Kohti Final Fouria: Cup-mestari Kataja saa haastajakseen Karhun

19.1.2012 Miesten Suomen Cupin vuoden 2011 Final Four käynnistyy lauantaina hallitsevan Cup-mestarin Joensuun Katajan sekä liigan kärkiviisikkoon kuuluvan Kauhajoen Karhun kohtaamisella. Korisliigaa johtava Kataja on huuhtonut Cupin kultaa seuran historian aikana, kun taas pudotuspelien kotiedusta taisteleva Karhu hakee vasta ensimmäistä mitaliaan.

Suomen Cupin ensimmäisessä välieräottelussa kohtaavat Petri Virtasen Kataja..

..ja Ilkka Vuoren Karhu.

Jared Newson tyylitteli Katajan Cup-mestaruuteen vuosi sitten.

Karhun Kelly Beidler janoaa ensimmäistä Cupin kultaansa. Kuvat: Francois Perthuis.

Joensuun Katajalle syyskausi 2011 oli ainutkertainen. Vaikka runkopelaajat Juho Nenonen, Antti Kanervo ja Juha Sten olivat loukkaantumisten johdosta vähintään muutamia otteluita sivussa ja amerikkalaissentteri Jeremy Price vasta haki paikkaansa joukkueesta, puksutti joensuulaisjuna muhkeat 12 voittoa putkeen ennen joulutauolle siirtymistä.

 

Katajan pitkä voittoputki katkesi joulun välipäivinä, ja vaikka sittemmin ryhmä on palannut takaisin voittokantaan, päävalmentaja Jukka Toijala, 39, myöntää, että Kataja ei ole pelannut samalla suoritustasolla kuin syksyllä.

 

– Vuodenvaihde ja uuden vuoden alku on ollut aika seesteistä aikaa. Loukkaantumisten myötä pelaajaosastolla on ollut tietynlaista turbulenssia, emmekä ole saaneet peleihin samanlaista energiaa kuin syksyllä, Toijala mietiskelee todeten samalla syksyn voitot korvaamattoman arvokkaiksi.

 

– Meillä oli syksyllä monta kaveria sairastuvalla ja useampi matsi olisi saattanut ihan yhtä lailla kääntyä tappioksi. Silloin pelaisimme playoff-paikasta runkosarjavoiton sijaan. Voitot toivat yksi kerrallaan itseluottamusta ja olemme pystyneet siksi kapeallakin materiaalilla napsimaan kovia päänahkoja.

 

Katajalla on erinomaisia muistoja Suomen Cupista vuoden takaa. Joukkue matkusti Cupin finaaliin Töölön Kisahalliin kohtaamaan ennakkosuosikki ToPon, joka johti Katajaa yli kymmenellä pistellä, mutta joutui lopulta toteamaan Katajan paremmakseen. Tampereen Final Four -tapahtumassa joensuulaisten suunnitelmissa on tuoda toisen perättäisen kerran kultaa Pohjois-Karjalaan.

 

– Otteluaikataulu on raskas, mutta kokemuksesta viisastuneena tiedän, että voittaja pystyy kyllä hymyilemään raskaankin rupeaman jälkeen, Toijala virnistää.

 

Lauantain välierässä Kataja saa vastaansa Kauhajoen Karhun, joka eteni viime keväänä ensimmäistä kertaa seuran historiassa pudotuspeleihin asti, ja joka hamuilee tulevaksi kevääksi pudotuspelien kotietua.

 

– Karhu on vaarallinen vastustaja. Heidän vahvuuksiaan analysoidessa pitää ottaa kaikki kliseet käyttöön: meidän on pystyttävä vastaamaan heidän liikkuvuuteensa ja energiaansa, pakottaa heidät pelaamaan viidellä viittä vastaan ja kontrolloimaan pelin tempoa. Kun nämä asiat ovat hallinnassa, olemme vahvoja, Toijala ennakoi.

 

Karhu loukkaantumishuolista huolimatta iskussa

 

Keväällä 2011 Kauhajoen Karhu teki historiaa etenemällä ensimmäisen kerran seuran historian aikana koripallon SM-pudotuspeleihin. KTP pudotti Karhun jatkosta suoraan otteluvoitoin 3-0, mutta pettymyksen jälkeen Pohjanmaan lakeuksilla lähdettiin uuteen kauteen entistä vahvemmalla joukkueella ja paremmilla resursseilla.

 

Korisliigakauden 2011/12 alussa Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara, 45, tiputtikin pommin kertomalla, että hänellä on käytössään yhdeksän täysammattilaista koripalloilijaa. Hyvistä lähtökohdista huolimatta Karhu ajautui syyskaudella loukkaantumiskierteeseen, josta osallisiksi pääsivät Vesa Mäkäläinen, Ilkka Vuori ja Todd Hendley. Täysin ehjänä Karhu ei ole säilynyt vuodenvaihteen jälkeenkään.

 

– Parin päivän ajan meillä oli koko remmi kasassa ja treeneissä oli todella innostunut tunnelma, mutta heti seuraavassa ottelussa lähti taas yksi kaveri pukukoppiin paikattavaksi, kertoo Tammivaara viitaten Eldar Skamon taannoiseen loukkaantumiseen.

 

– Kertoo kuitenkin paljon tämän joukkueen henkisestä kovuudesta ja sietokyvystä, että me pystytään voittamaan otteluita, vaikka ei olla päästy missään vaiheessa ottamaan kunnolla selvää, mihin me täydellä kokoonpanolla pystyisimme. Nyt tarkkaillaan tilannetta päivä kerrallaan.

 

Kauhajoella on paraikaa käynnissä kova koripallobuumi. Karhun kotiareena vetää tasaiseen tahtiin katsojia ja Karhu taistelee kynsin, hampain kevään pudotuspelien kotiedusta. Ensi viikonloppu tulee olemaan historiallinen, sillä Karhu on käytännössä vain kahden voiton päässä seurahistoriansa ensimmäisestä SM-mitalista.

 

– Onhan se seuralle iso juttu, että me pelaamme Final Fourissa. Tämä on seuralle ensimmäinen mahdollisuus voittaa kultaa, eivätkä meidän pelaajatkaan mitenkään hirveästi mestaruuksia ole urallaan voittaneet. Final Four tulee olemaan hyvä esimerkki liigan tämän hetken tasosta, koska Tampereella pelaa Korisliigan viidestä parhaiten sijoittuneesta joukkueesta neljä, Tammivaara ennakoi.

 

Karhu sai mahdollisuutensa kohdata tulevan cup-välierävastustajansa Joensuun Katajan ennen joulua kotikentällään. Kokemansa perusteella Tammivaara tietää, miten hallitsevaa Cup-mestaria vastaan on pelattava.

 

– Olimme jo saaneet Katajan naruihin, mutta sieltä ne tulivat väkisin rinnalle ja väänsivät voiton jatkoajalla. Joensuussa on kehittynyt tietynlaista voittamisen kulttuuria, josta kertoo sekin, että Kataja oli syyskaudella liigan paras joukkue monista loukkaantumisista huolimatta. Tiedossa on erittäin kova haaste, mutta olemme valmiit ottamaan sen vastaan.

 

Joensuun Kataja ja Kauhajoen Karhu kohtaavat Suomen Cupin Final Fourin ensimmäisessä välieräottelussa Pyynikin Palloiluhallilla lauantaina 21. tammikuuta klo 15:15. Katso myös artikkeli "Suomen cupin finaalitapahtuman 21.-22.1. ennakkolipunmyynti".

 

Lisätietoja: Joensuun Kataja 
Lisätietoja: Kauhajoen Karhu
 
25.1.2020 22:05 Suomen Cup

Suomen Cupin finaali tarjosi huiman jatkoaikatrillerin, Seagullsille seurahistorian ensimmäinen mestaruus

Helsinki Seagulls ja Vilpas Vikings taistelivat Suomen Cupin mestaruudesta pitkän kaavan mukaan Töölön Kisahallissa. Kotijoukkue vei trillerin nimiinsä jatkoajan jälkeen 94-93 huiman koripalloillan pääteeksi.

24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

28.11.2019 14:31 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin puolivälieräparit ovat selvillä

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään Helsingissä. Korisliigan runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

18.3.2019 16:53 Pääjuttu

Vilpas-leirissä iloitaan cup-voitosta, katseissa siintää jo Pantteri-jahti

Tuoreen Suomen Cup -mestarin Vilppaan joukkueenjohtaja Keijo Poutiaisen mukaan yksi kauden tavoitteista on saavutettu. Katseet siintävät keväässä ja toukokuussa, kun taistelu Pantteri-patsaasta huipentuu.

16.3.2019 22:08 Korisliiga

Vilpas juhlii historiansa ensimmäistä Suomen Cupin voittoa

Vilpas kaatoi Suomen Cupin finaalissa Tampereen Pyrinnön voittaen seurahistorian ensimmäisen cup-pokaalin lukemin 106-93. Vilppaan Jack Gibbs oli finaalin pistetykki 31 pisteellä.

16.3.2019 10:19 Pääjuttu

Vilpas iskee illalla Tampereen Pyrinnön kimppuun Suomen Cup -finaalissa

Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan ykkönen Vilpas sekä parhaillaan tiukasti kolmatta sijaa miehittävä Tampereen Pyrintö. Joukkueiden tie finaaliin on ollut erilainen, mutta myös yhtäläisyyksiä löytyy.

15.3.2019 07:53 Pääjuttu

Sami Toiviaisen Pyrintö ison haasteen edessä: ”Vilpas on sarjan paras joukkue”

Tampereen Pyrintö ja Vilpas iskevät lauantaina yhteen Suomen Cupin finaalissa. Finaalin kotijoukkueen päävalmentaja Sami Toiviainen on innoissaan, että kauden keskellä on mahdollisuus voittaa jotain suurempaa.

14.3.2019 14:51 Korisliiga

Juho Nenonen odottaa kovaa cup-huipennusta: ”Hienoa päästä pelaamaan finaalia ”

Tampereen Pyrintö isännöi lauantaina pelattavaa Suomen Cup -finaalia, jossa se kohtaa Vilppaan. Vierasjoukkueen Juho Nenonen odottaa finaalista tiukkaa vääntöä ja innostuu mahdollisuudesta pelata cup-pokaalista kesken Korisliigan runkosarjan.

15.11.2018 13:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäinen kierros lähes pelattu – tässä ovat toisen kierroksen parit

Koripallon Suomen Cupissa ensimmäinen kierros on pelattu yhtä ottelua lukuun ottamatta. Kaikki 1. kierroksen joukkueet selvisivät 2. kierrokselle, jossa 1. kierroksen voittajat kohtaavat toisensa ja häviäjät toisensa ottelukaavion mukaisesti.

23.10.2018 15:35 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ohjelma vahvistettu

Miesten I divisioona A:n JBA ja FoKoPo avaavat tämän vuoden Cupin viikon päästä.

11.10.2018 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen otteluparit arvottu – mukana 16 joukkuetta

Koripallon Suomen Cup palaa ohjelmistoon seitsemän vuoden tauon jälkeen. Ensimmäiset ottelut pelataan 10. marraskuuta mennessä.

18.9.2018 15:48 Suomen Cup

Suomen Cup palaa koriskartalle alkavalla kaudella 2018–19

Osallistuminen Suomen Cupiin on vapaaehtoista ja avoin joukkueille, jotka osallistuvat kuluvalla kaudella Koripalloliiton sarjatoimintaan.

3.2.2013 18:00 Suomen Cup

Pyrintö sai revanssin Bisonsista LiigaCupin finaalissa

Viime keväänä Korisliigan välierässä Nilan Bisonsin jalkoihin jäänyt Tampereen Pyrintö sai maukkaan revanssivoiton loimaalaisista sunnuntaina LiigaCupin finaalissa. Pyrintö piti Bisonsin syömähampaat tehokkaasti aisoissa ja huokui nälkää sekä taistelutahtoa matkallaan maukkaaseen 78–73 (41–37)-voittoon.

2.2.2013 20:45 Suomen Cup

Pyrintö vahvan alun turvin Bisonsin seuraksi LiigaCupin finaaliin

Korisliigan LiigaCupin sunnuntaisessa finaalissa pelataan viime kevään kiihkeän välieräsarjan tunnelmissa, kun Tampereen Pyrintö selvitti tiensä viikonlopun huipentumaan kukistettuaan Kauhajoen Karhun välierässä 78–73 (42–30). Karhu kuroi Pyrinnön 22 pisteen johtoaseman umpeen neljännellä jaksolla, mutta Carl Lindbomin kolmoset palauttivat tamperelaisille tarvittavan turvavälin.

2.2.2013 17:45 Suomen Cup

Bisons jylläsi vahvan kolmannen jakson turvin LiigaCupin finaaliin

Hallitseva miesten Suomen mestari Nilan Bisons pelaa sunnuntaina LiigaCupin mestaruudesta. Korisliigan runkosarjassa seitsemän perättäistä voittoa edellisistä otteluistaan hakenut KTP johti lauantain välierää vielä tauolla, mutta Bisons vei kolmannen jakson alun murskaavasti 22-6 ja piti lopulta KTP:n takanaan lukemin 100–91 (44–46).

1.2.2013 09:12 Suomen Cup

LiigaCup-ennakko: huippuvireinen KTP hakee mestari-Bisonsin päänahkaa

Hallitseva Suomen mestari Nilan Bisons kohtaa lauantaina pelattavassa miesten LiigaCupin välieräottelussa kanssaan liigaa johtavan KTP:n. Kotkalaiset lähtevät horjuttamaan mestaria seitsemän ottelun voittoputkessa, kun taas kotijoukkueena otteluun lähtevä Bisons luottaa täsmäaseidensa purevan myös Pyynikillä.

31.1.2013 12:00 Suomen Cup

LiigaCup-ennakko: Jatkuuko Karhun yliote Tampereen Pyrintöä vastaan?

Tampereen Pyrinnön vuodenvaihteen voittoputki petasi LiigaCupin Final Fourin tapahtumapaikaksi Pyynikin Palloiluhallin. Liigakauden puolessavälissä Korisliigaa johtanut Pyrintö on viime viikkoina saanut takapakkia avainpelaajien loukkaantumisesta johtuen ja seuraava vahva haaste odottaa lauantaina LiigaCupin välierässä, kun tamperelaisia vastaan asettuu Pyrinnön kahdesti tällä kaudella kukistanut Kauhajoen Karhu.

22.1.2012 Suomen Cup

Kataja selätti Pyynikki-pelkonsa Cupin finaalissa

Joensuun Katajan pitkä kuiva kausi Pyynikin Palloiluhallilla päättyi sunnuntai-iltana komeimmalla mahdollisella tavalla. Viime kevään ratkaisevassa finaaliottelussa täysromahduksen Pyrintöä vastaan kärsinyt Kataja hallitsi Cupin finaalia lähes täydet 40 minuuttia ja pääsi juhlimaan toista perättäistä Cup-kultaansa lukemin 78–68 (39–27).

21.1.2012 Suomen Cup

Kataja karkasi paikkapuolustuksellaan Cupin finaaliin

Korisliigan keskiviikon ottelussa KTP:n paikkapuolustuksellaan jäädyttänyt Joensuun Kataja turvautui tuttuun puolustusmuotoon lauantaisessa Suomen Cupin välieräottelussa Tampereen Pyynikillä. Kataja sai toisen jakson paikkavartioinnillaan Kauhajoen Karhun solmuun ja tyylitteli 67–52 (40–26)-voitolla paikan sunnuntaiseen Cupin finaaliin.

Näytä lisää vastaavia