Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

30.3.2020 10:05 Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

Kouvojen Kyle Shiloh saa painetta Vilppaan Alex Vaenerbergilta. Kuva: Kai Kilappa

Kouvot aloitti kauden 2015-16 kahdeksan pelin voittoputkella. Sen jälkeen kouvolalaisilla tuli synkempi jakso, kun seuraavasta kymmenestä pelistä joukkue poistui parketilta voittajana vain kahdesti. Runkosarjan toinen puolisko sujui paremmin ja Kouvot lähti pudotuspelien avauskierrokselle sarjataulukon kolmannelta sijalta kotiedun turvin. 

- Olimme vuosia rakennettu meidän joukkuettamme ja kyseinen kausi oli ensimmäinen vuosi, joka oli maalattu vähän isommalla värillä. Meillä oli Ilari Seppälän, Tuomas Hirvosen, Ville Kauniston ja Alexander Madsen johtama kotimainen runko. Tiesimme, että osa heistä lähtee kauden jälkeen isompiin valoihin, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen muistelee.

- Aloitimme kauden hyvin, mutta matkan varrella tuli vaikeuksia. Saimme kuitenkin pakan kasaan ja kaikki terveeksi kevätpuolella.

Samaan aikaan Vilpas oli tekemässä nousua seuraavalle tasolle: helmi-maaliskuussa joukkue voitti 12 pelistään kahdeksan. 

- Vilppaan kauden loppu oli mahtava, joukkue oli varmasti keväällä sarjan top4-joukkue. Salossa fanipuolella oli syttynyt ennennäkemätön buumi Suomessa koriksen puolella ja Salohalli oli täynnä. Ne asiat ovat vieläkin läsnä tässä hetkessä, Lehtonen sanoo.

Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen
Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen

- Vastassa oli lankomieheni Mikko Tupamäki ja silloin harmitus oli suuri. Molemmilla oli mahdollisuus voittaa mestaruus sinä kautena. Mikko ja Vilpas olivat yhdessä hienosti vieneet seuraa eteenpäin. Jälkeenpäin mietin, että jos Vilpas olisi voittanut meidät, se olisi saanut välierissä vastaan kahdella jenkillä pelanneen Seagullsin kotiedulla. Joukkueella oli mahdollisuudet aina mestaruuteen asti, Lehtonen näkee.

 

Kouvojen vaikea alku viidennessä pelissä

Paras viidestä -systeemillä pelatut puolivälierät huipentuivat Kouvojen ja Vilppaan välillä eeppiseksi jännitysnäytelmäksi kohonneeseen viidenteen peliin legendaarisella Mansikka-aholla. Koko ottelusarjasta yksi 2000-luvun ikimuistoisimmista puolivälieräsarjoista.

- Kaunisto soitti ennen ottelusarjan alkua, että hän on 40 asteen kuumeessa ja hän missasi kolme ensimmäistä peliä. Madsenilla oli on-off-kausi, välillä hän pelasi sarjan parasta korista, mutta välillä katosi kuvasta kokonaan. Hän nousi ensimmäistä kertaa avausviisikkoon pudotuspeleissä. Antti Hurrin (apuvalmentaja) kanssa todettiin, että kaikki on nyt Madsenin käsissä. Hieno tarina lopulta syntyi, kun hän klaarasi tonttinsa ja lopulta tie vei maailmalle. 

- Vilppaan macth upit olivat meille vaikeita. Emme saaneet millään pelipaikalla selkeää etua. Doug Wigginsin palloskiiripelaaminen ja Sherman Gayn rullaaminen olivat meille pahaa myrkkyä.

Ottelusarjassa nähtiin pelkästään kotivoittoja. Neljännessä pelissä Kouvot oli lähellä vierasvoittoa ja sarjan katkaisemista, mutta Vilppaan Okko Järven käsi ei tärissyt vapaaheittoviivalla loppuhetkillä, kun Kouvot oli tarkoituksen mukaisesti laittanut nuoren pelaajan viivalle.

Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa
Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa

Viides puolivälierä pysyi tasaisena toisen puoliajan alkuhetkille saakka. Ottelussa mentiin siihen asti käytännössä kori korista eikä suurempia runeja nähty.

Vilpas vie kolmannen neljänneksen 26-15 ja lähtee päätöskympille 67-54-johtoasemassa. Päätöskympillä Vilpas johtaa parhaimmillaan 75-61.

- Vitospelistä on muistista hukkunut paljon. Muistot pelaavat vasta seitsemisen minuuttia ennen loppua, Lehtonen myöntää.

- Muistan, että olimme yli 10 pistettä tappiolla ja Kyle Shiloh sai riiston, mutta siitä vihelletään potku. Hän oli muuten rauhallinen kaveri, mutta jäi pomppimaan siihen ja kritisoi vihellystä. Jälkitilanteesta hänelle vihellettiin tekninen virhe, joka oli samalla viides virhe.

Shiloh oli ennen kauden alkua kertonut joukkueelle, että kyseessä olisi hänen viimeinen kautensa. Euroopassa vietetyn ammattilaisuran aikana mestaruudet olivat kiertäneet hänet kaukaa.

 

Hurja loppu tuo lopulta välieräpaikan ja johdattaa Kouvot mestaruuteen

Lehtonen reagoi loppuhetkillä puolustusmuutoksella.

- Reagoimme loppuhetkillä vaihtamalla palloskiiripuolustuksen vaihtavaan puolustukseen. Shilohin lisäksi penkillä ovat Thomas Gipson III ja Ville Kaunisto, Lehtonen muistelee.

Kouvojen kaikki kaikessa päätöskympillä oli D.J. Richardson, joka säkittää 15 pistettä päätöskympillä. Pisteistä 12 syntyy 49 sekunnin aikana (37.55-38.44) ja samalla Kouvot nousee ensimmäistä kertaa johtoon loppuhetkillä

- D.J. otti meidät reppuselkään lopussa. Viimeinen muistijälkeni on Ilari Seppälän voittokori. Se oli normaali päätyrajakuvio, jossa vaihdoimme paikkoja lähtötilanteessa. Seppälä päätyrajan antajana saa hyökkäyslevypallon ja menee korilta poispäin ja ottaa vapariviivan tuntumasta kääntöhypärin, joka ratkaisee ottelun.

Kun Kouvot jo alkavat juhlia välieräpaikkaa, Vilpas saa vielä kaukaa lähteneen kolmen pisteen heiton ilmaan, joka ei kuitenkaan mene sisään. Lopulta Kouvot etenee välieriin 85-83-voitolla.

Lehtonen myöntää, että ottelusarja oli merkityksellinen Kouvojen mestaruuskevään kannalta.

 Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen
Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen

- Monesti urheilussa kuilun partaalta nouseminen johdattaa johonkin suurempaan. Meidän piti hävitä se viides Vilpas-peli. Vastustaja oli siinä paljon parempi, mutta hienoa että menimme jatkoon. 

- Meillä oli ensimmäistä kertaa vähän paineita ja olimme suosikkeja. Voiton myötä paineet hävisivät. Tiesimme ottelun jälkeen, että tulemme voittamaan mestaruuden ja meille ei löydy pysäyttäjää.

- Sanoin Shilohille, että jätkät hoitivat jatkoaikaa urallesi – nyt sinun pitää hoitaa se maaliin asti. Välierissä ja finaaleissa hän olikin aivan maaginen. Hän sai lopulta hienon lopetuksen tarinalleen, Lehtonen naurahtaa.

Lopulta välierässä katuu BC Nokia 4-2 ja finaalissa Pyrintö 4-1.

Lehtonen palaa Vilpas-sarjan viimeiseen lehdistötilaisuuteen.

- Siellä ei tuuletettu tai juhlittu. Minua harmitti lankomieheni ja vastustajan puolesta. Heillä oli ollut vaikeaa ja Salossa oli vuosia tuskailtu ja oltu tästä ei tule mitään -mentaliteetilla. Jälkeenpäin se oli Vilppaan kohdalla avaus johonkin suurempaan, nyt joukkue on varmasti sarjan parhaimpia organisaatioita. Silloin sympatiat olivat Salossa vahvasti, vaikka enää siitä ei osaa niin pahoillaan ollakaan.

- Henkilökohtaisesti on kiva katsoa tänään ottelu, koska olen nähnyt sen vain kerran. Nyt katson sen puhtaasti fanina, en osallistujana. On hienoa, että näitä klassikkopelejä näytetään vaikeina aikoina.

- Viime maanantaina klassikko-ottelu hävittiin, onneksi tänään käy paremmin, Lehtonen velmuilee.

Klassikko-ottelu ma klo 18.00 5. puolivälierä Kouvot – Vilpas, pelattu 9.4.2016 @ Elisa Viihde Sport

 
30.11.2022 23:32 Korisliiga

Illan molemmat kamppailut ratkaistiin voittoheitolla – voittajina Pyrintö ja Kouvot

Miesten Korisliiga-illan voittajia tänään olivat Tampereen Pyrintö ja Kouvot, joista kumpikin varmisti pisteet nimiinsä vasta loppusummerin soidessa.

30.11.2022 23:27 FIBA Europe Cup

Kauhajoki raivasi tiensä FIBA Europe Cupin jatkopeleihin hienolla vierasvoitolla

Kauhajoki kohtasi keskiviikkona alkulohkon päätösottelussa portugalilaisen Sporting CP:n. Kaksijakoinen ottelu kääntyi Kauhajoen voittoon vahvan toisen puoliajan turvin lukemin 84–93 (45–34). Voitto varmisti samalla kauhajokisten lohkovoiton.

29.11.2022 20:33 Korisliiga

Seagulls jätti kolmannella jaksolla Nokian takapeiliin ja rynnisti voittoon

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian välinen kohtaaminen päättyi 94–73.

29.11.2022 19:39 Korisliiga

Jyri Lehtonen jatkaa Kouvoissa kauden jälkeenkin

Korisliigan kokenein aktiivinen päävalmentaja Jyri Lehtonen jatkaa työtään Kouvojen peräsimessä myös ensi kaudella.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

27.11.2022 21:06 Pääjuttu

Hongalle kolmas voitto – "Onnistuimme aloittamaan paremmalla energialla"

Tapiolan Honka haki vierasvoiton Lahdesta miesten Korisliigassa.

26.11.2022 22:28 Korisliiga

Kauhajoelle voitto kärkikamppailussa – myös KTP vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui viidellä ottelulla. Voittoihin illan peleissä ylsivät Kauhajoki, Seagulls, Pyrintö, BC Nokia ja KTP.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

23.11.2022 21:53 Pääjuttu

Jatkoa kolmelle voittoputkelle – juhlijoina Vilpas, Kobrat ja Seagulls

Miesten Korisliigassa voiton veivät tänään Salon Vilpas, Kobrat ja Helsinki Seagulls.

22.11.2022 20:42 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa – Kataja hätyyttelee sarjakärkeä

Miesten Korisliigassa sarjapisteet ottivat tänään KTP-Basket ja Kataja Basket.

19.11.2022 20:13 Korisliiga

Hannes Pöllä palasi kentälle ja laittoi tuulemaan – suomalaissenttereillä onnistunut ilta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin neljän ottelun edestä jännitystä. Voittajina maaliin tulivat Kouvot, Kauhajoki, Salon Vilpas ja BC Nokia.

18.11.2022 21:22 Korisliiga

Lassi Nikkarisella tehokas ilta Seagullsin voitossa – Kobrat jatkaa yhä sarjakärkenä

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua, joista voittajiksi selvisivät Helsinki Seagulls ja Kobrat.

16.11.2022 20:51 Korisliiga

Korisliiga palasi tauolta: Katajan Turnerille tuplatupla heti liigadebyytissä

Miesten Korisliigassa juhlivat tänään Kataja Basket ja sarjakärkeä hätyyttelevä Kauhajoki.

6.11.2022 19:43 Korisliiga

Severi Kaukiaisen johtamat hyökkäykset veivät Kauhajoen yli 30 pisteen voittoon

Kauhajoki kaatoi kotonaan Korihait luvuin 80–48. Severi Kaukiainen merkkautti tuplatuplan.

5.11.2022 20:25 Korisliiga

Kobrat vahvisti sarjajohtoaan – Kataja kunnioitti Leon Huffia seremonialla ja voitolla

Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat sarjakärki Kobrat ja viidettä sijaa pitävä Kataja. Joensuussa nautittiin lisäksi paidannostoseremoniasta.

4.11.2022 20:43 Korisliiga

Seagulls ja Kauhajoki jatkavat nousukiitoa – Vilppaalle vihdoin toinen peräkkäinen

Miesten Korisliigassa nähtiin voitot Helsinki Seagullsilta, Kauhajoelta ja Salon Vilppaalta.

3.11.2022 14:48 Korisliiga

Korisliiga-kauden ensimmäinen kuukauden pelaaja on Deshon Taylor

Kouvojen takamies Deshon Taylor on valittu lokakuun 2022 pelaajaksi. Toista kauttaan Suomessa pelaavalle Taylorille kunniamaininta on ensimmäinen.

2.11.2022 21:30 FIBA Europe Cup

Kauhajoen voittokulku jatkuu eurokentillä, Daniel Dolencin käsi jatkaa kuumana

Susijengin marraskuun MM-karsintaryhmään valittu Daniel Dolenc johdatti Kauhajoen neljänteen voittoon FIBA Europe Cupissa 22 pisteellään, kun joukkue voitti unkarilaisen Egis Körmendin vieraskentällä 89-90 (44–45).

2.11.2022 21:02 Korisliiga

Pyrintö nappasi reilun voiton – Kobrille pisteet vähäkorisesta väsytystaistosta

Miesten Korisliiga-illassa sarjapisteet menivät Tampereen Pyrinnölle ja Kobrille.

1.11.2022 20:42 Korisliiga

Vilppaalle hurja jatkoaikavoitto Kouvojen Taylorin 47 pisteestä huolimatta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin kaksi jatkoaikatrilleriä, yksi roima voitto varsinaisella peliajalla ja Deshon Taylorilta 47 pisteen ilta.

Näytä lisää vastaavia