Kiitos seurasta: Janne Stude ylistää PuHu Junioreiden vahvaa talkooperinnettä

9.7.2020 10:09 Vantaalainen PuHu Juniorit on yksi Suomen suurimmista koripalloseuroista. Suuresta koosta huolimatta seurassa on vahva talkootyön perinne, joka kumpuaa yhteisöllisyydestä.

Janne Stude on pitkän linjan puhulainen. Hänen tarinansa on aika tyypillinen: Stude pelasi nuorena PuHun juniorijoukkueissa, jonka jälkeen hän oli tovin pois seuran toiminnasta. Kun omat lapset aloittivat korisharrastuksen, se toi perheen isän takaisin seurayhteisöön. 

Koripalloliitto järjesti viime syksynä Fountain Park -verkkokeskustelun, johon koripalloyhteisö lähetti yhteensä yli 1100 vastausta. Yksi rakentavasta keskustelusta noussut asiahaara oli vapaaehtoistyö. Moni kirjottaja nosti esiin PuHu Juniorit esimerkkinä loistavasta talkooperinteistään. 

Stude kertoo, että PuHu Junioreissa tehdään paljon talkootyötä. Salaisuutta innokkuuteen hän ei suoraan osaa kuitenkaan kertoa.

- Omalla kohdallani se juontaa juurensa historiaan, nuorena vanhempani olivat aktiivisesti seuran toiminnassa mukana. He olivat joukkueenjohtajina, toimitsijoina ja äiti taisi olla mukana hallituksessa. Aktiiviset vanhemmat näyttivät esimerkkiä ja itse koin tärkeäksi olla mukana omien lasten harrastuksissa, Stude taustoittaa.

 

Talkootyöllä näytämme lapsille ja seuraavalle sukupolvelle tärkeää yhdessä tekemisen esimerkkiä.

 

Stude on toiminut omien lapsiensa joukkueissa joukkueenjohtajana. Hänellä on menossa neljäs vuosi seuran hallituksessa.

- On hyvä erottaa talkootyö muusta vapaaehtoistoiminnasta. Perinteinen talkootyö on lyhytkestoista – puhutaan esimerkiksi turnauksen järjestämisestä tai buffan pyörittämisestä. Toinen osa on jatkuvampaa toimintaa, kuten esimerkiksi luottamustoiminta.

- Näen vapaaehtoistyön keinona vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Meillä on seurassa kirjattuna tavoitteena se, että haluamme olla vantaalaisten liikuttaja: miten voimme ehkäistä syrjäytymistä tai huolehtia ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Pidän nuorisotyön vaikutuskulmaa itselleni tärkeänä. 

- Perinteiset talkoot ovat tärkeää yhteisöllisyyttä. Seuratasolla mietimme paljon näitä asioita, yhteisöllisyyttä ei voida ohjatusti luoda, vaan se syntyy monen asian summana, kun pidämme omista jäsenistämme huolta.

Ricoh-turnaus on yksi loistava esimerkki puhulaisuudesta ja talkoohengestä. Alkuvuodesta järjestettävä junioriturnaus on seuralle valtava ponnistus. Tänä vuonna turnaus oli järjestyksessään 21. Joukkueita oli liki 300 ja pelaajia noin 3000. Viikonlopun aikana pelattiin yli 640 ottelua 27 kentällä. On selvää, että ilman hurjaa talkoohenkeä massiivista turnausta olisi mahdotonta järjestää.

- Turnaus on meidän ruumiillistuma talkoille, joka ei millään toimisi ilman talkoopanosta. Se on valtava ponnistus, joka ei onnistuisi ilman huikeaa talkooporukkaa. Mukana on paljon niitä ihmisiä, joiden lapset eivät enää pelaa, mutta jotka haluavat silti vuosi toisen perään tulla mukaan talkoisiin. Turnaus on taloudellisesti merkittävä, monet ymmärtävät sen yhden viikonlopun ponnistuksen merkityksen seuralle. Sen avulla toimintamme pysyy järkevän hintaisena. Turnaus ei kuitenkaan ole pelkkää varainhankintaa, vaan yhteisöllisyyden voiman kasvattamista, Stude avaa.

- Meidän seurassamme sosiaaliluokat korostuvat ja turnaus mahdollistaa sen, että kaikki pystyvät harrastamaan. Toki meillä on muitakin ponnistuksia, joukkuekohtaisilla talkoilla pyöritämme edustusjoukkueiden ottelutapahtumat. Lisäksi järjestämme esimerkiksi junnujen vanhemmille joulun jälkeen leikkimielisen 3x3-turnauksen, jossa sulatellaan kinkkua.

- Taloudellista puolta ei kannata kuitenkaan liikaa hehkuttaa, kun mietitään, miten saamme talkoisiin ihmisiä aina uudestaan. Kun seurassa on hyvä yhdessä tekemisen henki, se toteutuu oikeassa muodossa. Silloin ei aleta liikaa ajattelemaan sitä talkoista joukkueella tuotua korvausta liikaa, koska yksittäisen talkoiden tuoma raha voi olla pienempi toiselle kuin taas toiselle.

 

Pirkka Street Basket -kiertue pysähtyi viime syksynä Myyrmäessä, jossa PuHu Juniorit järjesti upean tapahtuman pilvisestä säästä huolimatta. Kuva: Veera Sääski/Koripalloliitto
Pirkka Street Basket -kiertue pysähtyi viime syksynä Myyrmäessä, jossa PuHu Juniorit järjesti upean tapahtuman pilvisestä säästä huolimatta. Kuva: Veera Sääski/Koripalloliitto

Talkootyössä on kyse paljon yhteisöllisyydestä ja siitä, että seuran jäsenet tuntevat itsensä osaksi seuraa. Kun esimerkit ovat lähellä, ihmiset voivat samastua heihin. Stude nostaa viestimisen yhdeksi tärkeäksi osaksi yhteisöllisyyden nostattajana.

- Tuomme paljon kanavissamme esiin meidän seuran omia kasvatteja. On tärkeää kertoa, mistä Mikko Koivisto ja Timi Heinonen ovat tulleet. Se on tärkeää me-hengen rakentamista, että viestimme omissa kanavissa ylpeästi meidän porukasta, vaikka heidän tie onkin vienyt maailmalle. Vaikka meiltä ei jatkuvalla syötöllä tulekaan tähtipelaajia, olemme siitä huolimatta merkittävä toimija niin seuran koon kuin historiankin puolesta.

Stude kokee, että talkootyöllä on kasvatuksellisesti merkittävä rooli. Puhutaan paljon siitä, että maailma on menossa yksilökeskeisempään suuntaan. Monessa paikassa me-henki taistelee vielä tiukasti vastaan, PuHu Junioreissakin.

- Talkootyöllä näytämme lapsille ja seuraavalle sukupolvelle tärkeää yhdessä tekemisen esimerkkiä. Omat vanhempani opettivat sitä minulle ja tahdon opettaa sitä omille lapsilleni, Stude päättää.

 
23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.11.2023 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #83: Et ole yksin -palvelu järjestää infotilaisuuden katusovittelusta nuorten konfliktien ratkaisumallina

Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.

20.11.2023 12:57 Seurat

Parempaa korista -webinaarissa aiheena seuraviestintä koripalloseuroissa

Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.

3.11.2023 08:15 Seurauutinen

Seurauutisia #82: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

30.10.2023 12:47 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä – Susijengi ja Sasu Salin lahjoittivat varusteita vähävaraisille

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.

20.6.2023 09:33 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä ylimääräisellä hakukierroksella

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 59 stipendiä.

7.6.2023 10:40 Koripalloliitto

Seurapalveluyksikön vuosittaiset palkinnot jaettu

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö palkitsee seurakentän aktiivisia koripallotekijöitä vuosittain. Harri Jokela palkittiin koripallokasvattajana, Pauli Korhonen puolestaan sai elämäntyöpalkinnon. Pikkusudet palkinto meni BC Nokialle ja vuoden koripallotekona palkittiin upea IKH Areena.

4.5.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahaston haku on käynnistynyt – hae 14.5. mennessä

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakaa tukia jo 13. kerran vähävaraisten perheiden koripalloharrastuksen tukemiseen. Hae tukea sunnuntaihin 14.5. mennessä.

2.5.2023 11:53 Seurauutinen

Seurauutisia #80: Unelmien liikuntapäivää vietetään 10.5.

Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.

4.4.2023 08:15 Pirkka Street Basket

Pirkka Street Basket tulee taas – Vapun jälkeen käynnistyvällä kiertueella mukana 18 seuraa

Vuoden hauskinta koulupäivää pääsee vihdoin viettämään jälleen tuhansia alakoululaisia ympäri Suomen. Pirkka Street Basket -kiertue ulottuu tänä keväänä Helsingistä aina Ouluun saakka.

Näytä lisää vastaavia