Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

30.3.2020 10:05 Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

Kouvojen Kyle Shiloh saa painetta Vilppaan Alex Vaenerbergilta. Kuva: Kai Kilappa

Kouvot aloitti kauden 2015-16 kahdeksan pelin voittoputkella. Sen jälkeen kouvolalaisilla tuli synkempi jakso, kun seuraavasta kymmenestä pelistä joukkue poistui parketilta voittajana vain kahdesti. Runkosarjan toinen puolisko sujui paremmin ja Kouvot lähti pudotuspelien avauskierrokselle sarjataulukon kolmannelta sijalta kotiedun turvin. 

- Olimme vuosia rakennettu meidän joukkuettamme ja kyseinen kausi oli ensimmäinen vuosi, joka oli maalattu vähän isommalla värillä. Meillä oli Ilari Seppälän, Tuomas Hirvosen, Ville Kauniston ja Alexander Madsen johtama kotimainen runko. Tiesimme, että osa heistä lähtee kauden jälkeen isompiin valoihin, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen muistelee.

- Aloitimme kauden hyvin, mutta matkan varrella tuli vaikeuksia. Saimme kuitenkin pakan kasaan ja kaikki terveeksi kevätpuolella.

Samaan aikaan Vilpas oli tekemässä nousua seuraavalle tasolle: helmi-maaliskuussa joukkue voitti 12 pelistään kahdeksan. 

- Vilppaan kauden loppu oli mahtava, joukkue oli varmasti keväällä sarjan top4-joukkue. Salossa fanipuolella oli syttynyt ennennäkemätön buumi Suomessa koriksen puolella ja Salohalli oli täynnä. Ne asiat ovat vieläkin läsnä tässä hetkessä, Lehtonen sanoo.

Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen
Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen

- Vastassa oli lankomieheni Mikko Tupamäki ja silloin harmitus oli suuri. Molemmilla oli mahdollisuus voittaa mestaruus sinä kautena. Mikko ja Vilpas olivat yhdessä hienosti vieneet seuraa eteenpäin. Jälkeenpäin mietin, että jos Vilpas olisi voittanut meidät, se olisi saanut välierissä vastaan kahdella jenkillä pelanneen Seagullsin kotiedulla. Joukkueella oli mahdollisuudet aina mestaruuteen asti, Lehtonen näkee.

 

Kouvojen vaikea alku viidennessä pelissä

Paras viidestä -systeemillä pelatut puolivälierät huipentuivat Kouvojen ja Vilppaan välillä eeppiseksi jännitysnäytelmäksi kohonneeseen viidenteen peliin legendaarisella Mansikka-aholla. Koko ottelusarjasta yksi 2000-luvun ikimuistoisimmista puolivälieräsarjoista.

- Kaunisto soitti ennen ottelusarjan alkua, että hän on 40 asteen kuumeessa ja hän missasi kolme ensimmäistä peliä. Madsenilla oli on-off-kausi, välillä hän pelasi sarjan parasta korista, mutta välillä katosi kuvasta kokonaan. Hän nousi ensimmäistä kertaa avausviisikkoon pudotuspeleissä. Antti Hurrin (apuvalmentaja) kanssa todettiin, että kaikki on nyt Madsenin käsissä. Hieno tarina lopulta syntyi, kun hän klaarasi tonttinsa ja lopulta tie vei maailmalle. 

- Vilppaan macth upit olivat meille vaikeita. Emme saaneet millään pelipaikalla selkeää etua. Doug Wigginsin palloskiiripelaaminen ja Sherman Gayn rullaaminen olivat meille pahaa myrkkyä.

Ottelusarjassa nähtiin pelkästään kotivoittoja. Neljännessä pelissä Kouvot oli lähellä vierasvoittoa ja sarjan katkaisemista, mutta Vilppaan Okko Järven käsi ei tärissyt vapaaheittoviivalla loppuhetkillä, kun Kouvot oli tarkoituksen mukaisesti laittanut nuoren pelaajan viivalle.

Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa
Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa

Viides puolivälierä pysyi tasaisena toisen puoliajan alkuhetkille saakka. Ottelussa mentiin siihen asti käytännössä kori korista eikä suurempia runeja nähty.

Vilpas vie kolmannen neljänneksen 26-15 ja lähtee päätöskympille 67-54-johtoasemassa. Päätöskympillä Vilpas johtaa parhaimmillaan 75-61.

- Vitospelistä on muistista hukkunut paljon. Muistot pelaavat vasta seitsemisen minuuttia ennen loppua, Lehtonen myöntää.

- Muistan, että olimme yli 10 pistettä tappiolla ja Kyle Shiloh sai riiston, mutta siitä vihelletään potku. Hän oli muuten rauhallinen kaveri, mutta jäi pomppimaan siihen ja kritisoi vihellystä. Jälkitilanteesta hänelle vihellettiin tekninen virhe, joka oli samalla viides virhe.

Shiloh oli ennen kauden alkua kertonut joukkueelle, että kyseessä olisi hänen viimeinen kautensa. Euroopassa vietetyn ammattilaisuran aikana mestaruudet olivat kiertäneet hänet kaukaa.

 

Hurja loppu tuo lopulta välieräpaikan ja johdattaa Kouvot mestaruuteen

Lehtonen reagoi loppuhetkillä puolustusmuutoksella.

- Reagoimme loppuhetkillä vaihtamalla palloskiiripuolustuksen vaihtavaan puolustukseen. Shilohin lisäksi penkillä ovat Thomas Gipson III ja Ville Kaunisto, Lehtonen muistelee.

Kouvojen kaikki kaikessa päätöskympillä oli D.J. Richardson, joka säkittää 15 pistettä päätöskympillä. Pisteistä 12 syntyy 49 sekunnin aikana (37.55-38.44) ja samalla Kouvot nousee ensimmäistä kertaa johtoon loppuhetkillä

- D.J. otti meidät reppuselkään lopussa. Viimeinen muistijälkeni on Ilari Seppälän voittokori. Se oli normaali päätyrajakuvio, jossa vaihdoimme paikkoja lähtötilanteessa. Seppälä päätyrajan antajana saa hyökkäyslevypallon ja menee korilta poispäin ja ottaa vapariviivan tuntumasta kääntöhypärin, joka ratkaisee ottelun.

Kun Kouvot jo alkavat juhlia välieräpaikkaa, Vilpas saa vielä kaukaa lähteneen kolmen pisteen heiton ilmaan, joka ei kuitenkaan mene sisään. Lopulta Kouvot etenee välieriin 85-83-voitolla.

Lehtonen myöntää, että ottelusarja oli merkityksellinen Kouvojen mestaruuskevään kannalta.

 Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen
Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen

- Monesti urheilussa kuilun partaalta nouseminen johdattaa johonkin suurempaan. Meidän piti hävitä se viides Vilpas-peli. Vastustaja oli siinä paljon parempi, mutta hienoa että menimme jatkoon. 

- Meillä oli ensimmäistä kertaa vähän paineita ja olimme suosikkeja. Voiton myötä paineet hävisivät. Tiesimme ottelun jälkeen, että tulemme voittamaan mestaruuden ja meille ei löydy pysäyttäjää.

- Sanoin Shilohille, että jätkät hoitivat jatkoaikaa urallesi – nyt sinun pitää hoitaa se maaliin asti. Välierissä ja finaaleissa hän olikin aivan maaginen. Hän sai lopulta hienon lopetuksen tarinalleen, Lehtonen naurahtaa.

Lopulta välierässä katuu BC Nokia 4-2 ja finaalissa Pyrintö 4-1.

Lehtonen palaa Vilpas-sarjan viimeiseen lehdistötilaisuuteen.

- Siellä ei tuuletettu tai juhlittu. Minua harmitti lankomieheni ja vastustajan puolesta. Heillä oli ollut vaikeaa ja Salossa oli vuosia tuskailtu ja oltu tästä ei tule mitään -mentaliteetilla. Jälkeenpäin se oli Vilppaan kohdalla avaus johonkin suurempaan, nyt joukkue on varmasti sarjan parhaimpia organisaatioita. Silloin sympatiat olivat Salossa vahvasti, vaikka enää siitä ei osaa niin pahoillaan ollakaan.

- Henkilökohtaisesti on kiva katsoa tänään ottelu, koska olen nähnyt sen vain kerran. Nyt katson sen puhtaasti fanina, en osallistujana. On hienoa, että näitä klassikkopelejä näytetään vaikeina aikoina.

- Viime maanantaina klassikko-ottelu hävittiin, onneksi tänään käy paremmin, Lehtonen velmuilee.

Klassikko-ottelu ma klo 18.00 5. puolivälierä Kouvot – Vilpas, pelattu 9.4.2016 @ Elisa Viihde Sport

 
27.10.2020 15:10 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrikkeitä ja virheitä ennen heittotilanteita

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

26.10.2020 14:28 Korisliiga

Vilpas vaihtaa amerikkalaisvahvistusta – Tyler Cheese saapuu Saloon

Kesän hankinnoissa Vilppaan hyppysistä karannut takamies Tyler Cheese saapuu sittenkin Saloon.

21.10.2020 20:11 Korisliiga

Kobrat yllätysvoittoon hallitsevasta mestarista – illan kierroksella viisi kotivoittoa, joista neljä reippaalla piste-erolla

Illan viiden ottelun Korisliiga-kierroksella voittajiksi selvisivät Kobrat, Seagulls, Pyrintö, Lahti ja Kataja.

20.10.2020 20:49 Korisliiga

KTP:n Greg Mangano hurjasteli Vilppaan kumoon

KTP-Basket vei kotikentällään Salon Vilppaasta voiton. Gregory Mangano upotti 32 pistettä.

20.10.2020 14:29 Korisliiga

Jordan Semple Katajan etukentälle – kokenut laituri voittanut Euroopassa levypallokuninkuuksia

Uusi ulkomaalaisvahvistus Jordan Semple saapuu piakkoin Kataja Basketin riveihin. Nelospaikalla viihtyvä pelaaja kirjautti viime kaudella vakuuttavat tilastot Ruotsin liigassa.

18.10.2020 20:27 Korisliiga

Lahti aloitti vahvasti, mutta Karhu kiri ja ohitti – Okko Järvellä tehokas ilta

Karhu Basket otti voiton ensimmäisestä kotiottelustaan. Lahti Basketball avasi hyvin mutta taipui toisella puoliajalla.

17.10.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas avausvoittoon viime sekunneilla – KTP, Pyrintö ja Seagulls voittoputkessa

Vilpas kaatoi Kobrat tiukan trillerin pääteeksi 95-94. Illan muissa otteluissa Tampereen Pyrintö, Seagulls ja KTP-Basket ottivat jo kauden toiset voittonsa.

16.10.2020 20:48 Korisliiga

Tuomas Hirvosen pelisilmä tarkkana – Kouvot kunnioitti Ville Kaunistoa sekä paitaseremonialla että kotivoitolla

Ville Kauniston pelipaita nousi tänään ”Manskarin” kattoon. Seremonian perään pelatussa Korisliigan runkosarjaottelussa Kouvot kukisti vieraana käyneen Uran.

14.10.2020 21:26 Korisliiga

Nokian Lehto veti Uran Nuutista pidemmän korren – Korisliigassa nyt ensimmäinen kierros pelattu

Miesten Korisliigassa kaikki joukkueet ovat nyt pelanneet oman avausottelunsa. Tänään voittajiksi selvisivät BC Nokia, Lahti Basketball, KTP-Basket, Kobrat ja Tampereen Pyrintö.

14.10.2020 14:15 Koripalloliitto tiedottaa

Pääsarjat pyörähtäneet käyntiin – tehdään ottelutapahtumasta yhdessä turvallinen

Suomen Koripalloliitto on yhdessä pääsarjaseurojen sekä asiantuntijoiden kanssa valmistellut yhteisen toimintaohjeen, jonka avulla halutaan tehdä ottelutapahtumasta mahdollisimman turvallinen niin pelissä mukana oleville kuin katsojillekin.

14.10.2020 13:30 Korisliiga

Korisliigojen avauskierroksilla nostetaan punainen kortti kiusaamiselle jo kolmatta kertaa

Punainen kortti kiusaamiselle -kampanjalla koko suomalainen koripalloyhteisö haluaa vastustaa kiusaamisen eri muotoja sekä kentällä että sen ulkopuolella.

13.10.2020 20:56 Korisliiga

Korisliiga-avaus äityi jännitysnäytelmäksi – Helsinki Seagullsille täpärä voitto

Helsinki Seagulls taivutti kotonaan Kauhajoen Karhu Basketin luvuin 84–82. Ottelun yllättäjä oli ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelannut Max Besselink.

13.10.2020 11:30 Korisliiga

Korisliigassa ja muissa koripallon pääsarjoissa katsojilta edellytetään jatkossa kasvomaskin käyttöä

Suomen Koripalloliitto on päättänyt tarkentaa ohjeistusta kasvomaskin käytöstä ottelutapahtumissa koronapandemian aikana.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

12.10.2020 19:00 Korisliiga

Miesten Korisliigan infopaketti 2020-21

Miesten Korisliiga-kausi käynnistyy tiistaina 13.10., kun Helsinki Seagulls isännöi kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanutta Kauhajokea. Keskiviikkona ohjelmassa on viisi ottelua.

12.10.2020 13:15 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Antti Kanervo luottaa Helsinki Seagullsiin siinä missä viime kaudellakin – huolet ovat nyt muualla

Helsinki Seagulls jäi viime kauden keskeytyessä tasapisteisiin Korisliigan ykkössijan kanssa. Antti Kanervo pitää joukkueensa voiton mahdollisuuksia varmempina kuin tulevan kauden mutkatonta onnistumista.

12.10.2020 08:14 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Vilppaan uusi päävalmentaja Sami Toiviainen tietää, että ainoa järkevä tavoite on mestaruus

Vilpas vaihtoi valmentajaa ja menetti Henri Kantosen kauas etelään, mutta kortit eivät pakasta lopu. Sami Toiviaisella on käytössään laaja ja tasapainoinen kokoonpano.

11.10.2020 10:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Okko Järvi totuttelee Kauhajoella vanhemman pelaajan rooliin

Okko Järven mielestä Korisliigan hallitsevan mestarin täytyy nyt vain jatkaa siitä, mihin katkennut kausi joukkueen jätti.

10.10.2020 15:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: KTP:n Joonas Lehtoranta sanoo, että mestaruudet voitetaan puolustamalla

KTP-Basket jäi katkenneella kaudella Korisliigan neljännelle sijalle, ja Joonas Lehtorannan mukaan nyt tavoitellaan tasaisempaa onnistumista.

10.10.2020 08:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Shawn Hopkins saa Pyrinnössä entistä suuremman roolin ja näkee joukkueessa toimivaa kemiaa

Länsinaapuri Nokialta Tampereelle siirtynyt takamies Shawn Hopkins kertoo, että Pyrinnölle on tehnyt hyvää päästä harjoittelemaan hyvissä ajoin.

Näytä lisää vastaavia