Kiitos seurasta: Janne Stude ylistää PuHu Junioreiden vahvaa talkooperinnettä

9.7.2020 10:09 Vantaalainen PuHu Juniorit on yksi Suomen suurimmista koripalloseuroista. Suuresta koosta huolimatta seurassa on vahva talkootyön perinne, joka kumpuaa yhteisöllisyydestä.

Janne Stude on pitkän linjan puhulainen. Hänen tarinansa on aika tyypillinen: Stude pelasi nuorena PuHun juniorijoukkueissa, jonka jälkeen hän oli tovin pois seuran toiminnasta. Kun omat lapset aloittivat korisharrastuksen, se toi perheen isän takaisin seurayhteisöön. 

Koripalloliitto järjesti viime syksynä Fountain Park -verkkokeskustelun, johon koripalloyhteisö lähetti yhteensä yli 1100 vastausta. Yksi rakentavasta keskustelusta noussut asiahaara oli vapaaehtoistyö. Moni kirjottaja nosti esiin PuHu Juniorit esimerkkinä loistavasta talkooperinteistään. 

Stude kertoo, että PuHu Junioreissa tehdään paljon talkootyötä. Salaisuutta innokkuuteen hän ei suoraan osaa kuitenkaan kertoa.

- Omalla kohdallani se juontaa juurensa historiaan, nuorena vanhempani olivat aktiivisesti seuran toiminnassa mukana. He olivat joukkueenjohtajina, toimitsijoina ja äiti taisi olla mukana hallituksessa. Aktiiviset vanhemmat näyttivät esimerkkiä ja itse koin tärkeäksi olla mukana omien lasten harrastuksissa, Stude taustoittaa.

 

Talkootyöllä näytämme lapsille ja seuraavalle sukupolvelle tärkeää yhdessä tekemisen esimerkkiä.

 

Stude on toiminut omien lapsiensa joukkueissa joukkueenjohtajana. Hänellä on menossa neljäs vuosi seuran hallituksessa.

- On hyvä erottaa talkootyö muusta vapaaehtoistoiminnasta. Perinteinen talkootyö on lyhytkestoista – puhutaan esimerkiksi turnauksen järjestämisestä tai buffan pyörittämisestä. Toinen osa on jatkuvampaa toimintaa, kuten esimerkiksi luottamustoiminta.

- Näen vapaaehtoistyön keinona vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Meillä on seurassa kirjattuna tavoitteena se, että haluamme olla vantaalaisten liikuttaja: miten voimme ehkäistä syrjäytymistä tai huolehtia ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Pidän nuorisotyön vaikutuskulmaa itselleni tärkeänä. 

- Perinteiset talkoot ovat tärkeää yhteisöllisyyttä. Seuratasolla mietimme paljon näitä asioita, yhteisöllisyyttä ei voida ohjatusti luoda, vaan se syntyy monen asian summana, kun pidämme omista jäsenistämme huolta.

Ricoh-turnaus on yksi loistava esimerkki puhulaisuudesta ja talkoohengestä. Alkuvuodesta järjestettävä junioriturnaus on seuralle valtava ponnistus. Tänä vuonna turnaus oli järjestyksessään 21. Joukkueita oli liki 300 ja pelaajia noin 3000. Viikonlopun aikana pelattiin yli 640 ottelua 27 kentällä. On selvää, että ilman hurjaa talkoohenkeä massiivista turnausta olisi mahdotonta järjestää.

- Turnaus on meidän ruumiillistuma talkoille, joka ei millään toimisi ilman talkoopanosta. Se on valtava ponnistus, joka ei onnistuisi ilman huikeaa talkooporukkaa. Mukana on paljon niitä ihmisiä, joiden lapset eivät enää pelaa, mutta jotka haluavat silti vuosi toisen perään tulla mukaan talkoisiin. Turnaus on taloudellisesti merkittävä, monet ymmärtävät sen yhden viikonlopun ponnistuksen merkityksen seuralle. Sen avulla toimintamme pysyy järkevän hintaisena. Turnaus ei kuitenkaan ole pelkkää varainhankintaa, vaan yhteisöllisyyden voiman kasvattamista, Stude avaa.

- Meidän seurassamme sosiaaliluokat korostuvat ja turnaus mahdollistaa sen, että kaikki pystyvät harrastamaan. Toki meillä on muitakin ponnistuksia, joukkuekohtaisilla talkoilla pyöritämme edustusjoukkueiden ottelutapahtumat. Lisäksi järjestämme esimerkiksi junnujen vanhemmille joulun jälkeen leikkimielisen 3x3-turnauksen, jossa sulatellaan kinkkua.

- Taloudellista puolta ei kannata kuitenkaan liikaa hehkuttaa, kun mietitään, miten saamme talkoisiin ihmisiä aina uudestaan. Kun seurassa on hyvä yhdessä tekemisen henki, se toteutuu oikeassa muodossa. Silloin ei aleta liikaa ajattelemaan sitä talkoista joukkueella tuotua korvausta liikaa, koska yksittäisen talkoiden tuoma raha voi olla pienempi toiselle kuin taas toiselle.

 

Pirkka Street Basket -kiertue pysähtyi viime syksynä Myyrmäessä, jossa PuHu Juniorit järjesti upean tapahtuman pilvisestä säästä huolimatta. Kuva: Veera Sääski/Koripalloliitto
Pirkka Street Basket -kiertue pysähtyi viime syksynä Myyrmäessä, jossa PuHu Juniorit järjesti upean tapahtuman pilvisestä säästä huolimatta. Kuva: Veera Sääski/Koripalloliitto

Talkootyössä on kyse paljon yhteisöllisyydestä ja siitä, että seuran jäsenet tuntevat itsensä osaksi seuraa. Kun esimerkit ovat lähellä, ihmiset voivat samastua heihin. Stude nostaa viestimisen yhdeksi tärkeäksi osaksi yhteisöllisyyden nostattajana.

- Tuomme paljon kanavissamme esiin meidän seuran omia kasvatteja. On tärkeää kertoa, mistä Mikko Koivisto ja Timi Heinonen ovat tulleet. Se on tärkeää me-hengen rakentamista, että viestimme omissa kanavissa ylpeästi meidän porukasta, vaikka heidän tie onkin vienyt maailmalle. Vaikka meiltä ei jatkuvalla syötöllä tulekaan tähtipelaajia, olemme siitä huolimatta merkittävä toimija niin seuran koon kuin historiankin puolesta.

Stude kokee, että talkootyöllä on kasvatuksellisesti merkittävä rooli. Puhutaan paljon siitä, että maailma on menossa yksilökeskeisempään suuntaan. Monessa paikassa me-henki taistelee vielä tiukasti vastaan, PuHu Junioreissakin.

- Talkootyöllä näytämme lapsille ja seuraavalle sukupolvelle tärkeää yhdessä tekemisen esimerkkiä. Omat vanhempani opettivat sitä minulle ja tahdon opettaa sitä omille lapsilleni, Stude päättää.

 
6.5.2021 10:06 Seurauutinen

Seurauutisia #55: Seuratoiminnan kehittämistukea myönnettiin viidelletoista koripalloseuralle

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tukea seuratoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2021 tukea sai peräti 15 seuraa koripallotoiminnan järjestämiseen.

27.4.2021 08:00 Koripalloliitto tiedottaa

Digitaalinen pöytäkirja eSCO korvaa paperiset pöytäkirjat kaikissa korissarjoissa

Koripalloliitto on toteuttanut oman digitaalisen ottelupöytäkirjan, joka korvaa jatkossa paperiset pöytäkirjat. Nettiselaimessa toimiva eSCO on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen käytössä veloituksetta. Kaikki sarjat siirtyvät digitaaliseen pöytäkirjaan ensi kauden aikana.

9.4.2021 12:22 Seurat

Harrastamisen valtionavustushaku seuroille päättyy 15.4. – vielä ehtii mukaan!

Parhaillaan on käynnissä avustushaku kunnille Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen lukuvuonna 2021–2022. Hakuaika päättyy 15.4.2021. Avustusta haetaan aluehallintovirastojen sähköisessä asiointipalvelussa.

15.1.2021 08:25 Seurauutinen

Seurauutisia #50: Tapiolan Honka on nyt myös aikuisten seuratoiminnan Tähtiseura

Espoolaisseuralle myönnettiin 13.1. punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.

14.1.2021 15:55 Koronavirus

Seurat voivat hakea erityisavustusta toiminnan turvaamiseksi koronavirustilanteessa

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksen tavoitteena on lievittää koronapandemian seuralle aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Hakuaika päättyy 13.2.2021 klo 16:15.

21.12.2020 08:20 Seurauutinen

Seurauutisia #49: Lahti Basketball Junioreista uusi Tähtiseura

Lahti Basketball Junioreille myönnettiin 15.12.2020 lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Seurasta tuli 14. koripalloseura, joka sai Tähtimerkin.

16.11.2020 10:00 Seurauutinen

Seurauutisia #48: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2021 haku on käynnissä 13.11.-18.12.2020. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

22.9.2020 09:03 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallon lisenssitutkimus: Kasvupotentiaalia löytyy, vaikka väestöennuste haastaa lajin tulevaisuudessa

Koripalloliiton laajassa lisenssiselvityksessä tutkittiin lukuja drop out -ilmiön takaa. Lisäksi lisenssilukuja verrattiin Tilastokeskuksen julkaisemiin lukuihin väestörakenteesta ja piirrettiin lajin tulevaisuuden näkymiä pohjautuen väestömuutoksen ennusteisiin.

29.5.2020 14:28 Seurat

Kiitos seurasta: Kari Kilpinen aikoo istua heti maanantaina koko illan seuraamassa Tampereen Pyrinnön harjoituksia

Kari Kilpinen on viettänyt Tampereen Pyrinnön toiminnassa jo 30 vuotta. Koronasulun aiheuttamia vieroitusoireita hän pääsee onneksi lievittämään, kun harjoitukset käynnistyvät maanantaina.

15.5.2020 13:25 Seurat

Kiitos seurasta: YMCA Heinolan Vesa Hämäläinen on "elämäntapanamikalainen"

Vesa Hämäläinen aloitti Lahdessa NMKY:ssä junioripelaajana ja työskentelee nykyään toiminnanjohtajana Heinolan NMKY:ssä. Hänelle koko NMKY-instituutio on yhtä suurta perhettä.

5.5.2020 17:16 Seurat

Kiitos seurasta: Henrik Pulkkinen on ollut mukana Helsingin NMKY:n toiminnassa yli kolme neljäsosaa elämästään

Lajipäällikkö ja valmentaja Henrik Pulkkinen korostaa, että HNMKY palvelee sekä satunnaista harrastajaa että menestyksekästä uraa tavoittelevaa koripalloilijaa.

28.4.2020 12:07 Koripalloliitto tiedottaa

Seurojen mahdollisuudet: Avustukset, tuet ja hankkeet -dokumentti julkaistu

Seuratoiminnan tueksi on mahdollista hakea erilaisia avustuksia ja hanketukia. Koripalloliitto on julkaissut seurojen tueksi dokumentin, jossa avataan eri vaihtoehtoja avustuksen ja tukien saamiselle.

21.4.2020 14:06 Seurat

Kiitos seurasta: Tuija Höysniemi ylistää LePyn yhteisöllisyyttä

Kiitos seurasta -juttusarjassa vierailee Leppävaaran Pyrinnön supermikrojen valmentaja Tuija Höysniemi, joka korostaa erityisesti urheiluseurojen yhteiskunnallista vastuuta.

31.3.2020 13:31 Koripalloliitto tiedottaa

Seurojen kyselytunti livenä YouTubessa 2.4.

Koripalloseuroilla on mahdollista saada askarruttaviin kysymyksiin vastauksia torstaina 2.4. klo 18:00 alkaen, kun Koripalloliitto järjestää Seurojen kyselytunnin YouTubessa.

23.3.2020 14:48 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloseurat luovat vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun

Koripalloseurat ympäri Suomen ovat koronavirusepidemian aikaan alkaneet jakamaan vinkkivideoita omatoimiseen harjoitteluun. Suomen Koripalloliitto kerää päivittäin omalle sivustolleen uusia mielenkiintoisia harjoitteita, joita voi tehdä kotioloissa.

18.11.2019 09:16 Seurauutinen

Seurauutisia #29: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2020 haku on käynnissä 12.11.-17.12.2019. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

22.10.2019 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #27: Seuratuen haku lähestyy – valmistaudu hakuun

Haku seuratoiminnan kehittämistukeen käynnistyy 12.11.2019 ja päättyy 10.12.2019 klo 16:15. Hakuprosessin tueksi Liikunnan aluejärjestöt järjestävät Seuratuki-infoja. Hakuun voi valmistautua jo etukäteen mm. päivittämällä yhdistysrekisteriotteen.

5.9.2019 16:55 Seurauutinen

Seurauutisia #22: Et ole yksin -materiaaleja seurojen käyttöön

Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä. Väestöliitto on koonnut kattavan paketin erilaisia materiaaleja, jotka on nyt julkaistu ja vapaasti seurojen käytössä.

22.8.2019 13:41 Seurauutinen

Seurauutisia #18: Seurasydän-kampanja käynnistyy syyskuussa

Suomalaisissa urheiluseuroissa on yli miljoona liikkujaa, urheilijaa ja toimijaa. Seuroissa on vahvaa yhteisöllisyyttä, joka halutaan tuoda esiin Olympiakomitean koordinoimassa koko syksyn käynnissä olevassa Seurasydän-kampanjassa.

25.1.2019 12:58 Seurauutinen

Seurauutisia #2: Koripalloliitto hakee pilottiseuroja Et ole yksin -hankkeeseen

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.

Näytä lisää vastaavia