Karhulle historiallinen välieräpaikka, myös Kataja neljän joukkoon

20.4.2013 20:15 Korisliigan kaksi viimeistä välieräjoukkuetta selvisivät lauantaina, kun Kauhajoen Karhu ja Joensuun Kataja pelasivat tiensä Nilan Bisonsin ja KTP:n seuraksi. Viime hetkien hurmoskolmostensa kannattelema Karhu hankki seurahistoriansa ensimmäisen välieräpaikan nujertamalla Pyrinnön 86–78 (39–39) ja Joensuun Kataja haki LrNMKY:sta 66–76 (27–41)-vierasvoiton.

Giordan Watsonin Karhu tuuletteli seurahistorian ensimmäistä puolivälieräpaikkaa.

Ilkka Vuori takoi Pyrintöä vastaan 14 pistettä.

Johnell Smithin Kataja karkasi Clifton Jonesin LrNMKYlta kolmannen kerran. Kuvat: Petteri Opas/Kuvakauppa, Kai Kilappa & Vesa Kuukka/Kuvanmaailma.

Kauhajoen Karhu pääsi juhlimaan pääsarjahistoriansa ensimmäistä välieräpaikkaa, kun viimeisenä neljänä kautena Korisliigan mitalipeleihin edennyt Tampereen Pyrintö kaatui fanaattisen pohjanmaalaiskatsomon todistaessa pistein 86–78 (39–39).

 

Karhu karjui voimallisesti villinä mylvineen kotiyleisönsä edessä ja johti kymmenen pelatun minuutin jälkeen numeroissa 29–14. Pyrintö keräsi kuitenkin rivinsä toisen kymmenminuuttisen aikana, ja toinen puoliaika oli todellinen hermokamppailu.

 

Pyrintö johti neljännen jakson alussa pistein 61–65, mutta J’Nathan Bullockin donkin ja kolmosen kannattelema Karhu nousi 72–67-johtoon, kun neljättä jaksoa oli pelaamatta kolme ja puoli minuuttia.

 

Seuraavat hetket kuluivat tamperelaistahdissa. Damon Williamsin kakkosen ja Carl Lindbomin vapaaheittojen jälkeen LaMonte Ulmer siirsi kakkosella ja bonusvapaaheitolla Pyrinnön 72–74-johtoon kaksi minuuttia ennen loppua.

 

Ratkaisun enteitä leijui ilmassa, kun J’Nathan Bullock siirsi ensiksi kolmosellaan Karhun 75–74-johtoon, ja hetkeä myöhemmin Henri Hirvikoski osui kaaren takaa. Viimeisen minuutin alussa Hirvikoski kasvatti Karhun johdon vapaaheittoviivalta jo kuuteen pisteeseen, ja viime sekunneilla kauhajokiset upottivat kahdeksasta vapaaheitostaan kuusi varmistaen siten kolmannen puolivälierävoittonsa.

 

– Hattu pois päästä Pyrinnölle. Me kärsimme viime kevään pudotuspeleissä loukkaantumisista ja tiedämme ihan täsmälleen, minkälaista on pelata rikkinäisellä joukkueella siinä vaiheessa kautta, kun kaikkien joukkueiden pitäisi olla parhaimmillaan, Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara pohti viitaten Pyrinnön monivuotisen takamiestaituri Kenneth Lowen tilanteeseen.

 

– Täytyy olla kuitenkin todella ylpeä tavasta, jolla aloitimme pelin ja keräsimme itsemme uudelleen Pyrinnön toisen jakson runin jälkeen. Loppu oli puhdasta hermopeliä, ja teimme todella kovia ratkaisuja. Tällä välieräpaikalla on proggiksellemme todella iso merkitys, ja tämä valaa luottamusta siihen, että olemme oikealla tiellä.

 

Karhusta J’Nathan Bullock (21/10), Giordan Watson (17/1/7 syöttöä), Ilkka Vuori (14/4) ja Henri Hirvikoski (13/1) pelasivat parhaat minuutit. Joukkueen voittoriemua himmensi Tremaine Fordin (9/5) loukkaantuminen.

 

Pyrinnöstä LaMonte Ulmer (23/7), Damon Williams (16/8/3 blokkia) ja Carl Lindbom (9/6) taistelivat lauantaina ansiokkaimmin.

 

Karhu haastaa ensi torstaina alkavissa Korisliigan välierissä hallitsevan mestarin Nilan Bisonsin.

 

– Huomenna huilataan, sitten aloitetaan valmistautuminen välieriin. Kaikki on mahdollista, Tammivaara arvioi.

 

Kataja nykäisi toisen jakson lopussa

 

Joensuun Kataja jatkoi lauantaina siitä, mihin jäi torstain kolmannessa puolivälieräottelussaan kotonaan Joensuussa.

 

Veitsi kurkulla pelannut LrNMKY nousi tasolleen vain hetkittäin Katajan puolustaessa lappeenrantalaisilta tilan pois korin läheisyydestä ja ehkäisemällä ennalta kotijoukkueen nopean pelin. Vaikka Kataja ei päässyt hyökkäyspäässä parhaimpaansa, neljäs ottelu päättyi Katajalle selvin pistein 66–76 (27–41).

 

Kataja viritteli ottelun ratkaisun jo toisen jakson puolenvälin paikkeilla. Jakson viimeiset seitsemän minuuttia merkittiin Katajalle lukemin 17-0. LrNMKY piipahti kolmannen jakson alussa neljän pisteen päässä ja kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista seitsemän pisteen päässä, mutta joensuulaisvoitto ei ollut missään vaiheessa toden teolla uhattuna.

 

– Välillä meillä oli otetta pelistä ja välillä ei, kuten asian laita on ollut vieraspeleissämme yleensä tällä kaudella. Kun vastustajalla on kaksi noin kovaa skoraajaa joukossaan, siinä on aina hommaa puolustuspäässä, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala miettii.

 

Tasaisesta Katajasta korkeimmille tehoille pääsivät Antti Kanervo (14/5), Jonte Flowers (13/3/3 syöttöä), Johnell Smith (12/8/6 syöttöä/3 riistoa) ja Vesa Mäkäläinen (7/8).

 

Kautensa päättäneestä LrNMKY:sta Jason Conley (17/7/6 riistoa), Antti Niskanen (12/5) ja Clifton Jones (7/10/3 syöttöä) taistelivat ansiokkaimmin.


Kataja saa välierissä vastaansa KTP:n. Joukkueet kohtasivat viimeksi pudotuspeleissä kevään 2011 välierissä, jolloin Kataja eteni finaaliin otteluvoitoin 3-1.

 

– Olemme pelanneet 14 peliä 29 päivään, joten pari huilipäivää ennen välierien alkua tulee nyt tarpeeseen. Pudotuspeleissä jäljellä olevista joukkueista kuka tahansa voi viedä Pantteri-patsaan, Toijala arvioi.

 

(Basket.fi)

 

Lisätietoja: Korisliiga
 
23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

21.4.2020 08:41 Korisliiga

Studio 6: Vilppaan ja Susijengin Juho Nenonen vieraana keskiviikkona

Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 22.4. Juho Nenonen

20.4.2020 10:02 Korisliiga

Juho Nenonen palaa ikimuistoiseen videopalaveriin: ”Vahvistus totesi, että Juhon ei kannattaisi pelata”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2017, kun Salon Vilpas ja Karhu Basket kohtasivat toisensa välieräsarjassa. Tänään nähtävässä klassikko-ottelussa kauhajokiset menivät omia menojaan ottelun ensimmäisellä puoliajalla, kunnes Juho Nenonen astui kentälle.

18.4.2020 10:41 Korisliiga

Ville Tuominen Helsingborgin peräsimeen

Kesken jääneellä 2019-20-seurajoukkuekaudella Korisliigan Salon Vilpasta valmentanut Ville Tuominen, 38, siirtyy Ruotsin Damliganin nousijajoukkue Helsingborgin peräsimeen kaudeksi 2020-21. ToPon kasvatteihin lukeutuva Tuominen on Suomen lisäksi valmentanut aiemmin Tanskassa sekä Bakken Bearsia että paikallista naisten maajoukkuetta.

Näytä lisää vastaavia