Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

17.5.2023 08:13 Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

Timo Heinosen mittava Korisliiga-ura alkoi kaudella 1999-2000 PuHun riveissä. Nyt 975 ottelun ja kymmenen himmeämmän mitalin jälkeen Pantteripatsas on löytänyt tiensä Timin käsivarsille. Kuva: Veera Suihko

Läpi Korisliigan finaalien Antti Kanervo näytteli rauhoittajan roolia tilanteissa, joissa hänen joukkuetoverinsa alkoivat tuuletella ennen aikojaan. Syykin tähän on selvä. Syksyllä 2008 alkaneen miesten pääsarjauransa aikana Äänekosken Huiman kasvatti on edennyt joukkueineen Korisliigan finaaleihin kolme kertaa vain vetääkseen lyhyemmän korren ja päättänyt kautensa pronssimitaleihin viisi kertaa.

Korisliigan kevään 2023 finaalit ratkaisseessa kuudennessa osaottelussa Kanervo uskalsi lopulta puhjeta tuuletuksiin, kun Lassi Nikkarisen kolmen pisteen heitto vei Seagullsin 88-63-johtoon minuutti ja 23 sekuntia ennen loppua.

- Moni aloitti juhlat jo minuuttia, pari aikaisemmin, mutta mä toppuuttelin, että ei vielä, ettei munata tätä hommaa. Kun Lassi pisti kolmosensa sisään, sitten padot aukesivat, eikä voinut enää pidätellä, Kanervo kertasi ottelun loppuhetkien tunnereaktiotaan.

Viimeisen viiden pudotuspelikevään aikana Seagulls päätti neljään kertaan kautensa pronssimitaleihin. Vuoden takaisen pronssin jälkeen organisaatio taustavoimineen lähti rakentamaan päämäärätietoisesti joukkuetta, jonka päätarkoitus oli peitota Karhu Basket seuraavan kevään finaaleissa.

Antti Kanervo pääsi ensimmäistä kertaa juhlimaan Suomen mestaruutta. Kuva: Veera Suihko
Antti Kanervo pääsi ensimmäistä kertaa juhlimaan Suomen mestaruutta. Kuva: Veera Suihko

Vaikka Kanervollakin on liipannut uransa aikana monesti mestaruus läheltä, talven 2022-23 kylmimpinä hetkinä hänestä alkoi tuntua siltä, että Seagulls voisi mennä päätyyn asti.

- Tämä on äärimmäisen hyvin koottu joukkue. Ihan kauden alussa pelimme ei toiminut ollenkaan, mutta keräännyttiin treenisalille ja tehtiin itsestämme vähitellen Korisliigan paras joukkue, hän uhkuu.

- Näissä finaaleissa me oltiin mun mielestäni viidessä pelissä kuudesta parempi joukkue, mutta pakko antaa isot krediitit Karhulle, joka ei suostunut antamaan periksi. Tänään olikin sitten sellainen näytös, ettei jäänyt jossiteltavaa.

Rene Rougeau toi veteraanin sydäntä

Kuudennen finaalin ensimmäisen viisitoistaminuuttisen aikana kentällä oli vain yksi joukkue, kun Seagulls mylläsi johtonsa parhaimmillaan 26 pisteeseen.

Vielä ennen pitkää taukoa Karhu Basket nosti fyysisyystasoaan pykälällä ja alkoi kuroa hiljalleen eroa umpeen. Vielä neljännen jakson puolenvälin tuntumassa kauhajokiset olivat kivunneet kummittelemaan kymmenen pisteen päähän. Urallaan kolme kautta Karhu Basketia edustanut ja viime syksynä Seagullsiin siirtynyt Rene Rougeau kertoi tuntevansa ylpeyttä siitä, miten hänen joukkueensa pystyi lopulta kellistämään hallitsevan mestarin.

- Sanoin finaalisarjan aikana kavereille monta kertaa, että ei väliä, kuinka paljon eroa on taulussa tai kuinka vähän aikaa kellossa on jäljellä, Karhu puree, jos heille antaa tilaisuuden. Tämäkin voitto tuli taistelun kautta ja joukkuetoverini ansaitsevat kaiken tunnustuksen siitä, että he pysyivät päättäväisinä vaikeinakin hetkinä.

Finaalien arvokkaimmaksi valittu Rougeau ja pala korisukkaa. Kuva: Veera Suihko
Finaalien arvokkaimmaksi valittu Rougeau ja pala korisukkaa. Kuva: Veera Suihko

37-vuotias Rougeau voitti mestaruudet Karhu Basketin kanssa vuosina 2017 ja 2018 ja palasi kahden Ranskassa vietetyn kauden jälkeen lakeuksille kaudeksi 2021-22, jolloin Karhu Basket peittosi Seagullsin Korisliigan välierissä ja haki ja kolmannen mestaruuden.

Rougeaun ällistyttävä mestaruusputki jatkui myös Helsingissä.

- Juuri näin tämän pitikin mennä. Aloitin Suomen vuoteni Jussin (Laakso) alaisuudessa Kauhajoella ja kun hän tahtoi minut Helsinkiin viime kesänä, en epäröinyt hetkeäkään. Tämä oli hänen viimeinen kautensa Seagullsin päävalmentajana ja olen onnellinen siitä, että sain auttaa häntä taas yhteen Suomen mestaruuteen.

Stadilaismestarien pelinrakentajat: Rauramo, Klinga ja Nikkarinen

Korisukkaa saatiin leikata edellisen kerran Helsingissä keväällä 1998, kun Kari-Pekka Klingan edustama ToPo haki kolmannen perättäisen mestaruutensa peitottuaan finaaleissa Kouvot.

Klinga oli puolestaan manttelinperijä Anssi Rauramolle, joka johdatti ToPon mestaruuksiin 1970- ja 80-luvuilla.

Tässä kontekstissa on vain osuvaa, että helsinkiläisen mestaruusjoukkueen kotimaiseksi tehokärjeksi kohosi helsinkiläislähtöinen ToPon kasvatti Lassi Nikkarinen, joka tyylitteli 16 pistettä, poimi viisi levypalloa ja jakoi seitsemän syöttöä Rauramon ja Klingan katsoessa ottelua paraatipaikoiltaan.

- Kyllähän se lämmittää mieltä, että joukkue uskoi minuun (pelinrakentajana) ja että olin luottamuksen arvoinen. Pitkän kauden vaikeissa hetkissä saattoi toisinaan nousta mieleen epäilyksiä, mutta palkinto on nyt makea, Nikkarinen hymyili.

Lassi Nikkarinen pelasi huiman finaalisarjan ja sai ansaitun palkinnon. Kuva: Veera Suihko
Lassi Nikkarinen pelasi huiman finaalisarjan ja sai ansaitun palkinnon. Kuva: Veera Suihko

- Erityisen paljon lämmittää se, että Karhulla oli koossa kaikkien aikojen joukkueensa, todella hieno ryhmä, joka pääsi europeleissäkin pitkälle. Heidän kaatamisensa kertoo paljon meistä.

Suomen mestaruus oli Lassi Nikkariselle aikuisissa ensimmäinen ja se tuli hänen toisella Seagulls-kaudellaan. Koripalloperheen kasvattina ja historiansa tuntevan nuorena miehenä hän ymmärsi, mitä mestaruus merkitsi niin joukkueelle kuin helsinkiläiselle koripalloyhteisöllekin.

- Kyllä tähän mestaruuteen toi ekstralatauksen se, että sain olla mukana pelaamassa Timi Heinoselle ja Antti Kanervolle heidän ensimmäisiä kultamitalejaan tietoisena siitä, mitä se heille merkitsee. Tai Rene Rougeaulle mestaruutta sen jälkeen, kun hän siirtyi Kauhajoelta Helsinkiin. Hieno tunne.

Timi Heinosen uralle viimein kruunu

Jos Antti Kanervo on jahdannut Suomen mestaruutta pitkään, vielä pidemmän korren vie ensi marraskuussa 42-vuotispäiviään viettävä Timo Heinonen, joka debytoi Korisliigassa kaudella 1999-2000, jolloin Martti Ahtisaari oli vielä Suomen presidentti ja maan valuutta oli markka.

Kolmen SM-hopean ja seitsemän SM-pronssimitalin jälkeen Pussihukkien kasvatti sai palkintokaappiinsa sen kirkkaimman mitalin.

- Vihdoinkin! ”Timi” tuuletteli ystävien ja lähipiirin ympäröimänä varttitunti ottelun taukoamisen jälkeen.

Peräti 975 pelatun pääsarjaottelun jälkeenkin Heinonen kertoo pelaavansa koripalloa siitä yksinkertaisesta syystä, että laji merkitsee hänelle niin paljon.

Joukkue vei Timi Heinosen ja päävalmentaja Jussi Laakson viileään suihkuun mestaruuden jälkeen. Kuva: Veera Suihko
Joukkue vei Timi Heinosen ja päävalmentaja Jussi Laakson viileään suihkuun mestaruuden jälkeen. Kuva: Veera Suihko

- Koris on kivaa ja tässä vaiheessa jo aika elämäntapa. Olen ollut sikäli onnekas, että olen päässyt pelaamaan tosi hyvien tyyppien kanssa ja tänäkin vuonna olen pysynyt nuorekkaana, kun olen pyörinyt treeneissä noiden 2002-03 syntyneiden kanssa, Heinonen naureskeli viitaten Seagullsin junioriketjun pelaajiin.

- Useimmiten uralla on ollut tosi kivaa, välillä on ollut ihan hirveää, mutta jostain on aina löytynyt se energia jatkaa.

Seagulls aloitti ensi kauden joukkueensa rakentamisen tutusta miehestä, kun Heinonen allekirjoitti maaliskuussa 1+1-vuotisen sopimuksen.

- Nyt ainakin nautitaan rauhassa muutama päivä, Heinonen naurahti kysyttäessä tulevasta kesäharjoittelusta.

 
4.6.2023 09:59 Korisliiga

Mikael Laihonen siirtyy Puolaan

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen, 29, siirtyy Puolaan. 202-senttisen ja viisi kautta Korisliigaa pelanneen Laihosen uusi työnantaja on Puolan divarin välieriin keväällä yltänyt perinteikäs Rosa Radom.

4.6.2023 09:39 Korisliiga

Syrjämäki ja Hollo jatkavat nousija-Bisonsissa

Miesten Divari A:n mestaruuden keväällä voittanut ja Korisliigaan vuoden tauon jälkeen palannut Bisons on solminut kaksi jatkosopimusta. Loimaalaisjoukkueen ensimmäiset pelaajakiinnitykset liigakauteen 2023-24 ovat sentteri Aapeli Syrjämäki ja oma kasvatti Eemeli Hollo.

2.6.2023 20:45 Pääjuttu

Severi Kaukiainen jatkaa Kauhajoella, Karhu Basketille sopimuksia

Päättyneellä kaudella niin Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP) kuin vuoden kuudentena pelaajanakin palkittu Severi Kaukiainen, 25, on solminut kaksivuotisen jatkosopimuksen SM-hopeamitalisti Karhu Basketin kanssa. Karhu Basket julkisti samalla Joona Hakamaan ja Eero Innamaan jatkosopimukset sekä Eemi Luukkosen ja Oliver Kandénin saapumisen Kauhajoelle.

2.6.2023 10:39 Korisliiga

Lassi Nikkarinen jatkaa mestari-Seagullsissa, Gullsin valmennusjohtoon vahvistuksia

Hallitseva Korisliigan mestari Helsinki Seagulls on solminut kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen (2023–25) pelintekijänsä, ToPo Junioreiden kasvatin Lassi Nikkarisen kanssa. Seagullsin mestaruuden takuumiehiin kuulunut 26-vuotias Nikkarinen on edustanut helsinkiläisjoukkuetta kahden kauden ajan.

1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

Näytä lisää vastaavia