29.5.2020 14:28 Kari Kilpinen on viettänyt Tampereen Pyrinnön toiminnassa jo 30 vuotta. Koronasulun aiheuttamia vieroitusoireita hän pääsee onneksi lievittämään, kun harjoitukset käynnistyvät maanantaina.
Yli kolmen vuosikymmenen pyrintöläinen Kari Kilpinen tietää jo, mitä aikoo tehdä maanantai-iltana, kun Pyynikin palloiluhalli aukeaa.
– Otan mukaan kahvitermarin ja eväät ja istun koko illan katsomossa pelkästään seuraamassa harjoituksia ja sosialisoimassa.
Kilpinen on vuosien varrella hoitanut todellisen seura-aktiivin tavoin Tampereen Pyrinnössä lukematonta määrää erilaisia tehtäviä. Hän on ollut muun muassa valmennuspäällikkö, koripallojaoston puheenjohtaja ja toimitsija. Parhaillaan Kilpinen on minipoikien valmentaja.
– Ei taida löytyä sellaista osa-aluetta, jossa en olisi koskaan ollut mukana, hän naurahtaa.
Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.#seurapaitapäivä #aina pic.twitter.com/26PN7vfDVQ
— Kari Kilpinen (@KariKilpinen) September 24, 2019
Kilpisen koripallopolku alkoi vuonna 1973, kun Pyrinnön ensimmäinen yhdysvaltalaisvahvistus Clyde Alexander saapui Suomeen.
– Siihen aikaan amerikkalaisetkaan eivät pystyneet pelkästään pelaamalla elämään vaan tekivät ohessa muitakin töitä. Alexander ryhtyi sitten töihin isälleni, ja sen myötä päädyimme porukalla aina katsomoon seuraamaan hänen pelejään.
Pian Kilpinen alkoi palloilla itsekin mutta toteaa, ettei hänestä oikeaa pelaajaa ikinä tullut. Hän ajautui lopulta valmennuksen pariin ja jäi sille tielle.
Myöhemmin elämässä hänelle kävi kuten monelle intohimoharrastajalle käy, eli hänestä tuli myös korisfaija. Kaksospojat Justus ja Lassi Kilpinen aloittivat urapolkunsa pieninä lapsina Pyrinnön pallokoulussa ja ovat molemmat tähän mennessä edenneet divarin kautta jo edustamaan miesten Korisliiga-joukkueeseen.
Pyrinnön parhaina puolina Kilpisen mielessä esiin nousevat sekä yhteisöllisyys että yksilöllisyys.
– Ihmisellä on halu kuulua johonkin. Se on ihmisen perustarve. Tämä seura antaa kehyksen, jonka sisällä voi jakaa aikaansa samaa arvomaailmaa edustavien ihmisten kanssa, mutta samaan aikaan saa olla oma itsensä.
Hän kertoo, että on usein Pyrinnön ansiosta saanut tuntea olevansa tärkeä osa jotakin suurempaa, ja valmentajat ovat keskenään enemmän ystäviä kuin niinkään pelkkiä kollegoja.
– Joskus tuntuu siltä, että olen saanut tältä yhteisöltä jopa enemmänkin tunnustusta kuin olisin ansainnut.
Pyrintöläisyys on Kilpiselle muutakin kuin pelkkää koripalloa. Hän nauttii aina, kun pääsee tapaamaan vanhoja pelaajiaan ja kyselemään heidän kuulumisiaan ja elämän etenemistä. Mutta samalla hän korostaa, että yhteisöllisten arvojen lisäksi seuralla on kova halu viedä pelaajia eteenpäin aina omaan korkeimpaan tasoonsa saakka.
– Tämä on kilpaurheiluseura, ja elämänarvojen oppiminen edesauttaa myös huipulle pääsyä. Meillä Pyrinnössä on pelaajapolku pallokoulusta A-ikäisiin asti, ja sen jälkeen divari A ja B ennen pääsarjaa. Polun avulla pystyy helposti lähtemään Euroopan kentille, ja aina Euroopan uran jälkeen voi palata Pyrintöön vielä takaisinkin.
Koripallokausi 2025-26 käynnistyy virallisesti 1.7.2025 ja samalla on käynnistynyt uuden kauden lisenssien myynti. Myös edustusoikeuksien siirtojen palvelu on jälleen avattu. Lisenssikauppa, rinnakkaisedustusoikeuden ostopalvelu sekä edustusoikeuden siirron palvelu ovat tarjolla sekä suomeksi että englanniksi.
Suomen Koripalloliitto kutsuu koripalloseurat ja koulut mukaan yhteisiin korintekotalkoisiin. Tavoitteena on heittää yhdessä miljoona koria elo-syyskuussa Tampereella järjestettävien miesten koripallon EM-kisojen hengessä.
Koripalloliitto on uudistanut kevään aikana sekä kilpailusäännöt että kurinpitosäännöt. Uudet säännöt astuvat voimaan 1.7.2025 pelikaudelle 2025-26.
Tytötkin haluavat juosta, pelata ja kamppailla. Harhauttaa ja ohittaa. Kaatua ja tehdä comebackin – voittaa. Maailma on täynnä piileviä asenteita, jotka vaikuttavat siihen, kuka astelee pelikentälle ja kenestä kasvaa itsevarma yksilö. On aika tehdä pelikentille tilaa tytöille!
Palkintokriteereissä painotettiin tehokkaita liikkumisratkaisuja. Lahtelaisseuralla on liikenteen ympäristölle aiheuttaman kuormituksen vähentämiseksi useampia fiksuja toimintatapoja, jotka näkyvät seuran arjessa ja tapahtumissa.
Koripalloliiton Unified Through Basketball -hankkeessa järjestetään tänä keväänä kaksi maksutonta seminaaria, jotka keskittyvät sosiaalisen inkluusion edistämiseen urheilussa. Seminaarit on suunnattu eri lajien valmentajille ja seuratoimijoille.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Nelihenkinen ryhmä kaarinalaisia koripallotoimijoita suuntasi lokakuussa Kataloniaan etsimään uutta oppia ja innoitusta seuran kehittämiseen. Kumppaniseura Joventut Badalonassa seuralla on vahva omistajuus valmennuksesta ja pelaajista, ja seuran yhteishenki on luja.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 96 stipendiä. Vuonna 2018 perustettu rahasto on tukenut 16 hakukierroksen aikana yli 1100 perhettä.