Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

30.3.2020 10:05 Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

Kouvojen Kyle Shiloh saa painetta Vilppaan Alex Vaenerbergilta. Kuva: Kai Kilappa

Kouvot aloitti kauden 2015-16 kahdeksan pelin voittoputkella. Sen jälkeen kouvolalaisilla tuli synkempi jakso, kun seuraavasta kymmenestä pelistä joukkue poistui parketilta voittajana vain kahdesti. Runkosarjan toinen puolisko sujui paremmin ja Kouvot lähti pudotuspelien avauskierrokselle sarjataulukon kolmannelta sijalta kotiedun turvin. 

- Olimme vuosia rakennettu meidän joukkuettamme ja kyseinen kausi oli ensimmäinen vuosi, joka oli maalattu vähän isommalla värillä. Meillä oli Ilari Seppälän, Tuomas Hirvosen, Ville Kauniston ja Alexander Madsen johtama kotimainen runko. Tiesimme, että osa heistä lähtee kauden jälkeen isompiin valoihin, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen muistelee.

- Aloitimme kauden hyvin, mutta matkan varrella tuli vaikeuksia. Saimme kuitenkin pakan kasaan ja kaikki terveeksi kevätpuolella.

Samaan aikaan Vilpas oli tekemässä nousua seuraavalle tasolle: helmi-maaliskuussa joukkue voitti 12 pelistään kahdeksan. 

- Vilppaan kauden loppu oli mahtava, joukkue oli varmasti keväällä sarjan top4-joukkue. Salossa fanipuolella oli syttynyt ennennäkemätön buumi Suomessa koriksen puolella ja Salohalli oli täynnä. Ne asiat ovat vieläkin läsnä tässä hetkessä, Lehtonen sanoo.

Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen
Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen

- Vastassa oli lankomieheni Mikko Tupamäki ja silloin harmitus oli suuri. Molemmilla oli mahdollisuus voittaa mestaruus sinä kautena. Mikko ja Vilpas olivat yhdessä hienosti vieneet seuraa eteenpäin. Jälkeenpäin mietin, että jos Vilpas olisi voittanut meidät, se olisi saanut välierissä vastaan kahdella jenkillä pelanneen Seagullsin kotiedulla. Joukkueella oli mahdollisuudet aina mestaruuteen asti, Lehtonen näkee.

 

Kouvojen vaikea alku viidennessä pelissä

Paras viidestä -systeemillä pelatut puolivälierät huipentuivat Kouvojen ja Vilppaan välillä eeppiseksi jännitysnäytelmäksi kohonneeseen viidenteen peliin legendaarisella Mansikka-aholla. Koko ottelusarjasta yksi 2000-luvun ikimuistoisimmista puolivälieräsarjoista.

- Kaunisto soitti ennen ottelusarjan alkua, että hän on 40 asteen kuumeessa ja hän missasi kolme ensimmäistä peliä. Madsenilla oli on-off-kausi, välillä hän pelasi sarjan parasta korista, mutta välillä katosi kuvasta kokonaan. Hän nousi ensimmäistä kertaa avausviisikkoon pudotuspeleissä. Antti Hurrin (apuvalmentaja) kanssa todettiin, että kaikki on nyt Madsenin käsissä. Hieno tarina lopulta syntyi, kun hän klaarasi tonttinsa ja lopulta tie vei maailmalle. 

- Vilppaan macth upit olivat meille vaikeita. Emme saaneet millään pelipaikalla selkeää etua. Doug Wigginsin palloskiiripelaaminen ja Sherman Gayn rullaaminen olivat meille pahaa myrkkyä.

Ottelusarjassa nähtiin pelkästään kotivoittoja. Neljännessä pelissä Kouvot oli lähellä vierasvoittoa ja sarjan katkaisemista, mutta Vilppaan Okko Järven käsi ei tärissyt vapaaheittoviivalla loppuhetkillä, kun Kouvot oli tarkoituksen mukaisesti laittanut nuoren pelaajan viivalle.

Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa
Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa

Viides puolivälierä pysyi tasaisena toisen puoliajan alkuhetkille saakka. Ottelussa mentiin siihen asti käytännössä kori korista eikä suurempia runeja nähty.

Vilpas vie kolmannen neljänneksen 26-15 ja lähtee päätöskympille 67-54-johtoasemassa. Päätöskympillä Vilpas johtaa parhaimmillaan 75-61.

- Vitospelistä on muistista hukkunut paljon. Muistot pelaavat vasta seitsemisen minuuttia ennen loppua, Lehtonen myöntää.

- Muistan, että olimme yli 10 pistettä tappiolla ja Kyle Shiloh sai riiston, mutta siitä vihelletään potku. Hän oli muuten rauhallinen kaveri, mutta jäi pomppimaan siihen ja kritisoi vihellystä. Jälkitilanteesta hänelle vihellettiin tekninen virhe, joka oli samalla viides virhe.

Shiloh oli ennen kauden alkua kertonut joukkueelle, että kyseessä olisi hänen viimeinen kautensa. Euroopassa vietetyn ammattilaisuran aikana mestaruudet olivat kiertäneet hänet kaukaa.

 

Hurja loppu tuo lopulta välieräpaikan ja johdattaa Kouvot mestaruuteen

Lehtonen reagoi loppuhetkillä puolustusmuutoksella.

- Reagoimme loppuhetkillä vaihtamalla palloskiiripuolustuksen vaihtavaan puolustukseen. Shilohin lisäksi penkillä ovat Thomas Gipson III ja Ville Kaunisto, Lehtonen muistelee.

Kouvojen kaikki kaikessa päätöskympillä oli D.J. Richardson, joka säkittää 15 pistettä päätöskympillä. Pisteistä 12 syntyy 49 sekunnin aikana (37.55-38.44) ja samalla Kouvot nousee ensimmäistä kertaa johtoon loppuhetkillä

- D.J. otti meidät reppuselkään lopussa. Viimeinen muistijälkeni on Ilari Seppälän voittokori. Se oli normaali päätyrajakuvio, jossa vaihdoimme paikkoja lähtötilanteessa. Seppälä päätyrajan antajana saa hyökkäyslevypallon ja menee korilta poispäin ja ottaa vapariviivan tuntumasta kääntöhypärin, joka ratkaisee ottelun.

Kun Kouvot jo alkavat juhlia välieräpaikkaa, Vilpas saa vielä kaukaa lähteneen kolmen pisteen heiton ilmaan, joka ei kuitenkaan mene sisään. Lopulta Kouvot etenee välieriin 85-83-voitolla.

Lehtonen myöntää, että ottelusarja oli merkityksellinen Kouvojen mestaruuskevään kannalta.

 Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen
Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen

- Monesti urheilussa kuilun partaalta nouseminen johdattaa johonkin suurempaan. Meidän piti hävitä se viides Vilpas-peli. Vastustaja oli siinä paljon parempi, mutta hienoa että menimme jatkoon. 

- Meillä oli ensimmäistä kertaa vähän paineita ja olimme suosikkeja. Voiton myötä paineet hävisivät. Tiesimme ottelun jälkeen, että tulemme voittamaan mestaruuden ja meille ei löydy pysäyttäjää.

- Sanoin Shilohille, että jätkät hoitivat jatkoaikaa urallesi – nyt sinun pitää hoitaa se maaliin asti. Välierissä ja finaaleissa hän olikin aivan maaginen. Hän sai lopulta hienon lopetuksen tarinalleen, Lehtonen naurahtaa.

Lopulta välierässä katuu BC Nokia 4-2 ja finaalissa Pyrintö 4-1.

Lehtonen palaa Vilpas-sarjan viimeiseen lehdistötilaisuuteen.

- Siellä ei tuuletettu tai juhlittu. Minua harmitti lankomieheni ja vastustajan puolesta. Heillä oli ollut vaikeaa ja Salossa oli vuosia tuskailtu ja oltu tästä ei tule mitään -mentaliteetilla. Jälkeenpäin se oli Vilppaan kohdalla avaus johonkin suurempaan, nyt joukkue on varmasti sarjan parhaimpia organisaatioita. Silloin sympatiat olivat Salossa vahvasti, vaikka enää siitä ei osaa niin pahoillaan ollakaan.

- Henkilökohtaisesti on kiva katsoa tänään ottelu, koska olen nähnyt sen vain kerran. Nyt katson sen puhtaasti fanina, en osallistujana. On hienoa, että näitä klassikkopelejä näytetään vaikeina aikoina.

- Viime maanantaina klassikko-ottelu hävittiin, onneksi tänään käy paremmin, Lehtonen velmuilee.

Klassikko-ottelu ma klo 18.00 5. puolivälierä Kouvot – Vilpas, pelattu 9.4.2016 @ Elisa Viihde Sport

 
14.1.2022 19:59 Korisliiga

Seagulls Suomen Cupin finaaliin Vilpasta vastaan – Lahti sai jälkipuoliskolla kirin päälle mutta jäi lopulta kakkoseksi

Lahti Basketballin kolmannen jakson kovasta kiristä huolimatta Helsinki Seagulls taputteli ottelun selkein luvuin ja eteni finaaliin.

14.1.2022 11:15 Suomen Cup

Suomen Cup -ennakko: Lahti ja Seagulls mittelevät finaalipaikasta

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan tänään Helsingin uudessa Urhea-hallissa, vaikka valitettavasti asetelma onkin tiivistynyt vain final threeksi.

11.1.2022 09:00 Korisliiga

Hans-Peter Kallström Korisliigan kaupalliseksi johtajaksi

Suomen Koripalloliitto on nimittänyt Korisliigan kaupalliseksi johtajaksi mittavan uran urheilumarkkinoinnin ja -myynnin johtotehtävissä toimineen Hans-Peter ”Hasse” Kallströmin, 65. Hän aloittaa tehtävässä helmikuun alussa.

7.1.2022 14:30 Korisliiga

Joulukuun Valopilkku on triplatuplakone Jeremiah Wood

Salon Vilppaan joka paikan sentteri Jeremiah Wood on valittu miesten Korisliigassa Kuukauden Valopilkuksi.

31.12.2021 13:30 Korisliiga

Korisliigan runkosarja keskeytetään heikentyneen koronatilanteen takia

Seurat hyväksyivät Korisliigan johtoryhmän esityksen yksimielisesti. Korisliiga jatkuu 18.1. Tauon aikana pyritään katkaisemaan joukkueissa leviävät tartuntaketjut.

30.12.2021 13:09 Korisliiga

Korisliigan torstain ja perjantain ottelut siirretty

Torstain 30.12. Helsinki Seagulls-Lahti Basketball sekä perjantain 31.12. Tampereen Pyrintö-Kauhajoki ottelut ovat siirretty pelattavaksi myöhempään ajankohtaan.

28.12.2021 20:47 Korisliiga

Bisons näytti, ettei peli ole vielä pelattu – pisteitä myös Kouvoille, Kauhajoelle ja Pyrinnölle

Miesten Korisliiga palasi joulutauolta, ja voittoja juhlivat Bisons Loimaa, Kouvot, Kauhajoki ja Tampereen Pyrintö.

28.12.2021 13:42 Korisliiga

Myös Vilppaan ja BC Nokian tiistai-illan Korisliiga-ottelu siirtyy

Salon Vilppaan ja BC Nokian välinen Korisliiga-ottelu siirtyy tiistailta 28.12. myöhempään ajankohtaan.

22.12.2021 19:00 Korisliiga

Korisliiga jatkuu joulun välipäivinä sarjaohjelman mukaisesti

Korisliigan seurajohtajat päättivät ylimääräisessä seurakokouksessaan keskiviikkona, että sarja jatkuu sarjaohjelman mukaisesti joulun jälkeen.

22.12.2021 12:27 Korisliiga

Marraskuun Valopilkku René Rougeau on pitkän linjan kauhajokelainen – ”On helppoa haluta takaisin paikkaan, jossa sinua arvostetaan”

Kolmatta kauttaan Kauhajoella pelaava kalifornialainen nauttii Suomen rauhasta ja kehittää kaukoheittoaan. Kehityksen on jatkuttava, sillä moni kilpailija havittelee parhaillaan Kauhajoen pitämää sarjan kärkipaikkaa.

22.12.2021 10:02 Korisliiga

Jyri Lehtonen jatkaa Kouvojen päävalmentajana

Kouvot tiedottaa, että päivän syntymäpäiväsankari, päävalmentaja Jyri Lehtonen, jatkaa pestiään myös kaudella 2022–23.

20.12.2021 07:39 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti käynnistyy maanantaina klo 10

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 14.–16. tammikuuta uudessa Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyy tänään maanantaina klo 10.

18.12.2021 20:35 Korisliiga

KTP ja Vilpas nousemassa mukaan kärkikamppailuun – Korisliiga joulutauolle jännittävissä merkeissä

Miesten Korisliigassa voitot jaettiin tänään KTP Basketille, Salon Vilppaalle, Kobrille, BC Nokialle ja Kauhajoelle.

15.12.2021 20:47 Korisliiga

Korihait sai toisen voittonsa trillerin päätteeksi – Vilppaan Woodille taas triplatupla

Miesten Korisliigassa kierroksen voittajia olivat Korihait, Bisons Loimaa, Kataja Basket, Salon Vilpas ja Kauhajoki.

14.12.2021 21:01 Korisliiga

Kuukkasella ja Lehtorannalla huikea pelivire – KTP selätti Seagullsin selvin numeroin

KTP-Basket taivutti kotiottelussa Helsinki Seagullsin 96–80.

10.12.2021 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin puolivälierät vauhtiin perjantaina

Molempien sarjojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta yrittävät selvittää tiensä 14.-16.1.2022 pelattavaan Final Four –turnaukseen. Loppuhuipennus järjestetään Urhea-hallissa Helsingissä. Puolivälieriä pelataan perjantaina ja lauantaina.

10.12.2021 08:41 Korisliiga

Topias Palmi vahvistaa Limburgia

Belgian ja Alankomaiden yhteisliiga vahvistuu jo neljännellä suomalaispelaajallaan, kun Korisliigan syyskauden paras kotimainen pistemies ja Susijengin täsmätykki Topias Palmi, 195 cm ja 27 vuotta, siirtyy kasvattajaseuransa Tampereen Pyrinnön edustusjoukkueesta Limburgin riveihin.

8.12.2021 20:44 Korisliiga

Pyrintö näytti pärjäävänsä Palmittakin – Kauhajoki lunasti paalupaikan takaisin, mutta Kouvot hönkii niskaan

Miesten Korisliiga-illan voitot menivät Tampereen Pyrinnölle, Kauhajoelle, Kouvoille ja Kataja Basketille.

7.12.2021 20:17 Korisliiga

Nokia tukahdutti Seagullsin hyökkäyksen – Vilppaalle roima kotivoitto

Miesten Korisliiga-illan voittajat olivat tänään BC Nokia ja Salon Vilpas.

7.12.2021 13:56 Korisliiga

Nikkarinen ylitti 2000 koriin johtaneen syötön rajapyykin

Lapuan Korikobrien Antto Nikkarinen ylitti viikonloppuna Lahtea vastaan pelatussa ottelussa 2000 syötön rajan kolmantena pelaajana Korisliigan runkosarjassa kautta aikain.

Näytä lisää vastaavia