Alueellinen erotuomarikoordinaattori, toimii koulutusten järjestäjänä ja tuomarien tukena.

17.10.2018 20:41 Juttusarja erotuomareista ja heidän taustallaan toimivista henkilöistä, osa 1/11

Koripalloliiton Erotuomariyksikkö haluaa yhdessä Seurapalveluyksikön kanssa panostaa ruohonjuuritason erotuomaritoiminnan kehittämiseen. Ja tämän seurauksena jokaiselle alueelle on valittu erotuomarikoordinaattori tai -koordinaattorit, joiden toimenkuvien keskiössä on oman alueen paikalliseen erotuomaritoimintaan keskittyminen ja toimintojen tehostaminen.

Säännöllinen koulutus ja yhteisöllisyys 

Alueellisen erotuomarikoordinaattorin tehtäviin kuuluu yhteistyössä seurojen, sekä kouluttajien kanssa järjestää perus-, ja jatkokursseja, sekä kausikoulutuksia omalla alueellaan. Yhteistyöllä oman alueen seurojen, sekä aluehallituksen kokouksiin osallistumisella pystymme vastaamaan siihen tarpeeseen, minkä lisääntyneet ottelut tuovat eri paikkakunnille.

Koordinaattorin tehtäviin kuuluu myös nuorten erotuomareiden tukeminen erotuomariuran alkuvaiheissa. Tämä pystytään toteuttamaan tarkkailuilla/tukemisella ensi askelissa. Tarkkailuilla pyritään löytämään myös uusia ”talentteja”, joita kannustamalla saadaan uusia tuomareita yhä ylemmille sarjatasoille. 

”Erotuomarina toimiminen on urheilun osa-alue, jossa on hyvin vaikea pysyä mukana jos siitä puuttuu yhteisöllisyys. Tähän tuo helpotusta sosiaalisen median käyttäminen ja säännölliset tapaamiset koulutuksen merkeissä. Jos nuori erotuomari joutuu liian vaativaan paikkaan, voi se lopettaa tuomariuran lyhyeen. Vasta-alkajalle pitäisi saada aina erotuomarikaveriksi kokeneempi osaaja, joka tarvittaessa palauttaa hermostuneen aikuisen ruotuunsa. Tämän konkarin avulla on helpompi jatkaa hommaa tiukankin paikan jälkeen.”

Valmentajilla on vastuu myös vanhempien käyttäytymisestä 

”En oikein keksi ketään muuta henkilöä kuin juniorijoukkueen valmentajan, jolla pitää olla mahdollisuus tavalla tai toiselle laittaa järjestykseen asiattomasti käyttäytyvät vanhemmat. Monen joukkueen pelaajat tekevät itse omat sääntönsä, sillä se on hyväksi koettu tapa sitouttaa kaikki noudattamaan joukkueen sääntöjä. Samalla tavalla tulisi toimia myös joukkueen aikuisten.

Kaikkien vanhempien pitäisi allekirjoittaa paperi jossa lukee isolla: "En kommentoi kielteisesti erotuomarien toimintaan ottelun aikana enkä sen jälkeen!"

Nykyiset juniorit avainasemassa 

”Koripalloerotuomarin peruskurssille hyvin harva kävelee ”pystymetsästä” suoraan sisään, vaan poikkeuksetta peruskurssin läpäisseellä henkilöllä on jossain taustallaan vuosia jatkunut säännöllinen koripalloharrastus. 

Seurojen toimintaan on kuuluttava myös erotuomaripolun tukeminen. Se on mielestäni oikeastaan jopa seurojen kunniavelvoite lajin perustoimintaa kohtaan. Ilman erotuomariahan sarjapeli ei ala. Silloin, kun saadaan omalle paikkakunnalle uusia nuorisoerotuomareita, pystytään seuran mini/mikro-ottelut hoitamaan oman paikkakunnan tuomareilla. Tällä toiminnalla pystytään vähentämään kuluja lasten vanhempien kukkaroista.”

Tähän juttuun haastattelin pitkän linjan koripallotoimijaa Markku Siiraa Lahdesta. Markku on koripalloerotuomari, -kouluttaja, -nimeäjä, sekä Päijät-Hämeen alueen erotuomarikoordinaattori.

Markku on aloittanut koripalloharrastuksen 12 vuotiaana pelaajana Lahden NMKY:n junnujoukkueissa. Vanhempana pelaajaura jatkui Sammon Suomisarjajoukkueessa. Valmentajana Markku aloitti 80-luvun puolivälissä -74,-75,-76 syntyneiden poikien joukkueissa edeten aina 22-vuotiaiden SM-sarjan final fouriin.

Miesten korisliigassa Markku oli apuvalmentajana Lahden NMKY:ssä -90 luvun loppupuolella. Markku on vuosien aikana osallistunut koripalloliiton eri materiaalien valmistukseen, esimerkkinä Robert Pettersenin ”Koripallokirjan” kuvitukset.

Erotuomarina Markku on toiminut 16-vuotiaasta lähtien ja jatkaa toimintaa, kuten 30.9.2018 otetusta kuvasta näkyy. 

Alueelliset Erotuomarikoordinaattorit

  • järjestävät alueillaan tapahtuvat erotuomarikoulutukset: perus- ja jatkokurssit sekä alueelliset kausikoulutukset

  • ohjeistavat erotuomareita FIBA Organizerin käytössä ja erotuomarina toimimisessa

Eteläinen alue                                                           

Nella Kuosmanen, nella.kuosmanen@basket.fi

Leevi Lindsted, leevi.lindstedt@basket.fi

Seppo Viljanen, seppo.viljanen@basket.fi

Itäinen alue                                                                

Jukka Kankaanpää, jukka.kankaanpaa@basket.fi

Kaakkoinen alue                                                       

Markku Siira, markku.siira@basket.fi              

Jukka Kankaanpää, jukka.kankaanpaa@basket.fi

Keskinen alue                                                            

Olli-Pekka Hallikainen, olli-pekka.hallikainen@basket.fi

Juho Mård

Paavo Pitkänen

Ari-Markku Rautakorpi

Läntinen alue                                                             

Roope Liljeberg, roope.liljeberg@basket.fi

Jussi Räty, jussi.raty@basket.fi

Pohjoinen alue                                                          

Jukka Sorro, jukka.sorro@basket.fi

Koulutuskoordinaattorit

Johanna Tilli, johanna.tilli@basket.fi

  • koulutusilmoitukset
  • koulutusmateriaalien toimitus
  • erotuomareiden rekisteröinnit

Oona Panula, oona.panula@basket.fi

  • koulutusklinikat
  • TALENTTI-klinikka

Asiat

 
9.11.2018 17:42 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Nokialla 26.11.2018

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia.

29.10.2018 18:20 Erotuomarit

Erotuomareita tarvitaan AND1 turnaukseen Saloon 4.-6.1.2019

Perinteinen 12. AND1 turnaus lähestyy. Turnaus pelataan Salon keskustan palloilusaleissa heti vuodenvaihteen jälkeen 4.-6.1.2019.

29.10.2018 15:53 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Salossa 11. ja 18.12.2018

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

21.10.2018 08:48 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Joensuussa 19.11. ja 3.12.2018

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia.

22.8.2018 09:14 Koripalloliitto tiedottaa

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin

Tähän juttuun on koottu FIBA:n sääntömuutoksen tärkeimmät kohdat. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2018.

17.8.2018 10:13 Erotuomarit

Hannu Kauppinen raivaa tietä FIBA:n video-operaattorina

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA panostaa toiminnassaan yhä määrätietoisemmin erotuomaritoiminnan kehittämiseen. Viime vuodet erotuomaritarkkailijana Suomessa toiminut Hannu Kauppinen oli tänä kesänä 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa video-operaattorina tuomassa kansainvälistä erotuomaritoimintaa uudelle aikakaudelle.

9.8.2018 19:54 Erotuomarit

Erotuomareita tarvitaan Tallink turnaukseen 24.-26.8.2018

Vuoden 2018 Tallink-turnaus on järjestyksessään 21. kerta, kun EBT ja Tapiolan Honka järjestävät turnauksen yhdessä. Kaikkiaan kyseessä on jo 25. kansainvälinen elokuun koripalloturnaus Espoossa.

8.8.2018 15:17 Erotuomarit

Ville Selkeelle arvokasta kokemusta U17 MM-kisoista

Komeettamaisen nousun kotimaisen koripallon tuomarien eliittiin tehnyt nokialaislähtöinen Ville Selkee, 26, kotiutui heinäkuussa 17-vuotiaiden poikien MM-kisoista Argentiinasta. Selkee vihelsi arvokisoissa täydet seitsemän peliä ja sai todeta omin silmin koripallon olevan kansainvälisesti valtavassa kasvussa.

14.6.2018 21:53 Erotuomarit

Erotuomareiden kausikoulutuksia

Erotuomareiden syksyn aloittaa kausikoulutus.

14.6.2018 21:39 Erotuomarit

Erotuomarin peruskursseja tarjolla syksyllä

Tulevalle kaudelle on jo suunniteltu erotuomareiden peruskursseja.

14.6.2018 09:47 Seurat

Seurauutisia #14: Nuoret erotuomarit kannustavat uusia tuomareita mukaan toimintaan

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkkejä hyviksi havaituista toimintamalleista.

17.5.2018 23:07 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Kotkassa 31.5.2018

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

27.4.2018 Erotuomarit

Erotuomarin peruskurssi Tampereella 11.5.2018

Peruskurssi on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Nuorisoerotuomareina (NUE) alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

Näytä lisää vastaavia