9.7.2020 10:09 Vantaalainen PuHu Juniorit on yksi Suomen suurimmista koripalloseuroista. Suuresta koosta huolimatta seurassa on vahva talkootyön perinne, joka kumpuaa yhteisöllisyydestä.
Janne Stude on pitkän linjan puhulainen. Hänen tarinansa on aika tyypillinen: Stude pelasi nuorena PuHun juniorijoukkueissa, jonka jälkeen hän oli tovin pois seuran toiminnasta. Kun omat lapset aloittivat korisharrastuksen, se toi perheen isän takaisin seurayhteisöön.
Koripalloliitto järjesti viime syksynä Fountain Park -verkkokeskustelun, johon koripalloyhteisö lähetti yhteensä yli 1100 vastausta. Yksi rakentavasta keskustelusta noussut asiahaara oli vapaaehtoistyö. Moni kirjottaja nosti esiin PuHu Juniorit esimerkkinä loistavasta talkooperinteistään.
Stude kertoo, että PuHu Junioreissa tehdään paljon talkootyötä. Salaisuutta innokkuuteen hän ei suoraan osaa kuitenkaan kertoa.
- Omalla kohdallani se juontaa juurensa historiaan, nuorena vanhempani olivat aktiivisesti seuran toiminnassa mukana. He olivat joukkueenjohtajina, toimitsijoina ja äiti taisi olla mukana hallituksessa. Aktiiviset vanhemmat näyttivät esimerkkiä ja itse koin tärkeäksi olla mukana omien lasten harrastuksissa, Stude taustoittaa.
Talkootyöllä näytämme lapsille ja seuraavalle sukupolvelle tärkeää yhdessä tekemisen esimerkkiä.
Stude on toiminut omien lapsiensa joukkueissa joukkueenjohtajana. Hänellä on menossa neljäs vuosi seuran hallituksessa.
- On hyvä erottaa talkootyö muusta vapaaehtoistoiminnasta. Perinteinen talkootyö on lyhytkestoista – puhutaan esimerkiksi turnauksen järjestämisestä tai buffan pyörittämisestä. Toinen osa on jatkuvampaa toimintaa, kuten esimerkiksi luottamustoiminta.
- Näen vapaaehtoistyön keinona vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Meillä on seurassa kirjattuna tavoitteena se, että haluamme olla vantaalaisten liikuttaja: miten voimme ehkäistä syrjäytymistä tai huolehtia ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Pidän nuorisotyön vaikutuskulmaa itselleni tärkeänä.
- Perinteiset talkoot ovat tärkeää yhteisöllisyyttä. Seuratasolla mietimme paljon näitä asioita, yhteisöllisyyttä ei voida ohjatusti luoda, vaan se syntyy monen asian summana, kun pidämme omista jäsenistämme huolta.
Ricoh-turnaus on yksi loistava esimerkki puhulaisuudesta ja talkoohengestä. Alkuvuodesta järjestettävä junioriturnaus on seuralle valtava ponnistus. Tänä vuonna turnaus oli järjestyksessään 21. Joukkueita oli liki 300 ja pelaajia noin 3000. Viikonlopun aikana pelattiin yli 640 ottelua 27 kentällä. On selvää, että ilman hurjaa talkoohenkeä massiivista turnausta olisi mahdotonta järjestää.
- Turnaus on meidän ruumiillistuma talkoille, joka ei millään toimisi ilman talkoopanosta. Se on valtava ponnistus, joka ei onnistuisi ilman huikeaa talkooporukkaa. Mukana on paljon niitä ihmisiä, joiden lapset eivät enää pelaa, mutta jotka haluavat silti vuosi toisen perään tulla mukaan talkoisiin. Turnaus on taloudellisesti merkittävä, monet ymmärtävät sen yhden viikonlopun ponnistuksen merkityksen seuralle. Sen avulla toimintamme pysyy järkevän hintaisena. Turnaus ei kuitenkaan ole pelkkää varainhankintaa, vaan yhteisöllisyyden voiman kasvattamista, Stude avaa.
- Meidän seurassamme sosiaaliluokat korostuvat ja turnaus mahdollistaa sen, että kaikki pystyvät harrastamaan. Toki meillä on muitakin ponnistuksia, joukkuekohtaisilla talkoilla pyöritämme edustusjoukkueiden ottelutapahtumat. Lisäksi järjestämme esimerkiksi junnujen vanhemmille joulun jälkeen leikkimielisen 3x3-turnauksen, jossa sulatellaan kinkkua.
- Taloudellista puolta ei kannata kuitenkaan liikaa hehkuttaa, kun mietitään, miten saamme talkoisiin ihmisiä aina uudestaan. Kun seurassa on hyvä yhdessä tekemisen henki, se toteutuu oikeassa muodossa. Silloin ei aleta liikaa ajattelemaan sitä talkoista joukkueella tuotua korvausta liikaa, koska yksittäisen talkoiden tuoma raha voi olla pienempi toiselle kuin taas toiselle.
Talkootyössä on kyse paljon yhteisöllisyydestä ja siitä, että seuran jäsenet tuntevat itsensä osaksi seuraa. Kun esimerkit ovat lähellä, ihmiset voivat samastua heihin. Stude nostaa viestimisen yhdeksi tärkeäksi osaksi yhteisöllisyyden nostattajana.
- Tuomme paljon kanavissamme esiin meidän seuran omia kasvatteja. On tärkeää kertoa, mistä Mikko Koivisto ja Timi Heinonen ovat tulleet. Se on tärkeää me-hengen rakentamista, että viestimme omissa kanavissa ylpeästi meidän porukasta, vaikka heidän tie onkin vienyt maailmalle. Vaikka meiltä ei jatkuvalla syötöllä tulekaan tähtipelaajia, olemme siitä huolimatta merkittävä toimija niin seuran koon kuin historiankin puolesta.
Stude kokee, että talkootyöllä on kasvatuksellisesti merkittävä rooli. Puhutaan paljon siitä, että maailma on menossa yksilökeskeisempään suuntaan. Monessa paikassa me-henki taistelee vielä tiukasti vastaan, PuHu Junioreissakin.
- Talkootyöllä näytämme lapsille ja seuraavalle sukupolvelle tärkeää yhdessä tekemisen esimerkkiä. Omat vanhempani opettivat sitä minulle ja tahdon opettaa sitä omille lapsilleni, Stude päättää.
Tytötkin haluavat juosta, pelata ja kamppailla. Harhauttaa ja ohittaa. Kaatua ja tehdä comebackin – voittaa. Maailma on täynnä piileviä asenteita, jotka vaikuttavat siihen, kuka astelee pelikentälle ja kenestä kasvaa itsevarma yksilö. On aika tehdä pelikentille tilaa tytöille!
Palkintokriteereissä painotettiin tehokkaita liikkumisratkaisuja. Lahtelaisseuralla on liikenteen ympäristölle aiheuttaman kuormituksen vähentämiseksi useampia fiksuja toimintatapoja, jotka näkyvät seuran arjessa ja tapahtumissa.
Koripalloliiton Unified Through Basketball -hankkeessa järjestetään tänä keväänä kaksi maksutonta seminaaria, jotka keskittyvät sosiaalisen inkluusion edistämiseen urheilussa. Seminaarit on suunnattu eri lajien valmentajille ja seuratoimijoille.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Nelihenkinen ryhmä kaarinalaisia koripallotoimijoita suuntasi lokakuussa Kataloniaan etsimään uutta oppia ja innoitusta seuran kehittämiseen. Kumppaniseura Joventut Badalonassa seuralla on vahva omistajuus valmennuksesta ja pelaajista, ja seuran yhteishenki on luja.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 96 stipendiä. Vuonna 2018 perustettu rahasto on tukenut 16 hakukierroksen aikana yli 1100 perhettä.
Lahti Basketball Junioreiden kouluvierailut ovat oiva esimerkki siitä, kuinka suunnitelmallisella ja innostavalla toiminnalla voidaan lisätä lasten liikkumista ja kasvattaa samalla koripalloharrastajien määrää.
Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.