart (AUT)

25

Siim-Markus POST

184

1997

Kalev/TLÜ (EST)

26

Robert VALGE

192

1997

Tartu Ülikool (EST)

33

Kristjan KITSING

205

1990

BC Kalev/Cramo (EST)

40

Mikk JURKATAMM

197

2000

Basket Ravenna (ITA)

44

Kerr KRIISA

188

2001

Arizona (NCAA, USA)

Päävalmentaja Jukka TOIJALA
Valmentaja Heiko RANNULA
Valmentaja Indrek REINBOK
Fysioterapeutti/kuntovalmentaja Priit LEHISMETS
Lääkäri Taivo VÄÄRSI
Kuntovalmentaja Kari HYÖKKI
Assistant Manager Taavi KRUUT
Team Manager Raido ROOS
Mediavastaava Ats KULDKEPP

Henkilöt

 
3.5.2021 10:32 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenin VEF Riika Latvian liigan finaaleihin

Alexander Madsen pääsee jahtaamaan toista peräkkäistä Latvian mestaruutta, kun VEF Riika raivasi tiensä finaaliin. Erik Murphyn kausi Japanissa sen sijaan tuli päätökseen.

1.5.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue finaaleihin Itävallassa

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencsin edustama Swans Gmunden raivasi tiensä Itävallan liigan finaaliin.

29.4.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alanen hurjana Tshekissä

Aapeli Alanen näytti kyntensä Tshekin pudotuspeleissä, kun hän siivitti 19 pisteellään Brnon avausvoittoon. Joonas Lehtoranta sen sijaan oli taas isossa roolissa Feyenoordin napatessa Hollannin cupissa välieräpaikan.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

26.4.2021 09:10 Suomalaiset ulkomailla

Murphyn veljekset hyvässä vauhdissa

Erik ja Alex Murphy olivat viikonlopun peleissä hyvässä iskussa auttaessaan joukkueensa voittoihin. Ranskassa Ilari Seppälä palasi pelikentille lievän loukkaantumisen jälkeen ja Hollannissa Joonas Lehtoranta pääsi juhlimaan jatkopaikkaa cupissa.

23.4.2021 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni siivitti Pärnun välieriin

Edon Maxhuni oli jälleen Pärnun avainpelaaja, kun joukkue raivasi tiensä Viron liigan välieriin. Itävallassa Anton Mirolybovin, Aleksi Koskisen ja Daniel Dolencin on lähellä finaalipaikkaa.

20.4.2021 08:11 Susijengi

Mikael Jantunen lähtee ammattilaisuralle

Viimeiset kaksi kautta Utahin yliopistoa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut Mikael Jantunen, 20, palaa Atlantin takaa Eurooppaan. Wartti Basketissa ja Panttereissa juniorivuotensa pelanneen 205-senttisen Jantusen tähtäimessä on ammattilaissopimus Euroopassa.

19.4.2021 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen isossa roolissa tärkeässä voitossa

Petteri Koposen vahvat otteet Italian liigassa saivat jatkoa, kun hän auttoi Reggianan tärkeään voittoon 13 pisteellään. Virossa Edon Maxhuni oli jälleen tehokkaana upottaessaan 18 pistettä. Kaksinumeroisille pääsivät myös Murphyn veljekset Alex ja Erik sekä Daniel Dolenc.

12.4.2021 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen tykitti 26 pistettä

Petteri Koponen oli pitelemätön, kun hän heitti hienosti 26 pistettä Reggianan voitossa. Alexander Madsenin urakka Viron ja Latvian liigassa päättyi finaalitappioon.

10.4.2021 07:50 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Ilari Seppälä jälleen hyville pisteille

Edon Maxhuni ja Ilari Seppälä olivat joukkueensa parhaat pistemiehet, mutta harmittavasti heidän vahvat esityksensä eivät kantaneet voittoon saakka.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

7.4.2021 22:24 Suomalaiset ulkomailla

Tuovi valmensi Strasbourgin Mestarien liigassa jatkoon

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg nousi sillasta voittamalla kolme viimeistä otteluaan Mestarien liigan jatkolohkossa ja eteni Final Eight -lopputurnaukseen voittamalla keskiviikkona Türk Telekomin.

5.4.2021 09:08 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin pelaajat hurjina loppuviikon peleissä

Viime viikon lopulla nähtiin taas hienoja edesottamuksia Susijengin pelaajilta. Sasu Salin, Elias Valtonen ja Edon Maxhuni rikkoivat 20 pisteen rajapyykin ja Ilari Seppälä, Petteri Koponen sekä Murphyn veljekset Alex ja Erik pääsivät kaksinumeroisille. Lisäksi Aapeli Alanen debytoi Tshekin liigassa.

3.4.2021 08:50 Susijengi

Aapeli Alanen loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan

Vahvan kauden joensuulaisessa Kataja Basketissa pelannut 201-senttinen ja 25-vuotias lahtelaiskasvatti Aapeli Alanen siirtyy loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan. Susijengissäkin viisi ottelua pelanneen Alasen kevään työnantaja on Tshekin liigan viidennellä sijalla majaileva Basket Brno.

1.4.2021 08:40 Suomalaiset ulkomailla

Teneriffa lähellä jatkopaikkaa Mestarien liigassa – Swans Gmunden avasi Itävallan pudotuspelit voitolla

Mestarien liigassa nähtiin suomalaispelaajien kohtaaminen, kun Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin Teneriffa haki Latviasta voiton kaadettuaan Alexander Madsenin VEF Riian. Alex Murphy oli liekeissä Espanjassa ja Itävallan liigassa suomalaiskolmikon Swans Gmunden otti ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

29.3.2021 09:15 Suomalaiset ulkomailla

Salin juhli kovaa voittoa – Tuovin Strasbourg venytti voittoputkeaan

Espanjan liigassa Sasu Salinin Teneriffa nappasi ison voiton kaataessaan tiukan taistelun jälkeen Valencian. Petteri Koposen Reggiana ei sen sijaan selvittänyt tietään FIBA Europe Cupin Final Four –lopputurnaukseen. Ranskassa Lassi Tuovin valmentama Strasbourg on kovassa liidossa.

25.3.2021 09:06 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Reggiana raivasi tiensä jatkoon FIBA Europe Cupissa – Valtoselle 30 pistettä Saksassa

FIBA Europe Cupissa pelataan tällä viikolla 16 parhaan joukkueen kesken pelattavat pudotuspelilohkot. Petteri Koposen Reggiana selvitti tieltään ensimmäisen esteen ennen kauden päättävää Final Four –turnausta voittamalla romanialaisen Sibiun. Elias Valtonen oli taas hurjana Saksassa ja Erik Murphy merkkautti tupla-tuplan Japanissa.

21.3.2021 22:04 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ylsi kauden piste-ennätykseensä

Daniel Dolenc heitti 24 pistettä Itävallan liigassa ja Elias Valtosen vahvat esitykset jatkuivat Saksassa hänen rikottua myös 20 pisteen rajapyykin.

Näytä lisää vastaavia