Kataja haastaa Ranskan liigakärjen EuroChallengen puolivälieräavauksessa tiistaina

11.3.2013 Joensuun Katajan satukirjamainen tarina EuroChallenge-liigassa saa jatkoa jälleen tiistaina, kun joensuulaiset kohtaavat ranskalaisen BCM Gravelines-Dunkerquen EuroChallengen puolivälierien avausottelussa. Otteluun lähdetään joensuulaisille tuttuakin tutummasta Daavid vs. Goljat -asetelmasta, sillä Gravelines-Dunkerque johtaa kivikovaa Ranskan liigaa.

Sami Lehtoranta ja kumppanit käyvät Ranskan liigakärki Gravelinesin kimppuun tiistaina Dunkerquessa.

Jerald Fields on toipunut pelikuntoon ja käy ennakkoluulottomasti Dunkerquen isoja miehiä vastaan.

Dunkerquen "tähtivyössä" tuikkivista pelaajista nimekkäimpiä on Ranskan maajoukkuetakamies Yannick Bokolo. Kuvat: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka & FIBA Europe.

Gravelines on voittanut viimeiset viisi EuroChallengessa pelaamaansa ottelua sekä johtaa Ranskan liigaa 16 voitollaan yhdessä Strasbourgin kanssa. Asetelmat eivät voisi olla selkeämmät: Gravelines on selkeä ennakkosuosikki puolivälieräsarjaan, jonka voittaja etenee EuroChallengen lopputurnaukseen paras kolmesta -menetelmällä.

 

Asetelman tuttuus on kuitenkin kenties Joensuun Katajalle jopa etu, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala arvioi.

 

– Kaksi peliä pitää voittaa. Ei tämä Ranskan jengi ole merkittävästi parempi tai huonompi kuin Pinar Karsiyaka tai Krasnie Krilija. Se kuuluu samaan kategoriaan, viittaa Toijala Katajan jo aiemmin kohtaamiin EuroChallenge-vastustajiin, joista Karsiyaka hävisi Joensuussa kaksi viikkoa sitten.

 

– En ole huolestunut, mutta kyllähän me tarvitsemme kauden ehjimmän 40-minuuttisen, jos meinaamme yhden vierasvoiton kaivaa ja mennä Final Fouriin.

 

Katajan pitkäaikaistoipilas Jerald Fields palasi kentälle viime lauantaina Kauhajoen Karhua vastaan, kun taas EuroChallengen jatkosarjan viimeisen kierroksen MVP:ksi valittu Jonte Flowers lepuutti sormeaan Kauhajoella.

 

– Neljä isoa pelaajaamme ovat haastavassa tilanteessa, kun pitäisi löytää tasapaino tekemiseen. Onneksi saimme Jeraldin (Fields) nyt mukaan; Korisliigan parhaana sisäpelaajana hän tuo hirvittävän määrän hyviä asioita mukanaan, mikä auttaa myös muita isoja pelaajiamme, Toijala arvioi.

 

”Urheilullisin joukkue, minkä tulemme kohtaamaan”

 

Ranskan liigan pelityyli poikkeaa ”perinteisestä” eurokoripallosta siten, että Ranskan huippujoukkueet ovat täynnä atleettisia huippuyksilöitä, joiden vahvuus perustuu 1-1-koripalloon. Gravelines ei ole poikkeus.

 

– Kuten ranskalaisjoukkueissa yleensä, joka jätkä ei välttämättä ole kauhean taitava esimerkiksi heittämään, mutta jos mietitään 1-vs-1-koripalloa, vastassa on varmasti urheilullisin joukkue, jonka tulemme kohtaamaan.

 

Toijala on saanut scouttiapua Suomen kaikkien aikojen valmentajiin kuuluvalta Gordon Herbertiltä, joka valmensi Ranskan liigan Pau-Orthezia 2006-07.

 

– ”Gordie” tuntee Gravelinesin valmentajan pelifilosofian. Hän suosii hyvin vapaata pelaamista. Tiettyjä kuvioita on ja pelaajat ovat erittäin urheilullisia. He pelaavat pääsääntöisesti neljä kaveria ulkona ja käyttävät palloscreeniä paljon, paljastaa Toijala.

 

– Tämä sopii mielestäni meille hyvin. Ongelmamme ovat olleet tähän saakka siinä, miten pärjäämme isoja miehiä vastaan. Luulen, että palloscreenejä puolustaessamme pystymme auttamaan ja ylipäätään valmistautuminen ottelusarjaan tulee olemaan selkeää.

 

Buycks, Winston ja Bokolo Gravelinesin tähdet

 

BCM Gravelines-Dunkerque on paperilla EuroChallengen ylivoimaisesti parhaita. Kuten Toijala kuvaili, Gravelines on täynnä huipputason yksilöitä, joista monilla on merkittävää kokemusta Euroliigasta, EuroCupista sekä Euroopan parhaista koripallosarjoista.

 

Gravelinesin kenties mielenkiintoisin pelaaja on Tony Parkerin backup-pelinrakentajana Ranskan maajoukkueessa toimiva Yannick Bokolo (191 cm/27 v). Häikäisevän atleettinen Bokolo ei ole juhlinut pisteillä, mutta hän on kehittynyt tasaisesti pelinrakentajana viime vuosien aikana ja tullut valituksi Ranskan liigan All Star -otteluun viidesti.

 

Joukkueen pistetehtailusta vastaavat pitkälti Kreikan ja Belgian mestaruutta juhlinut Petteri Koposen ex-seurakaveri Kennedy Winston (197/28) sekä joulu- ja tammikuussa Ranskan liigan viikon pelaajaksi nimetty Dwight Buycks (191/24). Monipuoliset amerikkalaiset pystyvät luomaan korintekopaikkoja itselleen lähes tahtoessaan.

 

Korin alla Gravelines tuo kentälle mm. ”vanhan liiton” korinaluspelaajan J.K. Edwardsin (203/30), joka olemukseltaan muistuttaa suuresti Katajan Jerald Fieldsiä, sekä pitkäraajaisen, vikkelän donkkikone Ludovic Vaty’n (206/24)

 

Kun Gravelinesilla on lisätä rotaatioon myös mm. Kroatian mestari Juby Johnson (198/31), täsmäheittäjä Abdoulaye M’Baye (189/24) sekä levypallorohmu Sarra Camara (206/23), on Katajalla tiistain puolivälieräavauksessa kädet täynnä töitä.

 

– Kolme todella hyvää amerikkalaista hyvistä yliopistoista, Tony Parkerin backup-pelaaja… hienoja haasteita jälleen, Toijala hehkuttaa.

 

EuroChallengen puolivälierien 1. osaottelu BCM Gravelines-Dunkerque – Joensuun Kataja tiistaina 12.3. klo 21:00 Suomen aikaa.

 

Toinen osaottelu pelataan torstaina Joensuussa. Ensiksi kahteen otteluvoittoon yltänyt joukkue etenee EuroChallengen neljän parhaan joukkueen Final Fouriin.

 

 
24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

21.5.2021 14:03 Korisliiga

Teemu Rannikko Vilppaan valmennukseen - Sami Toiviainen jatkaa päävalmentajana kevääseen 2023

Suomen mestaruutta kauden päätteeksi juhlinut Salon Vilpas on solminut vuoden lisäjatkon päävalmentaja Sami Toiviaisen sopimukseen. Teemu Rannikko ja Jussi Savolainen vahvistavat salolaisjoukkueen valmennusta.

18.5.2021 10:46 Korisliiga

Aarni Korkiatupa Kouvoihin kaksivuotisella sopimuksella

18-vuotias Aarni Korkiatupa siirtyy Kouvoihin HBA-Märskystä, jonka riveissä laiturin tontilla viihtyvä Korkiatupa pelasi kolmen kauden ajan I divisioona A:ta.

12.5.2021 12:07 Korisliiga

Miikka Marttinen Karhu Basketiin, Rousku joukkueen valmennukseen

Kauhajoki on solminut kaksivuotisen sopimuksen 29-vuotiaan Miikka Marttisen kanssa. Apuvalmentajaksi saapuvan Risto-Matti Rouskun sopimus on 1+1-mallinen.

11.5.2021 21:42 Korisliiga

Mestarit pysyvät yhdessä - Juho Nenonen Vilppaan kanssa jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Juho Nenosen kanssa. Tuleva kausi on Nenoselle 17. Korisliigassa.

7.5.2021 17:00 Korisliiga

Okko Järvi on Korisliigan Vuoden pelaaja, Pyrinnölle rutkasti tunnustusta

Kauhajoen Karhu Basketia edustanut Okko Järvi äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Tampereen Pyrintö putsasi palkintopöytää kolmessa eri kategoriassa.

6.5.2021 08:34 Korisliiga

Severi Kaukiainen Kauhajoelle – Malcolm ja Innamaa jatkavat oranssipaidoissa

Karhu Basket on solminut kaksivuotisen sopimuksen edelliset neljä kautta Kouvoja edustaneen Kaukiaisen kanssa. Seura käytti optiovuoden Collin Malcolmiin sekä sorvasi vuoden jatkosopimuksen Eero Innamaan kanssa.

4.5.2021 21:38 Korisliiga

Tuomas Hirvonen ja Kouvot vuoden mittaiseen jatkosopimukseen

Kausi 2021–22 tulee olemaan Kouvolan Poikien kasvatille jo kymmenes Kouvojen paidassa. Hirvosen sopimus sisältää ulkomaan option.

3.5.2021 15:30 Korisliiga

Juho Nenonen: ”Vilppaan mestaruus on rakennettu yhdessä”

Juho Nenonen saapui Salon Vilppaaseen syksyllä 2015. Nenonen on nähnyt läheltä sen työn, mitä salolaisjoukkueessa on tehty menestymisen eteen. Viime viikolla voitettu Suomen mestaruus on palkinto pitkäjänteisestä työstä.

3.5.2021 12:43 Korisliiga

Bojan Sarcévic palaa Korihaihin pitkällä sopimuksella

Uudenkaupungin Korihait ja taiturimainen takamies Bojan Sarcévic on solminut kolmivuotisen sopimuksen. Sarcévicin ansiokas ura Suomessa käynnistyi juuri Korihaissa.

Näytä lisää vastaavia